Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική σταθερότητα επιβάλλεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε ο Δ. Παπαδημούλης
  • [02] Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, δεν θα παραδώσω την έδρα μου, λέει ο Ν. Νικολόπουλος
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Να βγούμε στο αντιμνημονιακό ξέφωτο
  • [04] Τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [05] Νέο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους απειλεί τον Λευκό Οίκο με επίθεση
  • [06] Ένοπλοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο στο Μάλι και κρατούν ομήρους
  • [07] «Ασφυξία» στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη
  • [08] Η UNICEF βράβευσε το Λιμενικό «για τη διάσωση και προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών»
  • [09] Αφιερωμένο στο αιματηρό χτύπημα του Παρισιού το 6ο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο»
  • [10] «La Banda De La Nada» από τους «Κι Όμως Κινείται»
  • [11] Απόψε η ομιλία του Απ. Τζιτζικώστα στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης
  • [12] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [13] Ο σεισμός μετακίνησε κατά 36 εκατοστά τη Λευκάδα
  • [14] Παρασιτικοί σκώληκες στο έντερο βοηθάνε μια γυναίκα να μείνει έγκυος

  • [01] Πολιτική σταθερότητα επιβάλλεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε ο Δ. Παπαδημούλης

    Πολιτική σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και σοβαρότητα απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, επιβάλλεται στην Ελλάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούληςμ μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να ντυθούν με την ?προβιά του αντιμνημονιακού? και να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

    ?Κόμματα που εφάρμοσαν μια άγρια μονομερή πολιτική που προκάλεσε τεράστια ανεργία, ύφεση και φτώχεια, που εφάρμοσαν σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική να ντύνονται την προβιά του αντιμνημονιακού και να χαρακτηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ νεοφιλελεύθερο?, σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης με αφορμή τις χθεσινές ομιλίες στη Βουλή.

    [02] Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, δεν θα παραδώσω την έδρα μου, λέει ο Ν. Νικολόπουλος

    Δεν θα παραδώσει την έδρα του, διαμηνύει ο Νίκος Νικόλόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τόνισε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του και δεν έχει λόγο να παραδώσει την έδρα του. «Την έδρα τη δίνουν οι πολίτες, δεν τη δίνει κανένας άλλος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να παριστάνει τον έκπληκτο, καθώς όλοι γνώριζαν ότι δεν μασάει τα λόγια του».

    «Από την πρώτη εβδομάδα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος όταν κάποιοι κλαψούριζαν, έτοιμοι να πετάξουν λευκή πετσέτα, έπαιρνα τη σφουγγαρίστρα της επανάστασης και σκούπιζα τα δάκρυα τους από το πάτωμα, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα. Δεν πήγα μόνο στον γέροντα να πάρω την ευχή» σημείωσε ο ίδιος.

    «Παραμένω στη Βουλή ως τρίτος και ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος που θα στηρίζει κάθε τι καλό και αναγκαίο για τον τόπο και θα ασκεί κριτική σε κάθε τι αρνητικό» τόνισε.

    Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Να βγούμε στο αντιμνημονιακό ξέφωτο

    «Στα μείζονα θέματα, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αναλογίες των κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί τη μάχη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τόνισε ότι «σ΄αυτό, η δική μου συμβολή είναι επιβεβλημένη κατά τον ρόλο μου».

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα.

    «Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Από την πλευρά του, ο κ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε «Γιατί στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές».

    Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος δήλωσε ότι βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου και αυτές τις μέρες περνάμε με επιτυχία έναν πολύ δύσκολο κάβο, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία.

    [04] Τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε ο Δ. Αβραμόπουλος

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος πρότεινε σήμερα τη δημιουργία μια Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έφεραν στο φως τις ελλείψεις στη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

    «Μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo (τον Ιανουάριο στο Παρίσι) είχα προτείνει, και αυτό έγινε, τη δημιουργία ενός κέντρου αντιτρομοκρατίας στο εσωτερικό της Europol», δήλωσε ο Αβραμόπουλος κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τα ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία συγκλήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

    «Όμως πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός και να δημιουργήσουμε τη βάση για μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών», τόνισε ο ίδιος.

