Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, φθαρμένο και έχει φάει τα ψωμιά του
  • [02] «Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της - Σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και της Τουρκίας να πράξουν το ίδιο»
  • [03] Διυπουργική επιτροπή για την εξέρευση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [04] Β. Βασιλικός στο «Πρακτορείο FM»: Συναρπαστική η ιστορία του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [05] Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Πέραμα - Δύο ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα
  • [06] Εξωτερικά σύνορα και μεταναστευτικές ροές στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [07] Δ. Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται
  • [08] Αρχαιοελληνικά ονόματα αποκτούν τρεις εξωπλανήτες
  • [09] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει
  • [10] Ευρεία στήριξη από το ΕΚ για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
  • [11] Το μνημείο της Ροτόντας αποδίδεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης
  • [12] Το φιλμ «Ο γιος της Σοφίας» της Ε. Ψύκου βραβεύθηκε στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ Les Arcs
  • [13] Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης
  • [14] Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο - Δύο νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων
  • [15] Έχασε για 1,5 μήνα τον Ροντρίγκες
  • [16] Ο Πογέτ δείχνει σε επτά την... πόρτα της εξόδου
  • [17] Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, φθαρμένο και έχει φάει τα ψωμιά του

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», κληθείς να σχολιάσει, με αφορμή διάφορα γεγονότα, την «κατάπτωση στο πολιτικό και δημόσιο βίο» είπε ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και αλλού, τα οποία ως ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

    Αναφέρθηκε στην εκτίμηση του κόμματος, ότι το αστικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία αναμόρφωσης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει κανένα «νταλκά να ισορροπήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο θεωρούμε σάπιο, φθαρμένο και ότι έχει φάει τα ψωμιά του, γι' αυτό και μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων και στο κράτος και στην κοινωνία και στην οικονομία». Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο, πάντα, του αστικού πολιτικού συστήματος, δεν υπάρχει ο δεύτερος πόλος που λογικά θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση.

    [02] «Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της - Σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και της Τουρκίας να πράξουν το ίδιο»

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και πως είναι σειρά τώρα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι και υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Χίο, όπου διαπίστωσε την πορεία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, με δηλώσεις του προτού αναχωρήσει για τη Λέρο.

    «Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπει «πως καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες, «που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».

    «Έχω την αίσθηση», τόνισε, «ότι η Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της" και υπογράμμισε ότι "είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».

    [03] Διυπουργική επιτροπή για την εξέρευση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα συσταθεί για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τα γραφεία της αντιπροεδρίας όπου συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής.

    Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι σε μάκρος χρόνου, ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα ασφαλιστικά της ταμεία δεν έχουν αποθεματικά.

    [04] Β. Βασιλικός στο «Πρακτορείο FM»: Συναρπαστική η ιστορία του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Η συναρπαστική ιστορία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι, πώς μεγαλώνει ένας σπόρος, πώς γίνεται δέντρο, πώς υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος, απόψε, στις 19:00, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, θα ξετυλίξει την ιστορία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ειδική εορταστική εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ειδησεογραφικού οργανισμού.

    «Το λάκτισμα το μεγάλο της ανάπτυξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1931Β· έδωσε μία μεγάλη ώθηση και μετά βλέπουμε όλη αυτή την ιστορία" είπε ο κ. Βασιλικός, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα, ενώ δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής για το ότι ενώθηκε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με το Αθηναϊκό και πλέον αποτελεί μία δύναμη πανευρωπαϊκή».

    «Αυτός ο γάμος με χαροποίησε ιδιαίτερα, διότι δε συμβαίνει συχνά στον τόπο μας , όχι συγχώνευση, αλλά σύζευξη» είπε.

    Εξέφρασε δε τη πεποίθησή του ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι η μόνη δυνατή αντίσταση «στο λάθος σύστημα της τηλεθέασης ή ακροαματικότητας».

    Ευχές για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσαν από τα μικρόφωνα του «Πρακτορείο 104,9 FM» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

    [05] Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Πέραμα - Δύο ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα

    Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από αδιευκρίνιστη αιτία το μεσημέρι σε διαμέρισμα 3ου ορόφου στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Πέραμα Αττικής, ενώ δύο ηλικιωμένοι που ήταν μέσα σε αυτό κατάφεραν να απομακρυνθούν έγκαιρα παρουσιάζοντας ωστόσο αναπνευστικά προβλήματα (και οι δύο μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο).Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

    Από τη φωτιά δεν κινδύνεψαν παρακείμενα σπίτια ή καταστήματα, ενώ, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, το διαμέρισμα στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

    [06] Εξωτερικά σύνορα και μεταναστευτικές ροές στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η προστασία του χώρου Σένγκεν, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τονίζει ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν. Στην επιστολή του, ο Ντ. Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από της Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Εξάλλου, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «οι 28 ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων που παρουσίασε η Επιτροπή για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν». Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι πολύ νωρίς για μια «εις βάθος συζήτηση» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρώσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ. «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αρκετοί ηγέτες είναι πιθανό να εκφράσουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά «θα θέλαμε να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις». «Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των κανόνων του χώρου Σένγκεν. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό, θα το συζητήσουμε», κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.

