Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Θα συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών
  • [02] Θετικό το ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης
  • [03] Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Η εφορία θα αναγνωρίζει τις δαπάνες μόνο μέσω κάρτας για το 2016
  • [05] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM
  • [06] Εως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το Φάληρο οι 1.200 μετανάστες
  • [07] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [08] Λάρισα: Ετοιμάζονται να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες
  • [09] Γαλλία: Tο Εθνικό Μέτωπο αποδύεται σε μια προσπάθεια της ύστατης στιγμής να συγκεντρώσει ψήφους ενόψει του β΄ γύρου
  • [10] ΠΓΔΜ: Ο στρατός της χώρας επιβεβαιώνει την ανέγερση συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη Μετζίτλια - Νίκης
  • [11] Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ
  • [12] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ
  • [13] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη
  • [14] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών
  • [15] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [16] Με τον... αέρα του 1ου ο Ολυμπιακός 76-67 μέσα στη Λιμόζ
  • [17] Με νίκη μέσα στη Γερμανία είπε το «αντίο» ο ΠΑΟΚ

  • [01] Ν. Βούτσης: Θα συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών

    Την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις Ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη πρώτη συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης που έδωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν θα είναι εξεταστική επιτροπή» αλλά, όπως είπε, στόχος της θα είναι η αποτίμηση των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησαν από την εποχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και έφθασαν μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    «Όλοι αποδεχόμαστε ότι οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αποτίμηση από τους εμπειρογνώμονες, να υπάρξει μια τεκμηρίωση πάνω σε αυτό το ζήτημα, από το να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν είναι στο στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει απόδοση ευθυνών ή λαθών ή ερμηνειών. Πρόθεση της είναι να υπάρξει αποτίμηση και όχι με σκοπό να γίνει εξεταστική επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς την λειτουργία τους.

    «Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή επιλέγουμε να μην πάμε με το γράμμα του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ΕΣΡ, επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν επιβάλει να κάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

    [02] Θετικό το ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης

    Το ΠΑΣΟΚ καλωσορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεκτείνει το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να προωθήσει είτε αυτοτελώς είτε στο πλαίσιο του αναμορφωμένου οικογενειακού Δικαίου την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε στείρα αντιπολίτευση».

    Ωστόσο εκτιμά ότι η διαδικασία της συζήτησης και της ψήφισής του «θα είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει προοδευτική στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσει από τη γενική εικόνα της συνεργασίας του με την ακροδεξιά του Πάνου και των άλλων Καμμένων».

    [03] Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους

    Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους. Η λύση που συμφωνήθηκε προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

    -Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

    -Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση.

    -Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Η εφορία θα αναγνωρίζει τις δαπάνες μόνο μέσω κάρτας για το 2016

    Όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ προανήγγειλε ότι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο αναπληρωτής υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου διαπραγμάτευσης για τα φορολογικά θέματα.

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς το πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ προχωρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής τύπου carousel.

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι με διατάξεις που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας όπως π.χ. και η αγορά αυτοκινήτου.

    [05] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM

    Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Στο έγγραφο - το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο και δόθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking Group -, αναφέρεται ότι «η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους».

    «Η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους (debt reprofiling) θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν τα στελέχη του ESM.

    Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της ΕλλάδαςΒ· τη σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώραςΒ· και την επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων. Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ESM, αφορούν την περίοδο 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προτάσεις που γίνονται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

    [06] Εως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το Φάληρο οι 1.200 μετανάστες

    Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν σταδιακά από τη βόρεια Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας την Πέμπτη το πρωί από το χώρο του γηπέδου.

    Όπως είπε ο κ. Μουζάλας στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους. Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή.

    Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής. Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

    [07] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε γνωστό με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας. Αν και οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κουράκη στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι γνωστές από το Μάιο, εκκρεμούσε παρά ταύτα ο ακριβής αλγόριθμος, με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν φέτος τα μόριά τους.

    Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, «ξεχωρίζει» η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το απολυτήριο Λυκείου, καθώς οι «ενδοσχολικοί» βαθμοί των υποψηφίων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεν προσμετρώνται μαζί μ? εκείνους των εξετάσεων. Ακόμη, τα δύο μαθήματα βαρύτητας του κάθε επιστημονικού πεδίου, φαίνεται να «πριμοδοτούνται» επιπλέον, αφού η βαθμολογία τους προσμετράται και δεύτερη φορά μέσα στον αλγόριθμο, πέραν του υπολογισμού με τον συντελεστή βαρύτητας.

    [08] Λάρισα: Ετοιμάζονται να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες

    Τα τρακτέρ στην Εθνική οδό, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, αποφάσισαν να βγάλουν μετά τις 10 Ιανουαρίου αγρότες που συμμετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λάρισας, στον Πλατύκαμπο όπου συμμετείχαν επίσης αγρότες από τα Φάρσαλα και τον Αλμυρό αλλά και κτηνοτρόφοι.