    «Πρέπει η συνεργασία μας να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα», εξήγησε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

    [05] Νέο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους απειλεί τον Λευκό Οίκο με επίθεση

    Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξέδωσε ένα βίντεο χθες απειλώντας τον Λευκό Οίκο με βομβιστές αυτοκτονίας και ανατινάξεις αυτοκινήτων και ορκιζόμενο ότι θα εξακολουθήσει τις επιθέσεις στη Γαλλία.

    Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι τζιχαντιστές στο Ιράκ επικροτούν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα (την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει), σύμφωνα με μετάφραση από τα αραβικά που παρείχε η εταιρεία SITE Intelligence, η οποία εδρεύει στην Μάριλαντ.

    Η τελευταία αυτή απειλή ακολουθεί ένα βίντεο του ΙΚ προηγούμενη μέρα που δείχνει σκηνές από τη Νέα Υόρκη, υπονοώντας ότι είναι στόχος.

    Ο Τζέιμς Κόμι, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI), είπε χθες ότι δεν ήταν ενήμερος ότι υπάρχει βάσιμη απειλή επίθεσης "σαν αυτή του Παρισίου" στις ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι είπε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι το βίντεο περί απειλής εναντίον του Λευκού Οίκου εξετάζεται για να εξακριβωθεί "η αξιοπιστία του". Πρόσθεσε δε, "Όλοι μας εδώ στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παίρνουμε αυτές τις απειλές πολύ σοβαρά."

    [06] Ένοπλοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο στο Μάλι και κρατούν ομήρους

    Ένοπλοι επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μαλί, το Μπαμακό, και σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει κρατούν 170 ομήρους.

    Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους".

    "Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια να συλληφθούν όμηροι. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή", δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας.

    Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

    Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι "έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη" και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

    [07] «Ασφυξία» στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη

    «Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.

    Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

    «Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ.Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

    [08] Η UNICEF βράβευσε το Λιμενικό «για τη διάσωση και προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών»

    Με πολλά μπράβο, δυνατά χειροκροτήματα και σε κλίμα έντονης συγκίνησης βραβεύθηκε από τη UNICEF Ελλάδας το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) στο πλαίσιο των βραβείων UNICEF 2015 που απονέμονται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απονεμήθηκε το βραβείο Λάμπρος Κανελλόπουλος, που θεσπίστηκε στη μνήμη του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, για «το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών».

    Της βράβευσης είχε προηγηθεί βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού στα νερά του Αιγαίου για να διασώσουν μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον Α' Υπαρχηγό του Λιμενικού Αθανάσιο Χονδρονάσιο, «από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο αριθμός εισερχομένων δια θαλάσσης προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 650.000 άτομα, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 1.873% σε σχέση με το 2014. Το ίδιο διάστημα, σε 4.800 περιστατικά έχουν διασωθεί 89.000 πρόσφυγες μετανάστες, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως και από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.500 διασωθέντα παιδιά και βρέφη».

    Παρών στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ανέφερε: «σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το Λιμενικό Σώμα κατάφερε να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή , ούτε ένα παιδί. Όσες απώλειες υπήρξαν ήταν σε ναυάγια που δεν πρόλαβε. Και αυτό είναι το πιεστικό στοίχημα του ΛΣ, να κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, να ενισχύσουμε όλους τους σχεδιασμούς ώστε να προλαβαίνουμε και τα ναυάγια». «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα παιδί γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα» υπογράμμισε ο κ Δρίτσας.

    [09] Αφιερωμένο στο αιματηρό χτύπημα του Παρισιού το 6ο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο»

    Αφιερωμένο εξολοκλήρου στο αιματηρό χτύπημα του Παρισιού είναι το 6ο τεύχος του«Πρακτορείου»,που κυκλοφορεί σήμερα.

    Ο Μιχάλης Ψύλος φωτίζει τη γεωστρατηγική εξέλιξη των γεγονότων και χαρακτηρίζει τη 13η Νοεμβρίου του Παρισιού 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

    Από την πλευρά της, η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Παρίσι, Ολυμπία Τσίπιρα, μεταδίδει τον σφυγμό ενός έθνους που κινδυνεύει να γλιστρήσει στην ψύχωση.

