Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση στη βία ο διαθρησκευτικός διάλογος
  • [02] Απόψε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Γιάννης Πανούσης: «Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την τρομοκρατία»
  • [04] Με τροπολογίες η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και οι αλλαγές στα τέλη ΙΧ
  • [05] Ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • [06] Συνάντηση Δραγασάκη με διοικήσεις των τραπεζών
  • [07] Έκτακτη συνδρίαση της καγκελαρίου Μέρκελ και υπουργών της για θέματα ασφαλείας
  • [08] Δύο νεκροί κατά τη σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ
  • [09] Νέα ιστοσελίδα στην υπηρεσία του καταναλωτή στη διεύθυνση www.eccgreece.gr
  • [10] Δύσκολη η νύχτα για τους σεισμόπληκτους στη Λευκάδα
  • [11] Μπιενάλε της Αθήνας, ένα εργαστήριο παραγωγής ιδεών
  • [12] «Πρέπει να υπάρξει ένας καινούριος Homo Universalis»
  • [13] Κωνσταντινούπολη: Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών με τη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου
  • [14] Εθνικό πρόβλημα η ανεργία, λέει ο Γιώργος Βαρεμένος, στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
  • [15] Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο από το παναγροτικό συλλαλητήριο
  • [16] ¶μεση η αρωγή της Πολιτείας προς τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας
  • [17] Αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι για τη σύλληψη του τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ
  • [18] Ανακαλύφθηκε γενετική μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να χάνουν τον έλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ

  • [01] Απάντηση στη βία ο διαθρησκευτικός διάλογος

    Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία και παράλληλα να αναδειχθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε και την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αργότερα σήμερα στην Αγκυρα. Οι δύο χώρες, είπε ο κ. Τσίπρας, μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να σταματήσει το δράμα των ανθρώπων που πνίγονται λίγα μέτρα από τις ακτές και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στους οποίους ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με εκπροσώπους των μονοθεϊστικών θρησκειών, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρότειναν να διευρυνθεί η συνάντηση με εκπροσώπους και άλλων θρησκειών και ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει παράλληλα με την πρώτη.

    [02] Απόψε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

    Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη του υποψήφιου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί απόψε.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 7.30μ.μ. στον κινηματοθέατρο "Αριστοτέλειο".

    [03] Γιάννης Πανούσης: «Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την τρομοκρατία»

    «Δεν έχω καμιά πολιτική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα μέλη του, ούτε ποτέ είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την τρομοκρατία» αναφέρει ο Γιάννης Πανούσης σε γραπτή δήλωσή του που διένειμε σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

    Ο κ. Πανούσης αναφέρει, επίσης, ότι δεν έχει καμία προσωπική κόντρα με τον κ. Πάνο Λάμπρου και ουδέποτε ανέφερε το όνομα του και προσθέτει ότι δεν έχει καμία σχέση με διαρροές εγγράφων, μολονότι δεν έχει αντιληφθεί τα περί διαρροής ενώ, όπως αναφέρει, ουδείς έχει δηλώσει ότι κατέχει έστω και ένα έγγραφο. Όπως τονίζει, μόνο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει τον φάκελο και γνωρίζει το περιεχόμενο.

    «Δεν κάνω πολιτική. Υπερασπίζομαι την ασφάλεια της οικογένειάς μου και αναζητώ αυτούς που με στοχοποιούν (2009-2015). Πιστεύω ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι» αναφέρει ο κ. Πανούσης

    [04] Με τροπολογίες η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και οι αλλαγές στα τέλη ΙΧ

    Τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα προβλέπει την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση 23%. Όπως είναι γνωστό το μέτρο αυτό θα αντικατασταθεί από το τέλος στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

    Διευκρινίσεις σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας δίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης δεν περιλαμβάνεται στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με άλλη τροπολογία θα προβλέπονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων.

