Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ν. Πόποσκι για συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά
  • [02] Η ΝΔ χρήζει πλήρους ανασύνταξης λέει ο Κ. Μητσοτάκης
  • [03] Κ. Σκανδαλίδης: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [04] Μείωση στο 24% σημείωσε η ανεργία το γ' τρίμηνο εφέτος
  • [05] Κανένα ζήτημα για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 - Τι σχεδιάζεται για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
  • [06] Μειώνεται περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας
  • [07] Περσέας, μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • [08] Ζαν Ζιγκλέρ: Παραδειγματική για όλη την Ευρώπη η αντίσταση των Ελλήνων
  • [09] Σωτηρία Μπέλλου - μια ζωή «ζαριά σε ...άρση»
  • [10] Στρατής Τσίρκας, «ένας στρατευμένος διανοούμενος και αιρετικός κομμουνιστής»
  • [11] Θ. Ρουσόπουλος: «Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» μεταξύ Καραμανλή-Τσίπρα
  • [12] Την ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό υπογράμμισαν Αλ.Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου
  • [13] FIFA: Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας «πάγωσε» 50 λογαριασμούς με εκατομμύρια φράγκα
  • [14] Πρόκριση με Φουστέρ ο Ολυμπιακός, 2-1, τον Απόλλωνα
  • [15] Παναθηναϊκός: «Υπαίτιοι ο Παππάς και η ΕΛ.ΑΣ.»

  • [01] Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ν. Πόποσκι για συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Πόποσκι θα έχουν, αρχικά, κατ' ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Tύπου.

    Ο κ. Πόποσκι επισκέπτεται την Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ομολόγου του τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία αποφασίστηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια, η παιδεία.

    [02] Η ΝΔ χρήζει πλήρους ανασύνταξης λέει ο Κ. Μητσοτάκης

    «Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε τον Δεκέμβρη του 2008» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επίθεση εναντίον του Βασ. Οικονόμου και την κατάσταση στα Εξάρχεια. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσει.

    «Για τον Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε... Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και στον απόηχο των δηλώσεων ότι ο Κ. Καραμανλής στηρίζει τον Β. Μεϊμαράκη.

    [03] Κ. Σκανδαλίδης: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    "Χρειάζεται μία μεγάλη εθνική προσπάθεια, την οποία δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους του κανένα κόμμα μόνο του και εμείς θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση" δήλωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    "Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, που ψηφίζονται από τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να ξαναγυρίζουμε στο ίδιο πρόβλημα, πιο οξυμένο. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα πρόβλημα, που είναι στην καρδιά της πολιτικής κρίσης. Είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται κάθε κυβέρνηση το κράτος, τη λειτουργία του και την αποτελεσματικότητά του. Γιατί η κρίση της πολιτικής προϋπήρξε της οικονομικής κρίσης" είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Ο βουλευτής χαρακτήρισε ρευστό το πολιτικό τοπίο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί πολύ επώδυνα και δύσκολα θέματα "που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό και με όλα τα άλλα, που θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες".

    [04] Μείωση στο 24% σημείωσε η ανεργία το γ' τρίμηνο εφέτος

    Μείωση στο 24% καταγράφηκε στο ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το γ' τρίμηνο εφέτος, από 24,6% το β' τρίμηνο και έναντι 25,5% το γ' τρίμηνο 2014. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.160.522 άτομα και ?ειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση ?ε το προηγού?ενο τρί?ηνο και κατά 5,6% σε σχέση ?ε το γ' τρί?ηνο πέρυσι.

    Ωστόσο, παραμένουν τα σημαντικά δομικά προβλήματα, με κύριο αυτών το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εις μάτην εργασία άνω του έτους αποτελούν το 73,7% του συνόλου των ανέργων και υπερβαίνουν τα 855.000 άτομα. Παράλληλα, περίπου 232.000 άτομα δουλεύουν με μερική απασχόληση, διότι δεν μπορούν να βρουν πλήρη. Επίσης, στις περιφέρειες της χώρας που δεν επωφελήθηκαν από το τουριστικό ρεύμα σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας, ενώ η ανεργία στους νέους έως 24 ετών συνεχίζει να κινείται κοντά στο 50% και ειδικά στις νέες γυναίκες ανέρχεται στο 54,5%.

    Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν και τα εξής:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,1% το γ΄ τρίμηνο 2015 από 29,2% το γ΄ τρίμηνο 2014) είναι ση?αντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (20,7% από 22,6%).

    Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (48,8% το γ΄ τρίμηνο 2015 από 49,5% το γ΄ τρίμηνο 2014) και 25- 29 ετών (34,3% από 39,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4% από 24,7%), 45- 64 ετών (18,4% από 18,5%) και 65 ετών και άνω (10,8% από 9,3%).

    [05] Κανένα ζήτημα για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 - Τι σχεδιάζεται για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

    Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ του 2015 διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.Σημειώνουν παράλληλα ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν την απόφαση του ΣτΕ και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.Το ΣτΕ, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θεωρεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έως την 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να προσαρμοστούν με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά από την τελευταία αναπροσαρμογή τους.

    Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1.1.2015 οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο. Αν ωστόσο ληφθεί απόφαση για άμεση συμμόρφωση με το ΣτΕ που προβλέπει την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών από την 1 Μαΐου 2015 το ζήτημα θα αφορά τους φόρους μεταβίβασης, τις κληρονομικές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές που έγιναν από την ημερομηνία αυτή και έχουν φορολογηθεί με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές ακινήτων. Μία λύση είναι αυτή της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και συμψηφισμού των απαιτήσεων μεταξύ φορολογούμενων και δημοσίου.

    Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών ήδη πριν από την απόφαση του ΣτΕ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών των ακινήτων με τη σύσταση Επιτροπής η οποία αναμένεται άμεσα να παραδώσει ( έως τις 22 Δεκεμβρίου) το πόρισμα της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    [06] Μειώνεται περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας

    Μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ χθες δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 75,8 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την επιτευχθείσα πρόοδο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

    [07] Περσέας, μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

    Ηταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από 21 ευρωπαϊκές χώρες και 300 επιστήμονες από 53 ευρωπαϊκά ινστιτούτα που ασχολούνται με τη μελέτη των θαλασσών. Το ταξίδι του Περσέα,μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ευρωκοινοβούλιο, όπου οι πέντε πρεσβευτές των μαθητών έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ανάμεσά τους ήταν και η Αλεξία από την Ελλάδα, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ζωγράφου.

    Το πρόγραμμα «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα» συντόνισε στη χώρα μας το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Συνολικά έδωσαν το «παρών» τριάντα σχολεία απ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.Οι μαθητές μελέτησαν το θαλάσσιο περιβάλλον μέσα από τη Βιολογία, τη Γεωλογία, τη Φυσική και τη Χημεία για να κατανοήσουν τα προβλήματα που συνδέονται με τη θάλασσα (βιοποικιλότητα, ρύπανση, εισαγωγή μη αυτοχθόνων ειδών, υπεραλίευση, ευτροφισμός, απορρίμματα στο παραθαλάσσιο και θαλάσσιο περιβάλλον, κ.ά.). Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στη σχολική κοινότητα και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

    Αυτή, όμως, ήταν μόνο ένα μικρό μέρος του ταξιδιού. Γιατί, παράλληλα, οι μαθητές συμμετείχαν σε ωκεανογραφικές αποστολές μαζί με τους επιστήμονες του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PERSEUS που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, προκειμένου να μελετήσουν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας και να προτείνουν λύσεις.

    Στη χώρα μας, η πρώτη ωκεανογραφική αποστολή, η Ανδρομέδα Ι, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014 στον Σαρωνικό Κόλπο με το ωκεανογραφικό σκάφος«Αιγαίο». Στην αποστολή συμμετείχαν 20 μαθητές και μαθήτριες από 10 Γυμνάσια και Λύκεια, 15 εκπαιδευτικοί, 20 ερευνητές και 22 μέλη πληρώματος.Το κάθε ένα από τα παιδιά ανέλαβε συγκεκριμένο επιστημονικό ρόλο κατά τη συλλογή και φύλαξη δειγμάτων νερού, αλλά και κατά την καταγραφή της υποθαλάσσιας ρύπανσης με Τηλεκατευθυνόμενο Υποβρύχιο Οχημα.

    Τον Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη αποστολή, η Ανδρομέδα ΙΙ, στο Κρητικό Πέλαγος, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Φιλία». Στην αποστολή συμμετείχαν 31 μαθητές και μαθήτριες και 19 εκπαιδευτικοί από 12 σχολεία.

