Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η διαφθορά είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός για τη Δημοκρατία
  • [02] Σε εξέλιξη η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου
  • [03] Νέα αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [04] Τη δέσμευση του ότι θα κόψει το κάπνισμα, ανέλαβε ενώπιον μαθητών, ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [05] Κάτω από τις 570 μονάδες ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο με πτώση 2,05%
  • [06] Η ΕΚΤ δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη τις πιέσεις από τις αγορές, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι
  • [07] Δημιουργείται μητρώο οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας
  • [08] Μικροένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [09] Σε εκκρεμότητα η πληρωμή 112.000 αγροτών
  • [10] Η μαστίχα ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν που ταξιδεύει στις πέντε ηπείρους
  • [11] Η Μόσχα διαψέδει δημοσιεύματα για νέα ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία
  • [12] Στο 16% το ευρωσκεπτικιστικό AfD στην ανατολική Γερμανία
  • [13] Τα διασημότερα «ρομποτικά» χέρια είναι από την Κάρπαθο
  • [14] Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι με αντίσταση σε συχνή ζωονόσο
  • [15] Έρευνα ανοίγει τον δρόμο για νέα αναλγητικά φάρμακα
  • [16] Μιχάλης Dodson Σιφναίος : The Architecture of Absence-Μια άλλη ματιά στη Λέσβο των μεταναστών
  • [17] Τη Διακήρυξη της Αθήνας, υπογράφουν οι ηγέτες των τριών χωρών
  • [18] Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη
  • [19] Στη Ρωσία ο Κέρι για συνομιλίες με τον Πούτιν για τη Συρία
  • [20] Εμμένουμε στα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες λέει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η διαφθορά είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός για τη Δημοκρατία

    Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε, νωρίτερα σήμερα, τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Κωνσταντίνο Μπακούρη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη διαφθορά ως τον πιο επικίνδυνο- υποδόριο εχθρό για τη Δημοκρατία, καθώς εκτός από τις τεράστιες καταστροφικές οικονομικές συνέπειές της, επιχειρεί- όπως είπε- να συνθλίψει και τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας, τις τρεις εξουσίες, δηλαδή τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική.

    «Καιρός λοιπόν να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας είναι κοινός όλων μας . Είναι θέμα νοοτροπίας μιας ολόκληρης κοινωνίας, την οποία πρέπει να εμπεδώσουμε για να υπερασπίσουμε τον τόπο μας» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, παρατήρησε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι ένα θέμα παγκόσμιο, γεγονός που καταδεικνύεται και από το ό,τι ομόφωνα τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθιερώσει την 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

    [02] Σε εξέλιξη η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου με την επωνυμία "Μέδουσα 2015" και εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ειδικότερα, η άσκηση εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Αιγαίου, του Κρητικού πελάγους και Λυβικού πελάγους.

    Η "Μέδουσα 2015" περιλαμβάνει:

    -ασκήσεις έρευνας-διάσωσης με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας

    -ασκήσεις αεράμυνας

    -ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου

    -ασκήσεις πυρών

    -τεχνικές ασκήσεις και

    -ασκήσεις θαλασσίας αποτροπής

    Στη άσκηση συμμετέχουν, από αιγυπτιακής πλευράς, η φρεγάταENS ALEXANDRIA, οι πυραυλάκατοι ENS M.FAHMY και ENS A.GAD, 4 F-16που έχουνμετασταθμεύσει στη Σούδα μαζί με το προσωπικό υποστήριξης και άλλα 6 F-16 και 1 ΑΣΕΠΕ που θα επιχειρούν από αεροπορικές βάσεις στην Αίγυπτο.Η Ελλάδα συμμετέχει με τις φρεγάτες ΨΑΡΑ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΦΩΚΑΣ και την πυραυλάκατο ΔΑΝΙΟΛΟΣ, 10 F-16 και 1 ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας

    [03] Νέα αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η «τάση αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκησή τους, γιατί κυρίως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

    Το θέμα έθεσαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τασούλας και Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι έκαναν λόγο για επιζήμια δήλωση.

