Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τόνισαν κυβερνητικές πηγές
  • [02] Κομισιόν: «Πράσινο φως» για παροχή 2,72 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς
  • [03] Παραδόθηκε στους Ρώσους η σορός του πιλότου
  • [04] Κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναμενόμενη η έκβαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Γοργά βήματα για αποτελεσματική λύση της προσφυγικής κρίσης
  • [06] Φρ. Ολάντ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προς το συμφέρον όλων
  • [07] Α. Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ
  • [08] Έντεκα σερί νίκες ο Ολυμπιακός

  • [01] Την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τόνισαν κυβερνητικές πηγές

    Την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές σήμερα από τις Βρυξέλλες.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης που ζητά η Τουρκία προκειμένου να ανακόψει την παράνομη διακίνηση προσφύγων προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα και να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα της επανεγκατάστασης των προσφύγων.

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θέση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και επομένως θα πρέπει να αναθερμανθεί, «μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».

    «Είμαστε θετικοί, αλλά πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να κατοχυρωθούν οι θέσεις και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς γύρω από το ζήτημα αυτό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα Τούρκων πολιτών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προβάλει το ζήτημα, συνδέοντάς το με την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ με την Τουρκία.

    Σχετικά με τη «μίνι Σύνοδο» μεταξύ των οχτώ χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα) που συνεδρίασε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν θερμά το θέμα της επανεγκατάστσης των προσφύγων και συζήτησαν τις προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

    [02] Κομισιόν: «Πράσινο φως» για παροχή 2,72 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς

    Στην έγκριση του τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάβοντας επίσης το πράσινο φως για κρατική ενίσχυση ύψους 2,72 δις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης της τράπεζας, καθώς και εκείνα που προβλέπονται στα τροποποιημένα σχέδια, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο δανειστή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα, να αποκαταστήσει τη ροή χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

    Ειδικότερα, κατά τη συνολική αξιολόγηση που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει αν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,93 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Από αυτά, τα 1,93 περίπου δισ. ευρώ καλύφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές (υφιστάμενους πιστωτές, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέες μετοχές, και νέους επενδυτές) και τα 271 εκατ. από πρόσθετες κεφαλαιακές δράσεις. Το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,72 δισ ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

    [03] Παραδόθηκε στους Ρώσους η σορός του πιλότου

    Η Τουρκία ανέκτησε τη σορό ενός ρώσου πιλότου από τη βόρεια Συρία και την παρέδωσε σε ρώσους διπλωμάτες σήμερα, πέντε ημέρες μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου του σε ένα συμβάν που επέφερε βαρύ πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κύριων δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας.

    Ένα φέρετρο που μετέφερε τη σορό του Όλεγκ Πεσκόφ έφθασε με ασθενοφόρο στον διάδρομο του αεροδρομίου Χατάι στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετέδωσε φωτογράφος του Ρόιτερς.

    Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, παραδόθηκε σε ένα αεροδρόμιο στον ρώσο πρεσβευτή και στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας. Η Ρωσία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    Η κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το πρώτο περιστατικό αυτού του τύπου που έχει γίνει γνωστό από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, έχει πλήξει τις προσπάθειες να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ισλαμικού κράτους, μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη της ευθύνης από τους τζιχαντιστές για τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κατάρριψη ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου στο Σινά.

    [04] Κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναμενόμενη η έκβαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

    «Η έκβαση της σύσκεψης ήταν αναμενόμενη για την κυβέρνηση, η οποία επιδίωξε την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον λαό», είναι το σχόλιο που κάνουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές προχωρούν ταυτόχρονα σε συνολική αποτίμηση της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και αναφέρονται στις προοπτικές που υπάρχουν στο εξής για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων.

    «Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τον διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα σε κοινωνικό επίπεδο και εν συνεχεία στη Βουλή. Ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά της, να χαράξει και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή με τη στήριξη της κοινωνίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι οποίες λίγες ώρες μετά την μαραθώνια σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει «με την στήριξη της κοινωνίας, που για πρώτη φορά βλέπει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και να απαλλάξει τον τόπο από την διαπλοκή». Στο κλίμα αυτό, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτελεί ορόσημο για την απομείωση του χρέους».

    Για την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να ανταποκριθούν στο εγχείρημα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η προσπάθεια να μην συγκληθεί ή και να υπονομευτεί η Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών, ήταν εμφανής αρκετές ημέρες πριν από την σύγκλησή της.

    Κυβερνητικές πηγές καταγγέλλουν δε ότι «η ιδέα της οικουμενικής, καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Τα κέντρα αυτά, επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε ανεμπόδιστα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Τελευταία ελπίδα των κέντρων αυτών, είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης καθώς κι η δυσμενέστερη δυνατή για την χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

    [05] Αλ. Τσίπρας: Γοργά βήματα για αποτελεσματική λύση της προσφυγικής κρίσης

    Την ανάγκη να «κινηθούμε γρήγορα», ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με «αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

    Όπως δήλωσε, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του «παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου». «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατέυθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για «επικοινωνία» και «συνεργασία», ενώ έκανε αναφορά και στις «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις» που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργο Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο για την Ευρώπη να διαχειριστεί τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ» μόνη της.

    Ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής βρισκεται «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το σημερινό αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για όλους.

    Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργος θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών που εμπλέκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    Την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τόνισαν κυβερνητικές πηγές

    Φρ. Ολάντ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προς το συμφέρον όλων

    Α. Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ

    Δηλώσεις της Αγγ. Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    «Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την στήριξή μας» λέει ο Γιούνκερ

    [06] Φρ. Ολάντ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προς το συμφέρον όλων

    Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος, σήμερα, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ. Ο Φ. Ολάντ ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

    [07] Α. Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ

    «Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

    «Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

    O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

    «Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι' αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [08] Έντεκα σερί νίκες ο Ολυμπιακός

    Ο Ολυμπιακός διεύρυνε σε 11-0 το αήττητο σερί του εντός και εκτός των συνόρων, μετά το άνετο πέρασμα του από το κλειστό της Καλαμίτσας, για την 8η αγωνιστική της Α1 Ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 71-57 της Καβάλας, αύξησαν σε 7 τις νίκες τους στο πρωτάθλημα, ενώ κράτησαν τους γηπεδούχους στο «βυθό» της βαθμολογίας.

    Τα δεκάλεπτα: 11-24, 32-40, 46-58, 57-71


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 November 2015 - 17:32:23 UTC