Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ Πλακιωτάκης: Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας
  • [02] Στην Ιταλία Πρ. Παυλόπουλος στις 26 και 27 Νοεμβρίου
  • [03] Ομιλία του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ του κόμματος
  • [04] Γεύμα στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης παρέθεσε ο Γ. Στουρνάρας
  • [05] ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι στηρίζουν την εδαφική της ακεραιότητα της Τουρκίας
  • [06] Εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [07] Συνάντηση Ομπάμα-Ολάντ: Είμαστε όλοι Γάλλοι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [08] Γαλλία: Σε εξέλιξη ομηρία στην πόλη Ρουμπέ
  • [09] Νεότερο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να "προλάβει" τον καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας
  • [10] «Η σοκολάτα και το διαδίκτυο θέλουν τη σωστή δόση»
  • [11] Γ. Καμίνης: Χριστούγεννα αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και συναντίληψης των λαών στην Αθήνα
  • [12] «Το γήρας - Ένα χορικό» από την ομάδα Happy End στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
  • [13] Στην ταινία Mustang (Οι Ατίθασες) το βραβείο LUX του Ευρωκοινοβουλίου
  • [14] Ομιλία του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστα στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος
  • [15] Νεκρός ο ένας από τους πιλότους του Su-24, αναφέρει το ρωσικό γενικό επιτελείο
  • [16] «Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητεί να ληφθούν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών
  • [17] Κοντονής στις Βρυξέλλες: «Πλήρης εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς του WADA»

  • [01] Γ Πλακιωτάκης: Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας

    "Αποδέχομαι με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεών μου την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη", είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο νέο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο σημειώνοντας πως "προέρχεται από ιστορικό στέλεχος της παράταξης με σημαντική προσφορά που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο".

    Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας, "ζήσαμε οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ".

    "Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας", τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε όλους.

    "Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο.

    Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας", επισήμανε και κάλεσε τους πάντες άλλα κυρίως τους τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους.

    [02] Στην Ιταλία Πρ. Παυλόπουλος στις 26 και 27 Νοεμβρίου

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία από 26 έως 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

    Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του, θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ματαρέλα, καθώς και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Μπολντρίνι. Τη δεύτερη ημέρα θα επισκεφθεί αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο Domus Aurea και στη συνέχεια την ελληνική εκκλησία Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. Ακολούθως θα μεταβεί στον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παρασημοφόρησης του επίτιμου καθηγητή Νεοελληνικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Βιντσέντζο Ροτόλο. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και με διακεκριμένους ελληνιστές.

    [03] Ομιλία του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ του κόμματος

    Τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    "Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα", ανέφερε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:

    1ο) Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.

    2ο)Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.

    "Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ΝΔ", συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη 13η Δεκεμβρίου ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας του κόμματος.

    Είπε ακόμη ότι " είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο".

    [04] Γεύμα στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης παρέθεσε ο Γ. Στουρνάρας

    Γεύμα παρέθεσε νωρίτερα σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η επόμενη ημέρα στον τραπεζικό τομέα, δεδομένης και της επιτυχούς πορείας της ανακεφαλαιοποίησης.

    [05] ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι στηρίζουν την εδαφική της ακεραιότητα της Τουρκίας

    «Διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης» συνέστησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    «Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

    Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    «Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

    [06] Εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24.

    Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κλήθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.

    Ο τουρκικός στρατός δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

    [07] Συνάντηση Ομπάμα-Ολάντ: Είμαστε όλοι Γάλλοι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

    «Είμαστε όλοι Γάλλοι» δήλωσε, μιλώντας στα γαλλικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ στο Λευκό Οίκο, μετά το τέλος της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στην Ουάσιγκτον.

    «Αγαπάμε τους Γάλλους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπενθύμισε ότι το Παρίσι είναι παραδοσιακά ο «παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής» αναφερόμενος τόσο στην Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Γάλλοι προσέφεραν υποστήριξη όσο και στο ότι η Γαλλία έσπευσε στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με το πασίγνωστο σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».

    Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν «να τους τρομοκρατήσει» οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή στον απόηχο της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς υπηκόους για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

    Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.

    Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

    [08] Γαλλία: Σε εξέλιξη ομηρία στην πόλη Ρουμπέ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ομηρία στην πόλη Ρουμπέ στο βόρεια Γαλλία, μια περιοχή κοντά στο Βέλγιο μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών υπάρχουν πολλοί τραυματίες από σφαίρες.