    [07] Δ. Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται

    «Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης που είναι η ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή καιη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

    «Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τίποτα δε μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Αυτό είναι σαφές από τη νομοθετική πρόταση που υποβάλαμε» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δε μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

    Οσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, «ο μελλοντικός Οργανισμός θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα Ευρωπαϊκά.»

    [08] Αρχαιοελληνικά ονόματα αποκτούν τρεις εξωπλανήτες

    Δεκατέσσερα άστρα και 31 εξωπλανήτες «βαφτίσθηκαν» με νέα ονόματα που προτάθηκαν από το κοινό, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού "NameExoWorlds" και έγιναν δεκτά από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU). Ανάμεσά τους βρίσκονται και τρία ονόματα εξωπλανητών που παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα ? Υπατία, Αρίων και Θεστιάς

    Περισσότερες από 573.000 ψήφοι από 182 χώρες, για πρώτη φορά συνεισέφεραν τόσο δημοκρατικά στο πώς θα ονομάζονται τα ουράνια σώματα που ανακαλύπτονται. Η επίσημη ονοματοδοσία είναι αρμοδιότητα της IAU, που ιδρύθηκε το 1919 και αποδέχεται ή απορρίπτει τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

    Αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, στα «βαφτίσια» συμμετείχε μαζικά η παγκόσμια κοινή γνώμη, τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται για την αστρονομία - και είναι πολλοί, όπως φαίνεται. Τα νέα ονόματα - συνήθως από την μυθολογία - θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα επιστημονικά ονόματα. Το κοινό ψήφισε ανάμεσα σε συνολικά 274 ονόματα, που είχαν προταθεί από αστρονομικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

    Ελληνικό «χρώμα» έχουν ο εξωπλανήτης Edasich b (ή iota Draconis b) που ονομάσθηκε «Υπατία» (πρόταση από την Ισπανία), ο εξωπλανήτης 18 Delphini b που ονομάσθηκε «Αρίων» (πρόταση από την Ιαπωνία), και ο εξωπλανήτης Pollux b (ή beta Geminorum b) που ονομάσθηκε «Θεστιάς» (πρόταση από την Αυστραλία).

    [09] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η ζώνη Σένγκεν «είναι εδώ και θα παραμείνει» και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να ταχθούν υπέρ της πρότασής του για ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

    Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει «πλέον χρόνος για χάσιμο» την ώρα που συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

    «Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον σύνορα: έχουμε μία μεθόριο και μοιραζόμαστε την ευθύνη για την προστασία της», επέμεινε.

    Για τον πρόεδρο της Κομισιόν, «ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιτρέψει να επιδιορθωθεί μια αδυναμία στο σύστημα της Σένγκεν. Κάνουμε αυτό που οφείλαμε να έχουμε κάνει από την αρχή».

    [10] Ευρεία στήριξη από το ΕΚ για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

    Η πρόταση της Επιτροπής να καταστεί ο οργανισμός Frontex ένα κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, το οποίο σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, χαιρετίστηκε από το ΕΚ στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα στη συζήτηση με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

    Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές του κοινού συμφέροντος και του καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα γραφείο εντός του νέου οργανισμού το οποίο θα είναι αρμόδιο για τις επιστροφές. Σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται μετά από αίτημα κάποιου κράτους μέλους ή της ΕΕ ομάδες για την ταχεία επιστροφή ατόμων. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι "τίποτα δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία τους και η πρότασή μας είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό Οιπρόβλημα".

    Τα μέλη του ΕΛΚ στήριξαν την ιδέα της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της μετανάστευσης και να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν και οι ευρωβουλευτές της ομάδας των Φιλελεύθερων οι οποίοι ζήτησαν από τα κράτη μέλη να δώσουν μεγαλύτερες ευθύνες στην ΕΕ προκειμένου να παρασχεθεί στους πολίτες μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε την ιδέα της Επιτροπής επί της αρχής, αλλά ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία. Τα μέλη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσαν ότι θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στην ΕΕ να δρα όταν τα κράτη μέλη δεν ζητούν βοήθεια, παρόλο που μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύουν τα σύνορά τους.

    Ευρωβουλευτές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καθώς και της ομάδας των Πρασίνων δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν θα πρέπει να υπονομεύουν το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να αναζητήσουν προστασία μέσω νόμιμων και ασφαλών διαύλων.

