Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Θα συνεχίσω να εργάζομαι για μία σύγχρονη κεντροδεξιά
  • [02] Κύπρος: Αναστασιάδης και Ακιντζί στο εργαστήριο για Αγνοούμενα Πρόσωπα
  • [03] Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ.Αμπάς
  • [04] Γιώργος Σταθάκης: Θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά το παράλληλο πρόγραμμα
  • [05] Πως η τουρκική μαφία οργανώνει το δουλεμπόριο των προσφύγων
  • [06] Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ασημένιος
  • [07] Η Ισπανία ψήφισε αριστερά, είπε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ
  • [08] Εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας
  • [09] Β. Μεϊμαράκης και Κ. Μητσοτάκης στον β' γύρο των εκλογών της ΝΔ
  • [10] Έχασε την πλειοψηφία ο Μ. Ραχόι

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Θα συνεχίσω να εργάζομαι για μία σύγχρονη κεντροδεξιά

    «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει τέλος στην κατηφόρα που ζει η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρους που έστειλαν μήνυμα ότι «η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ».

    Ακολούθως ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον 'Αδωνι Γεωργιάδη που μέσα από αυτό τον αγώνα βγάλαμε ενισχυμένη τη ΝΔ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πίστεψαν στην δύναμη της αλλαγής και έδωσαν την μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για μία σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη».

    [02] Κύπρος: Αναστασιάδης και Ακιντζί στο εργαστήριο για Αγνοούμενα Πρόσωπα

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου επισκέφτηκαν το πρωί το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα, το οποίο βρίσκεται στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας στην «νεκρή» ζώνη.

    Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκαν τα τρία μέλη της Επιτροπής, Πολ Ανρί , Νέστορας Νέστορος και Πλουμέρ Κιουτσούκ, τα οποία τους ενημέρωσαν για την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή , Νέστορας Νέστορος, δήλωσε ότι η επίσκεψη των δύο ηγετών στο Εργαστήριο αποδεικνύει το κοινό τους ενδιαφέρον για διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

    Πρέπει, τόνισε ο κ. Νέστορος, « να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε σχέση με την τύχη των αγνοουμένων, ιδιαίτερα στις οικογένειες τους, τις μανάδες, τους πατεράδες, που αυτές οι μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος είπε ότι ανέδειξε τη μεγάλη αδυναμία στον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής, ιδιαίτερα στα κατεχόμενα, και ζήτησε να ενισχυθούν τα ερευνητικά κλιμάκια σε σχέση με πιθανούς χώρους ταφής.

    Ο κ. Νέστορος ανέφερε ακόμη ότι έχει γίνει η προεργασία για να αρχίσουν έρευνες σε δέκα σημεία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε «στρατιωτικές ζώνες».

    Τέλος, πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων οστών, που επίσης χρειάζεται επίλυση.

    [03] Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ.Αμπάς

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, με το επίσημο πρόγραμμα του να ξεκινά σήμερα και να συνεχίζεται την Τρίτη. Ο κ. Αμπάς αφίχθη την Κυριακή το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου τον υποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, τη Δευτέρα, στις 12:00, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Το μεσημέρι, στις 14:30, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και εν συνεχεία οι κ. κ. Τσίπρας και Αμπάς θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    Αμέσως μετά, ο Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του 'Άγνωστου Στρατιώτη. Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

    [04] Γιώργος Σταθάκης: Θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά το παράλληλο πρόγραμμα

    «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές για θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού κόστους», δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους θεσμούς.

    «Νομίζω ότι θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά», είπε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι το παράλληλο πρόγραμμα περιέχει διατάξεις που «πρέπει να προχωρήσουν» για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων.

    Ο υπουργός Οικονομίας επανάλαβε την κυβερνητική θέση ότι η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα δεν «πάγωσε» αλλά απλώς - λόγω της αποχώρησης της αντιπολίτευσης από τη Βουλή - θα προχωρήσει με την κανονική διαδικασία, κι όχι με τη ταχύτερη διαδικασία του επείγοντος.

    Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως η χώρα μας «έχει υπογράψει μία πολύ συγκεκριμένη συμφωνία» με τους θεσμούς και τηρεί τις δεσμεύσεις της με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

    [05] Πως η τουρκική μαφία οργανώνει το δουλεμπόριο των προσφύγων

    Τον λένε Οσμάν. Ή κάπως έτσι μας συστήθηκε. Είναι ένας από τους κορυφαίους της τουρκικής μαφίας που διαχειρίζεται μετανάστες και πρόσφυγες στη γειτονική χώρα. Δεν κρύβεται... «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα» λέει αφοπλιστικά.