    Ο Μιχάλης Ψύλος γράφει:

    Από τις 13 Νοεμβρίου η Γαλλία βιώνει εφιαλτικές ώρες. Η φρικαλέα τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστώνπου έπνιξε το Παρίσι στο αίμα ,έφερε με βίαιο τρόποστις μνήμεςτης ανθρωπότηταςτην 11ηΣεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική. Η Γαλλία ,ηκαρδιά της Ευρώπης ζει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Τότε ήταν η Αλ Κάιντα σήμερα οι«τζιχαντιστές»του«Ισλαμικού Κράτους».Εξτρεμιστέςισλαμιστές πουσφαγιάζουνμαζικά αθώους πολίτες, αποκεφαλίζουν δημοσιογράφους μπροστά στην κάμερα. Στόχος τους;Να δείξουντη δύναμή της και να ενσταλάξουν το φόβο στους αντιπάλους τους. Δυστυχώς ,εμείς στη Δύσητρομάζουμε με αυτέςτις αγριότητες μόνο ότανγίνονταιστουςδικούς μαςδρόμους. Είμαστε απλοί παρατηρητέςόταν οι«τζιχαντιστές»δολοφόνησαν μαζικά 43 ανθρώπους στη Βηρυτό στις 12 Νοεμβρίου καιάλλους 26 στη Βαγδάτη στις 13 Νοεμβρίου.

    Ποιοι είναι αυτοί οι«τζιχαντιστές»;Πρωτοεμφανίστηκαν ως μισθοφόροι στον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη το 2011. Στη συνέχεια-όπως αποκάλυψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς- μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφηαπό το Ομάν στην Τουρκία . Η ηγεσία τους έχονταςεξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις πετρομοναρχίες του Κόλπου ώστε να μπορεί να μετακινεί τους νεαρούς μισθοφόρους όπου τους χρειάζεται,τους οδήγησετο 2011στη Συρία για να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Οταν απέτυχαν να υλοποιήσουν το αμερικανικό σχέδιο ανατροπής του Ασαντ, τότε ξαφνικά οι υποστηρικτές τους στηΔύση τούς βάφτισαν δήθεν«εχθρούς»!Στάλθηκαν στη συνέχειαστο Ιράκόπου και εκεί έπνιξαν στο αίμα αθώους πολίτες. Ήδη οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει το δικό τους κράτος στο δυτικό Ιράκ και την ανατολική Συρία. Το τελευταίο διάστημα όμως οι τζιχανιστές χάνουν συνεχώς έδαφοςλόγω τωνρωσικών αεροπορικών επιδρομών αλλά και της δράσης των Κούρδων μαχητών.Για αυτό και προσπαθούν να μεταφέρουν με«θεαματικό»τρόποτον πόλεμο στους δρόμους τηςΕυρώπης.

    Γιατί επέλεξαν να αιματοκυλήσουν τη Γαλλία;

    Γιατίστο Παρίσι; Γιατίη Γαλλία -λόγω και ιστορικών σχέσεων με τηνπεριοχή του Λεβάντε - αρχίζει να διαδραματίζει και πάλι σημαντικό πολιτικό ρόλο τόσοστη Συρία όσο και στο Λίβανο, αλλά και στη βόρεια Αφρική. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν οικονομικάτις περισσότερες χώρεςτης περιοχής από το Ιράκ ως τη Λιβύη, η Γαλλία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει πολιτικά αξιοποιώντας τους παραδοσιακούς δεσμούς της με τις κατά χώρες οικονομικές ελίτ. Καιόπως φαίνεται αυτό δεν αρέσει στους τζιχαντιστές . Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσειςστο Παρίσι άλλωστε, θα κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με τονΑραβικό κόσμο και -δυστυχώς-κάθε Αραβαςστη Γαλλία θα θεωρείται εν δυνάμει τζιχαντιστής, ενισχύοντας έτσι και τον ρατσισμό. Από πολιτικής σκοπιάς μάλιστα η τρομοκρατική αυτή επίθεση αντικειμενικά θα ενισχύσει την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν , η οποία -σε συνδυασμό με την αντι-ευρώ στάση της- φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία

    Η Ολυμπία Τσίπιρα μεταδίδει:

    Έξω από την Παναγία των Παρισίων την Κυριακή, δεύτερη μέρα του πένθους των Γάλλων, ο θόρυβος κροτίδας που μιμήθηκε με το στόμα νεαρός, έκανε ναπεταχτεί τρομοκρατημένη , μια ολόκληρη παρέα.

