Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Έλληνες του εξωτερικού για τα Χριστούγεννα
  • [02] Διαβιβάστηκαν στη Βουλή τα στοιχεία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
  • [03] Δικαστικό έλεγχο για το πόθεν έσχες του Χαρδούβελη ζητά η Επιτροπή της Βουλής
  • [04] Φ. Γεννηματά: Την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης δίπλα στο Ισραήλ υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ
  • [05] Είχα δέσμια υποχρέωση να υπογράψω την συμφωνία συμβιβασμού με την Siemens, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας
  • [06] Έντεκα μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο σκάφους στο Αιγαίο
  • [07] Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επικρίνει την επίσκεψη στη Μόσχα του κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς
  • [08] Παραστάσεις για όλα τα γούστα και στις πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ στις σκηνές
  • [09] Δίωξη σε Βέροια-Ηρακλή και επτά ΠΑΕ της Football League

  • [01] Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Έλληνες του εξωτερικού για τα Χριστούγεννα

    Στη συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στην προώθηση των μεγάλων στόχων του ελληνισμού, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2016.

    «Η ενεργός και πολλαπλώς διακρινόμενη διαχρονικώς παρουσία σας στις χώρες όπου ζείτε συμβάλλει τα μέγιστα, και μάλιστα σε μιαν ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Πατρίδα μας, στην προώθηση των μεγάλων στόχων του Ελληνισμού, πρωτίστως προωθώντας τα εθνικά μας δίκαια, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της παιδείας, του πολιτισμού και της ιστορικής μας διαδρομής και, εν τέλει, αναδεικνύοντας τις πατροπαράδοτες αρετές μας» υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος.

    [02] Διαβιβάστηκαν στη Βουλή τα στοιχεία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Σε ποσοστό 30% ήταν μειωμένο το κόστος του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του στη Ν. Υόρκη για τις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε σχέση με τις δαπάνες επίσκεψης προκατόχων του στην Αμερική. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά από ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή. Από την έγγραφη απάντηση του υπουργού προκύπτει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποποιηθεί την προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση για τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

    Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, «το κόστος του ταξιδιού του πρωθυπουργού και των συνεργατών του μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα, δηλαδή ανήλθε σε 38.000 ευρώ, και είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τη δαπάνη επίσκεψης για τη συμμετοχή, το 2010, του τότε πρωθυπουργού στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ανερχόταν σε 55.000 ευρώ ή το κόστος επίσκεψης στις ΗΠΑ, το 2013, του τότε πρωθυπουργού, που ήταν 54.400 ευρώ». Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει επίσης ότι «ο κ. πρωθυπουργός χρησιμοποίησε για τη μετακίνησή του, πρωθυπουργικό αεροσκάφος» και επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός έχει αποποιηθεί την ημερήσια αποζημίωση για τα ταξίδια του στο εξωτερικό».

    [03] Δικαστικό έλεγχο για το πόθεν έσχες του Χαρδούβελη ζητά η Επιτροπή της Βουλής

    Αίτημα για περαιτέρω έρευνα από την Δικαιοσύνη υποβάλλει η Επιτροπή της Βουλής, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

    Κοινοβουλευτικές πηγές έκαναν νωρίτερα γνωστό, ότι από τον έλεγχο που διενήργησε η Επιτροπή, διαπιστώθηκε παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες από τον κ. Χαρδούβελη για την χρονική περίοδο κατά την οποία εκτελούσε χρέη συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προχωρεί κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος διατέλεσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Επίσης, κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν ορισμένα πόθεν έσχες, κατόπιν καταγγελιών οι οποίες αφορούν σε δύο εν ενεργεία βουλευτές και έναν πρώην βουλευτή. Εξάλλου, εξετάζεται υπόθεση άλλου βουλευτή, ο οποίος αρχικά δεν είχε υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες και όταν τελικώς την υπέβαλλε και αυτή εξετάστηκε από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, διαπιστώθηκαν προβλήματα.

    [04] Φ. Γεννηματά: Την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης δίπλα στο Ισραήλ υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζουν την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος με τη δημιουργία ενός ενιαίου κυρίαρχου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντησή της με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το ομόφωνο ψήφισμα στη Βουλή των Ελλήνων είναι ένας ακόμη κρίκος στη μακρόχρονη αλυσίδα της σχέσης μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού η οποία, όπως είπε, «σφυρηλατήθηκε σε πολύ δύσκολα χρόνια και φέρνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα δυο μεγάλων ηγετών, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ».

    [05] Είχα δέσμια υποχρέωση να υπογράψω την συμφωνία συμβιβασμού με την Siemens, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας

    Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνον υποχρεούτο εκ νόμου να υπογράψει την συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens, αλλά ουδεμία δυνατότητα είχε να την τροποποιήσει, προέβαλε ο Γιάννης Στουρνάρας έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος κλήθηκε σήμερα να καταθέσει για την υπόθεση, δεδομένου ότι εκείνος ήταν ο υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε την Συμφωνία, την οποία ψήφισε η Βουλή τον Απρίλιο του 2012, δεν υπερασπίστηκε απλώς ως ορθή την απόφασή του, αλλά κατέθεσε ως απολύτως νομιμοποιητική για αυτήν την προ μηνός απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επιπροσθέτως, υπεραμύνθηκε και επί της ουσίας την απόφασή του, λέγοντας πως παρότι ήταν υποχρεωμένος να επικυρώσει την απόφαση της Βουλής, ο ίδιος «για λόγους συνείδησης» ερεύνησε τα δεδομένα και κατέληξε πως η συμφωνία ήταν επ' εφωλεία του Δημοσίου, καθώς η Siemens, ανέλαβε σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου.

