Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκλίσεις και διαφωνίες στην Κεντροαριστερά
  • [02] Κινητικότητα στο Προσφυγικό μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
  • [03] Βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας για το 2016, προβλέπει ο προϋπολογισμός
  • [04] Στο Fast Track η επένδυση «Κεραμεία» Χίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ
  • [05] Συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ
  • [06] Προσφυγικό και διαθρησκειακός διάλογος στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Αμανατίδη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

  • [01] Συγκλίσεις και διαφωνίες στην Κεντροαριστερά

    Κινητικότητα με δειλά μεν και αργά βήματα καταγράφεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο εσωτερικό της Δημοκρατική Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, στο Ποτάμι και στον χώρο των ανένταχτων, ο διάλογος είναι ζωηρός για την αναζήτηση κοινού τόπου σύγκλισης όλων των πλευρών. 'Οπως φάνηκε και στη πρόσφατη εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ, με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά» οι ομιλητές απ όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν συμφώνησαν ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του και πώς θα πρέπει να συμπορετούν ενωμένοι. Το πώς όμως θα γίνει αυτό παραμένει ζητούμενο και διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Το κυριώτερο είναι η μορφή, που θα πάρει.Το άν δηλαδή θα είναι συμπαράταξη κομμάτων, δηλαδή ενα είδος Συνασπισμού της Κεντροαριστεράς,ή θα ξεκινήσουν ευρύτερες διαδικασίες για την ίδρυση νέου κόμματος στο οποίο θα ενταχθούν,το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι , οι ανένταχτες προσωπικότητες κ.α. όπως έχει προτείνει εδώ και μήνες, για παράδειγμα, η ΄Αννα Διαμαντοπούλου.

    Αυτή η προοπτική συναντά αντιδράσεις κυρίως στο ΠΑΣΟΚ στο οποίο η κυριαρχούσα άποψη στα ηγετικά του κλιμάκια είναι ότι δεν αναστέλει την λειτουργία του και μόνο σε συμμαχικό σχήμα συμμετέχει. Καταγράφονται όμως και απόψεις ότι ο ορίζοντας της εκλογικής απήχησης του είναι περιοριορισμένος και θα πρέπει να αναζητήσει την υπέρβαση του σ΄άλλο κομματικό φορέα.

    Πιό ανοικτή η ΔΗΜΑΡ η οποία προτείνει επιτάχυνση των διαδικασιών όπως είπε στην ίδια εκδήλωση το ηγετικό της στέλεχος Θόδωρος Μαργαρίτης, ώστε σε πρώτη φάση να συγκροτηθεί ομοσπονδιακού τύπου κόμμα με τη προοπτική όμως να μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα.

    Αντιθέτως οι ανένταχτες προσωπικότητες και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ κινούνται για λόγους πολιτικής δυναμικής πρωτίστως στην άποψη να ξεκινήσει από την αρχή η ίδρυση νέου κομματικού φορέα και στη περίπτωση αυτή θα εκλεγεί νέα ηγεσία και θα διατυπωθεί κοινή προγραμματική πρόταση. «Θα πρόκειται» υποστηρίζει, ο Φίλιππος Σαχινίδης, , «για μια διαδικασία,όπως στο Επινέ της Γαλλίας, το 1971, όπου οι διάσπαρτες σοσιαλιστικές κινήσεις συνενώθηκαν, υπό τον Μιτεράν, και αναδείχθηκαν σε κυβερνητική παράταξη τις επόμενες δεκαετίες».

    Σημαντικό σημείο προβληματισμού, αποτελεί το ενδεχόμενο από τίς πολιτικές εξελίξεις να τεθεί το θέμα κυβερνητικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.Ως κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών, διαμορφώνεται η άποψη ότι θα τεθούν αυστηροί πολιτικοί και προγραμματικοί όροι για εθνική πολιτική συμφωνία με κοινωνική αποδοχή και η οποία θα αφορά και σε πρόσωπα.

    Παράλληλα εκφράζονται επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, για κυβερνητισμό αλλά και για το κόστος που θα κληθεί εκ νέου να καταβάλλει η Κεντροαριστερά, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχει δει να συρρικνώνεται ραγδαία η δύναμή της τη τελευταία πενταετία.

    [02] Κινητικότητα στο Προσφυγικό μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

    Με αναφορά στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, την οποία ακολούθησε η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς χτες, αλλά και στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου G20, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, δήλωσε σήμερα ότι "υπάρχει κίνηση, η διαδικασία έχει ξεκινήσει" αναφορικά με το θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    «Υπάρχει κίνηση, η διαδικασία έχει ξεκινήσει» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφορικά με το θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία στη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο Μ. Σχοινάς έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία την οποία ακολούθησε η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, χτες, αλλά και στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου G20.

