Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Δούρου: Το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης για τις συνεχείς ροές προσφύγων
  • [03] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Θα διασφαλίσουμε την ομαλή ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013
  • [05] Στις 580,97 μονάδες ο γενικός δείκτης τιμών, με άνοδο 0,77%
  • [06] Έριξαν στην λίμνη των Ιωαννίνων έγκυο γυναίκα με σκοπό να αποβάλει
  • [07] Αναβάλλεται για αύριο η υιοθέτηση του τελικού κειμένου συμφωνίας για το κλίμα
  • [08] Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία
  • [09] Ζ. Γκάμπριελ: Η λιτότητα της Μέρκελ «ανέβασε» τη Λεπέν
  • [10] Επανεξελέγη ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ηγεσία του SPD
  • [11] «Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό είναι αμοιβαίες και αφορούν και τις υποχρεώσεις της ΕΕ»
  • [12] Σ. Λαβρόφ: Οι δυτικές χώρες δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν διάλογο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [13] Την ερχόμενη Τρίτη η τελική πρόταση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

  • [01] Ρ. Δούρου: Το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί

    Τη μη πώληση του λιμανιού του Πόρου, ανακοίνωσε επισήμως στον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της σήμερα στο νησί, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας της στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί, ένα γεγονός που «δικαιώνει τους αγώνες όλων των κατοίκων του νησιού» και κάτι που «δημιουργεί σε όλους μας περισσότερες ευθύνες». «Πρόκειται», επισήμανε, για ένα «στοίχημα που μεταφράζεται παράλληλα σε μια ευκαιρία και μία πρόκληση τόσο για το νησί όσο και για την ανάταξη της οικονομίας μας που δοκιμάζεται σήμερα σκληρά». «Τώρα, Περιφέρεια και Δήμος οφείλουν να συνεργαστούν στο θέμα της χωροθέτησης της μαρίνας», συνέχισε η Περιφερειάρχης.

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Γ. Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του Δήμου για την εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

    Κατόπιν, ο ίδιος παρουσίασε όλα τα θέματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Πόρου με την Περιφέρεια Αττικής: τον Βιολογικό καθαρισμό, την αποκατάσταση του τμήματος του λιμανιού που έχει καταρρεύσει, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων, τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2014, την οριοθέτηση των ρεμάτων.

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης για τις συνεχείς ροές προσφύγων

    «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση και η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο η Ιταλία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές λύσεις» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ομιλία του σε κοινή σύνοδο των κοινοβουλευτικών επιτροπών συνταγματικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας

    Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους Ιταλούς γερουσιαστές και βουλευτές που έδωσαν «την ευκαιρία να συζητήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» επισήμανε: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το Ιανουάριο του 2015 ανέρχεται σε πάνω από 850.000. Η Ιταλία ως κράτος-μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίζει αυξημένες ροές προσφύγων επί καθημερινής βάσεως».

    Αναφερόμενος στη δράση και τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συνεχείς ροές προσφύγων, ο Έλληνας αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την εξεύρεση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και ολοκληρωμένης λύσης σε αυτή την πρόκληση, μία λύση που εξισορροπεί την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη». Και προσέθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που οι προσπάθειές μας κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί στην παροχή συγκεκριμένων λύσεων και την υλοποίηση μίας νέας προοπτικής όπως εκείνη περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση. Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα: ακολουθώντας το παράδειγμα της επιχείρησης Mare Nostrum, τριπλασιάσαμε την παρουσία της Frontex στη θάλασσα, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους για την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων Ποσειδών και Τρίτων της Frontex. Το εν λόγω μέτρο συνέβαλε στη διάσωση χιλιάδων ζωών».

    [03] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

    «Η σημερινή διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικα αφορά το βαθμό ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ απ' τη ΔΕΗ, με στόχο την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στρατηγική την οποία η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Όποια κι αν είναι η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος του συγκεκριμένου φορέα και τη σχετική ρύθμιση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου».

    «Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε ρήξη με τη συγκεκριμένη στρατηγική της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης, για την κοινωνική ιδιοκτησία στον τομέα της ενέργειας και στο σύνολο της οικονομίας», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Θα διασφαλίσουμε την ομαλή ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013

    «Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε εξυγίανση και επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και θα διασφαλίσει την ομαλή ολοκλήρωσή τους, παρά τα εγκληματικά λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων, που μας έφεραν στη σημερινή δεινή κατάσταση». Αυτό υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας με αφορμή το πως παρουσιάστηκαν στοιχεία της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου.

