Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης
  • [02] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες
  • [03] ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στον Απρίλιο το συνέδριο
  • [04] Κλ. Ρέγκλινγκ: Υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
  • [05] «Ο ελληνικός λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει»
  • [06] Ο Μπ. Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι
  • [07] ΥΠΕΣ Γερμανίας: Η λύση για τη Σένγκεν βρίσκεται στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων
  • [08] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν το Μπουρούντι
  • [09] Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
  • [10] Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών
  • [11] Επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα σε ρωσικό αντιτορπιλικό και τουρκικό αλιευτικό

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης

    «Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο Έθνος της Κυριακής. «Υλοποιούμε, προσθέτει, τις αποφάσεις της Ευρώπης με τη δημιουργία των hotspots στα πέντε νησιά μας, ενώ ακόμα και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη το διαχειριστήκαμε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο. Αποδείξαμε ότι και στα δύσκολα υπάρχουν λύσεις χωρίς βία».

    Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η χώρα μας δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών. Έχουμε ήδη κινηθεί και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής. Και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αυτό θα επαναβεβαιωθεί».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση, ίσως μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού της ανθρωπότητας ,μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο .Και αυτή η μετακίνηση περνάει από τη χώρα μας ,από τα νησιά μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου .Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Με βάση το διεθνές δίκαιο, χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φραχτών και των τειχών που υψώνονται σήμερα στην Ευρώπη και των παράνομων επαναπροωθήσεων στη θάλασσα».

    «Απέναντι στο φοβικό κλίμα που προσπαθούν, συντονισμένα, να καλλιεργήσουν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι, προσθέτει ο πρωθυπουργός, η χώρα μας δείχνει το διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

    [02] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις 25 Οκτωβρίου 2015.

    Στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο κ. Γκεόργκε Οκοθ-Ομπο και την Eλληνική κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Νωρίτερα την ίδια μέρα (ώρα 09.30), η αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Γκεοργκίεβα θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

    Με αφορμή την υπογραφή Kοινής Δήλωσης και της επίσκεψης στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης υπογράμμισσε ότι «η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση είναι καθολική και αποφασιστική και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης».Πιο συγκεκριμένα, «ξεκινάει επισήμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς πόρους».

    [03] ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στον Απρίλιο το συνέδριο

    Με την έγκριση του σχεδίου απόφασης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο αρχικό σχέδιο απόφασης ενσωματώθηκαν και κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

    Ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων, αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε την έγκριση των μελών.

    Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, υπό τον τίτλο «το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα», που συμπεριελήφθη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθίσταται σαφές ότι τα σενάρια αυτά έπεσαν στο κενό, «καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».

    «Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά σαφές ότι στόχος του κόμματος είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ΄αυτήν την προσπάθεια η ΚΕ καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν», αναφέρει η απόφαση της ΚΕ.

    Στο κείμενο της απόφασης γίνεται η καταγγελτική αναφορά στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ότι επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.

    [04] Κλ. Ρέγκλινγκ: Υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

    Σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

    Όπως αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, το χρονοδιάγραμμα της λύσης θα είναι μεσοπρόθεσμο. «Ονομαστικό κούρεμα δεν θα υπάρξει και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει καταλάβει», εξηγεί και προσθέτει: «Θα επιδιώξουμε να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους. Όλοι μας θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές. Και γνωρίζουμε ότι ένα μη βιώσιμο χρέος τούς αποθαρρύνει. Αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε λίγο περισσότερο την περίοδο των ήδη πολύ χαμηλών αποπληρωμών, τότε θα προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου οι προοπτικές είναι πιο μακροπόθεσμες».

    Ο κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την έκπληξή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και σημειώνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που και η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει. «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα», υπογραμμίζει.

    [05] «Ο ελληνικός λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει»

    Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση της σορού του, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη διευκρίνιση ωστόσο ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.

    Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τη συχνότητα του Mega, τόνισε σήμερα πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το Κοινοβούλιο και να γίνει νόμος και διερωτήθηκε: «Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;».

    Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και εξήγησε πως πρώτα ήρθε η πνευματική κρίση, ακολούθησε η ηθική και στο τέλος η οικονομική. Υπογράμμισε μάλιστα πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, έχει αγκαλιάσει χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες και ότι δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων, αλλά του λαού, που ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων. Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης, ότι «αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλώς τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί», διευκρίνισε.

    [06] Ο Μπ. Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την υιοθέτηση μιας «ισχυρής» και «φιλόδοξης» συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, κρίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

    «Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά αυτή δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κρίση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

    «Δημιουργεί τον μηχανισμό και την αρχιτεκτονική για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από αυτή την «ισχυρή συμφωνία» και κρίνοντας πως «ανήλθαμε στο ύψος των περιστάσεων».