    «Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα καταλήξει στη μετάβαση από το κοινό σχέδιο δράσης σε μια αποτελεσματική συμφωνία που μπορεί να υλοποιηθεί και να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές επί τόπου», κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος. Τέλος, ανέφερε πως προετοιμάζεται ήδη η προαναγγελθείσα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία, ημερομηνία για την οποία, ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα.

    [03] Βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας για το 2016, προβλέπει ο προϋπολογισμός

    Παρεμβάσεις και μέτρα ύψους 5,733 δισ. ευρώ για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016. Πρόκειται για μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή άλλα που προβλέπεται να υλοποιηθούν το επόμενο έτος και περιλαμβάνονται στη συμφωνία οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,53% του ΑΕΠ το 2016 από πρωτογενές έλλειμμα 0,20% του ΑΕΠ εφέτος.

    Ο προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος παράλληλα με την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης ( έως το τέλος του έτους), καθώς και τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μισθολογίου στο δημόσιο με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπου θα αποσυνδέεται ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

    Τι θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο

    Για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα έχει ως στόχο τη σύνδεση της μισθολογικής κατανομής με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τα καθήκοντα και τη θέση του προσωπικού. Στο νέο σύστημα αμοιβών, όπως σημειώνεται, θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής του και η ένταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης. «Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης, αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας», σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

    [04] Στο Fast Track η επένδυση «Κεραμεία» Χίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ

    Το πράσινο φως για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου «Κεραμεία Ξενοδοχειακή και Τουριστική Ανώνυμη Εταιρεία» στη νήσο Χίο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, έδωσε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η επένδυση θα υπαχθεί στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του νόμου Fast Track (Ν. 3894/2010).Η επένδυση, την οποία παρουσίασε στην επιτροπή ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, συνίσταται στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου των Κεραμείων της Χίου, σε ιδιωτική έκταση επιφάνειας 115 στρεμμάτων περίπου, συνολικού κόστους κατασκευής 100.000.000 ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων 280 κλινών, συγκροτήματος επιπλωμένων δωματίων 5 αστέρων 75 κλινών, δύο συγκροτημάτων επιπλωμένων διαμερισμάτων 5 αστέρων 205 κλινών, κέντρου θαλασσοθεραπείας, συνεδριακού κέντρου, μουσείου και επιμορφωτικού ινστιτούτου, παλαιοντολογικού θεματικού πάρκου, μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, καθώς και όλων των υποδομών και βοηθητικών εγκαταστάσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Λαμπριανίδης, η διαδικασία που ακολουθείται είναι καθόλα νόμιμη, χωρίς κανενός είδους νομική παρέκκλιση, ενώ το έργο χαρακτηρίζεται επιχειρηματικά βιώσιμο και δεν αντιμετωπίζει χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ενστάσεις. Επίσης, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική και τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς ο επενδυτής έχει δεσμευτεί για την ανάθεση των κατασκευαστικών εργασιών σε τοπικές εταιρείες και επαγγελματίες, για την πλήρωση τουλάχιστον του 20% των θέσεων εργασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης από την τοπική κοινωνία, όπως και για τη χρήση τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και του χώρου του παλαιού κεραμοποιείου.

    Επιπλέον, έχει δεσμευτεί για τη θέσπιση δύο υποτροφιών σε αριστούχους ελληνικών πανεπιστημίων, την προσφορά πρακτικής άσκησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για νέους έως 25 ετών και την συνεισφορά στο λειτουργικό κόστος (50.000 ετησίως για όσο χρόνο διαρκεί η επένδυση) ενός κοινωφελούς ιδρύματος του Δήμου Χίου.

    Την απόφαση συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, εκπροσωπούμενος από το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργο Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

    [05] Συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ

    Τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στους Ευρωπαίους πολίτες, αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συνεδρίαζε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Οι υπουργοί ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ. Έτσι θα επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, ανέφερε ο ίδιος.

    Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκε να γίνει πλήρης χρήση της εργαλειοθήκης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Προσέθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence services) των χωρών-μελών.

    [06] Προσφυγικό και διαθρησκειακός διάλογος στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Αμανατίδη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

    Τις σημαντικές κοινές δράσεις που αναπτύσσουν η Εκκλησία και η Πολιτεία για το προσφυγικό ζήτημα καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διαθρησκειακό διάλογο, μετά και τη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, σήμερα κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή.

    «Η συνάντηση με τον μακαριότατο αποτελεί πάντοτε ευκαιρία άντλησης από την πολύτιμη πείρα του και την κοινωνική αντίληψή του», δήλωσε ο υφυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος «με τη διάθεση ειρήνευσης και το πνεύμα καταλλαγής του είναι σίγουρα εμβληματική μορφή του διαθρησκειακού διαλόγου, ο οποίος έχει ζωτική σημασία για την ειρηνική συνύπαρξη στις σύγχρονες κοινωνίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2015 - 17:34:44 UTC