Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν τίθεται θέμα ούτε διάσπασης, ούτε διάλυσης της ΝΔ»
  • [02] To έργο του Λιμενικού στη διάσωση μεταναστών στο Αιγαίο εξήρε ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Γκ. Λιαμαθάρες: Η όποια αριστερή λύση στην Ισπανία θα πρέπει να δοθεί εντός της ΕΕ
  • [04] Εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας
  • [05] «Επιστροφή» της Ροτόντας στο λαό και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης
  • [06] Επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα για την επίσκεψή του στα πρώην λιπάσματα Δραπετσώνας

  • [01] «Δεν τίθεται θέμα ούτε διάσπασης, ούτε διάλυσης της ΝΔ»

    «Δεν τίθεται θέμα ούτε διάσπασης, ούτε διάλυσης της ΝΔ», δήλωσε με κατηγορηματικότητα σε συνέντευξή του στο "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υποψήφιςο για την ηγεσία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Επιτέλους ας αφήσουμε τους Νεοδημοκράτες και τους φίλους αυτής της παράταξης να εκφραστούν ανόθευτα αύριο».

    Ο κ. Τζιτζικώστας άφησε αιχμές κατά του ανθυποψηφίου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αφορμή την χθεσινή τοποθέτηση "περί αποχώρησής του από τη διεκδίκηση της ηγεσίας, εφόσον δεν είναι πρώτος και της στήριξης συγκεκριμένου συνυποψηφίου του". Συγκεκριμένα είπε ο κ. Τζιτζικώστας: «Δε θεωρώ ότι η χθεσινή δήλωση του κ. Μεϊμάρακη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτικό φλερτ. Αυτά είναι παλαιοκομματικές λογικές, είναι τακτικές οι οποίες ανήκουν στη δεκαετία του ?60 πολιτικά αν με ρωτάτε. Και τώρα κάνει το ίδιο πράγμα, την τελευταία στιγμή, εκβιάζει ουσιαστικά, λέγοντας ότι αν δεν με εκλέξετε πρώτο θα φύγω. Είμαστε μία μέρα πριν τις εκλογές. Ακόμη και αν ήμουν εγώ στη θέση που έβαλε τον κ. Μητσοτάκη, θα σας έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα».

    Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή, Θεόδωρου Ρουσόπουλου -ο οποίος υπαινίχθηκε κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ-,λέγοντας: «Διαφωνώ ριζικά με την άποψη του κ. Ρουσόπουλου περί διάσπασης της ΝΔ. Δεν τίθεται θέμα ούτε διάσπασης, ούτε διάλυσης της ΝΔ. Ξέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή τη λογική και το κάνει αυτό διότι βλέπουν και εκείνοι το μεγάλο ρεύμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στην κοινωνία και στους αυριανούς ψηφοφόρους, τα μέλη και τους φίλους της παράταξης.

    [02] To έργο του Λιμενικού στη διάσωση μεταναστών στο Αιγαίο εξήρε ο Αλ. Τσίπρας

    To έργο του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διαχείριση και διάσωση μεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο, εξήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Σώματος Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

    "Εχετε σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων στο Αιγαίο", τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Αρχηγό του Λιμενικού, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, είπε ότι έχει αναφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη μεγάλη εμπειρία που αυτή τη στιγμή έχει το λιμενικό σώμα στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

    Πάρης Τσιριγώτης

    [03] Γκ. Λιαμαθάρες: Η όποια αριστερή λύση στην Ισπανία θα πρέπει να δοθεί εντός της ΕΕ

    Για τη σημασία της αυτόνομης καθόδου της Ενωμένης Αριστεράς στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία, την πιθανότητα συμμετοχής του κόμματος σε μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, μαζί με τους Σοσιαλιστές και το Podemos, αλλά και τις σχέσεις και τις προοπτικές της Αριστεράς σαν εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον απεσταλμένο του Γιώργη -Βύρωνα Δάβο, ο Γκάσπαρ Λιαμαθάρες.

    Ο Γκάσπαρ Λιαμαθάρες είναι ένα από τα προβλεβλημένα στελέχη του κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς στην Ισπανία, έχει χρηματίσει γενικός γραμματέας του και σήμερα είναι ένας από τους κύριους εκπρόσωπους του κόμματός του.