    H έξοδος των τρακτέρ θα γίνει κατόπιν πανελληνίου συντονισμού και η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα, οπότε και θα συναντηθούν εκπρόσωποι των αγροτών οι οποίοι συμμετείχαν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροκτηνοτρόφων.

    [09] Γαλλία: Tο Εθνικό Μέτωπο αποδύεται σε μια προσπάθεια της ύστατης στιγμής να συγκεντρώσει ψήφους ενόψει του β΄ γύρου

    Σε μια προσπάθεια άγρας ψήφων της ύστατης ώρας αποδύεται το Εθνικό Μέτωπο (Front Νational, FN), καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποτύχει να κερδίσει στις δύο περιφέρειες που είχε στοχοθετήσει και προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, κυρίως λόγω της εκλογικής τακτικής που υιοθέτησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste, PS).

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή της ενόψει του δεύτερου και κρισιμότερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή, η ηγέτιδα του FN Μαρίν Λεπέν εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη νίκη του Μετώπου. «Ελπίζω να εκλεγώ. Ένα μεγάλο κομμάτι, το κλειδί του αποτελέσματος, βρίσκεται στα χέρια αυτών που επέλεξαν την αποχή», είπε η Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θα δείξουμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε», πρόσθεσε.

    Το κλίμα φόβου λόγω της μετανάστευσης και των επιθέσεων τζιχαντιστών την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι με 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες, η γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας και το αίσθημα απόγνωσης λόγω του γεγονότος πως η ανεργία παραμένει κοντά στο ιστορικό της υψηλό χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής Ακροδεξιάς στην ιστορία της.

    Όμως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το οποίο μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου περιέγραψε ως «σοκ», το κυβερνών PS, που κατέλαβε την τρίτη θέση, απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο περιφέρειες- κλειδιά και κάλεσε μετ' επιτάσεως τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (Les R?publicains) του Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να μην καταλάβει το FN την εξουσία.

    [10] ΠΓΔΜ: Ο στρατός της χώρας επιβεβαιώνει την ανέγερση συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη Μετζίτλια - Νίκης

    Ο στρατός της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την ανέγερση συρμάτινου φράχτη στην περιοχή της Μετζίλια, στο τμήμα της συνοριακής γραμμής με την Ελλάδα, απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας (νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ) για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

    "Από χθες, ο στρατός της χώρας, κατόπιν σχετικών εντολών, ξεκίνησε την ανέγερση συρμάτινου φράχτη στη συνοριακή διέλευση της Μετζίτλια, παρόμοιου με αυτόν στη Γευγελή" δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ Τόνι Γιάνεφσκι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στρατός της ΠΓΔΜ έχει τοποθετήσει μεταλλικούς και ξύλινους στύλους σε μήκος περίπου έξι χιλιομέτρων κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Μετζίλια-Νίκης και άρχισε να ξεδιπλώνει συρματόπλεγμα ύψους δύο μέτρων.

    Πρόκειται για τον δεύτερο φράχτη του είδους αυτού που ανυψώνει η ΠΓΔΜ, στα σύνορα με την Ελλάδα, ύστερα από αυτόν στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Γευγελής με την Ειδομένη, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου και το μήκος του, μέχρι στιγμής, φθάνει τα περίπου 15 χιλιόμετρα.

    [11] Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ

    O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αποκλείει το ενδεχόμενο τα τουρκικά στρατεύματα να αποσυρθούν από το Ιράκ, αφού η Βαγδάτη κατηγόρησε την Άγκυρα ότι ανέπτυξε στρατιωτικές μονάδες στην ιρακινή επικράτεια χωρίς να έχει λάβει την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης.

    Μιλώντας σε μια συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους μαχητές, τους Πεσμεργκά, και ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μάχες.

    Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, των ΗΠΑ και των κουρδικών αρχών του βορείου Ιράκ την 21η Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με την ιρακινή κυβέρνηση.

    [12] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ

    Με επιτυχία στέφτηκε η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης» η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς την Τετάρτη υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η αποδοχή της ήταν ευρύτατη καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων πολλά από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για δύο διαστάσεις που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες σήμερα, καθώς αφενός η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και αφετέρου είναι γνωστή η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες.

    [13] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη

    Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής, έργα που παρέμειναν ξεχασμένα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο ατελιέ του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, συνθέτουν έκθεση που οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη. Η πλειονότητα των έργων από τα λησμονημένα ρολά, αφορά στην επταετία της Χούντας, η οποία αποτελεί και ζωγραφικά για τον Κοκκινίδη μια ξεχωριστή περίοδο.

