Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Χίο επισκέπτεται αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
  • [02] Π. Λάμπρου: Αμφισβητώ την ύπαρξη των διαλόγων που αναφέρει ο Γ. Πανούσης
  • [03] Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια - Διακινήθηκαν 45,3 εκατ. επιβάτες το 10μηνο του 2015
  • [04] Στα 5,147 δισ. οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες
  • [05] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
  • [06] Αρνητική έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία
  • [07] Δ. Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το προσφυγικό
  • [08] Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων στη Λέσβο
  • [09] Πάνω από μισό εκατομμύριο οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015
  • [10] Μια διαφορετική όψη της Αθήνας παρουσιάζει στο Παρίσι η εικαστικός Γ. Ανδρεάδη
  • [11] Λίβερπουλ: «Νοκ άουτ» ο Σακό
  • [12] Ινφαντίνο: «Θ' αποσυρθώ αν είναι υποψήφιος ο Πλατινί»
  • [13] Κρόιφ: «Θέλω να μιλάω για μπάλα για να ξεχνιέμαι»

  • [01] Την Χίο επισκέπτεται αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

    Τη Χίο επισκέπτεται αύριο Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.

    Αμέσως μετά την άφιξη του ο κ. Παυλόπουλος θα κατευθυνθεί στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας θα του απονεμηθεί από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκο, ο Σταυρός του Πρωτομάρτυρος Χίου Αγίου Ισιδώρου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων και παρακολούθηση της παρέλασης πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

    Στη συνέχεια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Δημότη Xίου και θα επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

    Το απόγευμα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο της Χίου.

    [02] Π. Λάμπρου: Αμφισβητώ την ύπαρξη των διαλόγων που αναφέρει ο Γ. Πανούσης

    «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη», δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου.

    «Απορώ γιατί δεν προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες τους 7 μήνες που ήταν υπουργός», σημείωσε.

    «Όσοι με γνωρίζουν και γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι δουλεύουμε χρόνια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν είναι προσωπικές μου απόψεις αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Λάμπρου, επισημαίνοντας ότι αυτό που στην πραγματικότητα αμφισβητείται είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση της Πολιτείας να έχει μια ανοιχτή επικοινωνία με τους κρατούμενους.

    [03] Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια - Διακινήθηκαν 45,3 εκατ. επιβάτες το 10μηνο του 2015

    "Απογειώθηκε" η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το δεκάμηνο του 2015, με τους διακινηθέντες επιβάτες να φθάνουν τους 45,3 εκατομμύρια έναντι 41,1 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2014, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα ότι μέχρι το τέλος του 2015 η κίνηση θα φθάσει τα 50 εκατ. επιβάτες ( πέρυσι 44,9 εκατ. επιβάτες)

    Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 396.690 (από τις οποίες 158.803 εσωτερικού και 237.887 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% (+7,4% στις πτήσεις εσωτερικού και +4% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 376.460 πτήσεις.

    [04] Στα 5,147 δισ. οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες

    Στα 5,147 δισ. ευρώ ανήλθαν το Σεπτέμβριο οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες έναντι 5,120 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης. Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 807 εκατ. ευρώ έναντι 809 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

    Από το σύνολο των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τα 2,696 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ 1,214 δισ. ευρώ είναι χρέη των νοσοκομείων.

    [05] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

    Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η υγεία του Σμιτ είχε επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ώρες και οι θεράποντες ιατροί του δεν έδιναν ελπίδες.

    Ο Χέλμουτ Σμιτ υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων.

    [06] Αρνητική έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία

    Η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    «Η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει η έκθεση, καλώντας τη νέα τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση. «Υπάρχει σαφής αρνητική εξέλιξη στο σεβασμό του κράτους δικαίου», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο έτος στην Τουρκία, με διώξεις δημοσιογράφων και μεροληπτική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής ζητά τον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας στην Τουρκία και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μία μόνιμη λύση της κουρδικής υπόθεσης.

    Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Επισημαίνει, επίσης, ότι η επιτυχής εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης για το προσφυγικό, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των όρων για την απελευθέρωση της βίζας προς όλα τα κράτη-μέλη, και στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016, επισημαίνει η έκθεση.

    [07] Δ. Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το προσφυγικό

    Εντείνει τις προσπάθειές της, σε όλα τα μέτωπα, η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν μήνα, ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Στη Σύνοδο των υπουργών συζητήθηκε, εκτός από την παρούσα κατάσταση, και η εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Αβραμόπουλο να χαιρετίζει το γεγονός πως τα κράτη-μέλη καταβάλλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα του πως θα εφαρμοστούν γρήγορα. Ο Επίτροπος ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως είναι οι εβδομαδιαίες διασκέψεις μέσω video αλλά και η λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης για τις μεταναστευτικές ροές.

    Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου.

    [08] Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων στη Λέσβο

    Ένας σύγχρονος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο βόρειο τμήμα της τάφρου του Κάστρου της πόλης της Χίου λειτουργεί από χθες Δευτέρα. Διαμορφώθηκε από τον Δήμο του νησιού με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την στήριξη εθελοντών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά του Δήμου για βοήθεια και τη συνεργασία των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Χίου Γιώργο Καραμανή, στον χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι, είτε μέσα σε οικίσκους των 18 τ.μ., είτε μέσα σε σκηνές των 240 τ.μ. που έχουν τοποθετηθεί. Οι οικίσκοι είναι κατασκευασμένοι από θερμομονωτικό και άκαυστο υλικό, ενώ το δάπεδο όλων των χώρων υπερυψώθηκε και τοποθετήθηκε μόνωση. Επίσης, θα υπάρξει και θέρμανση με θερμαντικά σώματα που θα προμηθεύσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ για την προστασία από λιμνάζοντα νερά κατασκευάστηκαν φρεάτια συλλογής τους και η απομάκρυνση τους θα γίνεται με αντλίες.

    Συνεχίζονται οι ροές

    Στο μεταξύ, οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται σταθερές. Σήμερα Τρίτη υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές ότι θα αφιχθούν σε όλη την ακτογραμμή από τη βόρεια πλευρά του νησιού ως το νότιο ανατολικό άκρο του περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σήμερα, έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση για τα λιμάνια της Καβάλας και του Πειραιά, περίπου 3.500 ανθρώπων, ενώ για αύριο η δρομολόγηση εκτάκτων πλοίων θα αποσυμφορήσει εντελώς τη Λέσβο, αφού προγραμματίζεται η αναχώρηση περισσότερων των 5.000 μεταναστών και προσφύγων.

    Από τη Χίο

    Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Χίο ανήλθε στους 750. Με δεδομένη την αναχώρηση αρκετών από αυτούς με πλοία της γραμμής και έκτακτα δρομολόγια (μόνο χθες αναχώρησαν περί τα 1.000 άτομα) οι αρχές της Χίου κρίνουν την κατάσταση διαχειρίσιμη.

    [09] Πάνω από μισό εκατομμύριο οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015

    Περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex.

    Ο αριθμός αυτός είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, οι Σύροι εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα των αφιχθέντων, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των Αφγανών έχει αυξηθεί σημαντικά.

    Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες τον Οκτώβριο, περισσότερα από 150.000 άτομα επιχείρησαν το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μικρότερο από 8.500.

    Το πρώτο δεκάμηνο του 2015 ανιχνεύτηκαν περίπου 500.000 παράνομες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Κροατίας με τη Σερβία. Η πλειονότητα των μεταναστών που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή είχαν νωρίτερα φτάσει σε ένα από τα ελληνικά νησιά και από εκεί ταξίδεψαν προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Μετά την κατασκευή του φράχτη από την Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία, οι μετανάστες άρχισαν να περνούν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία σε αριθμούς- ρεκόρ.