    Ερ: Κύριε Λιαμαθάρες, στις παρούσες εκλογές η Ενωμένη Αριστερά αποφάσισε, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις με το κόμμα των Podemos για τη συγκρότηση ενός μεγάλου αριστερού συνασπισμού, να κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές. Γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση και μήπως εγκυμονεί κινδύνους για το εκλογικό αποτέλεσμα;

    Απ: Η ευθύνη για την αποτυχία της συγκρότησης ενός ενιαίου αριστερού σχηματισμού ανήκει αποκλειστικά στο κόμμα των Podemos, που επεδίωκε πάση θυσία να διατηρήσει έναν ηγεμονικό ρόλο σε έναν τέτοιο συνασπισμό, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί την πολύχρονη αξιοπιστία της Αριστεράς και των πολιτικών της αγώνων και το μόνο που το ενδιέφερε ήταν να εγκαθιδρύσει την κεντροαριστερή στροφή του με αριστερό άλλοθι τη δική μας συμμετοχή. Η θέση της IU υπήρξε ενωτική από την αρχή υπό τη μόνη προϋπόθεση ότι η πολιτική και προγραμματική ταυτότητα της αριστράς θα παρέμενε αλώβητη. Όμως, προτεραιότητα του Podemos ήταν να γίνει μία εναλλακτική δύναμη ως προς τους Σοσιαλιστές (PSOE) στον χώρο της κεντροαριστεράς και η Ενωμένη Αριστερά ήταν ένα παραπάνω βάρος σε αυτή του την προσπάθεια. Απλώς ήθελε να προσελκύσει και να απορροφήσει στη στροφή του αυτή και ηγετικά στελέχη της Αριστεράς. Φυσικά και τα εκλογικά ποσοστά ενός κόμματος που θα συμπύκνωνε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς (γιατί εξόν από εμάς συμμετείχαν στις συζητήσεις κι άλλες δυνάμεις), θα ήσαν πολύ υψηλότερα, όμως από στρατηγικής πλευράς αυτό θα ήταν ένα μέγα πολιτικό λάθος για εμάς να συμπράξουμε σε μία τέτοια στροφή με μόνο γνώμονα ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που όμως δεν θα είχε αντίκτυπο στην εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών αποφάσεων. Για τούτο επιλέξαμε να κατέβουμε ανεξάρτητοι, σε συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα (Unidad Popular), σε μία προσπάθεια να μη χάσουμε την δική μας ταυτότητα ως κόμμα.

    Ερ: Χωρίς να μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως θα υπήρχε μία δυνατότητα -προϋπάρχοντος του παραδείγματος στην Πορτογαλία, όπου το Μπλόκο της Αριστεράς με το ΚΚ στηρίζουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση- να συμπράξει η Ενωμένη Αριστερά σε μία κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos, σε περίπτωση που αυτά τα κόμματα δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία;

    Απ: Φυσικά και θα συμμετείχαμε. Όσον αφορά τους κυβερνητικούς συνασπισμούς, το έχουμε καταστήσει σαφές πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην παραμείνει στην εξουσία το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κι η καταστροφική πολιτική της λιτότητας που ακολουθεί. Ωστόσο, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της και το πρόγραμμα που θα κληθεί ν' ακολουθήσει. Έτσι λοιπόν εμείς θα το πράτταμε, μόνον εάν θα καλούμεθα να εφαρμόσουμε ένα σοβαρό και ειλικρινές πρόγραμμα για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία και για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη. Άλλωστε και στην πρώτη Σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λουΐς Θαπατέρο, που για να επιβιώσει πολιτικά βασιζόταν απόλυτα στη στήριξή της στη Βουλή από την Ενωμένη Αριστερά και την Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), κατέστη δυνατό να πιέσουμε και να περάσουν πολύ σημαντικοί νόμοι, όπως για την Αναγνώριση της Εθνικής Μνήμης για τα θύματα του Φράνκο, ο νόμος για τις αμβλώσεις, για την κοινωνική ασφάλιση κ.λπ. Αλλά για εμάς παραμένει στόχος να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα βάζει φραγμούς στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού, του κράτους πρόνοιας και παράλληλα θα δημιουργεί τις βάσεις για μία συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση των πολιτικών της λιτότητας.

