Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδικάζουν Βουλή,κυβέρνηση,κόμματα και οργανώσεις Ποντίων την επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου
  • [02] «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από Ελλάδα και Ιταλία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Μουζάλας, μετά τη συνάντησή του με τον
  • [03] Λονδίνο και Κάιρο συνεργάζονται στενά για την εξιχνίαση των αιτιών της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους
  • [04] Μάργκοτ Χόνεκερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία
  • [05] ΟΗΕ: Περίπου 5000 πρόσφυγες καθημερινά στην Ευρώπη
  • [06] Αρ. Μπαλτάς: «Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα με στρατηγική κι όχι με "μπαλώματα"»
  • [07] «Η δική σου ιστορία» - Η ιστορική μνήμη συναντά την Τέχνη
  • [08] Στο Σικάγο ταξιδεύει η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»
  • [09] Το όνειρο του ΝΒΑ συνεχίζεται για τον Παπανικολάου
  • [10] Κοντονής: «Η καταπολέμηση της σπατάλης απέφερε πρόσθετα έσοδα για τις ομοσπονδίες»
  • [11] Πρώτη οδήγηση του νέου Opel Astra στην Ελλάδα

  • [01] Καταδικάζουν Βουλή,κυβέρνηση,κόμματα και οργανώσεις Ποντίων την επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου

    Την επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, από τραμπούκους που βρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οοργανώσεις Ποντίων στην πλατεία Συντάγματος σήμερα το απόγευμα, καταδίκασαν τα κόμματα και ο πρόεδρος της Βουλής.Την απερίφραστη καταδίκη της βίαιης επίθεσης που δέχτηκε ο κ. Κουμουτσάκος έξω από το Κοινοβούλιο, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, δέχθηκε επίθεση ενώ πήγαινε προς την Βουλή, από ομάδα τραμπούκων, οι οποίοι βιαιοπράγησαν κατά του βουλευτή, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών.

    Την επίθεση κατά του κ. Κουμουτσάκου εκτός από τα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής , καταδίκασαν και οι οργανώσεις των Ποντίων, που οργάνωσαν την συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.

    «Παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρούν να ξευτελίσουν την Βουλή, παραμένει το σύμβολο της Δημοκρατίας, με τα όποια προβλήματά της. Η αμέσως παρουσία μου εδώ, ήταν συμβολική και πολιτική και ακριβώς ήθελε να υποδηλώσει ότι οι πολιτικοί οφείλουν να δρουν θεσμικά και η πολιτική να ασκείται στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ολομέλεια του σώματος , αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε και έχοντας εμφανή στο πρόσωπο του τα σημάδια από την επίθεση αυτή.

    Ο βουλευτής της ΝΔ θα υποβάλλει μήνυση κατά των δραστών.

    Τα βίντεο που έχουν καταγράψει την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος, μελετά η αστυνομία προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες του ξυλοδαρμού.

    [02] «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από Ελλάδα και Ιταλία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Μουζάλας, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε σήμερα συνάντηση, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο.

    «Είχαμε μια σαφώς δημιουργική και φιλική συνάντηση. Καταλήξαμε στο ότι η πηγή των προβλημάτων μας είναι κοινή και ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρομαι στο ότι και οι δυο χώρες αποτελούν την αρχή του διαδρόμου της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Κάτι που τις βαραίνει με ιδιαίτερα προβλήματα και θα πρέπει να αναζητήσουν μαζί, κοινές λύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουζάλας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποια κοινά αιτήματα της Αθήνας και της Ρώμης προς τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «υπάρχει μια κοινή στάση, η οποία λέει ότι εμείς σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και εσείς -η υπόλοιπη Ευρώπη- να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που έχετε, με την αλληλεγγύη που απαιτείται να δείξετε» και συμπλήρωσε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει εμείς να φτιάξουμε χώρους φιλοξενίας, αλλά ότι δεν γίνεται μόνον οκτώ χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όπως δεν γίνεται, επίσης, να φτιάξει η Ελλάδα, για παράδειγμα, 50.000 θέσεις φιλοξενίας, αλλά οι θέσεις μετεγκατάστασης να είναι 1.200. Εμείς να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε τα hot spot, διότι σαν Ελλάδα πιστεύουμε σε αυτό. Αλλά οικονομικά θα πρέπει να συνδράμουν όλοι»

