Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλ. Γκόλοντετς: Δεν υπάρχουν σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία
  • [02] Μ. Βαλς: Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες
  • [03] Στάση εργασίας σε όλους τους δήμους της Αττικής
  • [04] Συνελήφθη 56χρονος για ασέλγεια σε βάρος 9χρονης, στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την υγεία τους, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [06] Οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021
  • [07] Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι και Μογκερίνι με Λαβρόφ, για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία
  • [09] Google: 348.000 αιτήματα από Ευρωπαίους χρήστες, για διαγραφή αποτελεσμάτων αναζητήσεων που τους αφορούν
  • [10] Ενθαρρυντικές ενδείξεις από την πρώτη κλινική δοκιμή νέας ανοσοθεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1

  • [01] Όλ. Γκόλοντετς: Δεν υπάρχουν σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία

    Το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο δεν εξετάζει σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία, σε συνέχεια της κατάρριψης ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικό καταδιωκτικό F-16, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλγα Γκόλοντετς. «Όχι, δεν συζητάμε αυτό το θέμα», δήλωσε η Γκολοντετς στους δημοσιογράφους, έπειτα από ερώτηση αν η Μόσχα έχει αντίστοιχα σχέδια με εκείνα που αποφάσισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τον επαναπατρισμό Ρώσων τουριστών από την Αίγυπτο, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ρωσικός σύνδεσμος ταξιδιωτικών πρακτόρων ATOR ανακοίνωσε πως δεν έχει σχέδια επαναπατρισμού τουριστών από την Τουρκία, αλλά ακύρωσε τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, αυτή τη στιγμή 10.000 με 11.000 Ρώσοι τουρίστες υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Τουρκία.

    [02] Μ. Βαλς: Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες

    Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένες εφημερίδες, μεταξύ αυτών η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η βρετανική The Guardian.

    Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Βαλς κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατό», τόνισε.

    Μάλιστα πρόσθεσε ότι η ύπαρξη ή μη ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι πολίτες θα πουν: Τέρμα με την Ευρώπη», εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    Η Ευρώπη, αντί να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο στην Ευρώπη χιλιάδων προσφύγων, θα πρέπει να βρει μια λύση με τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ώστε να γίνονται εκεί δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες και να καταγράφονται: «Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα θέσει εν αμφιβόλω την ικανότητά της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της».

    [03] Στάση εργασίας σε όλους τους δήμους της Αττικής

    Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας στους δήμους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος, στη στάσηεργασίαςαπό τις 11:30 μέχρι το τέλος ωραρίου και στη συγκέντρωση στις 12:00 μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας «όλοι οι συνάδελφοι να παραμείνουν στη δουλειά τους και να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

    [04] Συνελήφθη 56χρονος για ασέλγεια σε βάρος 9χρονης, στη Θεσσαλονίκη

    Για ασελγείς πράξεις σε βάρος 9χρονου κοριτσιού και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνελήφθη 56χρονος ομογενής στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για υπάλληλο τηλεοπτικού σταθμού της πόλης.Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, ύστερα από καταγγελία που έκανε γνωστός του στο τμήμα προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 56χρονος κατείχε στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται γυμνό το 9χρονο κοριτσάκι, ενώ, κατά την ίδια καταγγελία, ο συλληφθείς φέρεται να πρωταγωνιστεί σε βίντεο, όπου ασελγεί στο ανήλικο θύμα του. Το 9χρονο κοριτσάκι φέρεται να είναι γειτόνισσα του κατηγορούμενου ως δράστη.

    Σε αστυνομική έρευνα που ακολούθησε εντοπίστηκαν στην κατοχή του 56χρονου εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ακόμη, βρέθηκαν αρχεία που απεικονίζουν ανήλικα σε παιδική χαρά, όπως επίσης γυναίκες σε δημόσιους χώρους και σε στάσεις λεωφορείων.Κατά πληροφορίες, ο συλληφθείς, με καταγωγή από τη Γεωργία, είναι χωρισμένος και πατέρας δύο ενήλικων παιδιών. Οδηγείται με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την υγεία τους, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Ένας στους τρεις Έλληνες χαρακτηρίζει μέτρια έως κακή την κατάσταση της υγείας του, ενώ περίπου 2 στους 10 δηλώνουν ότι υποφέρουν από άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα. Μάλιστα, στην Ελλάδα, εκτιμάται αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι το 2030 κατά 18,6% και 15,4% αντίστοιχα, με σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.

    Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα το 2015 παρουσίασε την Τετάρτη η επιστημονική υπεύθυνη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γ. Τουλούμη, η οποία σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, οργάνωσε και υλοποίησε την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

    Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η μελέτη στοχεύει στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων εστιάζοντας κυρίως σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και στην αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Επίσης στόχος ήταν να γίνει διερεύνηση των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης το 1/3 (28,5%) αυτοαξιολογεί την κατάσταση υγείας του ως μέτρια ή κακή. Τα ποσοστά των ατόμων με συμπτώματα άγχους (24%), ή κατάθλιψης (16%) είναι ανησυχητικά υψηλά και ενδεικτικά μεγάλης και συνεχούς διαχρονικής αύξησης. Επιβεβαιώνεται, και στη μελέτη αυτή, η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία. Παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών (μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%). Σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας, με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.

    [06] Οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021

    Με το σύνθημα «Metamorfosis» οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε χθες, 25/11, ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα.

    «Οι Δελφοί, στη συνείδηση του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού. Ως δήμος Δελφών φέρουμε την ευθύνη, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, να κουβαλάμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς. Η ίδια η περιοχή έχει επιπλέον μια ιστορική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και συμπυκνώνει, πέραν των ένδοξων αρχαίων χρόνων, όλα τα επιμέρους στάδια της μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    [07] Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία

    Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους Έλληνες σινεφίλ, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές της πρόσφατης κινηματογραφικής σοδειάς, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της έβδομης Τέχνης. Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες Ααβόρα (Ιπποκράτους 180 ) και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) οι λάτρεις του καλού σινεμά θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.

    Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης είναι ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ, για τον οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα, και ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι οποίοι θα παραλάβουν το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ για τη συνολική τους προσφορά, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

    Το 28ο Πανόραμα θα ξεκινήσει τις προβολές του σήμερα (25/11), στις 22:00, στον κινηματογράφο Άστυ, με την τελευταία δημιουργία του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο, «Blood of my blood», που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή του βρετανικού κοινωνικού δράματος «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι, με τη Σέρσια Ρόναν στο ρόλο μιας Ιρλανδής μετανάστριας στη Νέα Υόρκη του 1950.

    Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία, με 11 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή.

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι και Μογκερίνι με Λαβρόφ, για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μια μέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη οι δύο άνδρες ο Κέρι «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η κυβέρνηση της Ρωσίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη Συρία, υπογραμμίζει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Μία ημέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό F-16, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη διαφύλαξης του διπλωματικού πλαισίου για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, το οποίο δημιουργήθηκε στην Βιέννη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μογκερίνι.

    [09] Google: 348.000 αιτήματα από Ευρωπαίους χρήστες, για διαγραφή αποτελεσμάτων αναζητήσεων που τους αφορούν

    H Google έκανε γνωστό ότι έως τώρα έχει δεχθεί 348.085 αιτήματα από Ευρωπαίους χρήστες για επιλεκτική διαγραφή αποτελεσμάτων αναζητήσεων που τους αφορούν. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.Η δυνατότητα αυτή έχει δοθεί στους χρήστες μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πέρυσι τον Μάιο, που αναγνωρίζει σε κάποιον το «δικαίωμα να ξεχαστεί» στο διαδίκτυο. Έτσι, όποιος θέλει, μπορεί πλέον να απευθυνθεί στη Google, η οποία έχει την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, και να ζητήσει να αφαιρεθούν αποτελέσματα αναζητήσεων, που θεωρεί ότι είναι ανακριβή για τον ίδιο.

    Η Google έχει δημιουργήσει μια online φόρμα, την οποία μπορεί να συμπληρώσει ένας χρήστης, ζητώντας κάποιες πληροφορίες (σύνδεσμοι) σχετικά με αυτόν να εξαιρεθούν από τις μελλοντικές αναζητήσεις.Η εταιρεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γνωστοποίησε ότι τα αιτήματα των χρηστών αφορούν συνολικά πάνω από 1,23 εκατομμύρια σελίδες του διαδικτύου. Η Google συμφώνησε να «ξεχαστεί» το 42% αυτού του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη.

    [10] Ενθαρρυντικές ενδείξεις από την πρώτη κλινική δοκιμή νέας ανοσοθεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1

    Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την πρώτη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ μιας νέας θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1 («παιδικό»), η οποία αξιοποιεί τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς για να προστατεύσει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία, όταν καταστρέφονται, προκαλείται η νόσος.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Τζέφρι Μπλουστόουν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», πραγματοποίησαν τη δοκιμή σε 14 ασθενείς ηλικίας 18 έως 43 ετών.

    Στους ασθενείς χορηγήθηκαν ανοσοκύτταρα σε διάφορες δοσολογίες, από πέντε εκατομμύρια έως 2,6 δισεκατομμύρια. Η αρχική αυτή φάση της κλινικής δοκιμής αποσκοπούσε στο να διαβεβαιώσει ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους ασθενείς, πράγμα που όντως επιβεβαιώθηκε.Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα, αντί να προστατεύει τον οργανισμό, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο στρέφεται εναντίον του και καταστρέφει τα ινσουλινο-παραγωγά βήτα-κύτταρα στο πάγκρεας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2015 - 7:32:24 UTC