Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέγαρο Μαξίμου: Εάν ο Γ. Πανούσης έχει στοιχεία, να πάει στη Δικαιοσύνη
  • [02] Επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ και Γιούνκερ
  • [03] Κρ. Λαγκάρντ: Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν για χρόνια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα
  • [04] Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-θεσμών
  • [05] Τέσσερις υποψηφιότητες για τον «Αστακό» του Γ. Λάνθιμου
  • [06] Καπουλέτοι και Μοντέκκοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [07] Τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού-ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου
  • [08] Νέο «στραβοπάτημα» του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

  • [01] Μέγαρο Μαξίμου: Εάν ο Γ. Πανούσης έχει στοιχεία, να πάει στη Δικαιοσύνη

    Σχετικά με το ζήτημα των καταγγελιών του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, το Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα πως «οι καταγγελίες που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στην Δικαιοσύνη».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επικοινώνησε με τον κ. Πανούση, θέτοντας του το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε αρμοδίως από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό.

    Κυβερνητικοί κύκλοι επανέρχονταν στην παράμετρο που τονίστηκε και στο σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να τα αναπτύσσει ο κ. Πανούσης στα ΜΜΕ, αντί να καταθέτει τις καταγγελίες του επίσημα στη Δικαιοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το θέμα του κ. Πανούση στο περιθώριο των συσκέψεων που έχει σήμερα από το πρωί για τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    ΝΔ: Οι καταγγελίες Πανούση αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές

    «Τα όσα καταγγέλλει σήμερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης για σχέσεις πολιτικών με τρομοκράτες, για την κατάσταση στις φυλακές, αλλά και την Αστυνομία, αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην υπουργού.

    [02] Επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ και Γιούνκερ

    Το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το βασικό αντικείμενο των τριών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

    Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    [03] Κρ. Λαγκάρντ: Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν για χρόνια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τις χώρες του Κόλπου να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, για τις οποίες προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα «για χρόνια».

    Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε στη Ντόχα με υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν), η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι χώρες αυτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των έξι χωρών στο 2,7% το 2016, έναντι 3,2% το 2015, η Λαγκάρντ είπε ότι τα εισοδήματα των χωρών αυτών θα μειωθούν κατά 275 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε σχέση με το 2014 εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

    «Θεωρούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο για χρόνια και, κατά συνέπεια, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές», πρόσθεσε.

    «Κατά τη γνώμη μας, όλες οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν αυτές τις προσαρμογές», πρόσθεσε.

    [04] Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

    Πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group), σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

    Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

    Το EWG αποτιμά την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ.

    [05] Τέσσερις υποψηφιότητες για τον «Αστακό» του Γ. Λάνθιμου

    Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου συγκεντρώνει τέσσερις υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες των ετήσιων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Σεναρίου ( Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου) και Ανδρικής Ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ).

    Προηγείται σε υποψηφιότητες η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο και το «Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του» του Ρόι Αντερσον.

    Oι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης και η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

    [06] Καπουλέτοι και Μοντέκκοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    H αριστουργηματική όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι του Βιντζέντζο Μπελλίνι, που εγκαινιάζει τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με δύο σπουδαίες όπερες της Ιταλίας: την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, παρουσιάζεται από τις 13 Νοεμβρίου και για έξι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εξιστορεί την τραγωδία των «αιώνιων εραστών» της Βερόνας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Το έργο, γεμάτο από τις υπέροχες μελωδίες του Μπελλίνι παρουσιάζεται από την ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ, σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα και κοστούμια της Κάρλας Ρικόττι.

    Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1830 στο ιστορικό Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το ποιητικό κείμενο του Ρομάνι εστιάζει στην τραγωδία του άτυχου έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, παρά στον ίδιο τον έρωτα των δύο νέων. Ο Ρομάνι δεν βασίστηκε στον Σαίξπηρ, ο οποίος τότε ήταν ελάχιστα γνωστός στην Ιταλία, αλλά ανέτρεξε στις ίδιες λογοτεχνικές πηγές του 15ου και του 16ου αιώνα, στις οποίες στράφηκε και ο Άγγλος δραματουργός.

    [07] Τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού-ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου

    Πέραν των δύο χιλιάδων φωτογραφιών ενώθηκαν ψηφιακά για να αποδώσουν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, του αρχαιότερου της Κύπρου, και των περιοχών γύρω από τον λόφο της Φάμπρικα. Η αυστραλιανή ομάδα που ανασκάπτει τη θέση αυτή εδώ και δύο δεκαετίες, προχώρησε στην καταγραφή της περιοχής του θεάτρου με εναέρια φωτογράφιση και με τη χρήση προγραμμάτων φωτογραμμετρίας. Το θέατρο χρησιμοποιείτο ως χώρος παραστάσεων και άλλων θεαμάτων από το 300 πΧ μέχρι την τελική του καταστροφή από σεισμούς το 365 μΧ.

    Η αυστραλιανή ομάδα επιχειρεί να διερευνήσει τα γύρω κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα νυμφαίο του 2ου αι. μΧ. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου παλαιότερες ανασκαφές της αυστραλιανής αποστολής στα νότια του θεάτρου είχαν αποκαλύψει έναν λιθόστρωτο ρωμαϊκό δρόμο, περίπου 8,40 μ. πλάτους, ο οποίος λειτουργούσε ως ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο θέατρο και στο νυμφαίο. Η ομάδα υπολογίζει ότι ο δρόμος αυτός θα λειτουργούσε ως μια κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης, που θα οδηγούσε στη ΒΑ πύλη που παραμένει αδιερεύνητη.

    Η παρουσία του δρόμου αυτού επιβεβαιώνει ότι η αρχαία Νέα Πάφος είχε οικοδομηθεί βάσει του τυπικού Ιπποδάμειου ελληνιστικού πολεοδομικού συστήματος.

    [08] Νέο «στραβοπάτημα» του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

    Και νέο βαθμολογικό «στραβοπάτημα» για τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Super League. Σε ένα ματς με έξι γκολ και ανατροπές, οι Θεσσαλονικείς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 3-3 με τον Πανθρακικό και βρίσκονται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 15 βαθμούς.

    Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Ροντρίγκες (14΄, 47΄) και Αθανασιάδης (61΄), ενώ για τον ουραγό Πανθρακικό σκόραραν οι Παπαγεωργίου (25΄) και Μπαϊκαρά (42΄, 77΄).

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας του Λεβαδειακού με τη Βέροια. Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν το εκτός έδρας αήττητο, προηγήθηκαν στο 28ο λεπτό με τον Μερεμπασβίλι, ενώ η ομάδα της Βοιωτίας ισοφάρισε στο 75` με αυτογκόλ του Ναζλίδη. Ο Λεβαδειακός είχε δύο δοκάρια με τον Γιακουμάκη στο 47ο λεπτό και στο 76ο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 November 2015 - 19:32:21 UTC