Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «βαθύτατη πρόωρη κυβερνητική κρίση» κάνει λόγο ο Π. Λαφαζάνης, για την υπόθεση Πανούση
  • [02] Κ.Φωτάκης: 200 έως 300 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία για στήριξη των ερευνητών
  • [03] Π. Κουρουμπλής: Τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά
  • [04] Δεκατέσσερις μετανάστες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά της Τουρκίας
  • [05] Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Κι προσκάλεσε τους ηγέτες της χώρας σε συνομιλίες
  • [06] Μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης, στην Τσεχία
  • [07] Έκρηξη με έναν τραυματία σε εταιρεία στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης
  • [08] Προσαγωγές απεργών και επεισόδια στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.», στα Ιωάννινα
  • [09] Πανελλήνια πρεμιέρα για το «Interruption» του Γ. Ζώη, στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • [10] H «Μεγάλη Χίμαιρα», νικήτρια στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»
  • [11] Η documenta 14 παρουσίασε το πρώτο τεύχος του περιοδικού, της έκθεσης στο Κάσελ το 2017
  • [12] «Χειμώνας Πολιτισμού» στον Ελληνικό Κόσμο
  • [13] Οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo θα «τεστάρουν» τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν
  • [14] Δοκιμάζεται εμβόλιο για τη χοληστερίνη που μπορεί να αντικαταστήσει τις στατίνες μελλοντικά

  • [01] Για «βαθύτατη πρόωρη κυβερνητική κρίση» κάνει λόγο ο Π. Λαφαζάνης, για την υπόθεση Πανούση

    Για «βαθύτατη πρόωρη κυβερνητική κρίση» και «βαθιά παρακμή του συνόλου του μνημονιακού σκηνικού» κάνει λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης, σε δήλωσή του για την υπόθεση Πανούση.

    «Η υπόθεση Πανούση οι ρευστές και μεταχρονολογημένες κατηγορίες του, οι ενδεχόμενες μαγνητοφωνήσεις και παρακολουθήσεις πολιτικών και άλλων προσώπων από κέντρα και υπηρεσίες, οι ασυνάρτητες κυβερνητικές απαντήσεις και το λαθρεμπόριο της Δεξιάς με την τρομοκρατία, έρχονται να αναδείξουν τη βαθύτατη πρόωρη κρίση της κυβέρνησης, τις σκοτεινές μεθόδους των στεγανών που δρουν υπό τη σκέπη της και την βαθιά παρακμή του συνόλου του μνημονιακού σκηνικού» σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει: «Και είμαστε μόλις στην αρχή. Η δημοκρατική ανατροπή στη χώρα είναι πάντα το μέγα ζητούμενο».

    [02] Κ.Φωτάκης: 200 έως 300 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία για στήριξη των ερευνητών

    Το νέο Ταμείο για την Έρευνα και την Καινοτομία που πρόκειται να δημιουργηθεί, αναμένεται να αντλήσει από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 200 έως 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν μέσα στην επόμενη διετία για τη στήριξη των ελλήνων ερευνητών.

    Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT), καθώς επίσης για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (Future and Emerging Technologies-FET) μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

    Το Ταμείο, όπως είπε ο κ.Φωτάκης, θα αποτελέσει τον νέο τρίτο πυλώνα χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών, παράλληλα με τους ήδη υπάρχοντες δύο πυλώνες, τον «Ορίζοντα 2020» της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ. Οι δημόσιοι πόροι του Ταμείου θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από τα ΕΣΠΑ (για να αποφευχθεί η σχετική γραφειοκρατία), ενώ οι ιδιωτικοί πόροι θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Ο κ.Φωτάκης ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και σε αυτό ευθύνονται και οι γραφειοκρατικοί κανόνες και αγκυλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικοί ερευνητικοί φορείς έχουν εμφανίσει εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι τώρα, έχοντας αντλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, που προηγήθηκε του «Ορίζοντα 2020».

    [03] Π. Κουρουμπλής: Τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά

    Τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα έχουν σταλεί και θα καταβληθούν κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1, εκτίμησε πως υπάρχει πεδίο συμφωνίας με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την πρώτη κατοικία.