    «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει και τους τρόπους και τα μέσα να απαντήσει στα όσα ανέφεραν οι κύριοι Τασούλας και Λοβέρδος» σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κύρωση του μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας -Αυστραλίας από τη Βουλή, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό γεγονός την μεγάλη αποδοχή που είχε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων».

    Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, είχε χαρακτηρίσει «επιζήμιο και μικροπρεπή τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνοντας ότι δεν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο για να μην χαθεί η υπόθεση». «Δεν υπήρχε λόγος να το πει. Με τηβοήθεια ενός ευεργέτη εξασφαλίσαμε τεράστια δημοσιότητα, ήταν όπλο στα χέρια μας» υποστήριξε.

    «Η ονομασία που απέδωσε στα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι λάθος νηπιαγωγείου και απαξία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, επιτέθηκε στους δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους για προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. «Μπορείτε να πάρετε τα πρακτικά της επιτροπής Μορφωτικών που χθες ψηφίσαμε την κύρωση σύμβασης που προβλέπει επιστροφή πολιτιστικών αγαθών. Αν θέλετε να ερμηνεύετε τη δήλωση του υπουργού ότι δεν θέλει κανείς την επιστροφή των μαρμάρων, είναι δικό σας θέμα» ανέφερε.

    Στο θέμα παρενέβη και ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι «για τα πρακτικά, αν ο υπουργός έχει πει πράγματι τη λέξη Ελγίνεια, να το διορθώσει», για να προσθέσει: «Γιατί δεν θα κάνουμε τον Έλγιν και ιδιοκτήτη των μαρμάρων».

    [04] Τη δέσμευση του ότι θα κόψει το κάπνισμα, ανέλαβε ενώπιον μαθητών, ο Πρ. Παυλόπουλος

    Τη δέσμευσή του ότι θα κόψει το κάπνισμα, ανέλαβε ενώπιον των μαθητών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρετίζοντας την έναρξη του 6ου πανελλήνιου συνεδρίου «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

    «Αυτή τη στιγμή, στα 65 μου χρόνια, κάνω αγωνιώδεις προσπάθειες και θα τα καταφέρω να κόψω το κάπνισμα. Κάνοντας έναν απολογισμό, προσπαθώ να δω τι μου προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Σας διαβεβαιώ πως μόνο προβλήματα, ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα, μου άφησε αυτή η συνήθεια» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους περίπου χίλιους μαθητές που βρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «ψυχολογικό μύθο» το ότι το κάπνισμα προσφέρει κάποια διέξοδο στους καπνιστές σε δύσκολες στιγμές και κάλεσε όσους μαθητές καπνίζουν να δείξουν δύναμη και θέληση να το κόψουν και να συνεχίσουν στη ζωή τους με τις δικές τους δυνάμεις.

    [05] Κάτω από τις 570 μονάδες ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο με πτώση 2,05%

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων για δεύτερη ημέρα βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρώντας προς τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου.

    Κλειδωμένη στο limit down είναι και σήμερα η μετοχή της Πειραιώς, σημαντικές απώλειες καταγράφει η Εθνική, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται Alpha Bank και Eurobank.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:05 διαμορφώνεται στις 569,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,05%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,25 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,41%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+2,17%), της Eurobank (+0,33%) και του ΟΛΠ(+0,47%).

    Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-29,87%), της Εθνικής (-10,84%),της Ελλάκτωρ (-5,26%) και της ΔΕΗ (-5,21%).

    [06] Η ΕΚΤ δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη τις πιέσεις από τις αγορές, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αφεθεί να επηρεαστεί από τις πιέσεις της αγοράς, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπερασπιζόμενος την απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

    «Η ΕΚΤ μπορεί και δεν αφήσει τον εαυτό της να υφίσταται πιέσεις από τις αγορές», δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέντευξη Τύπου.