    Όπως είναι γνωστό θα προβλέπονται μειώσεις στα τέλη των παλαιών ΙΧ μεγάλου κυβισμού και αυξήσεις στα τέλη των νέων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

    [05] Ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

    Ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως τονίστηκε στο 1ο Διεθνές Logistics Forum με θέμα «Logistics |a Catalyst to Investments», που έλαβε χώρα στην Αθήνα και ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των "Logistics" (συστήματα αποθήκευσης) στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

    Σε μία εποχή ταχύτατων μεταβολών, όπως επίσης και ανατροπών στα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργικής διαχείρισης, όπως τονίστηκε, ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων έχει μεταφερθεί στο πεδίο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με επακόλουθο τα logistics να βρίσκονται σήμερα στην αιχμή του δόρατος σε όσους επιδιώκουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

    [06] Συνάντηση Δραγασάκη με διοικήσεις των τραπεζών

    Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχει το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο της αντιπροεδρίας.

    [07] Έκτακτη συνδρίαση της καγκελαρίου Μέρκελ και υπουργών της για θέματα ασφαλείας

    Η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γγελα Μέρκελ και βασικά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου θα συμμετάσχουν σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν θέματα ασφαλείας, μετά την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα Γερμανίας- Ολλανδίας στο Ανόβερο, όπως δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές.

    Η συνεδρίαση, στην οποία είναι πιθανό να συμμετέχουν και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, θα πραγματοποιηθεί μετά το τακτικό υπουργικό συμβούλιο.

    Στο μεταξύ ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών BfV Χανς-Γκέοργκ Μάασεν δήλωσε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να υποκύψει στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

    [08] Δύο νεκροί κατά τη σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ

    Τρεις από τους οχυρωμένους στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί συνελήφθησαν, δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους η γυναίκα που ανατινάχθηκε πυροδοτώντας ζώνη με εκρηκτικά, κατά την αστυνομική επιχείριση για τη σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, του ανθρώπου που θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής,ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας.

    Οι νεκροί δεν έχουν αναγνωρισθεί και, κατά συνέπεια, δεν είναι γνωστό εάν ήταν καταζητούμενοι.

    Έχει συλληφθεί και τέταρτο άτομο, ο άνθρωπος που δάνεισε το διαμέρισμά του στους υπόπτους, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    Μία περαστική τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, αλλά δεν σκοτώθηκε, δήλωσε αστυνομική πηγή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του L' Express.

    Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι ένας αστυνομικός σκύλος έπεσε νεκρός κατά την έναρξη της επιχείρησης.

    Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό πολίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιχείριση της αστυνομίας για τη σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ

    [09] Νέα ιστοσελίδα στην υπηρεσία του καταναλωτή στη διεύθυνση www.eccgreece.gr

    Νέα ιστοσελίδα στην υπηρεσία του καταναλωτή έθεσε σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, στη διεύθυνση www.eccgreece.gr.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι καταναλωτές που προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας έχουν πλέον τη δική τους ιστοσελίδα, μέσα από την οποία μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και για το πώς θα πραγματοποιούν ασφαλείς διασυνοριακές συναλλαγές.

    Επίσης στη διεύθυνση www.eccgreece.gr ο καταναλωτής θέτει ερωτήματα και ζητά βοήθεια και υποστήριξη, όταν υπάρχει πρόβλημα και υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημά του για εξωδικαστική, συναινετική επίλυση της καταναλωτικής του διαφοράς΄.

    Η δημιουργία της ιστοσελίδας, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μειώνει τον χρόνο διαχείρισης της αναφοράς ή του ερωτήματος του καταναλωτή σε ποσοστό πάνω από 24% και, άρα, εξυπηρετείται αυτός καλύτερα.

    Παράλληλα με το νέο ιστότοπο, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους, καθώς και για καταναλωτικά θέματα επικαιρότητας από τις ιστοσελίδες που διατηρεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας στα κοινωνικά δίκτυα.