    Υποστήριξε ότι θα πρεπει να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις και στο ιντερνετικό στοίχημα, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει έκθεση με 190 οδηγούς που χρέωναν σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραπάνω σχεδόν 500 χιλιόμετρα την ημέρα.

    [04] Δεκατέσσερις μετανάστες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά της Τουρκίας

    Δεκατέσσερις μετανάστες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, βρέθηκαν πνιγμένοι νωρίς σήμερα το πρωί στ' ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του ναυαγίου του σκάφους στο οποίο επέβαιναν που κατευθυνόταν στη Λέσβο, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Ακόμη είκοσι επτά άνθρωποι, η εθνικότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    [05] Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Κι προσκάλεσε τους ηγέτες της χώρας σε συνομιλίες

    Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι κάλεσε σήμερα σε συνομιλίες τα τρία σημαντικότερα μέλη της ηγεσίας της χώρας, καθώς τα μερικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δίνουν στο κόμμα της ιστορική νίκη.

    "Οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους στις εκλογές", γράφει σε μια επιστολή που απευθύνεται στον επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, στον πρόεδρο Θέιν Σέιν και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σούε Μαν.

    "Θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συζητήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα για τη συμφιλίωση, κάποια στιγμή που θα σας εξυπηρετεί", προσθέτει στο κείμενο της επιστολής της που δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα της, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND).

    Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται κάθε μέρα με το σταγονόμετρο, ωστόσο το LND διαθέτει ήδη μεγάλο προβάδισμα.

    Η Ένωση έχει κερδίσει 56 από τις 61 έδρες της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, κάτι που σημαίνει πως το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι εξασφάλισε το 90% των εδρών που έχουν κριθεί μέχρι τώρα στην κάτω βουλή και πάνω από το 85% (των εδρών) στα περιφερειακά κοινοβούλια και στην άνω βουλή.

    [06] Μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης, στην Τσεχία

    Δεκάδες μεταναστών ξεκίνησαναπεργίαπείνας σε κέντρο κράτησης στη Τσεχία χθες, διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη διαμονή τους στη χώρα, σύμφωνα με εθελοντές στο κέντρο.Η Τσεχία έχει αποφύγει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της καθώς οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μέσω των Βαλκανίων για τη Γερμανία προτιμούν την ευκολότερη πορεία μέσω της γειτονικής Αυστρίας.

    Σύμφωνα με τους εθελοντές, η απεργία πείνας ξεκίνησε σε νέες εγκαταστάσεις στο Ντραχόνιτσε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πράγας.

    Οι Τσέχοι ψήφισαν με μια μικρή πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο ενάντια στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη, και έχουν έρθει σε σύγκρουση με άλλα μέλη της ΕΕ σχετικά με το θέμα.

    [07] Έκρηξη με έναν τραυματία σε εταιρεία στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης

    Έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο σε εταιρεία στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πυροσβεστική, υπάρχει ένας τραυματίας, ενώ -κατά την ίδια ενημέρωση- η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών σε βαρέλι με διαλύτη.

    Στο σημείο σπεύδουν οχήματα της Πυροσβεστικής, η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

    [08] Προσαγωγές απεργών και επεισόδια στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.», στα Ιωάννινα

    Επεισόδια ανάμεσα σε εργαζόμενους και διαδηλωτές με τα ΜΑΤ, σημειώθηκαν στις 07:30 το πρωί στην είσοδο του εργοστασίου «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε» στα Γιάννενα, όπου οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απεργούν και σήμερα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, καθώς, χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου, έκρινε παράνομες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους.