    «Σε αυτές τις αποστολές οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν ότι η επιστημονική έρευνα δεν είναι ατομικήυπόθεσηλίγωνανθρώπων,αλλάείναιαποτέλεσμασυλλογικήςεργασίας πολλώνεπιστημόνωναπόδιαφορετικούςκλάδουςόπωςωκεανογράφοι,μηχανικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι, φυσικοί, χημικοί, στατιστικοί, ναυτικοί κ.ά., αλλά και να ενημερωθούν για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να πραγματοποιήσουν μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ενός ωκεανογραφικού σκάφους » λέει μέλος της ομάδας του Περσέα.

    [08] Ζαν Ζιγκλέρ: Παραδειγματική για όλη την Ευρώπη η αντίσταση των Ελλήνων

    «Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τον ελληνικό λαό, όχι μόνο για τη μεγάλη του ιστορία και την τεράστια συμβολή του στον πολιτισμό», αλλά και για την «παραδειγματική αντίστασή του» η οποία «θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ενίσχυση του αγώνα κατά του χρηματιστηριακού καπιταλισμού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη ο γνωστός Ελβετός πολέμιος της παγκοσμιοποίησης Ζαν Ζιγκλέρ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Προσθέτει δε ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε το Podemos στην Ισπανία, αντίσταση στην Ιταλία, το «Μέτωπο της αριστεράς» του Μελανσόν στη Γαλλία και το κόμμα της γερμανικής αριστεράς («Die Linke») δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία».

    Τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να ανοικοδομηθεί. Προτρέπει την «κοινωνία των πολιτών σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες να δείξει αλληλεγγύη, να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες ώστε να γίνει η διαγραφή του». Τονίζει ότι «οι διανοούμενοι έχουν το καθήκον να αποκαλύψουν ότι πρόκειται για καθαρή άσκηση βίας, για μια δικτατορική στρατηγική λεηλασίας και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μια εγκληματική διάσταση» και χαρακτηρίζει ως απόλυτο αίσχος τις προσβολές κατά «της χώρας που μας δώρισε τη Δημοκρατία» και τη «συκοφάντηση των απόγονων του Περικλή και των δημιουργών του Παρθενώνα» από μερίδα του Τύπου.

    Ο επί σειράν ετών διατελέσας βουλευτής του αριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο ελβετικό κοινοβούλιο, βάλει και κατά της χώρας του, την οποία χαρακτηρίζει ως «πολύ διεφθαρμένη», αφού ο δικός της «ορυκτός πλούτος είναι τα αιματοβαμμένα χρήματα δικτατόρων, μαφιόζικων καρτέλ ξεπλύματος χρήματος, φοροφυγάδων, της ρωσικής ολιγαρχίας», αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι «δεν πληρώνουν φόρους». Σημειώνει δε ότι η «Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε προτεκτοράτο από την Ε.Ε.» και «αυτό έχει να κάνει και με τη λεηλασία των ελληνικών ταμείων από τις ελβετικές τράπεζες».

    [09] Σωτηρία Μπέλλου - μια ζωή «ζαριά σε ...άρση»

    - Κυρία Μπέλλου, τα ...ρέστα σας.

    - «Σωτηρία με λένε...»

    Η Σωτηρία Μπέλλου των τραγουδιών, της Ελλάδας της φτώχειας, του εμφυλίου, τη βίας, του ζόφου, των ανομιών, της περιπλάνησης, των τραγουδιών, των μπουζουκιών... Η Ελλάδα με νότες σε ...9/8 και η Ελλάδα παιγμένη στα ζάρια που φέρνει ...«πότε ντόρτια - πότε εξάρες» και ...η Ελλάδα τού σήμερα μέσω τού φιλόξενου στις μνήμες θεάτρου.

    «Σωτηρία με λένε» ή «Πότε ντόρτια - πότε εξάρες» είναι ο εμβληματικός τίτλος ενός βιβλίου, της βιογραφίας «Μια ζωή παιγμένη στα ζάρια», της τραγουδίστριας Σωτηρίας Μπέλλου, που έγραψε η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά τον θάνατο της Μπέλλου (τον Αύγουστο του 1997).

    «Σωτηρία με λένε» είναι ο τίτλος μιας παράστασης (βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο), που επέλεξε να παρουσιάσει για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (το έργο ερμηνεύτηκε ήδη από την Λήδα Πρωτοψάλτη και την Ντίνα Κώνστα προ ετών σε σκηνές της Αθήνας), επιλέγοντας για τον ρόλο της την ηθοποιό (απόφοιτο της σχολής του ΚΘΒΕ, πρωταγωνίστρια -και εκ των ιδρυτών- του θεατρικού σχήματος "Πειραματική σκηνή της Τέχνης", καθηγήτριασήμερα της υποκριτικής στο Τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ, τη σχεδόν «εμμονικά» ταυτισμένη με το θέατρο στη Θεσσαλονίκη) Έφη Σταμούλη.