    [07] Δημιουργείται μητρώο οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας

    Στη δημιουργία μητρώου των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»για Έλληνες δημοσιογράφους.Το μητρώο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ειδικά τους πρώτους μήνες, οπότε ξέσπασε η μεγάλη προσφυγική κρίση, η κατάσταση με τις ΜΚΟ ήταν ανεξέλεγκτη.«Χωρίς αυτές θα είχαμε τραγικές καταστάσεις» είπε ο υπουργός. «Όμως αυτή τη στιγμή επανακτούμε το κράτος. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης θα πρέπει να ενταχθούν μέσα στο εθνικό σχέδιο. Θα δημιουργήσουμε μητρώο και Επιτροπές Διαχείρισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης σε περιοχές, ώστε η δράση τουςνα ενταχθείστο εθνικό μας σχέδιοπου είναι και σχέδιο της ΕΕ. Ακόμη και στην Ουγκάντα, ό που πήγαινα με τις αποστολές των Γιατρών του Κόσμου, παίρναμε άδεια για συγκεκριμένες δράσεις. Σε κανένα κράτος δεν γίνεται αυτό που συμβαίνει εδώ. Να είναι χωρισμένη η Μυτιλήνη σε παραλίες. Οι ελληνικές παραλίες παραμένουν στο ελληνικό κράτος και οφείλουμε να σεβαστούμε τον εαυτό μας».

    [08] Μικροένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

    Με μικροένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών ξεκίνησε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Η αυτόπτης μάρτυρας τηε δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτα Καραγιαννίδου κατά στην έναρξη της κατάθεσή της ανέφερε ότι «ήταν τάγμα εφόδου αυτό που τους επιτέθηκε...Είναι ναζί».

    Από το σημείο εκείνο ξεκίνησε μια μικροένταση από τις ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλου προς την κυρία Καραγιαννίδου,σχετικά με την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής όπως προκύπτει και από τα καταστατικό της ίδιας της οργάνωσης.

    [09] Σε εκκρεμότητα η πληρωμή 112.000 αγροτών

    Σε 112.000 ανέρχεται ο αριθμός των αγροτών που δεν έχει λάβει ακόμη την πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης. Όπως διευκρίνισε σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ η πλειονότητα αυτών, περίπου 90.000 παραγωγοί δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της. Οι παραγωγοί αυτοί, εάν είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε και με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Εάν δε συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, τότε, με βάση τον κανονισμό δε θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς.

    Για τους υπόλοιπους περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον ?ενεργό γεωργό? από το υπουργείο Οικονομικών. Όσους εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.

    [10] Η μαστίχα ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν που ταξιδεύει στις πέντε ηπείρους

    Η μαστίχα είναι ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στις νότιες περιοχές της Χίου, στα λεγόμενα «Μαστιχοχώρια». Εκεί ευδοκιμεί και καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου.

    Ο μαστιχοφόρος σχίνος(Pistacia lentiscus var. Chia) παράγει την πιο εκλεκτή και ξεχωριστή γιατις θεραπευτικές της δράσεις φυσική μαστίχα.

    Ο συνδυασμός της ποικιλίας τουδένδρου, του εδάφους, του μικροκλίματος, της τοπολογίας και του ανάγλυφου της περιοχής, αποτελούν το «μυστικό» για τη μοναδικότητα που

    διαθέτει αυτή η μικρή γωνιά του πλανήτη.

    Είναι η ρητινώδη έκκριση του μαστιχόδενδρου, ενός αειθαλούς δένδρουπου ζει μέχρι και 150 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι εκπαιδεύει μέχρι και πέντεγενιές ανθρώπων.

    [11] Η Μόσχα διαψέδει δημοσιεύματα για νέα ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δια του εκπροσώπου του, του στρατηγού Ιγκόρ Κονάσενκοφ, ότι η Ρωσία ανέπτυξε μία νέα αεροπορική βάση στο Σαϊράτ της Συρίας, 35 χλμ νοτιοανατολικά της Χομς.

    Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονας στα στρατιωτικά θέματα για να καταλάβει οτι από την υφιστάμενη βάση του Χμάιμιμ, (Hmeimim), οποιοδήποτε ρωσικό αεροπλάνο σε λιγότερο από 40 λεπτά μπορεί να προσεγγίσει το συριακό έδαφος, δήλωσε ο ρώσος στρατηγός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    [12] Στο 16% το ευρωσκεπτικιστικό AfD στην ανατολική Γερμανία

    Στο 16% έχει φθάσει η δύναμη του ευρωσκεπτικιστικού ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κόμμα βρίσκεται στο 8%.

