Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όσοι συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, θέλουν να πλήξουν την κυβερνητική προσπάθεια»
  • [02] Στη Βαλέτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
  • [03] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
  • [04] Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό
  • [05] Βερολίνο: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαιρείται από τις επαναπροωθήσεις προσφύγων
  • [06] Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αύριο Πέμπτη
  • [07] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου
  • [08] Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας δημοσιεύματα περί παραίτησης
  • [09] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης

  • [01] «Όσοι συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, θέλουν να πλήξουν την κυβερνητική προσπάθεια»

    Όσους επιχειρούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία κατήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της σήμερα στην ΕΡΤ 1. Η κ. Γεροβασίλη κατήγγειλε επίσης ότι κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη φάση και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με στόχο την επιστροφή τους στην εξουσία.

    «Γίνεται μια προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Αυτό δεν είναι ανεκτό από εμάς. Οι θέσεις μας για την τρομοκρατία είναι γνωστές, δεν θα απολογηθούμε γι' αυτές και βεβαίως εδώ θίγονται και συγκεκριμένα πρόσωπα και υπολήψεις και ζωές. Γι' αυτό δεν μπορεί να περιφέρονται ζωές στα κανάλια κατά τέτοιον τρόπο», είπε η Κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ο κ. Λάμπρου έχει δώσει έναν αγώνα στη ζωή του υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εκτίουν ποινές στις φυλακές και προφανώς έχει συνομιλήσει μαζί τους. «Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να ποινικοποιείται και δεν μπορεί να περιγράφεται ως ?σχέση με την τρομοκρατία'», είπε.

    Η κ. Γεροβασίλη κατήγγειλε επικίνδυνα παιχνίδια από κάποιους που θέλουν να πλήξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της χώρας. «Τώρα σε μια στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό και που ξέρουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ έντονη και καθοριστική. Υπάρχουν κάποιοι, λοιπόν, οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια, αλλά και τη χώρα, προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία. Υπάρχουν τέτοια σενάρια σε κάποιους κύκλους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι καινούργιο, έρχεται από παλιά και αυτά «είναι επικίνδυνα παιχνίδια, όχι γιατί κινδυνεύει και απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση απ' αυτά, αλλά γιατί απειλείται η ίδια η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας».

    [02] Στη Βαλέτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

    Στη Μάλτα έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ που θα ακολουθήσει αύριο το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

    Η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Βαλέτα αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες. Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει τις βασικές της αρχές πάνω στο ζήτημα αυτό. Ειδικότερα θα επαναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , πρώτον ότι η βασική αιτία για την δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος, πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Δεύτερον, ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

    Πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό

    Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα. Ομοίως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Στις κεντρικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγκαιότητα η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τις χώρας υποδοχής να ξεκινά και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, «ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης, από το relocation στο resettlement», σημείωνε.

    Επιπλέον, η θέση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να της παρασχεθεί βοήθεια για τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων της.

    Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

    Διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα για την προώθηση αμοιβαίας συνεργασίας σε φορολογικά θέματα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

    Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου

    Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι, θα είναι, όπως έχει γνωστοποιηθεί: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    Η ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτας

    Η διάσκεψη κορυφής στη Βαλέτα για τη μετανάστευση, όπως έχει γνωστοποιηθεί, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι τα εξής πέντε: 1) Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. 2) Καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. 3) Ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων. 4) Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 5) Στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

    [03] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος είναι να βρεθεί έως τη Δευτέρα η κοινή συνισταμένη στα ανοικτά μέτωπα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων.

    «Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

    Κομβική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς, εάν έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα δοθεί από το Euro Working Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα σε μια εβδομάδα από τώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθούν στη συνέχεια η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της οικονομίας. Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019 (βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

    Όσον αφορά στη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15- 20 ετών. Έτσι, θα ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να έχουμε μία σαφή οδό, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οχτώ, εννέα χρόνια». Πρόσθεσε δε, πως «εάν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχει πληθώρα τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

    [04] Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό

    Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνοντας ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».

    «Η εγκατάσταση των hotspots ενδιαφέρει όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους αρχηγούς», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα θα διεξαχθεί και πάλι συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των hotspots, ενώ θα επισημανθεί ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί πρέπει πράγματι να υλοποιηθεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.

    [05] Βερολίνο: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαιρείται από τις επαναπροωθήσεις προσφύγων

    Η Γερμανία επιστρέφει στην κανονική διαδικασία εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου, καθώς η αναστολή της ήταν χρονικά περιορισμένη, διευκρίνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και σημείωσε ότι από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, εξακολουθεί να εξαιρείται η Ελλάδα.

    «Εδώ και κάποιο διάστημα δεν γίνονται επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα -και αυτό δεν θα αλλάξει- διότι από τη δική μας σκοπιά δεν πληρούνται εκεί κάποια κριτήρια ώστε οι επαναπροωθήσεις να είναι ανεκτές», δήλωσε η κ. Βιρτς.

    [06] Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αύριο Πέμπτη

    «Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    «Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, η οποία επίσης καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιήσει κι άλλες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

    Απεργούν το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις πολεοδομίες, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί).

    Πως θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

    Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι στο μέσο θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας. Ηλεκτρικός και Τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. και από 4.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    Λιμάνια και αεροδρόμια

    Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου τους σε ενιαίο φορέα ασφάλισης (εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας, δηλ. ότι η εταιρεία δεν οφείλει στο ΝΑΤ) για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου. Παράλληλα, χωρίς δρομολόγια πλοίων θα μείνουν την Πέμπτη, όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

    Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρούν η Olympic Air και η Aegean, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΕasyJet, καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στο δικό της πρόγραμμα πτήσεων.