    Συγκεκριμένα σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Πάλι αδιάβαστη πιάνεται η κ. Σπυράκη, δείχνοντας να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ο ρόλος του Ευρωβουλευτή απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την μανία να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον προηγουμένως να προετοιμάζεται καλύτερα. Για παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να έχει προσέξει ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου χρησιμοποιεί στοιχεία του Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις του Υπουργείου, καθώς αναφέρεται στις καθυστερήσεις/ολιγωρίες του συνόλου της προγραμματικής περιόδου 2007-13 αλλά και έργων που έρχονται από το Γ' ΚΠΣ (2000-06) και όχι βεβαίως του εξαμήνου Φεβρουαρίου - Σεπτέμβρη 2015».

    [05] Στις 580,97 μονάδες ο γενικός δείκτης τιμών, με άνοδο 0,77%

    Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά.Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει η μετοχή της Εθνικής, ανοδικά κινούνται Alpha και Eurobank, ενώ υποχωρεί η Πειραιώς.

    Μεγάλες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Folli Follie, μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών εταιρειών που ελέγχονται από τον Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, έναν από τους γνωστότερους κινέζους επιχειρηματίες, ο οποίος συμμετέχει και στην ελληνική εταιρεία.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:00, διαμορφώνεται στις 580,97 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,77%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 588,01 μονάδες (+1,99%) και κατώτερη τιμή στις 572,90 μονάδες (-0,63%).

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 125,85 εκατ. ευρώ.

    [06] Έριξαν στην λίμνη των Ιωαννίνων έγκυο γυναίκα με σκοπό να αποβάλει

    Προθεσμία για να απολογηθούν στο ανακριτή την ερχόμενη Τρίτη, πήραν αργά το μεσημέρι, τρεις Γιαννιώτες, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, μετά από καταγγελία νεαρής γυναίκας ότι δια της βίας την πέταξαν στη Λίμνη προκειμένου να αποβάλλει το έμβρυο που κυοφορεί.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η νεαρή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο, χθες στις 6.30 το απόγευμα, σε κατάσταση σοκ πήρε τηλέφωνο στο 100 και κατήγγειλε ότι, ο σύντροφος της μαζί με τρεις ακόμη φίλους του, την πέταξαν στα παγωμένα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων για να αποβάλει, όμως κολύμπησε και κατάφερε να βγει στον παραλίμνιο δρόμο. Αμέσως, κινητοποιήθηκαν οι άνδρες της ΟΠΚΕ και λίγο αργότερα συνέλαβαν τον ένα κατηγορούμενο, στη συνέχεια προσήγαν τους άλλους δύο, ενώ καταζητούν ακόμη ένα τέταρτο πρόσωπο.

    Οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με τις κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο κατά συναυτουργία και απόπειρα τεχνητής διακοπής εγκυμοσύνης.

    [07] Αναβάλλεται για αύριο η υιοθέτηση του τελικού κειμένου συμφωνίας για το κλίμα

    Ο πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει αύριο στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) στους εκπροσώπους των 195 χωρών ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για το οποίο δηλώνει «βέβαιος πως θα εγκριθεί».

    «Στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα έχω, θα είμαι σε θέση, αύριο το πρωί στις 09.00, να παρουσιάσω σε όλες τις πλευρές ένα κείμενο, που είμαι σίγουρος ότι θα εγκριθεί και θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαμπιούς έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. «Είμαστε σχεδόν στο τέλος του δρόμου, είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

    «Εργαστήκαμε πολύ τις τελευταίες ημέρες και σήμερα ακόμη τελειώσαμε μια συλλογική δουλειά στις 06.00 το πρωί», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις διαβουλεύσεις του «με όλες τις ομάδες» στο Μπουρζέ, στο παρισινό προάστιο όπου διεξάγεται η διάσκεψη.

    Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι δήλωσε ότι «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος» κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων συνομιλιών για το κλίμα και ότι είναι «αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένουν «πολύ δύσκολα» θέματα που πρέπει να επιλυθούν τα οποία μπορεί μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας να αμβλυνθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

    Στο τέλος συνάντησής του με τον Φαμπιούς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και ότι παραμένουν δύο πολύ δύσκολα θέματα για τα οποία εργαζόμαστε αυτή την ώρα».

    [08] Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία

    Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Ταλ Ταμέρ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει χθες ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν πρόκειται για αμάχους, όταν τρεις καμικάζι ανατίναξαν ισάριθμα παγιδευμένα φορτηγά σε διαφορετικές περιοχές της πόλης Ταλ Ταμέρ, που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκα.