    «Από όσους θα πήγαιναν σήμερα να ψηφίσουν, η AfD θα έπαιρνε 16% στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας και 10% στην Βαυαρία», δηλώνει ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ και αποδίδει την άνοδο της AfD τόσο στην τακτική παρουσία στελεχών του στα ΜΜΕ όσο και στην μείωση του αριθμού των πολιτών που δηλώνουν ότι θα προσέρχονταν στις κάλπες.

    [13] Τα διασημότερα «ρομποτικά» χέρια είναι από την Κάρπαθο

    Μεγαλωμένος σε ένα νησί της άγονης γραμμής, την Κάρπαθο, o καθηγητής ρομποτικής χειρουργικής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους χειρουργούς, με παγκόσμια αναγνώριση. Ο δρ. Κωνσταντινίδης ,που έφερε ακόμη μια διάκριση,για την τεχνική δια μέσου μιας τομής (single-site robotic surgery) στην Ελλάδα, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, λέει με νόημα ότι «η ομάδα μας βρίσκεται στην κορυφή της ρομποτικής χειρουργικής παγκόσμια. Μπορούμε, πλέον στην Ελλάδα, ρομποτικά, να αντιμετωπίσουμε σχεδόν όλες τις ασθένειες, κάτι που εξασφαλίζει ακόμα και στα δύσκολα χειρουργεία,ταχύτατη και ασφαλή ανάρρωση ,χωρίς ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ».

    Παράλληλα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αναίμακτη, αφού ο ασθενής χάνει λιγότερο αίμα ακόμα κι από ότι χρειάζεται σε έναν εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο και εξηγεί: «Φανταστείτε, ότι σε μία σοβαρή επέμβαση 5 ωρών, είναι πιθανό να μη χρειαστεί καν η διαδικασία της αναρρόφησης. Στο άμεσο μέλλον, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα υψηλής τεχνολογίας ρομποτικά μηχανήματα, θα καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του εξοπλισμού, ώστε να είναι πιο προσιτά στους περισσότερους ασθενείς τα χειρουργεία,που γίνονται με τη χρήση της ρομποτικής».

    [14] Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι με αντίσταση σε συχνή ζωονόσο

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τροποποίησαν γενετικά χοίρους, ώστε να είναι ανθεκτικοί στον ιό του «αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων», μιας συχνής διεθνώς ανίατης ζωονόσου, η οποία κοστίζει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους και αγρότες της Ευρώπης κάθε χρόνο.

    Οι χοίροι που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο (PRRSv), χάνουν πολύ βάρος, σπάνια αναπαράγουν και έχουν μεγάλη θνησιμότητα.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μισούρι και του Κάνσας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ράνταλ Πράδερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μετάλλαξαν τα πειραματόζωα, έτσι ώστε να μην διαθέτουν στο DNA τους ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (CD163).

    [15] Έρευνα ανοίγει τον δρόμο για νέα αναλγητικά φάρμακα

    Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες νέοι ερευνητές, ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια νέα πολύ ελπιδοφόρα φαρμακευτική θεραπεία, η οποία μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους, όπως της αρθρίτιδας.

    Αν και προς το παρόν, η θεραπεία έχει δοκιμασθεί μόνο σε πειραματόζωα, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακάλυψη βασίσθηκε στη μελέτη μιας γυναίκας, η οποία, λόγω μιας σπάνιας μετάλλαξης, δεν νιώθει καθόλου πόνο. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπισθεί ελάχιστοι άνθρωποι που εκ γενετής δεν νιώθουν πόνους και οι οποίοι, εξαιτίας αυτής της ιδιορρυθμίας τους, τραυματίζονται πολύ εύκολα.

    [16] Μιχάλης Dodson Σιφναίος : The Architecture of Absence-Μια άλλη ματιά στη Λέσβο των μεταναστών

    Μακριά από την εικαστική σκηνή της Αθήνας ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Dodson Σιφναίος επέλεξε μια παλιά εγκαταλειμμένη μονοκατοικία στην Μυτιλήνη για να την μεταμορφώσει σε ένα project, που αναπτύσσεται στα όρια μεταξύ της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, της αυτοβιογραφίας και της κοινωνικοπολιτιστικής ερμηνείας , της κατοικίας και του μουσείου.