    Νοσοκομεία

    Θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που επίσης θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Σε απεργία έχει καλέσει τους οδοντίατρους και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

    ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μουσεία και ΜΜΕ

    Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα. «Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, είναι για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με σκληρά και άδικα μέτρα, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας και βάρβαρης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Έτσι, θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι και όλα τα σωματεία του Τύπου. Ως αποτέλεσμα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, έως και τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής. Λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις ίδιες ώρες δεν θα ανανεώνεται η ροή του Πρακτορείου. Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό δελτίο. Επιπλέον, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.

    [07] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου

    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, μετά τις καταγγελίες του κ. Γιάννη Πανούση.

    Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ. Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Παρασκευόπουλο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται διάλογοι που έχουν το χαρακτήρα απορρήτου και ως εκ τούτου ζήτησαν από την κ. Γκουτζαμάνη να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων που αναπαράγουν τα έγγραφα και τους υποτιθέμενους διαλόγους.

    «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, ότι δημοσιεύονται κείμενα διαλόγου, ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην έννομη τάξη και ζητήσαμε να ερευνηθεί», ανέφερε υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου.

    Τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος, όσο και ο κ. Τόσκας, δήλωσαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πρόσθεσαν πως πιστεύουν ότι θα διερευνηθούν τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα ασφαλείας.

    [08] Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας δημοσιεύματα περί παραίτησης

    Διαψεύδει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να έχει δηλώσει ότι «είναι έτοιμος να τα βροντήξει επειδή έχει απαυδήσει από τη συμπεριφορά συναδέλφων του υπουργών».

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «τα σχετικά δημοσιεύματα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

    [09] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης

    Γεμάτη με ιδιαίτερους συμβολισμούς η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Χίο. Από τις αναφορές του στην «τουρκική βαρβαρότητα», στο παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1917-1922, μέχρι την ξενάγησή του στο -στεγαζόμενο σε ένα ανακαινισμένο μουσουλμανικό τέμενος- Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και στην ιδιαίτερη σημασία που έδωσε σε ένα αντίγραφο του έργου του Ντελακρουά για τη Σφαγή της Χίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, περί όλων των θεμάτων που συζητούνται στην ελληνική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα.

    Εμμέσως πλην σαφώς, τοποθετήθηκε και στην πρόταση Ευρωπαίων ηγετών το τελευταίο διάστημα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. «Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι δεδομένη. Και η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του προς τον δήμαρχο Χίου Μανόλη Βουρνού, που του απένειμε την περγαμηνή σύμφωνα με την οποία ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη της Χίου.

    Κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Χίου που έγινε στο «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το δήμαρχο του νησιού, στην πίστη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, έτσι όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμβολο ενότητας του έθνους, αλλά και της ομοψυχίας, της διορατικότητας και της αποφασιστικότητας που το διακρίνει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών παλιότερων αλλά και σύγχρονων. Ζήτησε δε ο κ. Βουρνούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Χίου, «μιας κοινωνίας που φυλάττει τα σύνορα της Ευρώπης και διαχειρίζεται, με κυρίαρχα τα αισθήματα της αλληλεγγύης, τη δυσανάλογη προς αυτόν πληθυσμιακά προσφυγική κρίση».

    Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σφαγή της Χίου που «ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας. Η οποία, στην συνέχεια, γιγαντώθηκε κατά του ελληνικού έθνους με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας». «Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος, «την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος. Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς την γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων».

    «Αλλά και για να την ωθήσουμε», τόνισε, «ν' αντιληφθεί, ιδίως υπό την σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον Άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θ? αποτελούσε κι ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, ακόμη, στο ότι «στη Χίο εμφανίσθηκαν και καθιερώθηκαν, ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., και δη με συγκεκριμένους κανόνες δικαίου, οι πρώτοι θεσμοί άμεσης δημοκρατίας». Τόνισε δε ότι «προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της ευρύτερης ιδέας της Δημοκρατίας πρέπει να πιστωθεί στην Χίο η μεγάλη συμβολή της στην επανάσταση των Ιώνων εναντίον της περσικής κυριαρχίας και στην τελική απόκρουση της περσικής εισβολής».

    Επίσης, αναφέρθηκε «στη βάρβαρη σφαγή της 30ης Μαρτίου 1822 από τους Τούρκους», που «πότισε το δένδρο της Ελευθερίας, η οποία υπήρξε το επιστέγασμα της Εθνεγερσίας του 1821».

    Και τέλος, στο ότι «από την αρχαιότητα το εμπορικό, ιδίως ναυτικής κατεύθυνσης, "δαιμόνιο" των Χίων ανταγωνίσθηκε στο ακέραιο -αν δεν ξεπέρασε μάλιστα πολλές φορές- εκείνο των Φοινίκων». Κατέληξε δε αναφερόμενος στο ότι «οι Χιώτες εφοπλιστές κατέχουν σήμερα, προς τιμήν τους, περίοπτη διεθνή θέση και αποτελούν, φυσικά μαζί με τους λοιπούς Έλληνες εφοπλιστές, αφενός την πιο εξωστρεφή πλουτοπαραγωγική κατηγορία Ελλήνων, και, αφετέρου, την σταθερή βάση της ελληνικής εμπορικής θαλασσοκρατορίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα νωρίς σήμερα το απόγευμα, και αφού προηγουμένως επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο στη ζώνη ευθύνης του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 15:32:25 UTC