    -«Ηρεμία, να μη γλιστρήσουμε στην ψύχωση, τους καθησύχασε ο ίδιος».

    Οι Παριζιάνοι έχουν κλονισθεί. Για την«πόλη του φωτός»ένα νέο κεφάλαιο πιο σκοτεινό, ξεκινάει στο εξής.

    Στο πεζούλι έξω από την Παναγία, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να αποχαιρετίσω το Παρίσι της ανεμελιάς, στο Παρίσι των εφηβικών μου χρόνων, της δεκαετίας του 70.

    Τότε, δεν είχα νιώσει ποτέ κίνδυνο στη πόλη αυτή. Ηταν βέβαια μια εποχή φοιτητικών διεκδικήσεων σαν απόρροια του Μάη 68, αλλά τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν ελευθερία, ανεξαρτησία, διεκδίκηση. Ο φόβος ήταν ανύπαρκτος, το αίσθημα της ασφάλειας δυνατό. Η πόλη προστάτευε, οι νύχτες ρομαντικές.

    Τότε η πρωτεύουσα έμοιαζε να ζει απομονωμένη από τα προάστιά της. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 όμως το δίκτυο των περιφερειακών γραμμών ( RER) άρχισε να ενώνει τα προάστια με την καρδιά της πόλης και το ζήσαμε ως μεγάλη πρόοδο. Τα παιδιά των προαστίων, όπου στοιβάζονται οι οικογένειες από τις πρώην αποικίες, άρχισαν να κυκλοφορούν,με τη δίψα του νεοφώτιστου, στη Λεωφόρο Ηλυσίων και να συνειδητοποιούν ότι η δική τους ζωή δεν είναι ο,τι καλύτερο.

    Το 2005 είχαμε το πρώτο ξέσπασμα της νεολαίας των προαστίων.Μιας νεολαίας που μετατράπηκε σε πολύτιμο φυτώριο για τους τζιχαντιστές.Η Γαλλία είναι άλαλη, γιατί είναι τα παιδιά της.

    Τα υπόλοιπα θέματα του 6ου τεύχους του«Πρακτορείου»μπορείτε να τα διαβάσετε στην έντυπη έκδοση, που κυκλοφορεί σήμερα και μπορείτε να βρείτε σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό, σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα και την περιφέρεια.

    [10] «La Banda De La Nada» από τους «Κι Όμως Κινείται»

    «Θέλουμε να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ότι έχουμε κάνει ως τώρα και μ' ένα περίεργο τρόπο αυτό θυμίζει την αρχή της συνεργασίας μας», λέει η χορεύτρια - ακροβάτισσα Χριστίνα Σουγιουλτζή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «La Banda de la nada», τη νέα παράσταση της ομάδας «Κι Όμως Κινείται», που ανεβαίνει στις 20 και 27 Νοεμβρίου στο θέατρο Αλκμήνη.

    Μια παράσταση, εμπνευσμένη από τη ρήση του Ρωμαίου συγγραφέα Απουληίου, του 2ου αι.μ.Χ, ο οποίος περιγράφει τον Ερωτα και την Ψυχή, ως μυθολογικό ζευγάρι, «που βασανίστηκαν πολύ μέχρι να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους». Μια «noir συναυλία», σαν παιχνίδι, με μουσική, χορό, ακροβασία...

    «Πάντα λέγαμε, αστειευόμενοι, ότι θέλουμε να κάνουμε μια μπάντα» συνεχίζει η Χριστίνα «ενώ αναρωτιόμασταν πως θάταν να πούμε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, σε μια πιο άμεση επικοινωνία με τους θεατές, πέρα από την εσωστρέφεια του χορευτή ή την αυτοσυγκέντρωση του ακροβάτη, ώσπου φθάσαμε σ'αυτή την λάιβ μιούζικ περφόρμανς».

