Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Κυβέρνηση και κόμμα θα εργαστούν για το δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους
  • [02] Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [03] Μ. Σάλλας: Ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης, για να συμβάλει το τραπεζικό συστημα, στην επανεκκίνηση της οικονομίας
  • [04] Ικανοποίηση στην ευρωζώνη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων
  • [05] Λ.Φραγκιαδάκης: «Αντιμετωπίζουμε τα κόκκινα δάνεια και την μειωμένη ρευστότητα, αντλώντας τα αναγκαία κεφάλαια»
  • [06] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για «κόκκινα» δάνεια - πλειστηριασμούς
  • [07] Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό σε μυστικές υπηρεσίες και αεροδρόμια
  • [08] Μετονομασία της «Παναγή Τσαλδάρη» σε οδό «Παύλου Φύσσα», στο Κερατσίνι
  • [09] Ι. Μουζάλας: Να μην υπάρξει σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό
  • [10] Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, χωρίς τελική συμφωνία
  • [11] Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για συμφωνία στα δάνεια

  • [01] Π. Ρήγας: Κυβέρνηση και κόμμα θα εργαστούν για το δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους

    Τη βεβαιότητα ότι η λαϊκή κατοικία που «αποκτήθηκε με κόπο και αίμα από την ελληνική οικογένεια» θα προστατευθεί διατυπώνει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας με συνέντευξή στην εφημερίδα KONTΡΑ NEWS.

    Για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα και αυτό οφείλουν να κάνουν και οι δανειστές και συνεπώς «καινούργιες απαιτήσεις που μπαίνουν από το παράθυρο δεν θα γίνουν αποδεκτές». Για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. «Γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο δύσκολα είναι τα μέτρα. Αλλά είναι μέτρα που θα κριθούν στη μεγάλη εικόνα, στην διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος και θα δοθούν πόροι για την ανάπτυξη. Στα υπουργεία ταυτόχρονα γίνεται μια σοβαρή δουλειά για την έναρξη εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος που θα απαλύνει τις πληγές των μέτρων με έμφαση σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο», αναφέρει ο Παναγιώτης Ρήγας.

    Για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συντεταγμένα και αναλυτικά συζητά όλα τα θέματα και υπηρετούν όλοι το πολιτικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

    [02] Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

    Ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 13:00, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, κατά την οποία θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

    [03] Μ. Σάλλας: Ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης, για να συμβάλει το τραπεζικό συστημα, στην επανεκκίνηση της οικονομίας

    Εγκρίθηκαν σήμερα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, αναφέρθηκε στην ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των καταθέσεων, αλλά και την δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέσω του βιβλίου προσφορών, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) με υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα υπέρ του ΤΧΣ και το reverse split της μετοχής.

    [04] Ικανοποίηση στην ευρωζώνη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων

    Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωζώνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καλοσώρισε την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και σε αυτά που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταρρυθμίσεις που, όπως αναφέρει είναι καθοριστικές για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

    Επιπλέον, αναγνώρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία «σε πολλά ζητήματα», ενώ ανακοίνωσε πως ακολουθώντας την εντολή του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το Euroworking Eurogroup θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

    Σχολιάζοντας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιτεύχθηκε «πολύ μεγάλη πρόοδος», ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η συνεδρίαση των εκπρόσωπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, την Τρίτη, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σημειώνεται πως στόχος της εν λόγω συνεδρίασης κατόπιν της εξουσιοδότησης του Eurorgroup, είναι να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις. και τη μεταφορά των 10 δις. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    [05] Λ.Φραγκιαδάκης: «Αντιμετωπίζουμε τα κόκκινα δάνεια και την μειωμένη ρευστότητα, αντλώντας τα αναγκαία κεφάλαια»

    "Αντλώνταs τα αναγκαία κεφάλαια, είμαστε σίγουροι πώς «ξεκλειδώνουμε» τη σωστή αντιμετώπιση τηs οικονομικήs κατάστασns και δίνουμε τη δυνατότητα επίλυσns προβλημάτων, όπωs τα δάνεια σε καθυστέρnσn και n μειωμένη ρευστότητα" δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    "Οι κεφαλαιακές ανάγκεs ορίστηκαν βάσει ενόs εξαιρετικά δυσμενous σεναρίου stress test, έτσι ώστε οι τράπεζες να είναι ανθεκτικές ακόμα και στο χειρότερο πιθανό σενάριο. Η αυστηρότnτα αυτή εγγυάται πως το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει στα δύσκολα, πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση ομαλής έκβασης των πραγμάτων, ή ακόμα και στην καλύτερη έκβαση των πραγμάτων, θα υπάρξει σημαντικό πλεονέκτημα" αναφέρει μεταξυ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "Είναι σημαντικό να γίνει από όλουs αντιληπτό ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα σπίτια των δανειοληπτών, καθώs κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον σκοπό λειτουργίας τουs. Το ουσιώδεs λοιπόν, είναι να δοθούν στουs δανειολήπτεs λύσειs που θα τουs βοnθήσουν να γινουν ενήμεροι, λαμβάνονταs υπ' όψιν την τρέχουσα οικονομική κατάστασn. Αυτό που όμωs δεν είναι δίκαιο είναι κάποιοs να διαθέτει κεφάλαια και να μην εκπληρώνει τιs δανειακέs του υποχρεώσειs. Πρέπει να εμπεδωθεί μια φιλοσοφία πληρωμών προs το συμφέρον όλων"

    [06] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για «κόκκινα» δάνεια - πλειστηριασμούς

    Ολοκληρώθηκε στις 5.00 και χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία η μαραθώνια 17ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

    Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, έχουν ως εξής:

    1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.

    2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).

    3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

    4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.