    [10] Δύσκολη η νύχτα για τους σεισμόπληκτους στη Λευκάδα

    Στις πλατείες των χωριών και έξω από τα σπίτια τους, πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας, που επλήγη από τον σεισμό 6,1 ρίχτερ. Αν και στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον 'Αγιο Πέτρο, περιοχές όπου ο ισχυρός σεισμός δημιούργησε μεγάλες ζημιές, στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι, κανένας δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την περιουσία του.

    Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από χθες το πρωί να μην έχει νερό και ξεκίνησε η διανομή εμφιαλωμένου. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην οικοσκευή και τις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους.

    Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την γνωστή παραλία των Ενγκρεμών. Σημειώνεται πως, ο δρόμος για την ακτή έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και οι ντόπιοι αναφέρουν πως «χάθηκαν οι Ενγκρεμοί».

    Απόνωρίς το πρωί, τεχνικά κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

    [11] Μπιενάλε της Αθήνας, ένα εργαστήριο παραγωγής ιδεών

    Η Μπιενάλε της Αθήνας αναλαμβάνει και επίσημα δράση από τις 18 Νοεμβρίου, με ένα διήμερο διεθνές συνέδριο στο θέατρο Rex του Εθνικού Θεάτρου και συναντήσεις καλλιτεχνικών ομάδων στο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια.

    Το ερειπωμένο, ιστορικό ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης, όπως κι άλλα εγκαταλειμμένα εμβληματικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, αποτελούν ιδανικό «κέλυφος» για τις δραστηριότητες του εργαστηρίου δημιουργικών ιδεών, στο οποίο φιλοδοξεί να εξελιχθεί η Μπιενάλε της Αθήνας, ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμα της έως το 2017, αφού για πρώτη φορά ενώνει την 5η και 6η διοργάνωση της.

    Φέτος, πειραματίζεται περισσότερο από ποτέ, αλλάζοντας και πάλι την δομή της, επαναπροσδιορίζοντας το μοντέλο της.Ξεκινά χωρίς απτά έργα τέχνης. Δεν είναι περίεργο; Κι ακόμα περισσότερο, σε μια κατεστραμμένη χώρα όπως η Ελλάδα, και με την Ευρώπη να συγκλονίζεται από την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία; Δεν νομίζετε ότι ο κόσμος έχει χάσει την πίστη του στην τέχνη; ρωτάμε τον διευθυντή της Μπιενάλε, Μασιμιλιάνο Μολόνα. «Το πιο σημαντικό είναι να μην ακολουθείς τα γεγονότα αλλά να είσαι εκεί» απαντά. «Η Μπιενάλε δίνει μια ευκαιρία στην τέχνη, στους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, για μια διαφορετική, νέα σκέψη. Να μην μπουν αντιπροσωπεύοντας κάτι ήδη έτοιμο από τον εαυτό τους, αλλά να το παραγάγουν μετά από όσμωση με την κοινωνία στις παρούσες συνθήκες. Δεν κάναμε παραγγελίες έργων στους καλλιτέχνες. Έχουμε πολλές προτάσεις από καλλιτέχνες για έργα, αλλά αυτό που θέλουμε προς το παρόν, είναι οι άνθρωποι να συμπλεύσουν στο στόχο. Τα έργα θα ακολουθήσουν. Και φυσικά δεν έχει εμπορικό προφίλ η Μπιενάλε».

    [12] «Πρέπει να υπάρξει ένας καινούριος Homo Universalis»

    «Παλιά στα καφενεία, στα χωριά, υπήρχε ένα πλέγμα αλληλεπιδράσεων. Έπρεπε να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν πράγματα. Η προπόνηση του γέλιου κάθε μέρα ήταν ασυνείδητη για να φτιάξει μοναδικές ατομικότητες που μπορούν μέσα από την αυτοσκηνοθεσία τους κινητική και λεκτική, γιατί ο άνθρωπος είναι σκηνοθέτης του εαυτού του, σεναριογράφος, ηθοποιός και κινησιολόγος μαζί, να παράξουν ενδιαφέροντα. Να παράξουν γεγονότα. Η επαρχία μαστίζεται από αυτό ακριβώς, τώρα πια. Την ανυπαρξία γεγονότων. Αυτός είναι ο λόγος που ερημώθηκε και όχι η έλλειψη χρημάτων ή τροφής», λέε ο Χαϊνης Δημήτης Αποστολάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Φτου Ξελευτερία Για Ολους», που παρουσιάζεται, το απόγευμα στο Καφέ Αλικο Στου Ψυρρή.