    Διατηρεί ένα μαγαζί στη Σμύρνη που πουλάει τρόφιμα. Ένα μεγάλο μπακάλικο στο Μπασμανέ, τη συνοικία των Ρωμιών και των Εβραίων πριν το 1922 που σώθηκε από τη φωτιά. Οι Τούρκοι τη συνοικία την αποκαλούν «Δαμασκό». Όπως λένε «εδώ έχει πιο πολλούς Σύρους απ' ότι στη Συρία». Δεν είναι όμως η εικόνα της περιοχής όπως ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Στους δρόμους δεν έχει κανέναν Σύρο. Η δημοτική αρχή ξαναφύτεψε το γκαζόν στα πάρκα και στις νησίδες, Σύρος δεν υπάρχει πια ούτε για δείγμα.

    Κι όμως... υπάρχουν!

    Ο Οσμάν μας εξηγεί ότι πλέον «μένουν σε σπίτια που έχουν νοικιαστεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Δεν κυκλοφορούν ελεύθερα, η μετακίνηση τους γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα που τους παραλαμβάνουν από τα σπίτια και τους μεταφέρουν σε σημεία εκκίνησης. Από εκεί μεταφέρονται στα σημεία αναχώρησης».

    Πώς μεταφέρονται τώρα. Με πολλούς τρόπους. Πολλοί από αυτούς προκαλούν γέλιο. Όλοι δείχνουν το μέγεθος του κυκλώματος και το αδίστακτο του τρόπου που αυτό λειτουργεί.

    Μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί λοιπόν από τον Οσμάν στις περιοχές απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο με λεωφορεία φορτωμένα σε αυτοκίνητα οδικής βοήθειας. Με σχολικά λεωφορεία από την ώρα που τα παιδιά σχολάνε μέχρι την επομένη το πρωί που τα λεωφορεία θα ξαναχρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μαθητών. Με ένα κονβόι ΙΧ, πράγμα που επιτρέπει ακόμα κι όταν ένα αυτοκίνητο το σταματήσει η αστυνομία όλα τα άλλα να κατευθυνθούν στον προορισμό τους. Υπάρχουν όμως και... VIP μεταφορές όπως ανδρών ως πλούσιων αράβων με βιτρίνα Ρωσίδες συνοδούς ακόμα και... με νεκροφόρες! Οι τελευταίες λέει ο Οσμάν είναι ακριβές υπηρεσίες και πληρώνονται εξτρά σχεδόν όσο και το πέρασμα στο νησί.

    Ας επιστρέψουμε όμως στη Σμύρνη. Εκεί όπου είναι η βάση του κυκλώματος. Το κύκλωμα που πλέον και υπό τον φόβο των μέτρων που εικάζεται ότι θα ληφθούν από τις τουρκικές αρχές μετά από την πίεση των Ευρωπαίων έχει το παρακάτω οργανόγραμμα.

    Στην κορυφή είναι τα μέλη της μαφίας. Οι περισσότεροι είναι στη δουλειά πάνω από 20 χρόνια. Παλιότερα το κάνανε για κανένα καλό μεροκάματο. Πλέον και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο τα λεφτά είναι πολλά και αξίζει τον κόπο κανείς ακόμα και να ρισκάρει...

    [06] Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ασημένιος

    Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ασημένιος, σε ηλικία 50 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

    Ο Σταμάτης Ασημένιος εργάστηκε επί σειρά ετών στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ενώ διετέλεσε και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Έσεν.

    Η δράση του δεν περιορίστηκε στον δημοσιογραφικό τομέα, καθώς υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος του μεταναστευτικού κινήματος, επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κινήματος στη Γερμανία/ΟΕΚ και της Παγγερμανικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Ομοσπονδιών (BAGIV).

    Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

    «Εκφράζουμε βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Σταμάτη Ασημένιου, του δημοσιογράφου που τίμησε το λειτούργημά του, αλλά και την Ελλάδα, με τον άμεμπτο χαρακτήρα, το ήθος, την αξιοπρέπεια, αλλά και την αντικειμενικότητά του στην ενημέρωση.

    Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινά και εγκάρδια συλλυπητήρια μας».

    [07] Η Ισπανία ψήφισε αριστερά, είπε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ

    Η Ισπανία ψήφισε αριστερά, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του χθες το βράδυ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ψήφων.

    «Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του.

