Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Εγκλημα κατά της Γαλλία, κατά Ευρώπης και της δημοκρατίας
  • [02] Πράξη πολέμου χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ο Ολάντ
  • [03] Κλειστά τα μουσεία, η Όπερα, o πύργος του Άιφελ και η Disneyland στο Παρίσι
  • [04] «Είναι επίθεση εναντίον όλων μας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες
  • [05] Το Βερολίνο ζητάει να μην συνδέονται οι επιθέσεις στο Παρίσι με το μεταναστευτικό
  • [06] Σε εγρήγορση και οι ελληνικές αρχές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία
  • [07] Ένα τρίχρονο προσφυγόπουλο πνίγηκε ανοιχτά της Χίου
  • [08] Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης για την τραγωδία στο Παρίσι
  • [09] Στη Λέρο ταυτοποιήθηκε ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου και ενημερώθηκαν οι διεθνείς υπηρεσίες με βάση τους κανόνες της ΕΕ
  • [10] Το κέντρο προσφύγων στην Ειδομένη επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης
  • [11] Γάλλος πολίτης ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι
  • [12] Η Πολωνία δεν θα δεχθεί μετανάστες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Εγκλημα κατά της Γαλλία, κατά Ευρώπης και της δημοκρατίας

    «Έγκλημα κατά της Γαλλίας, κατά του γαλλικού λαού, έγκλημα κατά της Ευρώπης και της δημοκρατίας», χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Σκάι. Ταυτόχρονα όμως η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί το θέμα ασφάλειας με μια λογική κλειστών συνόρων. «Είναι μια έντονη, μια φρικτή δράση της τρομοκρατίας, μαζικά σε αθώους. Και αυτό είναι που ξεπερνάει τη λογική, ότι μπαίνω σε ένα γήπεδο και δολοφονώ ό,τι βρεθεί μπροστά μου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    «Η είσοδος τρομοκρατών δεν γίνεται με την ευθεία οδό», είπε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι «καλό θα ήταν να μην το συνδέσουμε αυτό και να το μεταφέρουμε με τέτοιο κλίμα προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και της Ευρώπης. Διότι η λογική των κλειστών συνόρων είναι άλλο από το θέμα ασφάλειας, αυτό που προέκυψε σήμερα στη Γαλλία και έκλεισε τα σύνορά της, προφανώς για να ελέγξει ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει».

    [02] Πράξη πολέμου χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ο Ολάντ

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους 128 άνθρωποι και 250 τραυματίσθηκαν, ήταν "μια πράξη πολέμου" που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια. Ο Ολάντ δήλωσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.

    "Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (...) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικους συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει", δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

    [03] Κλειστά τα μουσεία, η Όπερα, o πύργος του Άιφελ και η Disneyland στο Παρίσι

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας τα μουσεία στην περιοχή του Παρισιού, μετά τις χθεσινοβραδινές τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής τον θάνατο 128 ανθρώπων.

    "Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα δημόσια πολιτιστικά ιδρύματα" στην περιοχή του Παρισιού, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

    Η Όπερα του Παρισιού ματαίωσε όλες τις εκδηλώσεις της για σήμερα και η Φιλαρμονική θα παραμείνει και αυτή κλειστή για όλο το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν τα δύο δημόσια ιδρύματα στην ιστοσελίδα τους.

    Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπως και το Μουσείο του Λούβρου και άλλα μουσεία άνοιξαν τις πύλες τους νωρίς σήμερα το πρωί προτού λάβουν στη συνέχεια μέτρα και αποφασίσουν να κλείσουν τις πύλες τους.

    Επίσης και η Disneyland Paris θα παραμείνει σήμερα κλειστή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα των χθεσινοβραδινών επιθέσεων. "Λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων που σημειώθηκαν στη Γαλλία και σε αλληλεγγύη προς την γαλλική κυβέρνηση και τα θύματα αυτών των αποτρόπαιων επιθέσεων, η Disneyland Paris αποφάσισε να μην ανοίξει σήμερα Σάββατο 14 Νοεμβρίου".

    Μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τις αρχές, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας το κλείσιμο των δημόσιων χώρων της πρωτεύουσας, κυρίως των μουσείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς ματαιώθηκαν και όλοι οι αγώνες που προβλεπόταν να γίνουν σήμερα και αύριο στην περιοχή του Παρισιού.

    Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί στο Παρίσι που αναζητούν τους δικούς τους που αγνοούνται μέσω Twitter, ενώ και το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε γι'αυτόν τον σκοπό μια επίσημη διεύθυνση στο Ίντερνετ.

    Πολλοί αναρτούν ανακοινώσεις για τους δικούς τους που αγνοούνται ήδη από τις πρώτες ώρες της χθεσινής νύχτας με την ετικέτα #rechercheParis.

    [04] «Είναι επίθεση εναντίον όλων μας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες

    «Είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή ενωμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα». Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Παρίσι.

    Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης αναφέρει τα εξής:

    «Η ΕΕ είναι βαθύτατα συγκλονισμένη και βρίσκεται σε πένθος, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή μαζί με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα.