    [04] Εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας

    H προβολή πλήρους ψηφιακής αναπαράστασης του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στην περίοδο της ακμής του, αποτελεί τη νέα διαδραστική παραγωγή στην «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». Από σήμερα, 19 του μηνός, οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    Για τη νέα διαδραστική παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας», συνεργάστηκαν ερευνητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) προκειμένου να αποδοθεί με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

    Στην εμπειρία αυτής της εικονικής περιήγησης οι επισκέπτες της «Θόλου » δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

    Ξεκινά με την κατασκευή του μεγάλου ναού μετά την καταστροφή της παλαιότερης βασιλικής της Αγίας Σοφίας, κατά την Στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ.. Ο Ιουστινιανός αναθέτει την μελέτη και την κατασκευή στους αρχιτέκτονες και μαθηματικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Οι επισκέπτες παρακολουθούν τον σχεδιασμό και τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και τις κατασκευαστικές λύσεις που δόθηκαν.

    [05] «Επιστροφή» της Ροτόντας στο λαό και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης

    «Μνημείο , μουσείο και ναός μαζί» η Ροτόντα παραδίδεται και αποδίδεται απόψε με την διαχρονική ιερότητα που της αξίζει σε μια συμφιλιωτική προς πάσα κατεύθυνση βραδιά στην πόλη και την οικουμένη.

    Με τις παραπάνω υπογραμμίσεις και μετά το τέλος σειράς ολιγόλογων χαιρετισμών που προηγήθηκαν από την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη (η οποία ανέγνωσε χαιρετισμό του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά ), του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της προέδρου της εθνικής επιτροπής της UNESCO Καίτης Τζιτζικώστα, ο προϊστάμενος της εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης παρέδωσε το εντυπωσιακό μνημείο στην πόλη στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισθέντα χώρο του εντυπωσιακού μνημείου.

    Στο χαιρετισμό του (που ανέγνωσε η κ. Βλαζάκη) ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς τόνισε τον «ισχυρό διαπολιτισμικό συμβολισμό της Ροτόντας» που «ενώνει διαφορετικούς κόσμους» ενώ συνεχάρη «όσους εργάστηκαν προκειμένου να συντελεσθεί ένα σπουδαίο έργο συντήρησης , αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου».

    Τους? «καυγάδες με την εκκλησία» (του 1995) θυμήθηκε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την απόδοση της Ροτόντας- μνημείου , όπως είπε - πιο σημαντικού κι από το Λευκό Πύργο στην εικόνα και την ιστορία της Θεσσαλονίκης- στην καθημερινή ζωή της πόλης.

    [06] Επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα για την επίσκεψή του στα πρώην λιπάσματα Δραπετσώνας

    Για "κακόγουστο θέατρο και φτηνούς αντιπαρισπασμούς" κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσίπρα στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας. Στην δήλωσή του ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι ''Ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα δυο μέρες πριν το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, μόνο και μόνο για να χρυσώσει το χάπι αυτού του μεγάλου εθνικού εγκλήματος, για το οποίο ο ίδιος είναι υπεύθυνος και ότι και να κάνει δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει".

    Πρόσθέτει ότι "η ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων είναι υπόθεση μεγάλων κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης, στους οποίους ως υπουργός ανταποκρίθηκα και κατέθεσα τροπολογία, ενάντια σε ισχυρά συμφέροντα και πιέσεις για την προώθηση της. Αυτή η ανάπλαση, για την οποία πρέπει να γίνουν πολλά και είναι αναπόσπαστο μέρος ενός σχεδίου για ένα δημόσιο λιμάνι του Πειραιά που θα λειτουργεί ως κέντρο ανάπτυξης και πολιτισμού, δεν μπορεί να την οικειοποιηθεί κανένας και να τη χρησιμοποιήσει για να παίζει κακόγουστο θέατρο, για αποπροσανατολισμούς και φτηνούς αντιπερισπασμούς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 December 2015 - 11:32:27 UTC