    Σχεδόν 40 χρόνια στο θέατρο (πρωτοεμφανίστηκε στα 1979 - απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ στο νεοϊδρυθέν τότε σχήμα της Πειραματικής Σκηνής κι έκτοτε «ταξιδεύει» αδιάκοπα σε ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου) ... «δεν έχω δυσκολευτεί περισσότερο απ' αυτό το ταξίδι με τη Μπέλλου. Είναι διαφορετικό να ερμηνεύεις υπαρκτά πρόσωπα. Το μόνο υπαρκτό πρόσωπο που ερμήνευσα ήταν η Γκρέτα Γκάρμπο. Αλλά κι αυτή ήταν τυλιγμένη στο πέπλο τού μύθου της. Η Μπέλλου δεν φόρεσε ποτέ της πέπλα. Κι όσα της "φόρεσαν", τα ξεσκέπασε μόνη της. Η Σωτηρία είναι πρόσωπο οικείο -ακόμα και σήμερα- κοντά είκοσι χρόνια από τον θάνατό της. Την ξέρουμε όλοι. Την τραγουδάμε ακόμα όλοι. Δεν είναι μύθος -ούτε όμως απομυθοποίηση- μια παράσταση. Δενπρέπει να μιμηθώ -ούτε όμως να κάνω ό,τι μου κατέβει... Με τι υλικό να αυτοσχεδιάσεις ερμηνεύοντας μια προσωπικότητα τόσο αυτόνομη, ανεξάρτητη, ανεξάντλητη, ελεύθερη, θυμωμένη και με το τίμημα "πληρωμένο"... Απόλυτα μόνη... Μια καλλονή με τη γυναικεία της φύση ματαιωμένη από... θυμό και παράπονο... "Κουμάντο στον εαυτό μου κάνω μόνο εγώ!" έλεγε η Μπέλλου. Και μάλιστα σε μια Ελλάδα του πολέμου, του εμφυλίου, της νύχτας. Μια γυναίκα σε μια Ελλάδα που ζούσε στον δρόμο, μια Ελλάδα των ανδρών, του ζόφου αλλά και της ανάτασης...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταμούλη.

    [10] Στρατής Τσίρκας, «ένας στρατευμένος διανοούμενος και αιρετικός κομμουνιστής»

    Μια δεύτερη, ευρωπαϊκή ζωή δείχνει ότι έχει αρχίσει να ζει το μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες» που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε γερμανική και ισπανική μετάφραση. « Και πρόκειται αναμφισβήτητα για το πιο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα της μεταπολεμικής πεζογραφίας» παρατήρησε ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωναννίνων Γιάννης Παπαθεοδώρου, στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατής Τσίρκας - 50 χρόνια από τις «Ακυβέρνητες πολιτείες» που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις Κέδρος στις 16/12 στην κατάμεστη αίθουσα του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα.

    Μια εκδήλωση τιμής στον Σταρτή Τσίρκα, από τα σημαντικότερα κεφάλαια της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας: «Τρεις πολιτείες, τρεις κρίσιμες στιγμές του πολέμου μέσα από την εικονογράφηση των οποίων ο Τσίρκας θέλει να μιλήσει για το τραύμα που υπέστησαν οι αγωνιστές της Αριστεράς στη Μέση Ανατολή, αλλά και να αποκαταστήσει την αντιστασιακή τους δράση. Η προσπάθειά του προσέκρουσε στα αντανακλαστικά της κομματικής επιτήρησης και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Κόμμα. Η μυθιστορηματική του τριλογία διέγραψε, παρόλα αυτά, μια διαδρομή από την ιστορία προς τον έρωτα και την πολιτική, αναδεικνύοντας τον ριζοσπαστικό ανθρωπισμό του, καθώς και την πίστη του στη συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων: ένας στρατευμένος διανοούμενος, αλλά κι ένας αιρετικός κομμουνιστής» είπε ο Γιάννης Παπαθεοδώρου.

    [11] Θ. Ρουσόπουλος: «Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» μεταξύ Καραμανλή-Τσίπρα

    «Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Θ. Ρουσόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα". Απέδωσε στον πρωθυπουργό χαρακτηριστικά ηγέτη που θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΝΔ, ο Θ.Ρουσόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού».

    Χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή, ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών να διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου, ενώ εκτίμησε ότι η αλλαγή εκλογικού νόμου που επιχειρεί η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τις τάσεις διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία.

    «Αυτό το κόμμα δεν κατάφερε να προοδεύσει για να βγάλει έναν αρχηγό που θα είναι ένα νέο πρόσωπο -όχι απαραίτητα σε ηλικία» τόνισε ο πρώην υπουργός, εκτιμώντας ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κράτησε τη Νέα Δημοκρατία και ενίσχυσε τις δυνάμεις της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Υποστήριξε ότι «η έλλειψη του Καραμανλή είναι εμφανής από την πολιτική ζωή και τη Νέα Δημοκρατία».

    [12] Την ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό υπογράμμισαν Αλ.Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό ζήτημα, στις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δύο άνδρες μεταβαίνουν στην αυστριακή Πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ 8 ηγετών της ΕΕ (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού. Η συνάντηση αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    [13] FIFA: Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας «πάγωσε» 50 λογαριασμούς με εκατομμύρια φράγκα

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» 50 λογαριασμών σε διαφορετικές τράπεζες με εκατομμύρια ελβετικά φράγκα που σχετίζονται με τη FIFA. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Φλόκο Γκάλι, ανέφερε ότι έχουν «παγώσει» λογαριασμοί με «διψήφια ποσά εκατομμυρίων» μετά από σχετική αίτηση των ΗΠΑ.

    [14] Πρόκριση με Φουστέρ ο Ολυμπιακός, 2-1, τον Απόλλωνα

    Ο Νταβίντ Φουστέρ έστειλε τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Στον άθλιο αγωνιστικό χώρο της Ριζούπολης οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν με 2-1 του Απόλλωνα, για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου, και συνεχίζουν στη διοργάνωση, σε αντίθεση με τον πρωτοπόρο της Football League, που έμεινε εκτός.

    Σε αναμετρήσεις για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδος έχουν ως εξής:

    1ος όμιλος

    Αχαρναϊκός-Ηρακλής 0-2

    Αναγέννηση Καρδίτσας-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

    2ος όμιλος

    Εργοτέλης-Πανιώνιος 1-2

    Ζάκυνθος-Παναιτωλικός 1-0

    3ος όμιλος

    Χανιά-Πανθρακικός 17/12 (15:00)

    Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ 17/12 (15:00)

    4ος όμιλος

    Παναχαϊκή-Λεβαδειακός 17/12 (17:00)

    Κέρκυρα-Παναθηναϊκός 17/12 (17:00)

    5ος όμιλος

    Παναιγιάλειος-Πλατανιάς 1-0

    Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός 1-2

    6ος όμιλος

    Λαμία-Βέροια 0-1

    Καλλιθέα-Ατρόμητος 2-4

    7ος όμιλος

    Λάρισα-ΑΕΚ 17/12 (19:30)

    Πανελευσινιακός-Ξάνθη 17/12 (19:30)

    8ος όμιλος

    Κισσαμικός-Καλλονή 1-2

    Πανσερραϊκός-Αστέρας Τρίπολης 0-1

    [15] Παναθηναϊκός: «Υπαίτιοι ο Παππάς και η ΕΛ.ΑΣ.»

    Εκδικάστηκε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η έφεση του Παναθηναϊκού για την τιμωρία που του επιβλήθηκε πρωτόδικα από τον αθλητικό δικαστή της Σούπερ Λίγκας για τα έκτροπα στο ματαιωθέν ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

    Η υπεράσπιση της αθηναϊκής ομάδας επέρριψε ευθύνες στον διαιτητή Ανδρέα Παππά για τη μη τέλεση του αγώνα, υποστηρίζοντας ότι είχε έγγραφη εγγύηση της Αστυνομίας πως μπορεί να ξεκινήσει το ματς, αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ., επειδή κατά τον Παναθηναϊκό αφενός δεν επέτρεψε στους ανθρώπους του να κάνουν δικό τους έλεγχο και αφετέρου διότι πριν τον αγώνα είχε εξοργίσει τους οπαδούς με τη στάση των οργάνων της.

    Σε πρώτο βαθμό ο Παναθηναϊκός έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-3, του αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από το βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας περιόδου, του επιβλήθηκε ποινή τιμωρίας της έδρας για τέσσερις αγωνιστικές και πρόστιμο 190.000 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 December 2015 - 11:32:36 UTC