Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Μπορεί να γίνει ένα νέο, πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης
  • [03] «Θα έχουμε σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» εκτιμά ο επικεφαλής της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης
  • [04] Στην Κύπρο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [05] Επαφές ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αύγυπτο, με επικεφαλής τον Χρ. Σπίρτζη
  • [06] Υπερφορολόγηση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ
  • [07] Ιστορικό ρεκόρ κερδών για τα ΕΛΠΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2015
  • [08] Ημέρα πένθους στον Λίβανο μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό
  • [09] Μιανμάρ: Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι
  • [10] Σε οδό Παύλου Φύσσα μετονομάζεται η Παναγή Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι
  • [11] Χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο την Κυριακή
  • [12] Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων της πρώην Σχολής Ευελπίδων
  • [13] Νεκρός ανασύρθηκε 47χρονος, από τη θαλάσσια περιοχή της διώρυγας της Κορίνθου
  • [14] Ι. Ψυχοπαίδης: Εικαστικά πορτρέτα για πρόσωπα που καθόρισαν τις αξίες μιας ολόκληρης γενιάς
  • [15] Αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά» επανέρχονται
  • [16] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ζ.Κ. Γιούνκερ-Μ. Σουλτς: Έκλεισε η όποια σεναριολογία για «κοινές περιπολίες»
  • [17] Σοβαρά επεισόδια προκάλεσαν κουκουκλοφόροι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα
  • [18] Κανονικά τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων

  • [01] Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα

    Στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο προσφυγικό και στις διμερείς σχέσεις, θα επικεντρωθεί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

    Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην 'Αγκυρα, στις 18.11.2015 σε συνέχεια πρόσκλησης που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στο ταξίδι του στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας, για τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Μπορεί να γίνει ένα νέο, πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης

    «Από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο, πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης. Ο κάθε τόπος δουλειάς, η κάθε γειτονιά, ο κάθε κλάδος πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης, διεκδικητικού αγώνα και αλληλεγγύης. Οι εστίες αντίστασης, όλες αυτές που θα δημιουργούνται καθημερινά, μπορούν να συνενώνονται με ενιαίους στόχους σε κλαδικό, τοπικό, πανελλαδικό επίπεδο, μαζί με όλο το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα» δήλωσε στην χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταλήγοντας: «με λαϊκή συμμαχία, με πάλη και αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε ανατροπές, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για το καλό του λαού μας».

    [03] «Θα έχουμε σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» εκτιμά ο επικεφαλής της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης

    Για «απεργία σταθμό» έκανε χθες λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος συμμετείχε στο απεργιακό μπλοκ της ΛΑΕ, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις».

    «Έχουμε μια πανεργατική απεργία σταθμό, η οποία είναι η αρχή του τέλους της νέας μνημονιακής κυβέρνησης και του συνόλου του μνημονιακού μπλόκ» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, εκτιμώντας πως το πολιτικό και κοινωννικό σκηνικό αλλάζει γοργά. «Η κοινωνία βράζει. Θα έχουμε σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε όφελος των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, του κόσμου εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων» σημείωσε.

    [04] Στην Κύπρο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέπτεται την Κύπρο σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση η οποία διοργανώνεται προς τιμήν του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα: «Η συμβολή της Διοικητικής Δικαιοσύνης στην εμπέδωση του κράτους δικαίου».

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β'.

    [05] Επαφές ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αύγυπτο, με επικεφαλής τον Χρ. Σπίρτζη

    Η περαιτέρω αναπτυξιακή συνεργασία Ελλάδος - Αιγύπτου σε σημαντικά θέματα, όπως οι μεταφορές και η διασύνδεση των λιμανιών αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή, συζητήθηκε στις σημαντικές συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, με τον πρωθυπουργο της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ.

    Στην αποστολή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γεώργιος Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας Λιμένων Αθανάσιος Χριστόπουλος.

    Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σισι στην Αθήνα. Την ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ. Συζητήθηκε όλο το εύρος των διμερών οικονομικών σχέσεων, παρουσία των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησής του.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Μεταφορών Saad El-Geyoushi, τον υπουργό Επενδύσεων Ashraf Salman, τον υπουργό Ηλεκτρισμού Mohamed Shaker, τον υφυπουργό Πετρελαίου (αρμόδιο και για θέματα φυσικού αερίου) Sherif Sousaτον, τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Tarek Kabil και την υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Sahar Nasr.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη επίσης στην Ισμαηλία, όπου συναντήθηκε με τον Mohamed Sakr, αξιωματούχο της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ. Αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν η καταγραφή του πλαισίου συνεργασίας και η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας για θέματα όπως οι συνδυασμένες μεταφορές, η συνεργασία των λιμένων, η ηλεκτροπαραγωγή και άλλα.

    Συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν επίσης με τη Συνομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων Αιγύπτου, με το Σύνδεσμο Αιγυπτίων Επιχειρηματιών (ΕΒΑ), με το Ελληνοαιγυπτιακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, καθώς και με Αιγύπτιους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Τέλος, μέλη της αντιπροσωπείας παραχώρησαν συνεντεύξεις στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία ασχολήθηκαν εκτενώς με την ελληνική αποστολή.

    [06] Υπερφορολόγηση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ

    Υπερφορολόγηση της αγοράς εργασίας, καταδεικνύουν στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος, όταν ένας μισθωτός αμείβεται λίγο καλύτερα από 1000 ευρώ ο μήνα, πολύ σύντομα το κράτος φτάνει να εισπράττει κοντά στο ήμισυ του συνολικού κόστους του εργοδότη.Αντίστοιχα, για υψηλόμισθο στέλεχος εταιρείας το κράτος εισπράττει πάνω από 55% του συνολικού κόστους που καταβάλλει η επιχείρηση.

    Αναλυτικά, τα στοιχεία που προέρχονται από λογιστήριο επιχείρησης - μέλους του ΣΕΒ δείχνουν ότι:

    - Εργαζόμενος με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1100 ευρώ, εισπράττει καθαρά 869 ευρώ ενώ κοστίζει στην επιχείρηση 1370 ευρώ (ως μικτές αποδοχές ορίζεται ο μισθός με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου αλλά όχι του εργοδότη). Το κράτος (ΙΚΑ εργαζόμενου και εργοδότη, ΦΜΥ και έκτακτη εισφορά) εισπράττει 501 ευρώ, δηλαδή το 36,6 % του συνολικού κόστους.

    - Αντίστοιχα για εργαζόμενο με μικτές αποδοχές 2500 ευρώ, το κόστος για τον εργοδότη είναι 3114 ευρώ, ο εργαζόμενος εισπράττει 1680 ευρώ καθαρά και το κράτος 1434 ή το 46 %. Για μικτές αποδοχές 3500 ευρώ, το μερίδιο του κράτους ανεβαίνει στο 509,8% και για 5000 στο 55,4%.

    [07] Ιστορικό ρεκόρ κερδών για τα ΕΛΠΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2015

    Τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία του παρουσίασε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων στο τρίτο τρίμηνο του έτους καθώς επέτρεψε την εκμετάλλευση των υψηλών διεθνών περιθωρίων διύλισης και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, καθώς και την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.

    Η αποτελεσματική διαχείριση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και της επιβολής ελέγχων στις ροές κεφαλαίων (capital controls), μείωσε τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου. Τα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα επέτρεψαν την ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία των διυλιστηρίων εξασφαλίζοντας το συνεχή εφοδιασμό καυσίμων στην εγχώρια αγορά σε μια περίοδο με αυξημένη τουριστική κίνηση», αναφέρουν τα ΕΛΠΕ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Συγκεκριμένα, τα συγκρίσιμα κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανέρχονται στα 240 εκατ. ευρώ έναντι 146 εκατ.ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 ενώ και τα αντίστοιχα κέρδη του εννεάμηνου διαμορφώνονται σε 575 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο ήταν 111 εκατ.(από 24 πέρυσι) και στο 9μηνο 203 εκατ. (από ζημιές 50 εκατ. πέρυσι).