    «Μα τι άλλο να ζωγράφιζα; Νεκρές φύσεις για να μην ενοχλούνται;» λέει ο ζωγράφος, εξιστορώντας το περιστατικό, όταν ο υπουργός Πολιτισμού της χούντας Τσάκωνας, επισκέφθηκε τη γκαλερί Ζουμπουλάκη που φιλοξενούσε έκθεση του: «Γιατί ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει φυλακισμένους;», ρώτησε, και η Ζουμπουλάκη απάντησε: «Βγάλτε τους φυλακισμένους από τη φυλακή και ο Κοκκινίδης θα ζωγραφίσει νεκρές φύσεις».

    «Πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας εναντίον κάθε ολοκληρωτικής συμπεριφοράς από επίσημες κυβερνήσεις» τονίζει ο καλλιτέχνης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 40 ζωγραφικά έργα της περιόδου 1952-1974 και ανήκουν σε διαφορετικές θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 έργα από τις «Συνοικίες», ένα από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση ως προς το χρονολογικό πλαίσιο της έκθεσης, αποτελεί ένα έργο του 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια».

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον συντονισμό της έκθεσης η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη - και τον σχεδιασμό της έκθεσης, η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον 1ο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

    [14] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών

    «Tο δουλεμπόριο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την Ευρώπη και από την Ελλάδα φυσικά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας και ιδίως από την Τουρκία, κατά την συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη οι παράνομοι μετανάστες να γυρίσουν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται ή στις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκίνησαν για να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων.

    «Εκεί υπάρχουν υποχρεώσεις των εταίρων μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί εάν ρίξει κανείς μια ματιά στις διατάξεις του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο, θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν συμφωνίες επανεισδοχής και η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει και εκείνη ως ΕΕ, συμφωνίες επανεισδοχής, γιατί άλλη η πίεση της ΕΕ και άλλη η πίεση κάθε κράτους μέλους. Δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη στο φαινόμενο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε: «Και μιλώ ευθέως για την Τουρκία. Είναι γνωστό πώς έρχονται οι παράνομοι μετανάστες από την Τουρκία. Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος από την πλευρά των τουρκικών αρχών, οι οποίες δεν σέβονται τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν. Εδώ, πρέπει οι Εταίροι μας να κινητοποιηθούν, αν μη τι άλλο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο. Και σ'αυτό πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση».

    [15] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε γνωστό με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας. Αν και οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κουράκη στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι γνωστές από το Μάιο, εκκρεμούσε παρά ταύτα ο ακριβής αλγόριθμος, με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν φέτος τα μόριά τους.

    Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, «ξεχωρίζει» η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το απολυτήριο Λυκείου, καθώς οι «ενδοσχολικοί» βαθμοί των υποψηφίων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεν προσμετρώνται μαζί μ? εκείνους των εξετάσεων. Ακόμη, τα δύο μαθήματα βαρύτητας του κάθε επιστημονικού πεδίου, φαίνεται να «πριμοδοτούνται» επιπλέον, αφού η βαθμολογία τους προσμετράται και δεύτερη φορά μέσα στον αλγόριθμο, πέραν του υπολογισμού με τον συντελεστή βαρύτητας.

    [16] Με τον... αέρα του 1ου ο Ολυμπιακός 76-67 μέσα στη Λιμόζ

    «Κλείδωσε» την 1η θέση του 2ου ομίλου στην α΄ φάση της Euroleague ο Ολυμπιακός, νικώντας χωρίς να... ιδρώσει, 76-67, τη Λιμόζ για πρώτη φορά μέσα στην έδρα της, για την προτελευταία αγωνιστική (9η) και περιμένει χωρίς άγχος την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ.

    Οι απουσίες των Σπανούλη, Λοτζέσκι δεν εμπόδισαν τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να αυξήσουν σε 8 τις νίκες τους, με τους Πρίντεζη, Μάντζαρη και Παπαπέτρου να σημειώνουν διψήφιο νούμερο πόντων.

    Τα δεκάλεπτα: 15-20, 36-46, 48-65, 67-76

    [17] Με νίκη μέσα στη Γερμανία είπε το «αντίο» ο ΠΑΟΚ

    Τη νίκη που δεν πέτυχε σε πέντε αγώνες στη διοργάνωση την κράτησε για το τέλος ο ΠΑΟΚ και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό και ιστορικό, καθώς νίκησε 1-0 την Ντόρτμουντ μέσα στο «Βεστφάλεν Στάντιον» για την 6η αγωνιστική του 3ου ομίλου και αποχαιρέτησε ως τρίτος τη διοργάνωση. Το «χρυσό» γκολ σημείωσε ο Μακ στο 33΄.

    Η γερμανική ομάδα προκρίθηκε ως δεύτερη, καθώς στο άλλο ματς του ομίλου η Κράσνονταρ νίκησε εύκολα 3-0 εκτός έδρας την Καμπάλα και πέρασε ως πρώτη στην επόμενη φάση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 December 2015 - 21:32:27 UTC