    Η Γαλλία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα. Ενέπνευσε τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και οι αξίες αυτές εμπνέουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα είμαστε ενωμένοι με τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Αυτή η επαίσχυντη πράξη τρομοκρατίας θα επιτύχει μόνο το αντίθετο του σκοπού της, ο οποίος ήταν να διαιρέσει, να τρομάξει και να σπείρει το μίσος.

    Το καλό είναι πιο ισχυρό από το κακό. Ό, τι μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταστεί η Γαλλία ασφαλής, θα γίνει. Εμείς θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο για να καταπολεμήσουμε τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος.

    Εμείς οι Ευρωπαίοι θα θυμόμαστε τη 13η Νοεμβρίου, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα πένθους. Καλούμε όλους τους ευρωπαίους να συμμετάσχουν στη μνήμη των θυμάτων, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στις 12μ.μ. της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου».

    Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες καταδικάζουν το κύμα βία στο Παρίσι

    Σύσσωμη η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με το γαλλικό λαό.

    Με κοινή δήλωσή τους τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της ΕΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) καταδικάζουν «το κύμα βίας» που διαπράχθηκε χθες βράδυ στο Παρίσι.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζόζεφ Ντολ, στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΕΕ και των αξιών που υπερασπίζεται».

    Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Το έτος 2015 ξεκίνησε με μια φρικτή πράξη της ελευθερίας της έκφρασης. Οι φονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία. Αυτά τα απερίγραπτα εγκλήματα παραβιάζουν τις αξίες και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

    Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί σε ένα αδυσώπητο και ανελέητο αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

    [05] Το Βερολίνο ζητάει να μην συνδέονται οι επιθέσεις στο Παρίσι με το μεταναστευτικό

    Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε να μην γίνεται οποιαδήποτε «εσπευσμένηοποιαδήποτε «εσπευσμένη σύνδεση» ανάμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.Ο υπουργός υποστήριξε επίσης πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί καμιά σχέση ανάμεσα στις επιθέσεις στο Παρίσι και τη σύλληψη ενός υπόπτου την περασμένη εβδομάδα στη Βαυαρία.

    Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ είχε δηλώσει νωρίτερα πως υπάρχουν "βάσιμες ενδείξεις" για τη σχέση ανάμεσα στον ύποπτο και τις επιθέσεις αυτές.

    Η δικαστική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη ενός υπόπτου στις 5 Νοεμβρίου στη Βαυαρία στη διάρκεια ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο A9. Έκρυβε στο αυτοκίνητό του οκτώ τουφέκια Καλάσνικοφ, δύο χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο και 200 γραμμάρια TNT, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    [06] Σε εγρήγορση και οι ελληνικές αρχές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία

    Σε διαρκή σύσκεψη και εγρήγορση βρίσκονται από το πρωί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία, ενώ η επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είναι συνεχής όπως γνωστοποιήθηκε από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Σε διαρκή σύσκεψη και εγρήγορση βρίσκονται από το πρωί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τιστές.

    Από τις γαλλικές υπηρεσίες έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει από την χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απο τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

    Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλει ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπηματος στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές είναι σε στενή επαφή με τις αλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.

    [07] Ένα τρίχρονο προσφυγόπουλο πνίγηκε ανοιχτά της Χίου

    Ένα αγοράκι τριών ετών ανασύρθηκε νεκρό μετά από προσάραξη και έκρηξη λέμβου με πρόσφυγες στην βραχώδη περιοχή "Καταράκτης" της Χίου. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος εντόπισαν 15 αλλοδαπούς πρόσφυγες και συνέλαβαν τον αλλοδαπό διακινητή.

    Χθες το βράδυ η Λιμενική Αρχή Χίου ενημερώθηκε από ιδιώτη, για την ύπαρξη λέμβου με πρόσφυγες, η οποία είχε προσαράξει στα βράχια, με αποτέλεσμα ο κινητήρας της λέμβου να εκραγεί και οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση "Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ όπου εντόπισαν τους ανωτέρω να έχουν εξέλθει από τη θάλασσα, ενώ ένα ανήλικο αγόρι δεν είχε τις αισθήσεις του. Το ανήλικο αγόρι και δύο ακόμα αλλοδαποί που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ», όπου διαπιστώθηκε ότι το ανήλικο αγόρι, ηλικίας τριών ετών, είχε καταλήξει, ενώ τα έτερα δύο άτομα παραμένουν στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους".

    Οι παραπάνω συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ από τους αλλοδαπούς πρόσφυγες υποδείχθηκε ένας 18χρονος αλλοδαπός ως ο χειριστής της λέμβου ο οποίος και συνελήφθη για τη μεταφορά τους καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

    [08] Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης για την τραγωδία στο Παρίσι

    «Καταδικάζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις αποτρόπαιες δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θυμάτων και όλο το γαλλικό λαό» αναφέρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, σε σχέση με την τραγωδία στο Παρίσι .

    «Αυτές τις ώρες χρειάζεται να αποτραπούν οι κίνδυνοι να τροφοδοτήσει η τραγωδία στο Παρίσι κύματα αυταρχισμού και ξενοφοβίας στην ήπειρο και πολύ περισσότερο ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και επεμβάσεις.