    [08] Ημέρα πένθους στον Λίβανο μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό

    Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή για τον Λίβανο, την επομένη της πολυαίμακτης διπλής βομβιστικής επίθεσης στη νότια Βηρυτό, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Οι μαχητές των δύο οργανώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι στις συγκρούσεις της συριακής σύρραξης.Η χθεσινή επίθεση σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, κατά την οποία τραυματίσθηκαν περί τους 200 άνθρωποι, είναι η αιματηρότερη, τόσο από την εμπλοκή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή σύρραξη στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις αρχές του 2013, όσο και από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ουαέλ Αμπού Φαούρ, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [09] Μιανμάρ: Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι

    Το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι πέρασε σήμερα το όριο που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία το κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μία ιστορική πολιτική αλλαγή στη Μιανμάρ (Βιρμανία).

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία εξασφαλίζει 348 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία, παρά την παρουσία μη εκλεγμένων στρατιωτικών στο ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής.

    [10] Σε οδό Παύλου Φύσσα μετονομάζεται η Παναγή Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι

    Την επίσημη μετονομασία της Οδού Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, σε Οδό Παύλου Φύσσα, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 12:30 το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, σε συνεργασία με την οικογένεια και τους φίλους του Παύλου Φύσσα.

    «Ένας νεαρός συμπολίτης μας, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τάγμα εφόδου της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια άνανδρη δολοφονία ενός ανθρώπου που μέσα από τα τραγούδια του και τη γενικότερη στάση του μαχόταν καθημερινά το φασισμό» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και προσθέτει ότι «η δολοφονία του Παύλου έχει σημαδέψει τη μνήμη όλων».

    Αναφέρει, επίσης, ότι «είναι η στιγμή που η ιστορία αυτού του δρόμου πρέπει να αποτυπωθεί στο όνομά του. Η οδός Παύλου Φύσσα δείχνει έμπρακτα την θέλησή μας να τιμήσουμε όχι μόνο τον ίδιο τον Παύλο αλλά και την ιστορία της πόλης μας, μιας και όπως λένε οι στίχοι «ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία»»τονίζει ο δήμαρχος Κερατσινίου.

    Η επίσημη μετονομασία της οδού θα συνοδεύεται με τριήμερο εκδηλώσεων, από σήμερα, προς τιμή του Κερατσινιώτη αντιφασίστα αγωνιστή, που δολοφονήθηκε το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στην οδό Παναγή Τσαλδάρη.

    Σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Μπενάκη 70, θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση «Λαμόγια στο Χακί» του Διονύση Ελευθεράτου.

    Αύριο, 14 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο θα προβληθεί η ταινία «ΤΟ ΚΥΜΑ» του Ντένις Γκάνσελ.

    Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 12:30 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή της μετονομασίας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με πολλά συγκροτήματα.

    Επίσης στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Μπενάκη 70 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.» ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αρη Χατζαστεφάνου.

    [11] Χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο την Κυριακή

    Ακινητοποιημένα θα είναι μεθαύριο (Κυριακή) τα μέσα σταθερής τροχιάς ( μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι.Το σωματείο των εργαζομένων( Σωματείο Κίνησης της ΣΤΑΣΥ), σε ανακοινωσή του καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων, γεγονός που συνδυάζεται και από τις ανισότητες που έχει προκαλέσει η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος».

    «Όλα αυτά» συνεχίζει η ανακοίνωση «έρχεται να τα επιστεγάσει και η καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της εταιρείας, η οποία διορίστηκε από πολιτικές ηγεσίες που υπηρετούσαν ιδεολογικές κατευθύνσεις που εδώ και μήνες έχουν κριθεί και καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό».Τέλος, καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στην γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας για να αποφασίσουν «την συνέχιση της δράσης τους».

    [12] Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων της πρώην Σχολής Ευελπίδων

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κατέρχονταισε στάση εργασίας από 9 π.μ. έως 11 π.μ. οι δικαστικοί υπάλληλοι των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών, κ.λπ. υπηρεσίες) και το ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Ειδικότερα, οι δικαστικοί υπάλληλοι κατέρχονταισε στάση εργασίας για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων που ξεπερνά το 35% των οργανικών θέσεων, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την αύξηση της δικαστικής ύλης.