    Για τις ομάδες της Ευρώπης για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία και για την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την ιδέα μιας κοινής δύναμης επεμβάσεων ως αποτέλεσμα αυξημένων αρμοδιοτήτων της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει σε κάθε κράτος μέλος να του επιτρέπεται να προστατεύει τα σύνορά του.

    [11] Το μνημείο της Ροτόντας αποδίδεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης

    Νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της πόλης ξεκινά με την απόδοση στο κοινό του εμβληματικού αλλά και πολύπαθου ανά τους αιώνες, μνημείου της Ροτόντας 37χρόνια μετά το «κλείσιμό» του για αναστηλωτικές εργασίες (μετά τους σεισμούς του 1978 που προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στο κτίριο) και... 1699 (!) χρόνια από την ανέγερσή του.

    Μνημείο ή ναός, η Ροτόντα (κτισμένη στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου του καίσαρα) δίχασε τις τελευταίες δεκαετίες τους πολίτες και τους θεσμούς (Πολιτεία, εφορείες αρχαιοτήτων, οργανωμένη εκκλησία κ.α.) ως προς τη χρήση και το χαρακτηρισμό της.

    Είναι «νωπά» -παρά την εικοσαετία που μεσολάβησε- τα τραγικά γεγονότα του Οκτωβρίου του 1995, όταν η Εκκλησία (δια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης) ζητούσε να μετατραπεί το μνημείο σε ναό, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη χρήση του. Την ίδια περίοδο διοργανώθηκε από την Ένωση Πολιτών συναυλία τζαζ μουσικής με τον συνθέτη, Σάκη Παπαδημητρίου. Θερμόαιμοι χριστιανοί - ανάμεσά τους εκκλησιαστικοί παράγοντες εισέβαλαν τότε στο μνημείο διέκοψαν τη συναυλία, προπηλάκισαν τον συνθέτη και κατέστρεψαν το πιάνο...

    Την εκδήλωση, που αρχίζει στις 8 μ.μ., διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό. «Πρωταρχικός στόχος και απόλυτη προτεραιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από τη σύστασή της πριν ένα χρόνο, υπήρξε η περάτωση των έργων συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης της Ροτόντας, προκειμένου αυτό το μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης, να αποδοθεί μετά από 40 σχεδόν χρόνια στο κοινό» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως με την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης της Ροτόντας ολοκληρώνεται και η ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού άξονα στο κέντρο της πόλης με το ανακτορικό συγκρότημα και την αψίδα του Γαλερίου και καταδεικνύεται «η δυναμική της αγαστής συνεργασίας με την Περιφέρεια, τον Δήμο και φυσικά την Ιερά Μητρόπολη, φορείς τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα...». Η είσοδος στην εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι ελεύθερη.

    [12] Το φιλμ «Ο γιος της Σοφίας» της Ε. Ψύκου βραβεύθηκε στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ Les Arcs

    «Ο γιος της Σοφίας», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου (σκηνοθέτις της ταινίας «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») απέσπασε το πρώτο βραβείο Work in Progress στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ κινηματογράφου Les Arcs, όπου συμμετείχε ανάμεσα σε δέκα ταινίες.

    Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αθήνα του 2004. Λίγες μέρες πριν από την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ο 11χρονος Μίσα έρχεται από τη Ρωσία για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία. Έχουν να ιδωθούν καιρό και ο Μίσα δεν ξέρει πως στην Αθήνα τον περιμένει ο νέος του πατέρας?

    Η ταινία, η οποία συμμετείχε στο 11o Berlinale Co-Production Market το 2014, είναι συμπαραγωγή της εταιρείας Hertic (Καρναβάς -Κοντοβράκης & ΣΙΑ Ο.Ε) από την Ελλάδα, Chouchkov Brothers από τη Βουλγαρία και KinoElektron από τη Γαλλία. Χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ταμείο συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας (CNC-EKK) και το Eurimages. Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2016.

    [13] Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης

    Έφυγε από τη ζωή, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 61 ετών, ο Γιάννης Κασπίρης, σκηνοθέτης και παραγωγόςντοκιμαντέρ και στέλεχος του Ποταμιού. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο από το Α' νεκροταφείο στις 13:00και θα είναι πολιτική.