    «..δεν υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο διάχυσης πολιτισμικού κεφαλαίου από την παγκόσμια παράδοση μέχρι την λαϊκή μας κουλτούρα, διαπιστώνει ο Αποστολάκης. Γι'αυτό είναι αβάσταχτα πια τα πανηγύρια σήμερα. Στην ουσία το πανηγύρι είναι η έγερση του παντός. Κάποιος που πανηγυρίζει έχει προπληρώσει το αντίτιμο της θυσίας και μετά το πανηγύρι δεν είναι ποτέ ο ίδιος» «Τώρα, ειδικά τα καλοκαιρινά πανηγύρια είναι εντελώς τουριστικοποιήμενα. Οι νεοέλληνες που τρέχουν στο νησάκι να βρουν το πανηγύρι του ¶η Λια σαν απόδραση από την καταπίεση πούχουν βιώσει το χειμώνα, δεν μπορούν να αφεθούν. Πώς ν'αφεθεί και να χαρεί ο προσωρινά δραπέτης, αφού ξέρει ότι θα επιστρέψει στην φυλακή του; Είναι σκληρό ναρκωτικό η διασκέδαση. Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος διασκεδάζει δηλώνει συνειδητά ή ασυνείδητα ότι είναι υποταγμένος. Είναι άλλο πράγμα η ψυχαγωγία. Πάνω και πέρα από όλα. Υψηλού επιπέδου έκσταση. Είναι μακρύς ο δρόμος για να γιορτάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε Πρέπει να εφευρεθεί καινούρια εθιμοτυπία. Πρέπει να βρούμε ομάδες, κοινότητες που να μπορούν να γιορτάσουν όλες μαζί μικρά κατορθώματα, μικρές προσμονές ή μεγάλες προσμονές μικρά η μεγάλα δημιουργήματα - συμπλεύσεις με την φύση ακολουθώντας τους αιώνιους κύκλους της. Και τότε οι γιορτές, η ψυχαγωγία και όχι η διασκέδαση θάρθουν αβίαστα».

    [13] Κωνσταντινούπολη: Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών με τη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου

    Το πρώτο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών είναι γεγονός στην Τουρκία και συστάθηκε στο πλαίσιο του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Ο τίτλος του κέντρου είναι «Κέντρο Σπουδών Ύστερης Αρχαιότητας και Βυζαντίου». Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά δημοσιεύματα, θα ακολουθήσει η σύσταση αντίστοιχου κέντρου και στους κόλπους του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, επίσης στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία θα είναι τα αντικείμενα του Κέντρου του Πανεπιστημίου Κοτς. Τα εγκαίνιά έγιναν στις 13 Νοεμβρίου στην έδρα του Κέντρου που βρίσκεται σε μία από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο Ρούμελιφενερι της Κωνσταντινούπολης.

    Μελέτες τούρκων και ξένων επιστημόνων γύρω από τη Βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία, διεπιστημονικές έρευνες ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας τέχνης, ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές και επιστημονικές εκδόσεις θα είναι οι τομείς δραστηριότητας του Κέντρου.

    [14] Εθνικό πρόβλημα η ανεργία, λέει ο Γιώργος Βαρεμένος, στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

    Εθνικό πρόβλημα, που βρίσκεται σε «απαράδεκτα και μη αποδεκτά επίπεδα», χαρακτήρισε την ανεργία ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    «Το πρόβλημα της ανεργίας είναι εθνικό. Δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό, ούτε μόνο κοινωνικό. Διότι αν η κρίση μετατραπεί σε εθνική παρακμή αυτό θα είναι καταστροφικό» είπε ο κ. Βαρεμένος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή Δεύτερη Ανάγνωση του Κώστα Μπλιάτκα. Κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσφέρουν προτάσεις στα ζητήματα που διαφωνούν.