    Ακόμη, σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τουςότι οι κινητοποιήσεις τους «δεν έχουν οικονομικά αιτήματα και δεν έχουν στόχο την ταλαιπωρία των πολιτών και των δικηγόρων, αλλά επιδιώκουν την κάλυψη των κενών θέσεων και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων και την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων».

    [13] Νεκρός ανασύρθηκε 47χρονος, από τη θαλάσσια περιοχή της διώρυγας της Κορίνθου

    Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 47χρονος, πρωινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή της διώρυγας Κορίνθου.

    Ο άτυχος άνδρας διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου - Καλαμάτας

    [14] Ι. Ψυχοπαίδης: Εικαστικά πορτρέτα για πρόσωπα που καθόρισαν τις αξίες μιας ολόκληρης γενιάς

    Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Καρυωτάκης, Στρατής Τσίρκας, Γιαννούλης Χαλεπάς, Μίκης Θεοδωράκης, Κ. Π. Καβάφης, Νίκος Μπελογιάννης, Νίκος Καζαντζάκης, Μανώλης Γλέζος, Οδυσσέας Ελύτης, Αλέκος Παναγούλης, Γιώργος Μπουζιάνης: αυτά είναι τα πρόσωπα που περιλαμβάνει ο κύκλος των εικαστικών πορτρέτων του Γιάννη Ψυχοπαίδη ο οποίος εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη στις 19 Νοεμβρίου.

    Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Βιογραφία», θα παρουσιαστούν, εκτός από τα πορτρέτα, και άλλα, μικρότερα έργα, ακρυλικά σε μουσαμά, καθώς και δημιουργίες μικτής τεχνικής. Γιατί, όμως, «Βιογραφία»; Όπως λέει στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Ψυχοπαίδης, «κανένα από τα πρόσωπα δεν είναι τυχαία επιλεγμένο και όλα μαζί αποτελούν συστατικά μέρη ενός μεγάλου παλίμψηστου, ενός παλίμψηστου του οποίου τα κεφάλαια εκπροσωπούν μιαν ατομική και συλλογική βιογραφία». Σημαίνει κάτι τέτοιο ότι ο καλλιτέχνης αποφασίζει με αυτή την έκθεση να προχωρήσει και σε ένα είδος αυτοβιογράφησης; «Είναι σίγουρα ένα είδος αυτοβιογραφίας αφού τα πρόσωπα αυτά σημάδεψαν εμένα και τη γενιά μου τόσο με τη στάση ζωής την οποία τήρησαν όσο και με το υπόδειγμα το οποίο προσέφερε η καλλιτεχνική τους δουλειά».

    [15] Αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά» επανέρχονται

    Οι μεγαλύτεροι που θέλουν να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά και οι νεώτεροι που θέλουν να γνωρίσουν τα εφηβικά αναγνώσματα των πατεράδων τους, έχουν τώρα το βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Comics and Publications, με επιμέλεια του Λεωκράτη Ανεμοδουρά, συνεχιστή των εκδόσεων και εγγονού του αείμνηστου δημιουργού.

    Ο τόμος των 340 σελίδων που ξαναζωντανεύει Μικρό Ήρωα, Μπλέκ, Ζαγκόρ, Ομπράξ και Υπεράνθρωπο, θα παρουσιασθεί την Κυριακή 15/11, στις 3 το απόγευμα και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Athens Con , στο Τάε Κβο Ντο Παλαιού Φαλήρου, όπου στο Περίπτερο Β21 οι ιστορικοί συγγραφείς του Ανεμοδουρά (1917- 2000 ) θα υπογράφουν τα βιβλία με έκπτωση 25%.

    Το ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύει αποκλειστικά το νέο, αδημοσίευτο κείμενο του Γιώργου Βλάχου, για να θυμίσει τη λαϊκή γραφή που κέρδισε τη νεολαία των δεκαετιών 1950- 1970 μέσα από ιστορίες φαντασίας, ελευθερίας, ξεγνοιασιάς αλλά και ήθους και αξιοπρέπειας.

