Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπασάρ αλ-Άσαντ: Η Συρία δεν είναι «λίπασμα» για τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος
  • [02] O γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου
  • [03] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ
  • [04] Η λογοτεχνική αντίσταση στη δικτατορία
  • [05] Π. Μπρυκνέρ: Πρέπει ενωμένοι να καταστρέψουμε το τέρας που γενήθηκε σε Ιράκ-Συρία
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Άμεση συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών
  • [07] Δεν θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στη Συρία, εκτιμά ο Αυστριακός Πρόεδρος

  • [01] Μπασάρ αλ-Άσαντ: Η Συρία δεν είναι «λίπασμα» για τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε ότι η χώρα του που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο δεν είναι «λίπασμα» για τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι ευθύνονται για τη γέννησή της, σε συνέντευξη στο ιταλικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai.

    «Μπορώ να σας πω ότι το ΙΚ δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας» τόνισε ο Άσαντ. Επέμεινε στο γεγονός ότι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, μπορούν να δρουν με τον τρόπο αυτό χάρη στην «υποστήριξη των Τούρκων, των Σαουδαράβων και πολιτών του Κατάρ, και φυσικά χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίξει τους τρομοκράτες ποικιλοτρόπως».

    Το ΙΚ «δεν ξεκίνησε από τη Συρία. Ξεκίνησε στο Ιράκ και πρωτύτερα από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΙΚ». «Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συρίας.

    [02] O γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

    «Η προσφυγική κρίση φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο άρθρό της με χαρακτηριστικό τίτλο: «Η τρόικα του προσφυγικού».

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη δημιουργία hotspots στην Τουρκία, ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου κράτησε χαμηλό προφίλ. Η Γερμανία αναμένεται να λειτουργήσει ως μεσολαβητής», εξηγεί η εφημερίδα.

    Η Handelsblatt τονίζει την πρόταση Νταβούτογλου να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας για την προσφυγική κρίση και επισημαίνει ότι οι δύο γειτονικές χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν στο μέλλον πιο στενά μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο.

    «Προσφυγική κρίση: Ελλάδα και Τουρκία επιθυμούν τριμερή συνάντηση με τη Γερμανία», επισημαίνει το Spiegel, το οποίο εξηγεί ότι Αθήνα και 'Αγκυρα θέλουν πλέον να συνεργαστούν πιο στενά για την επίλυση της κρίσης. Επιπλέον σχεδιάζουν μια τριμερή συνάντηση με τη Γερμανία για το θέμα.

    «Η Ευρώπη βασίζεται στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η ΕΕ επιθυμεί η χώρα να προστατεύσει καλύτερα τα σύνορά της. Επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ παρουσίασε και ανταλλάγματα: οικονομική βοήθεια για τη φροντίδα των προσφύγων, διευκολύνσεις στα ταξίδια Τούρκων πολιτών στον χώρο Σένγκεν και επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την 'Αγκυρα», σημειώνει το Spiegel.

    Από την πλευρά του το περιοδικό Stern σχολιάζει ότι το επόμενο βήμα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι μια κοινή συνάντηση μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Τονίζει μάλιστα τις δηλώσεις Νταβούτογλου ότι βασική αιτία για το προσφυγικό κύμα είναι ο εμφύλιος στη Συρία και ότι αν δεν βρεθεί λύση στη Συρία, δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση.

    [03] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ

    Για «επαχθές σχέδιο» της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της για «το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες, τα μεσάνυχτα, στη Βουλή», με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και που «μεταξύ των άλλων, ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά σε συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, στις 6:30 μμ, στο Σύνταγμα.

    «Μόνο ως κακόγουστος ευφημισμός μπορεί να εκληφθεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί «επώδυνου συμβιβασμού» με τους δανειστές για το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας πως η συμφωνία που επετεύχθη «θα ανακουφίσει μόνο τους τραπεζίτες που χρεοκόπησαν με θαλασσοδάνεια τις τράπεζές τους, οι οποίες "διασώζονται" και πάλι με 10 δισ. ευρώ», ενώ «τα υπόλοιπα 2 δισ. της υποδόσης για την εξυπηρέτηση του επαχθούς χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα στο σοβαρό θέμα της πρώτης κατοικίας, που θα φέρουν σε απόγνωση δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

    Στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι είναι ανοιχτά, επίσης, μια σειρά σοβαρά θέματα για το «επαχθέστερο, πακέτο προαπαιτούμενων», όπως «το φορολογικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η δημιουργία του επονείδιστου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που απειλεί να ανατρέψει εκ θεμελίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων».

    [04] Η λογοτεχνική αντίσταση στη δικτατορία

    «Δικτατορία, λογοτεχνία, λογοκρισία» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της έκθεσης «Σκοτεινή επταετία 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών». Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και κριτικοί λογοτεχνίας συναντήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 18/11 το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους αντιστάθηκε η λογοτεχνία στο δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου, όπως και τις μεθόδους λογοκρισίας τις οποίες εφάρμοσε το τελευταίο προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του κάθε δημοκρατική φωνή.