    Οι άνδρες των ΜΑΤ, έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν ήρθαν αντιμέτωποι με απεργούς και ομάδα του ΠΑΜΕ στην πύλη του εργοστασίου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως επιχειρήθηκε με την επέμβαση της αστυνομίας, να λειτουργήσει απεργοσπαστικός μηχανισμός.Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 8 εργαζομένων, ανάμεσα τους και μία γυναίκα. Η απεργία στη «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε», γίνεται ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών. Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται σωματεία, φορείς και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

    [09] Πανελλήνια πρεμιέρα για το «Interruption» του Γ. Ζώη, στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    Ανοιχτή πρόσκληση για ταξίδι σε ένα «no man' s land» ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, απευθύνει ο Γιώργος Ζώης με το «Interruption», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, που διαγωνίζεται σήμερα στο διεθνές τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.H υπόθεση της ταινίας εκτυλίσεται σε ένα θέατρο, όπου ενώ η παράσταση της «Ορέστειας» είναι έτοιμη να ξεκινήσει, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μία ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητούν συγγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Το κοινό, γοητευμένο από την αμφισημία της στιγμής, θεωρεί ότι όλα αυτά είναι μέρος της παράστασης. Η παράσταση θα συνεχιστεί, με μία διαφορά: Η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

    Στην ταινία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και μαζί του η Μαρία Καλλιμάνη, η Αλεξία Καλτσίκη, η Σοφία Κόκκαλη, ο Χρήστος Στέργιογλου και μία μεγάλη ομάδα νεότερων ηθοποιών.

    Στο «Interruption», το έναυσμα για τη συγγραφή του σεναρίου ήταν η εισβολή των Τσετσένων σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας, τον Οκτώβρη του 2002, κυρίως, όμως, όπως λέει ο σκηνοθέτης, αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η «αμφισημία» όταν το κοινό θεώρησε ότι η εισβολή ήταν μέρος της παράστασης: «Η στιγμή που οι θεατές έγιναν όμηροι, χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό με ενδιέφερε κι αυτό είναι, σε μεγαλύτερη κλίμακα, το "Interruption". Μία προσομοίωση της εξουσίας που καθημερινά μπορεί να μεταμφιεστεί σε πολλές μορφές και να μας θέσει υπό την ομηρία της, με ή χωρίς την θέλησή μας. Μίας εξουσίας, που μπορεί να επιβληθεί σε μία πολύ μεγάλη μάζα ανθρώπων, πρώτα με τη "μαγευτική" φωνή ενός ανθρώπου μέχρι με τις προσωπικές αυταπάτες των συμμετέχοντων που αποπλανούνται υπό το άκουσμά της. Πρώτα έρχεται ο λόγος και μετά ακολουθούν τα όπλα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ζώης. Και ενθαρρύνει τους θεατές να βιώσουν την ταινία σαν εμπειρία, ανοιχτή σε αναγωγές και ερμηνείες.

    [10] H «Μεγάλη Χίμαιρα», νικήτρια στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»

    H «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» που απονεμηθήκαν το βράδυ της Τρίτης 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη όχι μόνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του, αλλά και στα πέντε μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας.

    Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και από πέρυσι τον Νοέμβριο ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία, απέσπασε στο σύνολο έξι βραβεία, μεταξύ αυτών, το μεγάλο βραβείο της βραδιάς για την καλύτερη παράσταση της περασμένης χρονιάς, καθώς και το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου και αυτό της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

    Το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο για την ερμηνεία του στην παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που συνολικά κέρδισε τέσσερα βραβεία.

    [11] Η documenta 14 παρουσίασε το πρώτο τεύχος του περιοδικού, της έκθεσης στο Κάσελ το 2017

    H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα με την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού South as a State of Mind, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

    Στο πρώτο, από τα τέσσερα ειδικά τεύχη του South as a State of Mind, που θα κυκλοφορήσουν μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, εξετάζονται μορφές και σχήματα εκτοπισμού, διωγμού και αποστέρησης, καθώς και μέθοδοι διεξόδου και αντίστασης σ' αυτά -αισθητικής, πολιτικής, φιλολογικής, και βιολογικής. Νέα δοκίμια εξερευνούν την έννοια του εκτοπισμού τόσο στην ιστορική όσο και στη σύγχρονή του διάσταση, υπό το πρίσμα της αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής, του αποικιοκρατισμού, του χρέους και του ιμπεριαλισμού, της προέλευσης και του επαναπατρισμού, του φεμινισμού και της διαμαρτυρίας. Περιλαμβάνονται επίσης ιστορικά ντοκουμέντα χρέους και εκτοπισμού, καθώς και ένα φωτογραφικό δοκίμιο με θέμα το χτίσιμο και το κάψιμο της γνώσης, το οποίο επικεντρώνει στις βιβλιοθήκες και τους ναούς, ως κτήρια μάθησης αλλά και εξουσίας, ως σύμβολα ηγεμονίας αλλά και καταφύγια ιδεών.

