Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση επέλεξε την συμφερότερη λύση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [02] Γ. Καββαθάς; Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας
  • [03] Διάγγελμα Ομπάμα απόψε για την τρομοκρατία
  • [04] Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου
  • [05] Έκκληση για διάλογο απευθύνει στη Μόσχα ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών
  • [06] Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της επετείου για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου
  • [07] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάλι η Τρίπολη
  • [08] Διαψεύδει η Εθνική δημοσιεύματα για «εμπλοκή με Finans»

  • [01] Ευ. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση επέλεξε την συμφερότερη λύση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Απάντηση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην σφοδρή κριτική που άσκησε η Αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μιλώντας περί «σκανδάλου» και «ξεπουλήματος», που θα αιτιολογούσε την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Τελευταία αφορμή, κατά τηνχθεσινή συνεδρίαση του Προϋπολογισμού, να απαντήσει ο υπουργός για το θέμα, δόθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε «ντεζαβαντάζ» για τους μετόχους με το να υποχρεώνει a priori τους πωλητές των μετοχών να αποδεχθούν οποιαδήποτε τιμής πώλησης.

    Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση είχε δύο «ακραίες» λύσεις για τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, είτε να μετατραπούν στο μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 12 μηνών ή να καθοριστεί η τιμή τους από τα βιβλία προσφοράς. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν επέλεξε καμία από τις δύο εναλλακτικές και αποφάσισε να μην μετατραπούν οι τιμές και η επιλογή αυτή, αποδείχτηκε πιο συμφέρουσα. Κάλεσε δε, τον κ. Θεοχάρη να «ζητήσει συγγνώμη για τον λαϊκισμό του».

    [02] Γ. Καββαθάς; Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας

    «Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας, καθώς θέτει όρια και φραγμούς στην ασύδοτη επικράτηση των ολιγοπωλίων και δεν τους επιτρέπει την προνομιακή πρόσβαση στους φορείς και στους θεσμούς λήψης αποφάσεων. Με άλλα λόγια, θέτει φραγμούς στον εκφυλισμό των ολιγοπωλίων σε ολιγαρχίες» τόνισε χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, στην 47η γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας.

    Στη συνέχεια σημείωσε πως «οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία με τους θεσμούς για το συνταξιοδοτικό θέμα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας», και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

    «Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2012, το 37% των νοικοκυριών είχε ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2014 στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην ελληνική κοινωνία επιβιώνουν στην πραγματικότητα με τη σύνταξη. Μία ενδεχόμενη μείωση στις συντάξεις, όπως αυτή που δεν επιθυμεί, αλλά προτείνει η κυβέρνηση με το σπάσιμο της σύνταξης γήρατος σε δύο μέρη - στην εθνική αφενός, η οποία θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, και στην αναλογική αφετέρου, η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αναπλήρωσης (αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει) στη βάση ενός τεκμαρτού εισοδήματος που θα υπολογίζεται μέσα από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί και τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των μελών των νοικοκυριών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη σύνταξη. Η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία ας σημειωθεί είναι και η βασικότερη - από ποσοτική πλευρά - κοινωνική δαπάνη, θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη, όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Ακολουθώντας τη λογική και τηρώντας τις αρχές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα - ανεξάρτητα από τον αριθμό των πυλώνων του - θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά, που θα αντιστοιχεί στο κομμάτι της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, θα είναι αρκετά συρρικνωμένο και θα απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ το δεύτερο κομμάτι που θα είναι πιο γενναιόδωρο, θα αντιπροσωπεύει την αρχή της ατομικής επένδυσης και θα απευθύνεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Σ' αυτό το δεύτερο τμήμα του νέου συστήματος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν όμιλοι και συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μπορείτε εύκολα να συμπεράνετε ή να φανταστείτε, σε ποιο από τα δύο τμήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ενταχθούν τα νέα παιδιά, οι νέοι εργαζόμενοι υπό συνθήκες πλήρους ευελιξίας και με μισθούς που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μεικτά».

    [03] Διάγγελμα Ομπάμα απόψε για την τρομοκρατία

    Διάγγελμα για την πορεία των ερευνών σχετικά με το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο, και γενικότερα για την τρομοκρατία θα απευθύνει απόψε στον αμερικανικό λαό, στις 20:00 τοπική ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

    "Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (τοπική ώρα) ο πρόεδρος Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με τα βήματα που λαμβάνει η κυβέρνησης μας για να εκπληρώσει την ύψιστη προτεραιότητα: να παραμείνουν ασφαλείς οι Αμερικανοί πολίτες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος θα μιλήσει για την "ευρύτερη απειλή της τρομοκρατίας", όπως την φύση της απειλής, πως αυτή έχει εξελιχθεί και με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε", υπογραμμίζεται.