    [15] Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο από το παναγροτικό συλλαλητήριο

    Παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στην πλατεία Συντάγματος όπου ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι αγρότες κυρίως από την Κρήτη.

    Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.Αντιπροσωπεία τους, αναμένεται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

    Αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται παραγωγοί λαϊκών αγορών οι οποίοι και θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση των αγροτών.

    Λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών στο Σύνταγμα, έχουν κλείσει δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, κλειστή είναι αυτή την ώρα η Βασιλίσσης Σοφίας στο ρεύμα της ανόδου, η Αμαλίας στο ύψος της οδού Αθανασίου Διάκου και η Σταδίου στο ύψος της οδού Αμερικής. Ανάλογα με την εξέλιξη της συγκέντρωσης, η Τροχαία πρόκειται να κλείσει κι άλλους δρόμους στο κέντρο.

    [16] ¶μεση η αρωγή της Πολιτείας προς τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας

    «Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Λευκάδα.

    Ο κ. Σγουρίδης, ο οποίος ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο από χθες επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό να κινητοποιηθούν οι υπουργοί Ν.Τόσκας και Χρ. Σπίρτζης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.

    Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, η περιοχή είναι σεισμόπληκτη και ως εκ τούτου υπάρχει μια προηγούμενη εμπειρία.

    «Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκακαι τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Περιοδεύαμε στις πληγείσες περιοχές. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού οι υποδομές και τα κτίρια άντεξαν. Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Θα κηρυχτεί το νησί, ολόκληρη η Λευκάδα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών . Έχουν συγκροτηθεί 14 κλιμάκια από μηχανικούς και ειδικούςμε κατάλληλο εξοπλισμό που θα καταγράψουν τις ζημιές, ενώ συμπληρωματικά ετοιμάζονται άλλα τόσα. Κλιμάκιο θα στείλουμε στην Ιθάκη, για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε να καταγραφούν οι ζημίες σε οικοσκευές και επαγγελματικές επιχειρήσειςγια να υπάρξουν αποζημιώσεις».

    [17] Αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι για τη σύλληψη του τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι είναι νεκροί στο διαμέρισμα που έχουν περικυκλώσει άνδρες της γαλλικής αστυνομίας, στο βόρειο προάστιο του Παρισιού, Σεν Ντενί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκ των νεκρών είναι γυναίκα που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά και ανατινάχθηκε ενώ ένας ακόμη άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά σκοπευτή της αστυνομίας.

    Δικαστική πηγή ανέφερε τρεις συλλήψεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ενώ αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

    Στόχος της επιχείρησης είναι η σύλληψη του υπόπτου που πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής στο Παρίσι, του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.

    [18] Ανακαλύφθηκε γενετική μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να χάνουν τον έλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ

    Η απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, που χάνουν κάθε αυτοέλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ, μπορεί να έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με φινλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη που φαίνεται να προδιαθέτει ορισμένους σε τέτοια παρορμητική -και δυνητικά επικίνδυνη για τους ίδιους και τους γύρω τους - αντίδραση.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Ρούπε Τίκανεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Translational Psychiatry", μελέτησαν 170 άτομα και διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη αλλοιώνει το γονίδιο HTR2B, το οποίο ρυθμίζει τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, στον εγκέφαλο.

    Η μετάλλαξη αυτή επιδρά αρνητικά στη λήψη των αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο, ιδίως σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά όχι μόνο. Οι φορείς της μετάλλαξης (που υπολογίζονται σε 2,2% στον φιλανδικό πληθυσμό) είναι εν γένει πιο επιρρεπείς σε απερισκεψίες, όπως να οδηγούν μεθυσμένοι, να είναι πιο βίαιοι και να μπλέκονται σε καυγάδες με το παραμικρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 November 2015 - 9:32:26 UTC