    Ο Γιάννης Κασπίρης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Σταυράκου. Σαν ντοκιμαντερίστας έχει σκηνοθετήσει δεκάδες προγράμματα για την ελληνική και διεθνή τηλεοπτική αγορά και έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάποιεςαπό τις δουλειές του ήταν: «Στην άλλη όχθη», «Το κύκλωμα», «Στα μονοπάτια τηςσκέψης (σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσουκαλά ) και της επιστήμης(με τονΓιώργο Γραμματικάκη), «'Ανθρωποι απλοί, απλοί σαν παιδιά» (βραβείο ντοκιμαντέρ 2007), «Οι μεγάλοι Έλληνες», «Με λένε Στέλιο» κ.α. Το 2008-9 πραγματοποίησετην παραγωγή της σειράς «Οι μεγάλοι Έλληνες » για τον σταθμό ΣΚΑΙ και το BBC. Διετέλεσεμέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΣΑΠΟΕ.ΟΓιάννης Κασπίρης εκτός από το πλούσιο έργο του ήταν και υποψήφιος του Ποταμιού στις βουλευτικές εκλογές.

    [14] Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο - Δύο νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

    Νέο ναυάγιο, με δυο έως τώρα νεκρούς, σημειώθηκε περί τις 2.00 σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας δυο μίλια βόρεια του λιμανιού. Η ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων ανατράπηκε. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί δυο επιβαινόντων, που μαζί με περίπου 60 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος ενώ στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex συνεπικουρούμενοι από οργανώσεις διασωστών.

    [15] Έχασε για 1,5 μήνα τον Ροντρίγκες

    Νέος σοβαρός τραυματισμός απασχολεί τον ΠΑΟΚ, καθώς οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Γκάρι Ροντρίγκες, έδειξαν ότι υπέστη θλάση δεύτερου βαθμού και θα μείνει εκτός αγώνων για περίπου έξι εβδομάδες. Ο Αφρικανός επιθετικός, ο οποίος φέτος είναι από τους καλύτερους σε απόδοση παίκτες της ομάδας, άρχισε ήδη θεραπεία.

    Επίσης, ο Χάρης Χαρίσης έχει ένα μικρό οίδημα στην περιοχή του τετρακέφαλου και τις επόμενες μέρες, μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων, θ' ακολουθήσει προληπτικά ειδικό πρόγραμμα.

    [16] Ο Πογέτ δείχνει σε επτά την... πόρτα της εξόδου

    Ο Γκας Πογέτ έχει διευκρινίσει ότι επιθυμεί να δουλεύει με 24-25 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των τερματοφυλάκων. Για το ματς Κυπέλλου στη Λάρισα συγκρότησε αποστολή με 20 παίκτες, ενώ άφησε έξω πέντε βασικούς (Μπαρόχα, Ντίντακ, Κολοβέτσιο, Γκάλο και Αρθο). Συνολικά 25! Συνεπώς, από τους 32 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της ΑΕΚ, οι επτά δεν υπολογίζονται.

    Ηδη όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Γροντής, Πεταυράκης και Ανδρεόπουλος είναι αυτοί που έχουν ήδη ενημερωθεί ότι το μέλλον τους δεν βρίσκεται στα Σπάτα και είτε θα φύγουν ως ελεύθεροι (Πεταυράκης), είτε ως δανεικοί.

    Το θέμα είναι ότι θα τους ακολουθήσουν και οι δύο τερματοφύλακες Βούρας, Καραγκιολίδης και ο Δημήτρης Ανάκογλου, που ξεκίνησε τη σεζόν ως αρχηγός της Ένωσης! Ο 32ος του ρόστερ είναι ο Ιβάν Μπρέσεβιτς, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν μετέχει στο ομαδικό πρόγραμμα προπονήσεων, καθώς προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό.

    [17] Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας

    Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας διετούς διάρκειας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Ελλάδας υπέγραψαν στη Λευκωσία ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και η πρόεδρος του ΚΟΑ, δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα.

    Την υπογραφή του Πρωτοκόλλου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι «?εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις και στον αθλητικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

    Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστας Καδής, ο πρεσβευτής της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, και εκπρόσωποι της αθλητικής οικογένειας της Κύπρου.

    Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι προβλήματα, όπως η βία στους αγωνιστικούς χώρους, η διαφθορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η φαρμακοδιέγερση είναι διεθνή και η αντιμετώπισή τους πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης δήλωσε ότι στα θέματα αυτά υπάρχει ταυτότητα απόψεων Ελλάδας και Κύπρου, ενώ αναφερόμενος στους αθλητικούς και αδελφικούς δεσμούς των δύο χωρών, σημείωσε ότι στο παρελθόν Κύπριοι αθλητές, με εξαιρετικές επιδόσεις, κόσμησαν τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας. Ο υφυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι μεταφέρει το χαιρετισμό της ελληνικής Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    «Η έγνοια και το ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο είναι συνεχής και θα παραμείνουν μέχρι την τελική επίλυση του εθνικού προβλήματος», είπε μεταξύ άλλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2015 - 15:32:36 UTC