    [04] Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου

    Ένας άνδρας πραγματοποίησε επίθεση με μαχαίρι στο σταθμό του μετρό του ανατολικού Λονδίνου χθες το βράδυ, τραυματίζοντας τρεις πολίτες -έναν εκ των οποίων σοβαρά-, ενώ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης φώναξε κατά την επίθεση "Αυτό είναι για την Συρία", πριν ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς.

    "Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως τρομοκρατικό περιστατικό", δήλωσε ο Ρίτσαρν Γουάλντον, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Λονδίνου με ανακοίνωση του.

    Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε πως αστυνομικοί έλαβαν κλήση το Σάββατο το βράδυ (19:05 ώρα Γκρίνουιτς) για ένα περιστατικό στον σταθμό του μετρό Λέιτονστοουν, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου ο ύποπτος φέρεται να απειλούσε πολίτες με ένα μαχαίρι.

    Πρόσθεσε πως ένας αστυνομικός χρησιμοποίησε όπλο τέιζερ (ηλεκτροσόκ) ενάντια στον δράστη, ο οποίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του ανατολικού Λονδίνου, όπου παραμένει υπό κράτηση.

    Δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές του τηλεοπτικού δικτύου Sky News και της εφημερίδας London's Evening Standard ότι ο δράστης φώναξε κατά την επίθεση "Αυτό είναι για τη Συρία".

    Σύμφωνα με την αστυνομία τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από την επίθεση, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

    [05] Έκκληση για διάλογο απευθύνει στη Μόσχα ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών

    Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε χθες έκκληση για διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου να διαλυθούν οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατάρριψη στις 24 Νοεμβρίου ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία.

    "Ασφαλώς έχουμε διαφορετικές απόψεις, όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για να μειώσουμε τις διαφορές μας", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο υπουργός έκανε δηλώσεις στη διάρκεια προγεύματος που οργανώθηκε για τους ρώσους πολίτες που ζούν στην Αττάλεια, την πόλη της καταγωγής του στη νότια Τουρκία, η οποία είναι ένας δημοφιλής για τους Ρώσους τουριστικός προορισμός.

    Την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον ρώσο ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι. Ήταν η πρώτη επαφή σε υψηλό επίπεδο μεταξυ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου.

    "Είχα μια πολύ καρποφόρα συνομιλία με τον φίλο μου Σεργκέι Λαβρόφ", υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου. "Θίξαμε όλα τα θέματα σε θετική ατμόσφαιρα", πρόσθεσε. Ο τούρκος υπουργός προειδοποίησε για νέες "ανακρίβειες" που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, στη Ρωσία.

    "Ήρθε η στιγμή για να λυθούν τα προβλήματα, όμως οι σπόροι της διχόνοιας που σπείρατε μπορεί να παραμεινουν για καιρό. Γι' αυτό πρέπει όλοι να δρουν με υπεύθυνο τρόπο", δήλωσε απευθυνόμενος στους Ρώσους.

    [06] Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της επετείου για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου

    Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ, ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια σαν τα περσινά. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, σήμεραόλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό και με τις άλλες δυνάμεις.Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

    Όπως είπε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό, από τις προηγούμενες μέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Επίσης σήμερα θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ' όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.

    Οι εντολές είναι τα ΜΑΤ να φρουρούν καλά το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια καιυπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, χωρίς όμως να μπουν μέσα και να προκαλέσουν.Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί οδηγίες να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, ενώ ομάδες συλλήψεων θα είναι σε επιφυλακή από το πρωί. Επίσης θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλη την Αθήνα. Ανάλογα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [07] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάλι η Τρίπολη

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχτηκε εκ νέου η Τρίπολη, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ύστερα από αίτημα του Δήμου, για το μείζον ζήτημα απομάκρυνσης των σκουπιδιών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

    Η απόφαση ελήφθη με σκοπό να προστατευθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνη ρύπανση.

    Στην ίδια απόφαση καλείται ο Δήμος να ορίσει χώρο κατάλληλο για προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση που να πληροί όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στον χώρο, καθώς επίσης ορίζεται πως η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

    [08] Διαψεύδει η Εθνική δημοσιεύματα για «εμπλοκή με Finans»

    Με αφορμή δημοσιογραφικά ερωτήματα η Εθνική Τράπεζα διαψεύδει κατηγορηματικά ως αναληθές δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας με τίτλο «Εμπλοκή με Finans».

    Η σχετική διαδικασία ακολουθεί τη σχεδιασμένη πορεία και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία εξέλιξη η οποία να χρήζει ανακοίνωσης, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 December 2015 - 7:32:20 UTC