    Χρησιμοποιώντας το οίκημα και το περιεχόμενό του, έτοιμα υλικά και αντικείμενα, κομμάτια χειροποίητα και τυπωμένο χαρτί, ο Μιχάλης Dodson Σιφναίος δημιουργεί ένα ενιαίο έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί μόνο όταν κατεδαφιστεί το εσωτερικό του σπιτιού για να προχωρήσει η ανακαίνιση που έχει σχεδιάσει ο ίδιος.

    Τα σχεδόν 40 αντικείμενα τα οποία έχει δημιουργήσει o Μιχάλης Dodson Σιφναίος, αν και πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο, μοιράζονται ένα οπτικό -και μερικές φορές ακουστικό- λεξιλόγιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου.

    Πλέγματα, κουβάρια από νήμα, μεταλλικές περιφράξεις, πιτσιλιές χρώματος, εκτεθειμένα στον καιρό ξύλα, μαύρο ατσάλι, τσαλακωμένο χαρτί, κιβώτια και κουτιά, φλοκάτες, διάφορα τμήματα του ίδιου του σπιτιού, χρησιμοποιούνται για τη δυνατότητά τους να εκφράζουν τα θέματα που απασχολούν τον δημιουργό .

    Η δημόσια προβολή του έργου θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 12-2 μ.μ. Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το έργο μετά από ραντεβού με τον καλλιτέχνη.

    [17] Τη Διακήρυξη της Αθήνας, υπογράφουν οι ηγέτες των τριών χωρών

    Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπογράφουν αυτήν την ώρα οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδης. με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

    «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη σχέση των τριών χωρών και, θέλω να ελπίζω, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα φιλίας, συνεργασίας για την προκοπή και την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτά που θα αποφασίσουμε σήμερα και θα συνυπογράψουμε, θα είναι πολύ σημαντικά, θα είναι ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός».

    Υπογράμμισε ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά τριμερής συνάντηση των τριών χωρών «διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, περίοδο όπου βλέπουμε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και άρα εμείς ως θεματοφύλακες της καλής συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ σημαντικά βήματα για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και την ευημερία και τη συνανάπτυξη των κρατών μας, δίνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «τη στιγμή που η περιοχή μαστίζεται από αποσταθεροποίηση και αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες οι οποίες συζητάνε συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη». 'Εκανε λόγο για πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πολλά προνόμια «τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των χωρών, των λαών μας, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την καλή συνεργασία με σκοπό την επίτευξη της ανάπτυξης».

    «Το κοινό όραμα και των τριών για ειρήνη, σταθερότητα στην περιοχή και -μέσα από τη συνεργασία- ευημερία των λαών μας, και γενικότερα των χωρών της περιοχής, δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία στόχο και σκοπό έχει την σταθερότητα και την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Και αυτό ειναι το πιο σημαντικό» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης «ότι μέσα από τις συνέργειες, μέσα από την οριοθέτηση και τη θεσμοθέτηση του τρόπου συνεργασίας των τριών και όχι μόνο, δημιουργούνται ακριβώς οι προοπτικές επιτυχούς έκβασης αυτού του εγχειρήματος».

    [18] Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

    Τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες για Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

    Η αστυνομική επιχείρηση για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής ξεκίνησε νωρίς το πρωί και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έχουν γίνει δέκα προσαγωγές μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται στο Α.Τ. Ειδομένης.

    [19] Στη Ρωσία ο Κέρι για συνομιλίες με τον Πούτιν για τη Συρία

    Στη Ρωσία θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα για να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία και την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο περιθώριο της διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, ο Κέρι πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ρωσία "έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο" στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία.

    "Θα ταξιδέψω στη Μόσχα σε μια εβδομάδα και θα συναντηθώ μαζί του (με τον πρόεδρο Πούτιν) και τον κ. Λαβρόφ (τον Ρώσο ΥΠΕΞ) για τη Συρία και την Ουκρανία", πρόσθεσε.

    [20] Εμμένουμε στα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες λέει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ

    Η Ρωσία θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για τις αμυντικές δαπάνες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

    «Η Ρωσία δεν μπορεί να θυσιάσει τις αμυντικές της δαπάνες», είπε ο Μεντβέντεφ. «Εάν δεν έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις, δεν θα έχουμε χώρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2015 - 11:32:26 UTC