    «Τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και ένας γιατρός, σκοτώθηκαν και αυτός ο απολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί διότι οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε πολλά νοσοκομεία, είναι πάρα πολλοί», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν νεκροί και από το στρατόπεδο των κούρδων μαχητών, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

    Η μία από τις επιθέσεις σημειώθηκε κοντά σε νοσοκομείο και η άλλη σε θέση των κουρδικών δυνάμεων.

    Το Ταλ Ταμέρ ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και έχει γίνει επανειλημμένως στόχος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

    Για την χθεσινή επίθεση δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

    [09] Ζ. Γκάμπριελ: Η λιτότητα της Μέρκελ «ανέβασε» τη Λεπέν

    Στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στην ευρωκρίση απέδωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την άνοδο του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία και δήλωσε ότι την είχε προειδοποιήσει σχετικά.

    «Προειδοποιούσα συνεχώς την 'Αγγελα Μέρκελ να μην θελήσει να επιβάλει αυτή την πολιτική λιτότητας στην Γαλλία. Αν οι συντηρητικοί είχαν ακούσει πιο προσεκτικά, η κυρία Λεπέν δεν θα είχε προχωρήσει τόσο», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος να αυξηθεί τόσο η πίεση για λιτότητα στην υπερχρεωμένη Γαλλία. «Δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι σε μια χώρα», τόνισε.

    [10] Επανεξελέγη ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ηγεσία του SPD

    Με ποσοστό 74,3% επανεξελέγη πριν από λίγη ώρα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

    Ο κ. Γκάμπριελ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και έλαβε 456 θετικές ψήφους και 139 «όχι», ενώ κατεγράφησαν 19 αποχές. Στην αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από δύο χρόνια είχε λάβει ποσοστό 83,6%.

    Η διαδικασία της ψηφοφορίας επρόκειτο αρχικά να γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, με τη χρήση τάμπλετ, ωστόσο έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια επελέγη ο «παραδοσιακός» τρόπος, με ψηφοδέλτια.

    [11] «Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό είναι αμοιβαίες και αφορούν και τις υποχρεώσεις της ΕΕ»

    Αποτελεί πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για την Ευρώπη, το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάϊ. Η κ. Σβίγκου αναφερόμενη στο προσφυγικό, υπογράμμισε τις ελλείψεις στην πολιτική της ΕΕ η οποία έχει καθυστερήσει πολύ, και όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και όσον αφορά τα χρήματα και όσα έχουν ζητηθεί σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού.

    Για την ανησυχία που διατυπώνεται και τις αντιδράσεις δημάρχων στα νότια προάστια της Αττικής, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η αγωνία τους είναι κατανοητή, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να μην βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα αναρχίας και μη σχεδιασμού. «Η κυβέρνηση έχει καταφέρει και σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα, και χωρίς να έχει παραλάβει έτοιμες δομές, να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό στον οποίο πρέπει να επιταχύνουμε σε πολλά πράγματα», αλλά «χρειαζόμαστε και τη βοήθεια της Ευρώπης σε πολλά άλλα», επισήμανε η Ράνια Σβίγκου: «Η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις, αλλά με συγκεκριμένη βοήθεια τεχνική και οικονομική από την ΕΕ. Οι δεσμεύσεις ήταν αμοιβαίες, δεν ήταν μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «και η ΝΔ. ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, πρέπει να πιέσει από την πλευρά της όπου συμμετέχει, σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα».

    [12] Σ. Λαβρόφ: Οι δυτικές χώρες δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν διάλογο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti οτι η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και άλλων δυτικών χωρών, να ξεκινήσουν έναν εμπιστευτικό διάλογο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Λαβρόφ έκανε επίσης γνωστό ότι οι αρμόδιες αρχές της Ρωσίας και της Αιγύπτου συνεργάζονται προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο της ασφάλειας στα αεροδρόμια της Αιγύπτου και μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα τεθεί το θέμα της επανάληψης των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [13] Την ερχόμενη Τρίτη η τελική πρόταση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

    Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετατροπή της Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί, ως έσχατη λύση, να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.

    Την επόμενη εβδομάδα, η εν λόγω πρόταση, αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπι στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς, παραπέμποντας επίσης και στην προαναγγελία της δημιουργίας του εν λόγω σώματος από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα είναι σε θέση να έχει αυξημένους πόρους (θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της σε σχέση με αυτόν της Frontex), το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1500 άτομα) και εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών. Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2015 - 15:32:20 UTC