    [08] Εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας

    H προβολή πλήρους ψηφιακής αναπαράστασης του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στην περίοδο της ακμής του, αποτελεί τη νέα διαδραστική παραγωγή στην «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    Για τη νέα διαδραστική παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας», συνεργάστηκαν ερευνητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) προκειμένου να αποδοθεί με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

    Στην εμπειρία αυτής της εικονικής περιήγησης οι επισκέπτες της «Θόλου » δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

    Ξεκινά με την κατασκευή του μεγάλου ναού μετά την καταστροφή της παλαιότερης βασιλικής της Αγίας Σοφίας, κατά την Στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ.. Ο Ιουστινιανός αναθέτει την μελέτη και την κατασκευή στους αρχιτέκτονες και μαθηματικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Οι επισκέπτες παρακολουθούν τον σχεδιασμό και τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και τις κατασκευαστικές λύσεις που δόθηκαν.

    [09] Β. Μεϊμαράκης και Κ. Μητσοτάκης στον β' γύρο των εκλογών της ΝΔ

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το δίδυμο στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στη ΝΔ που θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου.

    Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Μεϊμαράκης συγκέντρωνε πάνω από το 40% των ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης πλησίαζε το 30% στο τελικό του ποσοστό. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν λίγο πάνω από το 20% με τέταρτο τον κ. Γεωργιάδη να πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό.

    Το πλέον εντυπωσιακό ήταν η μαζική συμμετοχή των Νεοδημοκρατών που ξεπέρασε τις 400.000 ψήφους και από όλους τους υποψήφιους μεταφράστηκε ως μήνυμα της κεντροδεξιάς βάσης ότι «η ΝΔ είναι ζωντανή και ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίζει μόνος του στο πολιτικό σκηνικό».

    Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν αναμενόμενο ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ανέτρεψε τα προγνωστικά που τον ήθελαν δεύτερο πίσω από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

    «Σήμερα 400,000 πολίτες πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία» ανέφερε στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε ξεκαθαρίσει η σειρά της εκλογής και πρόσθεσε: «Σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκαν με πολλές χιλιάδες νέους φίλους του κόμματος μας... Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή. Πολίτες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά στις ουρές και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα.Έστειλαν μήνυμα να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Να προχωρήσουμε σε Δημιουργική Ανανέωση. Να γίνουμε το ταχύτερο αξιόπιστη κυβερνητική λύση».

    Προδιαγράφοντας πως θα κινηθεί στον δεύτερο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα: «Οι πολίτες όμως έστειλαν ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κατάλαβε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τα ψέματα και την αναξιοπιστία του.Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί στις 10 Ιανουαρίου είναι μια άλλη εκλογή.

    Απευθύνομαι προσωπικά σε όλους τους 400,000 πολίτες που προσήλθατε σήμερα στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιόν τιμήσατε με την ψήφο σας. Σας καλώ στις 10 Ιανουαρίου να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία με δημιουργική ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία.

    Στις 11 Ιανουαρίου θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».

    Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη παρότι γνωρίζουν τις δυσκολίες θεωρούν ότι η δυναμική είναι πλέον μαζί του και για αυτό σε κάθε περίπτωση θα πάει στον δεύτερο γύρο όπου κι αν κλείσει τελικά η διαφορά.

    Τα ξημερώματα και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αποχώρησε από το εκλογικό του κέντρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει τέλος στην κατηφόρα που ζει η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα».

    Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρουςπου έστειλαν μήνυμα ότι «η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ». Ακολούθως συνεχάρη τον «Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον 'Αδωνι Γεωργιάδη που μέσα από αυτό τον αγώνα βγάλαμεενισχυμένη τη ΝΔ.Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πίστεψαν στην δύναμη της αλλαγής και έδωσαν την μάχη σε αντίξοες συνθήκες».

    Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρότι πρώτος δεν έκανε δήλωση αφού περιμένει να φανεί η τελική διαφορά. Δήλωση δεν έκανε και ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

    Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και η δεύτερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων επιβεβαιώνει την μετριοπαθή, καραμανλική, κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και αποτελεί πρόκριμα για συναινετική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πλέον σκληρή γραμμή έναντι της αριστερής κυβέρνησης είχε υιοθετήσει κατά την προεκλογική περίοδο ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και δευτερευόντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέχρι το τέλος αν και απέρριπτε κάθε σκέψη για συγκυβέρνηση, εντούτοις έλεγε ότι η ΝΔ θα στηρίζει τα μέτρα εκείνα για τα οποία πιστεύει ότι είναι για το καλό της χώρας. Παράλληλα είναι σαφής η φιλελεύθερη πολιτική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όσο για τον δεύτερο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποχωρώντας χθες από το εκλογικό του κέντρο δεν έδειξε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Από το περιβάλλον του έλεγαν ότι είναι νωρίς και πρόσθεταν ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει τα παζάρια.

    [10] Έχασε την πλειοψηφία ο Μ. Ραχόι

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται.

    «Θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση και πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

    Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Ραχόι σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

    Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες --20 λιγότερες απ'ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011--, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 December 2015 - 7:32:27 UTC