    [09] Νεότερο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να "προλάβει" τον καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

    Την εκτίμηση ότι οι θάνατοι από καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% και να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με τη νέα μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου HPVDNA test έκαναν σήμερα οι επιστήμονες.

    Τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων συμπληρωματικών στο γνωστό τεστ ΠΑΠ μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ανέδειξαν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά της νόσου κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Όπως τόνισαν , μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.

    "Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ι. Κυριόπουλος.

    [10] «Η σοκολάτα και το διαδίκτυο θέλουν τη σωστή δόση»

    «Η σοκολάτα και το διαδίκτυο θέλουν τη σωστή δόση», ήταν το μήνυμα που έδωσε στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας στο Εργοστάσιο Σοκολάτας, που βρίσκεται στο κτίριο της Helexpo στο Μαρούσι.

    Ο κ. Σφακιανάκης, συνοδευόμενος από τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από μία σύντομη ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης, μίλησε και ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές για τους κινδύνους του διαδικτύου. Τους επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να παίζουν στο διαδίκτυο πάνω από μία ώρα την ημέρα, ενώ κατέγραψε και τρεις βασικούς κανόνες που θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο: Πρώτον, ότι στο διαδίκτυο κανείς δεν είναι ανώνυμος, δεύτερον, ότι στο διαδίκτυο δεν είμαστε προστατευμένοι και τρίτον, ότι ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο, δεν είναι απαραίτητα αλήθεια και θα πρέπει να το ερευνούμε.

    Αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σφακιανάκης, τόνισε τη σημασία της «μύησης» των παιδιών στη σωστή χρήση του διαδικτύου από μικρή ηλικία. «Τους μαθαίνουμε από το νηπιαγωγείο τους κανόνες, ούτως ώστε τα παιδιά, όταν χρησιμοποιούν μόνα τους το διαδίκτυο να είναι σοβαρά και σωστά», επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν μπει πλέον σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο. Μάλιστα, η υπηρεσία μας είναι επικεφαλής σε τρία προγράμματα στην Ευρώπη που αφορούν το διαδίκτυο και αυτό μας κάνει να είμαστε ακομα πιο υπέυθυνοι».

    [11] Γ. Καμίνης: Χριστούγεννα αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και συναντίληψης των λαών στην Αθήνα

    Φέτος τα Χριστούγεννα η Αθήνα στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και συναντίληψης των λαών, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δίνοντας το σύνθημα για την επίσημη φωταγώγηση της πόλης εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Από νωρίς το απόγευμα, το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισαν μουσικές καθώς τμήματα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων, ξεκίνησαν ταυτοχρόνως, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Κοτζιά) και το σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι και κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου υποδέχονταν τον κόσμο δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα. Την σκυτάλη στη συνέχεια πήραν η Big Band του δήμου Αθηναίων μαζί με τον Σάκη Ρουβά, σε μια ειδική εμφάνιση και ρεπερτόριο προσαρμοσμένα στο πνεύμα των ημερών. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι η Αθήνα , που φωταγωγείται νωρίτερα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτεύουσες, «ξέρει να αντιμετωπίζει και να αντέχει στις δυσκολίες. Με πίστη στη δημοκρατία, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο, στην επόμενη μέρα». Επίσης τόνισε ότι «η Αθήνα είναι μια φιλόξενη, ζωντανή και ασφαλής ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» και «η δημοκρατία και η ελευθερία δεν θα κάνουν το χατίρι σε εκείνους τους λίγους που επενδύουν στον φόβο».

    [12] «Το γήρας - Ένα χορικό» από την ομάδα Happy End στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

    Ένας «φόρος τιμής στον χρόνο που περνάει, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην ανθρώπινη ύπαρξη» είναι η παράσταση «Το γήρας - Ένα χορικό» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, που ανεβαίνει από την 28η Νοεμβρίου έως και την 27η Δεκεμβρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ χρόνια, στο θέατρο Rex-αίθουσα «Κατίνα Παξινού», φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.

    Ένας εξαμελής «χορός» νέων ηθοποιών συναντά στη σκηνή έναν ισάριθμο «χορό» ηλικιωμένων. Με άξονα το τρίτο στάσιμο του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, η παράσταση-ντοκουμέντο για το συχνά αποσιωπούμενο θέμα των γηρατειών, συντίθεται από θεατρικές αφηγήσεις εμπνευσμένες από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και λογοτεχνικά κείμενα.