    Για την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του South d14, η documenta 14, επέλεξε το αναγνωστήριο της Εθνικής βιβλιοθήκης, κρίνοντας ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο. Σημειώνεται ότι η πρώτη documenta διοργανώθηκε από τον Arnold Bode το 1955, στο ρημαγμένο από τους βομβαρδισμούς κτήριο του μουσείου Fridericianum, το οποίο λειτουργούσε ως κρατική βιβλιοθήκη στην πόλη του Κάσελ.

    [12] «Χειμώνας Πολιτισμού» στον Ελληνικό Κόσμο

    Νέες πρωτοποριακές εκθέσεις, προβολές στην «Θόλο», καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις φιλοξενεί και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», «στοχεύοντας αποκλειστικά στην προώθηση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών», όπως δηλώνει η επικεφαλής του, Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, επισημαίνοντας ότι «στη φετινή χειμερινή περίοδο, ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» περνάει σε μια νέα φάση εξωστρέφειας, μέσα από πρωτότυπες δράσεις, προγράμματα και παραστάσεις, που σηματοδοτούν μια καινούργια προσπάθεια που θα χαρακτηρίσει το Ίδρυμά μας για τα επόμενα έτη.

    Προσπάθεια δυναμική, με επένδυση στο πνευματικό κεφάλαιο και τον Άνθρωπο».

    [13] Οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo θα «τεστάρουν» τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν

    Οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo θα βοηθήσουν στην εκτέλεση ενός φιλόδοξου πειράματος, που θα διαρκέσει ένα έτος και θα ελέγξει την ορθότητα της διάσημης γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.Οι Galileo 5 και 6, εκτοξεύθηκαν από κοινού σε έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ τον Αύγουστο του 2014. Όμως, λόγω τεχνικών σφαλμάτων, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) χρειάσθηκε να αναλάβουν διορθωτική δράση στις τροχιές των δορυφόρων.

    Όμως, χάρη σε αυτό το λάθος, οι δορυφόροι έγιναν χρήσιμοι από επιστημονική άποψη, ως εργαλεία για τον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, καθώς μπορούν να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ τον τρόπο που η βαρύτητα επηρεάζει το πέρασμα του χρόνου.Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που οι τροχιές των δορυφόρων έχουν πλέον προσαρμοστεί, παραμένουν ελλειπτικές, με συνέπεια κάθε δορυφόρος να ανεβαίνει και να κατεβαίνει περίπου 8.500 χιλιόμετρα δύο φορές τη μέρα. Αυτές οι περιοδικές αλλαγές στο ύψος, άρα και τα επίπεδα της βαρύτητας που ασκεί τη Γη στους δορυφόρους, είναι πολύτιμα στοιχεία για τους επιστήμονες.

    [14] Δοκιμάζεται εμβόλιο για τη χοληστερίνη που μπορεί να αντικαταστήσει τις στατίνες μελλοντικά

    Αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα ένα εμβόλιο κατά της χοληστερίνης και ανακοίνωσαν ότι μπορεί να την μειώσει περισσότερο και από τις στατίνες, την κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται ευρέως γι' αυτόν τον σκοπό.Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό, με επικεφαλής τον δρα Μπράις Τσακεριάν του Τμήματος Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Vaccine» (Εμβόλιο), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεκραφ», χρησιμοποίησαν μια ανάλογη μέθοδο με αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού HPV των θηλωμάτων.

    Το εμβόλιο μπλοκάρει την πρωτεϊνη PCSK9, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες βοηθά την κυκλοφορία της χοληστερόλης στο σώμα και εμποδίζει τον οργανισμό να την αποβάλει. Η αναστολή της δράσης της εν λόγω πρωτεϊνης, μέσω αντισωμάτων που «γεννά» το εμβόλιο, διευκολύνει το σώμα να «διώξει» τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 9:32:26 UTC