    5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

    Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, θα συνεχιστούν σήμερα στις 14.00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    [07] Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό σε μυστικές υπηρεσίες και αεροδρόμια

    Η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% και υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ασφάλειας στην αεροπλοία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών, είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χθες.

    Σε γραπτή δήλωση από την Τουρκία, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Κάμερον δήλωσε ότι ως μέρος μιας ευρύτερης πενταετούς αναθεώρησης άμυνας και ασφάλειας που θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα προσθέσει 1.900 αξιωματικούς στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αλλάξει τη διαδικασία ασφάλειας στις επιβατικές πτήσεις.

    Ο τωρινός προϋπολογισμός για ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι περίπου 12,7 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατ. λίρες) το χρόνο, ποσό που σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει σε εξειδικευμένο προσωπικό να παρέξει βοήθεια σε διεθνή αεροδρόμια - ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου ταξιδεύουν πολλοί Βρετανοί τουρίστες - σε προσωπικό, υλικό και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έρευνα σε τεχνολογίας ανίχνευσης κινδύνων.

    [08] Μετονομασία της «Παναγή Τσαλδάρη» σε οδό «Παύλου Φύσσα», στο Κερατσίνι

    Την επίσημη μετονομασία της οδού «Παναγή Τσαλδάρη» στο Κερατσίνι, σε «Παύλου Φύσσα», θα πραγματοποιήσει στις 12:30 το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, σε συνεργασία με την οικογένεια και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με πολλά συγκροτήματα.

    Επίσης, στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.» ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αρη Χατζηστεφάνου.

    «Ένας νεαρός συμπολίτης μας, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τάγμα εφόδου της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια άνανδρη δολοφονία ενός ανθρώπου που μέσα από τα τραγούδια του και τη γενικότερη στάση του μαχόταν καθημερινά το φασισμό» ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και πρόσθεσε ότι «η δολοφονία του Παύλου έχει σημαδέψει τη μνήμη όλων».

    [09] Ι. Μουζάλας: Να μην υπάρξει σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό

    Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός εκ των ενόπλων έξω από το Stade de France, καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε πλήρως στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Αντίστοιχη καταγραφή του έγινε σε Σερβία και Κροατία, αλλά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, από τις οποίες πέρασε.

    Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα.

    «Έχει σημασία για την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι η χώρα μας έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Έγινε λοιπόν μια πορεία του ατόμου αυτού από τρεις χώρες που τον κατέγραψαν κατά την είσοδό του, αλλά έχουμε μια πιθανότητα να πέρασε από μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, αλλά πουθενά αλλού δεν έχει καταγραφεί».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) και γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας. Ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που είναι ενιαία για όλες τις χώρες Σένγκεν.

    Στις 4 Οκτωβρίου προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η νόμιμη για κάθε πρόσφυγα βεβαίωση αδυναμίας απομάκρυνσης για έξι μήνες. Στις 6 Οκτωβρίου εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναχώρησε την επομένη και αφίχθη τελικά στον Πειραιά στις 8 Οκτωβρίου.

    Ψάχνοντας τη διαδρομή του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε επίσης, στη Σερβία και στην Κροατία. Φαίνεται ότι πέρασε στη Σερβία μέσω ΠΓΔΜ. Μετά πέρασε από άλλες δύο ή τρεις χώρες, αλλά πουθενά δεν ξανακαταγράφηκε.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό είχε σύνδεση με τρομοκρατία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και ζήτησε να μην υπάρξει εξαιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία. «Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να αποδοθεί στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε δυτικές χώρες. Είναι διαφορετικό το να ασκηθεί ένας καλύτερος έλεγχος στα σύνορα, γιατί έχει περάσει σε χώρες κεντρικές ευρωπαϊκές που δεν έχει καταγραφεί πουθενά, από το να αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα, να υψώνονται φράχτες και να γίνεται το προσφυγικό ένα δράμα για τους πρόσφυγες χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

    Αν το τρομοκρατικό χτύπημα συμπαρέσυρε σε αφαίρεση ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και για τους Ευρωπαίους, συνέχισε, αυτό «θα ήταν νίκη των τρομοκρατών».

    «Είναι εξίσου παράνομο με βάση το νόμο το να κάνεις πλημμελή έλεγχο στα σύνορα και το να παραβιάζεις τα δικαιώματα του πρόσφυγα. Σε νομικό πλαίσιο η παραβίαση του ενός νόμου δεν γίνεται παραβιάζοντας τον άλλο, αλλά ταυτοποιώντας τον και ισορροπώντας σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

    Τέλος, όπως επισήμανε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό μέρος του σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ όσον αφορά σε άλλες αλλαγές «προφανώς έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε πιθανούς στόχους» και θα υπάρξει και «εντατικοποίηση των ελέγχων, που θα γίνει φτιάχνοντας καλύτερα hotspots, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και βοηθώντας παραπάνω τους πρόσφυγες».

    [10] Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, χωρίς τελική συμφωνία

    Ολοκληρώθηκε στις 5.00 και χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία η μαραθώνια 17ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

    Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, έχουν ως εξής:

    1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.

    2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).

    3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

    4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.

    5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

    Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, θα συνεχιστούν σήμερα στις 14.00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    [11] Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για συμφωνία στα δάνεια

    Με στόχο να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%, διεξάχθηκε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά στον «νόμο Κατσέλη» και στα επιχειρηματικά δάνεια.

    Αυτό επισήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι συνεργάσιμοι σχετικά με την εξυπηρέτηση της οφειλής τους.

    Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

    Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου, θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» σχετικό με τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

    Η διαπραγμάτευση διεξάγεται με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ προηγήθηκε μια επισκόπηση - με τη συμμετοχή των δύο υπουργών - νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 November 2015 - 5:32:24 UTC