    «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια καμπή για τον κόσμο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι εύκολος.

    [07] ΥΠΕΣ Γερμανίας: Η λύση για τη Σένγκεν βρίσκεται στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

    Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και αναφέρει ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία τη φύλαξη θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις η FRONTEX. Ο κ. Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί ακόμη για τις αντοχές, μακροπρόθεσμα, της Συνθήκης Σένγκεν, αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

    «Δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα οφέλη της Σένγκεν. Η Ζώνη Σένγκεν όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μακροπρόθεσμα χωρίς συνοριακούς ελέγχους, εάν δεν λειτουργεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Στην Ευρώπη δεν κλείνουμε εύκολα τα σύνορα. Και ασφαλώς όχι ως μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, που έχει πολλούς γείτονες και επωφελείται πολιτικά και οικονομικά από τη Σένγκεν. Χρειαζόμαστε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και διαρκή. Για αυτό η λύση βρίσκεται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ στη Welt am Sonntag και εξηγεί ότι η βάση της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκεται στην ασφαλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Αυτές οι εσωτερικές συνθήκες βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Από κοινού με τη Γαλλία προτείνουμε μελλοντικά να επιτρέπεται να αναλάβει η FRONTEX τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σε μια χώρα», συνεχίζει και σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτό θα συμβαίνει ακόμη και αν η ενδιαφερόμενη χώρα το αρνείται, απαντά: «Πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι.

    [08] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν το Μπουρούντι

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν «το ταχύτερο δυνατό» το Μπουρούντι που αντιμετωπίζει τα χειρότερα βίαια επεισόδια έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση.

    Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το αμερικανικό προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο καθώς και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, και συνέστησε σε όλους τους Αμερικανούς που «βρίσκονται στο Μπουρούντι να αναχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό».

    [09] Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», εισάγεται τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.

    Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο καθώς και το νέο πλαίσιο για την ανάθεση της διαχείρισης ή πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται μια σειρά συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το ΤΑΙΠΕΔ.

    Νέο μισθολόγιο

    Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. Έτσι για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

    Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

    Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 ( 858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 ( 1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 ( 1.092 ευρώ).

    Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

    Κόκκινα δάνεια

    Διέξοδο στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων φιλοδοξούν να δώσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο και από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης του «κόκκινου» δανείου, ενώ υπογραμμίζεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουάριου 2016 εξαιρούνται από τις διατάξεις του σχεδίου «όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (Επίσημη Εφημερίδα L 124 της 20.05.2003), καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται προσωρινά η εφαρμογή στις υπόλοιπες απαιτήσεις (πρακτικά: δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και μη καταναλωτικά δάνεια χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας)».

    Η διάταξη αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου πριν από την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης στις ανωτέρω κατηγορίες δανείων.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εξαγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, μετά από άδεια της Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθίσταται δυνατή η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρεται, «η δημιουργία μίας τέτοιας αγοράς, θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες. Το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητά του εισπράττοντας άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής του, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε πολύ αργότερα. Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης θα μπορεί διαπραγματευτεί ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, απ' ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μία πρόταση ρύθμισης, που θα ήταν ζημιογόνα για το πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα μπορούσε να προταθεί από αυτό, θα είναι κερδοφόρα για τον εκδοχέα. Παράλληλα, θεσπίζεται καθεστώς αυστηρής εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και υποχρέωσή τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο και μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσής της προς διαχείριση».

    Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Ωστόσο, προβλέπεται ρητά ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, πρέπει να έχει προταθεί στο δανειολήπτη- και τον εγγυητή - με εξώδικη πρόσκληση η ρύθμιση του δανείου του, ώστε αυτό να καταστεί εξυπηρετούμενο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αιφνιδιασμό των οφειλετών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους που έχει εκχωρηθεί σε τρίτους. Στην ίδια αποτροπή του αιφνιδιασμού αποσκοπεί η απαίτηση μεσολάβησης ενός μέγιστου χρονικού διαστήματος 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση και την εκχώρηση, ώστε να μην απέχουν τα δύο γεγονότα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα. Προβλέπεται, επίσης, μη απαίτηση της προηγούμενης πρόσκλησης στις περιπτώσεις των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων ή των απαιτήσεων κατά των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, καθώς στη μεν περίπτωση των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγος για αιφνιδιασμό, στη δε περίπτωση των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε η αποστολή πρόσκλησης.