    [10] Μια διαφορετική όψη της Αθήνας παρουσιάζει στο Παρίσι η εικαστικός Γ. Ανδρεάδη

    Μια διαφορετική όψη της Αθήνας, μέσα από τα παράθυρα των κατοίκων της, παρουσιάζει η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη στην έκθεσή της με τίτλο «Fenetres sur Athenes/ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ», που θα φιλοξενηθεί στη «Cite de l' architecture et du patrimoine» στο Παρίσι.

    Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, είναι το αποτέλεσμα ενός συμμετοχικού έργου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η εικαστικός κάλεσε τους Αθηναίους να φωτογραφίσουν την πόλη μέσα από το παράθυρό τους και δημοσίευε καθημερινά μια επιλεγμένη φωτογραφία στη σελίδα «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Facebook δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από τις διαφορετικές ματιές της πόλης. Συνολικά η Γιάννα Ανδρεάδη έλαβε περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει στη σελίδα 1.400 από αυτές από 425 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

    [11] Λίβερπουλ: «Νοκ άουτ» ο Σακό

    Χωρίς τον Μαμαντού Σακό θα πορευθεί η Λίβερπουλ για περίπου δύο μήνες, καθώς ο Γάλλος διεθνής αμυντικός τραυματίστηκε στην κυριακάτικη αναμέτρηση της Premier League με την Κρίσταλ Πάλας. Ο άσος των «κόκκινων» τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 40ο λεπτό του αγώνα, με τους γιατρούς της ομάδας να εκφράζουν φόβους ακόμη και για ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο.

    Τελικά, η μαγνητική τομογραφία, στην οποία υποβλήθηκε, έδειξε πως απέφυγε τα χειρότερα, αλλά παρ? όλα αυτά αναμένεται να μείνει εκτός δράσης για 6-8 εβδομάδες. Ο Γάλλος αμυντικός πρόκειται να επισκεφτεί ειδικό γιατρό, προκειμένου να γίνει γνωστός ο ακριβής τραυματισμός του και το διάστημα απουσίας του.

    [12] Ινφαντίνο: «Θ' αποσυρθώ αν είναι υποψήφιος ο Πλατινί»

    Ο Τζάνι Ινφαντίνο θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη FIFA στις 26 Φεβρουαρίου 2016, με τον Ιταλοελβετό αξιωματούχο να αποτελεί την εναλλακτική της UEFA, στην περίπτωση κατά την οποία ο νυν πρόεδρος, Μισέλ Πλατινί, αναγκαστεί ν' αποσύρει, τελικά, την υποψηφιότητά του.

    Αν, όμως, ο Πλατινί διεκδικήσει την προεδρία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, τότε ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θ' αποσύρει την υποψηφιότητα του, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello sport». «Ο Πλατινί είναι ο πρόεδρος μου και έχω δουλέψει μαζί του άψογα για εννέα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πως τον στηρίζω και, αν λυθεί το θέμα με την υποψηφιότητα του, τότε θ' αποσυρθώ και θα τον στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου» τόνισε σχετικά ο Ινφαντίνο.

    [13] Κρόιφ: «Θέλω να μιλάω για μπάλα για να ξεχνιέμαι»

    Δύσκολες ημέρες για τον Γιόχαν Κρόιφ, καθώς ο Ολλανδός θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δίνει μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες. Ο 68χρονος «ιπτάμενος Ολλανδός» έχει ξεκινήσει θεραπεία και δήλωσε πως το ποδόσφαιρο τον κάνει να ξεχνιέται και του δίνει δύναμη.

    «Είμαστε σε καλό δρόμο με τη θεραπεία μου, χάρη και στο εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό με το οποίο περνάμε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας» δήλωσε ο Κρόιφ στην εφημερίδα της πατρίδας του «Telegraph» και συμπλήρωσε: «Θέλω να μιλάμε για μπάλα και να σχολιάζουμε το ποδόσφαιρο. Είναι το μόνο που μου δίνει χαρά και με κάνει να ξεχνάω την ασθένεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2015 - 15:32:25 UTC