    Οι «Κι Όμως Κινείται» δημιουργούνται το 2003 όταν μια πρίμα μπαλαρίνα, η Χριστίνα Σουγιουλτζή, συναντά έναν καλλιτέχνη του τσίρκου, τον Καμίλο Μπετανκόρ, άρτι αφιχθέντα από την Αργεντινή. «Η τέχνη του τσίρκου, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα τότε, όπως και ο συνδυασμός ακροβατικών και χορού. Εντυπωσιάζομαι από την εξωστρέφεια της περφόρμανς, εντελώς διαφορετική από τον εσωτερικότητα του χορευτή» θυμάται η Χριστίνα, η οποία αποφασίζει να εκπαιδευτεί και η ίδια στα ακροβατικά, ταξιδεύοντας μέχρι την Αργεντινή. Και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.Μέχρι το 2009 λειτουργούν στον "Κρατήρα" ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων, το οποίο, ανάλογα με την περίσταση, μετατρέπουν σε αίθουσα σύγχρονου ή παραδοσιακού χορού, ακροβατικών, θεατρική σκηνή, μπερντέ για καραγκιόζη, χώρο συναυλιών ή προβολών. Στο εγχείρημα έρχονται να προστεθούν και άλλοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Ερμής Μαλκότσης.

    [11] Απόψε η ομιλία του Απ. Τζιτζικώστα στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, στο Παλέ ντε Σπορ, θα μιλήσει στις 7.30μ.μ. ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Με την ομιλία του αυτή ολοκληρώνει την προεκλογική εκστρατεία για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής.

    [12] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο πρωθυπουργός

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    [13] Ο σεισμός μετακίνησε κατά 36 εκατοστά τη Λευκάδα

    Κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο μετατοπίστηκε η Λευκάδα, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς. Πρόκειται για μία μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε και εμάς, είπε ο κ. Γκανάς.

    Είναι λογικό αυτό με τέτοιον σεισμό, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος - ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας. Ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά απο τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014, προσθεσε.

    Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά. Η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα συνεχίζεται και δύο ακόμα δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 4 βαθμών, ταρακούνησαν το νησί από τις 5 τα ξημερώματα.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 20 μετασεισμοί. Ο σεισμός των 4,8 βαθμών σημειώθηκε στις 7 και 12 το πρωί και είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 7 χιλιόμετρα δυτικά του Φισκάρδου.

    Χθες η Λευκάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Είκοσι εννέα σπίτια και 13 δημόσια κτίρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατοίκητα στη Λευκάδα μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ δεκάδες σπίτια και κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

    [14] Παρασιτικοί σκώληκες στο έντερο βοηθάνε μια γυναίκα να μείνει έγκυος

    Ανάλογα με ποιο εντερικό παράσιτο (σκώληκα) μολύνεται μια γυναίκα, «πιάνει» παιδί πιο εύκολα ή πιο δύσκολα. Αυτό είναι το απροσδόκητο συμπέρασμα μιας ασυνήθιστης επιστημονικής έρευνας, που επί χρόνια μελέτησε μια φυλή του Βολιβιανού Αμαζονίου, τους Τσιμάνε.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο 'Ααρον Μπλάκγουελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.000 γυναίκες των Τσιμάνε επί εννέα χρόνια.

    Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που μολύνονται με ένα είδος σκουληκιού (το αγκυλόστομα), κάνουν αργότερα το πρώτο παιδί τους, γεννούν σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και συνολικά αποκτούν λιγότερα παιδιά. Αντίθετα, όσες έχουν μολυνθεί με ένα άλλο είδος εντερικού παράσιτου (την ασκαρίδα), γεννούν πρόωρα το πρώτο παιδί τους, μεσολαβούν μικρότερα διαστήματα ανάμεσα στις γέννες τους και αποκτούν περισσότερα παιδιά.

    Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο ένας μικροοργανισμός ευνοεί τη γονιμότητα και ο άλλος τη «φρενάρει», για άγνωστη αιτία, που πιθανώς έχει να κάνει με τη διαφορετική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα δύο παράσιτα. Οι γυναίκες των Τσιμάνε χρησιμοποιούν σπάνια αντισυλληπτικές μεθόδους και κατά μέσο όρο γεννάνε εννέα παιδιά.

    Το 70% του πληθυσμού των Τσιμάνε (συνολικά περίπου 16.000 άτομα) έχουν μολυνθεί από εντερικά παράσιτα, χωρίς να το ξέρουν. Οι γυναίκες με ασκαρίδα (που μπορεί να φθάσει τα 36 εκατοστά) κάνουν τρία περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσες δεν έχουν μολυνθεί με το παράσιτο, ενώ όσες έχουν μολυνθεί με αγκυλόστομα (που είναι μικροσκοπικό), κάνουν τρία λιγότερα παιδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2015 - 9:32:24 UTC