    Η απάντηση στην Παρισινή τραγωδία πρέπει να έχει στην προμετωπίδα της την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τις πανανθρώπινες αξίες και τολμηρές συντονισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημοκρατική σταθεροποίηση και δίκαιες ρυθμίσεις στην Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.

    [09] Στη Λέρο ταυτοποιήθηκε ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου και ενημερώθηκαν οι διεθνείς υπηρεσίες με βάση τους κανόνες της ΕΕ

    Από την Λέρο είχε περάσει ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε πάνω σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στην Γαλλία.

    Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι γαλλικές υπηρεσίες έχουν στείλει από το μεσημέρι τον αριθμό του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς και ένα δακτυλικό αποτύπωμα δεύτερου τρομοκράτη, με το αίτημα να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τόσκας, ο κάτοχος του συγκεκριμένου διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

    «Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Η ΕΛ.ΑΣ, μαζί με την απάντηση έστειλε στην Γαλλία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου που πέρασε με το εν λόγω διαβατήριο από την Λέρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ή κάποιον άλλον που χρησιμοποιούσε το διαβατήριο.

    Σε ότι αφορά το δεύτερο άτομο για το οποίο ζητούν πληροφορίες οι Γάλλοι, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και αυτό έχει περάσει από την Ελλάδα.

    Ο κ. Τόσκας, με αφορμή το αιματοκύλισμα στο Παρίσι δήλωσε:

    «Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».

    Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε το πρωί με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, στον οποίο εξέφρασε την βαθειά θλίψη του για την τραγωδία από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τον διαβεβαίωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα φύλαξης, σε διάφορους πιθανούς στόχους γαλλικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

    [10] Το κέντρο προσφύγων στην Ειδομένη επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

    Επίσκεψη στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ειδομένη, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, πραγματοποίησε σήμερα νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου.

    Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί για τα προβλήματα που διαχειρίζεται καθημερινά η Δημοτική Αρχή Παιονίας σε συνεργασία με ανθρωπιστικές και εθελοντικές οργανώσεις συντονίζοντας την έξοδο χιλιάδων προσφύγων από την Ειδομένη προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    «Ήρθαμε εδώ εκ μέρους της ΚΕΔΕ, τόνισε ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης, για να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Δήμο Παιονίας και προσωπικά στον δήμαρχο Χρήστο Γκουντενούδη, όπως το έχουμε πράξει και για τους νησιωτικούς δήμους που αποτελούν πύλη εισόδου για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δήμος Παιονίας αποτελεί τη μοναδική πύλη εισόδου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    Εκφράζουμε λοιπόν τη αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να μεταβούν με ασφάλεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εξετάσουμε τους πιο πρόσφορους τρόπους συνεισφοράς μας σ΄ αυτήν την προσπάθεια. Και καλούμε την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν τα αυτονόητα προκειμένου να ενισχυθεί ο Δήμος Παιονίας με μέσα και πόρους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην έστω και προσωρινή ανακούφιση των χιλιάδων προσφύγων στο δύσκολο ταξίδι τους».

    [11] Γάλλος πολίτης ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι

    Το πτώμα ενός Γάλλου γνωστού στις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος ήταν πολύ πιθανόν ένας από τους δράστες της ένοπλης επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν όπου χθες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι, αναγνωρίσθηκε σήμερα, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

    Οι πηγές αυτές δεν έκαναν γνωστή την ταυτότητά του. Οκτώ δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί, οι επτά από τους οποίους αφού ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

    Εξάλλου έγινε γνωστό πως στα δημόσια νοσοκομεία του Παρισιού έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται 300 θύματα των χθεσινοβραδυνών επιθέσεων, από τα οποία τα 80 βρίσκονται σε "κατάσταση κατεπείγουσας ανάγκης" και 177 σε κατάσταση "σχετικής" ανάγκης, ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακές αρχές.

    [12] Η Πολωνία δεν θα δεχθεί μετανάστες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

    Σε μια ένδειξη ότι οι χθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι μπορεί να υπονομεύσουν σοβαρά την πολιτικής της ΕΕ για τους πρόσφυγες, ο Πολωνός Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη συντηρητική κυβέρνηση που βρίσκεται υπό σχηματισμό στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να δεχθεί μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων της ΕΕ μετά τις επιθέσεις αυτές.

    Σε σχόλιό του το οποίο δημοσίευσε στον δεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο wPolityce.pl, ο Σιμάνσκι αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλος, δεν συμφωνεί με τη δέσμευση της Πολωνίας να δεχθεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πλαίσιο της ανακατανομής των μεταναστών σε όλη την ΕΕ και τώρα, «μπροστά στις τραγικές ενέργειες στο Παρίσι, δεν βλέπουμε να υπάρχουν οι πολιτικές δυνατότητες για να εφαρμοστεί η δέσμευση αυτή».

    Ο Σιμάνσκι θα αναλάβει τη Δευτέρα τη θέση του ως μέλους της κυβέρνησης που σχηματίσθηκε από το συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου μήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 November 2015 - 17:32:26 UTC