    «"Το γήρας - Ένα χορικό", δεν είναι μια παράσταση για τα γηρατειά, αλλά για εκείνο που "μαρτυρούν" τα γηρατειά, αυτή την καθαρή -άσπλαχνη, όπως λένε πολλοί- φωνή της φύσης που λέει: "Ως εδώ, ως εδώ μπορείς!... Υπάρχουν στιγμές που μας φαίνεται αδύνατο να δεχθούμε αυτή τη μοίρα. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι δεν έχουμε τελικά την πραγματική ιδέα για τίποτα, και άρα ούτε και για το πώς να ζούμε, μας έρχονται δάκρυα στα μάτια. Όχι όμως από συγκίνηση αλλά από θυμό και λύπη. Μπορούμε βέβαια να το φιλοσοφήσουμε και να πούμε πως με τα γηρατειά και τη φθορά, σιγά-σιγά αποδεχόμαστε τον θάνατο. Εκείνο όμως που ίσως γίνεται είναι να γελάσουμε εγκάρδια με την τυφλότητά μας, να αναλογιστούμε τη μικρότητά μας και να σκύψουμε πολύ μα πολύ προσεχτικά επιτέλους στο παρόν. Να του πιούμε το μεδούλι και να δούμε επιτέλους αν είναι εφικτή η επανάσταση. Αυτό «μαρτυρούν» τα γηρατειά...» σημειώνει για το θέμα της παράστασης η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη.

    [13] Στην ταινία Mustang (Οι Ατίθασες) το βραβείο LUX του Ευρωκοινοβουλίου

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς απένειμε σήμερα το βραβείο LUX στην ταινία Mustang (Οι Ατίθασες) που είναι συμπαραγωγή τριών χωρών: Γαλλίας, Γερμανίας και Τουρκίας.

    Οι δύο άλλες ταινίες φιναλίστ για το βραβείο ήταν: η ταινία

    «Mediterranea» του Jonas Carpignano (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ) που ήρθε δεύτερη και η ταινία «The Lesson» («Μάθημα») των Kristina Grozeva και Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα).

    Η τουρκικής καταγωγής νικήτρια του βραβείου LUX, σκηνοθέτης Ντενίζ Γκαμζέ Εργκούβεν η οποία ζει στη Γαλλία, ευχαρίστησε την Ολομέλεια του ΕΚ και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία αυτή του βραβείου LUX που έφερε ως φιναλίστ τρεις ταινίες που θέτουν πολλά ερωτηματικά για την κοινωνία μας και μας φέρνουν σε επαφή με τα βαθύτερα βιώματά μας, για το πώς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο, καθώς επίσης και με διάφορα συναισθήματα, όπως αυτό της αδελφότητας. Με το βραβείο αυτό θα ενισχυθεί η συμβολή τέτοιων ταινιών», υπογράμμισε η σκηνοθέτης.

    [14] Ομιλία του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστα στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος

    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

    Επίσης τόνισε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

    Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

    O κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε θέμα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

    [15] Νεκρός ο ένας από τους πιλότους του Su-24, αναφέρει το ρωσικό γενικό επιτελείο

    Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 το οποίο κατερρίφθη σήμερα από τουρκικό καταδιωκτικό και κατέπεσε στο έδαφος της Συρίας έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή όπου κατέπεσε το Σουχόι για να διασώσει τους χειριστές δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

    Το ρωσικό επιτελείο χαρακτήρισε το επεισόδιο της κατάρριψης του Σουχόι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

    Το επιτελείο ανέφερε πως, με βάση της πληροφορίες της συριακής αεράμυνας, το Σουχόι δεν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ ραντάρ στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ κατέγραψε αντιθέτως ότι το τουρκικό καταδιωκτικό F-16 παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

    Ακόμη, το ρωσικό γενικό επιτελείο διεμήνυσε πως θα αναστείλει όλες τις επαφές σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων μετά το σημερινό επεισόδιο.

    [16] «Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητεί να ληφθούν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

    Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

    [17] Κοντονής στις Βρυξέλλες: «Πλήρης εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς του WADA»

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες παρέστη ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την θετική εξέλιξη της προσπάθειας της χώρας να εναρμονιστεί άμεσα με το υφιστάμενο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιντόπινγκ (WADA).

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. είχε ως θέμα «Το εκπαιδευτικό δυναμικό της αθλητικής δραστηριότητας συμβάλλει στην ένταξη των μειονεκτούντων νέων στην κοινωνία» και ο κ. Κοντονής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας ενημερώνω ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς της WADA, παρότι έχει χρονικό περιθώριο έως τον Μάρτιο του 2016. Είμαστε έτοιμοι προς εισαγωγή για ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου εναρμόνισης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του έτους το θέμα θα έχει λήξει και τυπικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2015 - 19:32:20 UTC