    Το είδος των εταιρειών

    Η διαχείριση και μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος, στους σκοπούς των οποίων συμπεριλαμβάνεται η άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων.

    Το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου το οποίο οφείλει να διατηρεί η εταιρεία η οποία εξαγοράζει δανειακές συμβάσεις / πιστώσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι 100.000 ευρώ.

    Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χορήγησης της σχετικής άδειας για την άσκηση των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων, θα εξειδικευτούν από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς αυτή θα χορηγεί την άδεια. Για τη λήψη της σχετικής άδειας, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων ή/και έμμεσων μετόχων, της ταυτότητας των προσώπων τα οποία έχουν ειδικές συμμετοχές και της ταυτότητας μετόχων με συμμετοχή 10% ή περισσότερη έκαστου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των εν λόγω εταιρειών και να περιορίζεται ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συμπεριλαμβάνεται ακόμα η πιστοποίηση της ταυτότητας των συμβούλων της εταιρείας.

    Με σκοπό τη διασφάλιση της μέγιστης προστασίας των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, για τη χορήγηση της άδειας κατατίθεται στην ΤτΕ εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία καταγράφονται διεξοδικά οι βασικές αρχές και μέθοδοι που θα εφαρμόζονται κατά τη διαχείριση των απαιτήσεων. Ειδική μνεία πρέπει να προβλέπεται για δανειολήπτες που εντάσσονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα και με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).

    Για λόγους δημοσιότητας και διαφάνειας, η ΤτΕ διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της πλήρως ενημερωμένο κατάλογο με όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες.

    Αναστολή της χορηγηθείσας άδειας αποφασίζει η ΤτΕ σε περίπτωση παράβασης είτε του τιθέμενου ρυθμιστικού πλαισίου, των Πράξεων της ΤτΕ ή των όρων της σύμβασης μεταβίβασης ή διαχείρισης δανειακών απαιτήσεων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας, η ΤτΕ δύναται να προβεί στην ανάκληση της σχετικής άδειας. Η ανάκληση δύναται να επισπευτεί και στις περιπτώσεις όπου ότι η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια βάσει ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή με οποιοδήποτε άλλο αντικανονικό τρόπο ή υπέβαλε, γνωστοποίησε ή άλλως δημοσιοποίησε με οποιοδήποτε τρόπο ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ή ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή έντυπα. Επίσης προβλέπεται ανάκληση της άδειας λειτουργίας, αν διαπιστώνεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιείται ως μέσο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή αν τα έσοδά της χρησιμοποιούνται για την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

    [10] Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που είναι και το τελευταίο εκλογικό ραντεβού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία ή περισσότερες περιφέρειες.

    Σ' αυτόν τον δεύτερο γύρο, ο οποίος διεξάγεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έναν μήνα ακριβώς μετά τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Γαλλία (130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες), καλούνται να ψηφίσουν 45,3 εκατ. ψηφοφόροι.

    Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί γύρω από τα εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.

    Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο ήρθε πρώτο την περασμένη Κυριακή με μια νέα ιστορική επίδοση (27,7%) και αυτή τη στιγμή δεν ηγείται καμιάς περιφερειακής διοίκησης, είναι για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία, ακόμη και περισσότερες περιφέρειες.

    Ένας ψηφοφόρος στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) απείχαν από τις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, στις 6 Δεκεμβρίου.

    Σήμερα η προσοχή στρέφεται κυρίως στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία (βόρεια Γαλλία) και Προβηγκία Άλπεις Κυανή Ακτή, (νότια) στις οποίες η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της, η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ξεπέρασαν αμφότερες στον πρώτο γύρο το 40%. Οι σοσιαλιστές αποχώρησαν υπέρ των υποψηφίων της δεξιάς σ' αυτές τις δύο περιφέρειες και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή την Κυριακή θα χάσουν τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

    [11] Επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα σε ρωσικό αντιτορπιλικό και τουρκικό αλιευτικό

    Ένα ρωσικό αντιτορπιλικό χρειάστηκε σήμερα να καταφύγει στα πυροβόλα όπλα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο, ανακοίνωσε η Ρωσία.

    Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, «χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όλα προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος» που πλησίασε σχεδόν στα 600 μέτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο υπουργείο έπειτα από το συμβάν.

    Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών «εγγυάτο» ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 06:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας), το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, που πλησίαζε προς το μέρος του από δεξιά.

    «Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy να αποκτήσει μια επαφή μέσω ραδιοτηλεγράφου το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε, ούτε αντέδρασε στα οπτικά σήματα», εξηγεί η ανακοίνωση.

    «Έπειτα από τις ρωσικές βολές, το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του, προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 December 2015 - 17:32:22 UTC