    [16] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ζ.Κ. Γιούνκερ-Μ. Σουλτς: Έκλεισε η όποια σεναριολογία για «κοινές περιπολίες»

    Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα.

    Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    [17] Σοβαρά επεισόδια προκάλεσαν κουκουκλοφόροι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα

    Σοβαρά επεισόδια προκάλεσαν κουκουκλοφόροι στις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα. «Βροχή» από μολότοφ, οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών που καίγονταν, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και υποκαταστημάτων τραπεζών, καμένα και σπασμένα αυτοκίνητα, συνέθεσαν τη θλιβερή εικόνα των επεισοδίων.

    Γύρω στις 13:30 και ενώ οι συγκεντρώσεις ήταν σε εξέλιξη, περίπου 100 αντιεξουσιαστές νεαρής ηλικίας, που φορούσαν κουκούλες, άρχισαν να πετούν μολότοφ εναντίον διμοιρίων των ΜΑΤ, στην πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνμονικές δυνάμεις έκαναν τότε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απομακρύνουν, αλλά οι κουκολοφόροι πραγματοποίησαν νέα επίθεση με μολότοφ και πέτρες, ενώ προσπάθησαν να κάψουν τα φυλάκια στον 'Αγνωστο Στρατιώτη.

    Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την οδό Κολοκοτρώνη, αφού προηγουμένως προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο των ΕΛΤΑ, στο Σύνταγμα. Κατεβαίνοντας την οδό Κολοκοτρώνη, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επόμενος προορισμός τους ήταν τα Προπύλαια, όπου αναπαδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως οδοφράγματα, ενώ παράλληλα τους έβαλαν φωτιά. Άλλοι αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ στην πρόσοψη της Τράπεζας της Ελλάδος και σε ένα βαν του ΟΤΕ, το οποίο κάηκε και έσπασαν στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων.

    Επεισόδια από κουκουλοφόρους, έγιναν και στην περιοχή της Ομόνοιας όπου τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Αργότερα, στις 16:30, ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη.

    [18] Κανονικά τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά πραγματοποιούνται από τις 12:01 τα μεσάνυχτα τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια, μετά της λήξη της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΝΟ.

    Προβλήματα ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν για τον απόπλου κάποιων πλοίων, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευθούν για κάποια πλοία τους πιστοποιητικό ελευθεροπλοϊας από το ΝΑΤ, λόγω απεργίας των εργαζομένων εδώ και 10 ημέρες που αντιδρούν στην ενοποίηση του ταμείου τους.Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ, αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη των κινητοποιήσεών τους. Η διοίκηση του Ταμείου προκειμένου να δώσει μια προσωρινή λύση σε κάποιες εταιρείες εκδίδει πιστοποιητικά ελευθεροπλοϊας για κάποιες ώρες ωστόσο άγνωστο παραμένει αν αυτό θα γίνει και σήμερα.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας προμηθεύονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όλα τα πλοία κάθε μήνα από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ και αφού προηγηθεί έλεγχος, ότι έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές των εργαζομένων και του πληρώματος και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν οφείλει.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρότι δεν οφείλουν, έχουν ζητήσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ.Ναυτιλίας και Εργασίας.

    Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε θα συνεδριάσει εκ νέου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

    Η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της έχει προειδοποιήσει ότι αν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν τηρήσουν την υλοποίηση των όσων δεσμεύτηκαν εγγράφως, θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.

    Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε εφαρμογή της μνημονιακής απαίτησης για επάνδρωση των πλοίων της ακτοπλοΐας στα ίδια επίπεδα με εκείνη των διεθνών γραμμών, με μείωση του ποσοστού στο ξενοδοχειακό πλήρωμα κατα περίπου 10%, καθώς κάτι τέτοιο αναφέρει, θα οδηγήσει δεκάδες ναυτικούς στο δρόμο της ανεργίας.Επίσης έχει ζητήσει να εξαιρεθεί το ΝΑΤ από την ενοποίηση των ταμείων, ενώ αναφορικά με τις συντάξεις ζητά ο υπολογισμός τους να γίνεται ανάλογα με τον μισθό και τις εισφορές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2015 - 7:32:22 UTC