    «Ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου που επέβαλε η χούντα ήταν απόλυτος» παρατήρησε η Ελισάβετ Κοτζιά, αμέσως μετά την κήρυξη των εργασιών της ημερίδας από τον γενικό Γραμματέα του ιδρύματος της Βουλής Παύλο Σούρλα: «Ακόμα κι όταν οι δικτάτορες προχώρησαν σε άρση της λογοκρισίας, η ελευθερία του λόγου δεν επέστρεψε γιατί δεν είχαν αλλάξει οι συσχετισμοί στο πολιτικό πεδίο. Παρόλα αυτά, μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο, η λογοτεχνία άρχισε βαθμιαία να αντιστέκεται στη δικτατορία και τη λογοκρισία».

    [05] Π. Μπρυκνέρ: Πρέπει ενωμένοι να καταστρέψουμε το τέρας που γενήθηκε σε Ιράκ-Συρία

    «Πρέπει να καταστρέψουμε το τέρας που γεννήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία. Οι τζιχαντιστές είναι κοινός εχθρός της Δύσης κι αυτό που συνέβη την Παρασκευή στο Παρίσι νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή. Το μακελειό στο Σαρλί Εμπντό ήταν η πρόβα τζενεράλε των τρομοκρατών», δήλωσε από την Αθήνα ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ.

    Η συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους στράφηκε εκ των πραγμάτων στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού αλλά και στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος» (εκδόσεις Πατάκη), που θα παρουσιάσει σήμερα στις 7.00 μ.μ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι είναι ο λόγος της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    Παραθέτουμε κάποιες από τις απαντήσεις του Πασκάλ Μπρυκνέρ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα που τον απασχολούν τα τελευταία τριάντα χρόνια στα μυθιστορήματα και τα φιλοσοφικά του δοκίμια: τη θρησκεία, την τρομοκρατία, τον έρωτα...

    «Χτύπησαν τη νεολαία, πανέμορφες κοπέλες και νέα αγόρια γιατί εκπροσωπούν τη ζωή, την ευτυχία, επειδή για τους τζιχαντιστές η ύπαρξή μας αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο. Οι τρομοκράτες του ISIS διακηρύσσουν ότι δεν φοβούνται το θάνατο -που είναι αλήθεια- μόνο που δεν λένε ότι αυτό που φοβούνται είναι η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα. Ο θάνατος είναι γι' αυτούς μια μεταφυσική υπόσχεση στιγμιαίας δόξας», είπε ο Γάλλος συγγραφέας.

    [06] Αλ. Τσίπρας: Άμεση συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών

    Συγκεκριμένα μέτρα για την Ελληνοτουρκική συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπως ο μηχανισμός μεταξύ της ακτοφυλακής των δύο χωρών και ο μηχανισμός που θα συσταθεί με τη συμμετοχή σχετικών υπουργείων των δύο χωρών, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

    Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοιχτά θέματα» στις διμερείς σχέσεις, ενώ ως προς το προσφυγικό σημείωσε ότι «αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας, ό,τι και να κάνουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

    Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκιας, ο Πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά σημείωσε: «Να μην κλείσουν αυτά εύκολα και στο πόδι. Να ανοίξουν και να εκπληρωθούν οι όροι».

    Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρώτον τη δημιουργία θετικής ατζέντας για την ανάπτυξη των τουριστικών, εμπορικών, ενεργειακών και επενδυτικών σχέσεων, δεύτερον την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό, τρίτον την κοινή Ελληνοτουρκική στάση για το μέλλον της Ευρώπης και τέταρτον τη συνεργασία για περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.

    Ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πρέπει να ρίχνει κανείς το βάρος του προβλήματος στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης: O γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

    [07] Δεν θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στη Συρία, εκτιμά ο Αυστριακός Πρόεδρος

    Ας μην υπάρχει υπεραισιοδοξία για σύντομη αλλαγή εξουσίας στη Συρία, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, μετά από τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ τον Β'.Στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκινά τώρα και στην οποία η Ιορδανία θα παίζει έναν σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο, δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ελπίδα ότι πρόκειται για ένα θέμα μερικών μόνων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Φίσερ.

    Στην πρόσφατη, τέταρτη στη σειρά, Σύνοδο για τη Συρία στη Βιέννη το περασμένο Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν παρουσιάσει το σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για μια ειρηνική λύση στη Συρία, στο οποίο προβλέπεται μια κατάπαυση του πυρός και μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες, αποτελούμενα από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης Άσαντ και δυνάμεις της αντιπολίτευσης - με τον Αμερικανό υπουργό να θεωρεί πως η Συρία απέχει μόνον λίγες εβδομάδες από μια «μεγάλη μετάβαση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2015 - 7:32:17 UTC