    Επιπλέον, ο κ. Στρουρνάρας, αμφισβήτησε το ποσό των 2 δις ευρώ, που η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει να διεκδικήσει από την εταιρεία, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν ο κ. Βαλυράκης, ως πρόεδρος της Επιτροπής να είχε εκδώσει πόρισμα για 2 δις και να έχει ταυτοχρόνως ψηφίσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό»;

    [06] Έντεκα μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο σκάφους στο Αιγαίο

    Έντεκα μετανάστες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά των τουρκικών ακτών όταν ναυάγησε το σκάφος που τους μετέφερε προς τα ελληνικά νησιά, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Άλλοι επτά άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Κουσάντασι, απέναντι ακριβώς από τη Σάμο, διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, ανέφερε το Ανατολή το οποίο δεν διευκρίνισε ποια είναι η εθνικότητα των θυμάτων και των διασωθέντων.

    Η τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ελικοπτέρων, ανέφερε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Do?an. Δεν είναι σαφές ακόμη συνολικά πόσοι μετανάστες επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε.

    [07] Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επικρίνει την επίσκεψη στη Μόσχα του κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς

    O πρωθυπουργός της Τουρκίας επέκρινε την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα του σημαντικότερου κούρδου πολιτικού ηγέτη της Τουρκίας, μεσούσης της τουρκο-ρωσικής διπλωματικής κρίσης την οποία προκάλεσε η κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

    «Μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν αλλά διερωτάται κανείς γιατί οι άνθρωποι του HDP (του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) ταξιδεύουν τώρα στη Ρωσία, με την οποία διανύουμε μια κρίση και όχι πριν από δύο μήνες», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

    Ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας από τους μεγαλύτερους αντίπαλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα αύριο, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συντριβή του ρωσικού βομβαρδιστικού στα συριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου.

    «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με όλους αυτούς που έχουν μια διένεξη με την Τουρκία», τόνισε ο Νταβούτογλου πριν κατηγορήσει για μια ακόμη φορά τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στη Συρία κυρίως «τους αμάχους και τη μετροπαθή αντιπολίτευση».

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία τούρκου πολιτικού μετά το περιστατικό αυτό. Έπειτα από αυτό, η Μόσχα ανακοίνωσε πολλά μέτρα οικονομικών αντιποίνων. Η Τουρκία από την πλευρά της ενέτεινε τις εκκλήσεις για εκτόνωση της κατάστασης.

    Το HDP προτίθεται να ανοίξει το 2016 γραφείο στη Μόσχα και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος.

    [08] Παραστάσεις για όλα τα γούστα και στις πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ στις σκηνές

    Την περίοδο των γιορτών, το ΚΘΒΕ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο σύνολο των σκηνών του παρουσιάζονται καθημερινά (Τετάρτη-Κυριακή, όχι όμως τι Πέμπτες - παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) οι εξής παραστάσεις: Βασιλικό θέατρο:

    -Η κωμωδία του αυτόχειρα του Νοκολάι Έρντμαν και τα πρωινά Τετάρτης και Κυριακής (στις 12 και 11 π.μ. αντίστοιχα). Ο μυστικός κήπος της Μπαρνέτ Φράνσις Χόντγκσον στην παιδική σκηνή.

    -Θέατρο ΕΜΣ: Ο γλάρος του Α. Τσέχωφ.

    -Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών: Του Κουτρούλη ο γάμος του Αλεξανδρου Ριζου - Ραγκαβή και κάθε Σάββατο στις 18.00, στη Νεανική σκηνή, παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road.

    -Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών: Σωτηρία με λένε της Σοφίας Αδαμίδου.

    Τα εισιτήρια στοιχίζουν από 13 -5 ευρώ (για τις λαϊκές παραστάσεις της Τετάρτης και Πέμπτης, ενώ παρέχονται δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους - ΑΜΕΑ κ.ά.).

    [09] Δίωξη σε Βέροια-Ηρακλή και επτά ΠΑΕ της Football League

    Διώξεις σε βάρος των ΠΑΕ Βέροια και Ηρακλής για τη μεταξύ τους αναμέτρηση πρωταθλήματος, που φέρεται ως ύποπτη για παράνομο στοιχηματισμό, καθώς και σε επτά ΠΑΕ Β΄ Εθνικής, για την ίδια κατηγορία, άσκησαν ο τακτικός υπεύθυνος άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, και ο αναπληρωτής του Στέφανος-Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης.

    Οι δύο σύλλογοι της Super League είχαν αναμετρηθεί στην πρωτεύουσα της Ημαθίας στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος -στις 23 Νοεμβρίου- και αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0, κλήθηκαν δε (όπως και οι υπόλοιποι) με βάση τις διατάξεις των άρθρων 20 και 22 που αφορούν παράνομο στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνα, σε συνδυασμό με το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2015 - 15:32:48 UTC