    Ακόμη ο κ. Μουζάλας ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κοινή στάση Ιταλίας και Ελλάδας στηρίζεται στην εξής διαπίστωση: «το προσφυγικό και το μεταναστευτικό συμβαίνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνον η Ιταλία ή η Ελλάδα, δεν μπορούν να ζητούνται ευθύνες μόνον από τις δύο αυτές χώρες». Κατά συνέπεια, τονίζει, «η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει πιο γρήγορα και ενεργά τον ρόλο που θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων».

    Αύριο, ο Γιάννης Μουζάλας θα μεταβεί στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, στα ανοικτά του οποίου έχουν λάβει χώρα αμέτρητα, πλέον, τραγικά ναυάγια με μετανάστες. Όπως τόνισε, «επιθυμεί να δει στην πράξη πώς η Ιταλία χειρίζεται τα hot spot, από τη στιγμή που πρόκειται για καινούριο θεσμό και η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να λειτουργήσει με ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο».

    Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει αναλάβει να δημιουργήσει, συνολικά, πέντε hot spot. «Το πρόβλημα -υπογράμμισε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης- είναι ότι οι ροές είναι τεράστιες, με αφίξεις της τάξης των δέκα με δώδεκα χιλιάδων ατόμων την ημέρα, ενώ κάποιες φορές οι αριθμοί είναι και υψηλότεροι».

    «Αυτό λέμε στην Ευρώπη: αν δεν ελεγχθούν οι ροές από εκεί που ξεκινούν, όσα μέτρα και αν πάρεις στην αρχή του διαδρόμου, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, είναι αναποτελεσματικά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουζάλας.

    [03] Λονδίνο και Κάιρο συνεργάζονται στενά για την εξιχνίαση των αιτιών της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι πως η Βρετανία και η Αίγυπτος συνεργάζονται στενά για την εξακρίβωση των αιτιών της συντριβής του ρωσικού Airbus που συνετρίβη ενώ πετούσε πάνω από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

    Οι δύο ηγέτες έδειξαν πρόθυμοι να ρίξουν τους τόνους μετά την ένταση που προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ χωρίς συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές και παρά τις στενές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

    «Συνεργαζόμαστε στενά και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τις έως τώρα προσπάθειες των αιγυπτιακών αρχών», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους. Από την μεριά του ο Σίσι δήλωσε πως πριν 10 μήνες οι αρχές της Αιγύπτου δέχτηκαν αίτημα για τον έλεγχο της ασφάλειας του αεροδρομίου. «Κατανοήσαμε τις ανησυχίες τους καθώς δίνουν έμφαση στην ασφάλεια των υπηκόων τους», πρόσθεσε.

    Πριν από την συνάντηση του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Κάμερον είχε τονίσει ότι το πιο πιθανό σενάριο όσον αφορά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου είναι να είχε τοποθετηθεί βόμβα σε αυτό.

    [04] Μάργκοτ Χόνεκερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία

    Ως «αντεπανάσταση» χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1989 η 88χρονη σήμερα Μάργκοτ Χόνεκερ (πρώην υπουργός Παιδείας και χήρα του τελευταίου ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) Εριχ Χόνεκερ) και τα θεωρεί «συνέπειατης «θανατηφόρας κούρσας των εξοπλισμών» στην οποία παρέσυραν οι ΗΠΑ τη Σοβιετική Ενωση με τελικό αποτέλεσμα «οι επονομαζόμενοι μεταρρυθμιστές» της, να εγκαταλείψουν όλες τις «σοβιετικές κατακτήσεις».

    Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, με αφορμή την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, παραδέχεται για πρώτη φορά λάθη της ίδιας τη Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ): «Δεν κάναμε πάντα σωστά τη δουλειά μας, εν μέρει εξαιτίας της ανεπάρκειάς μας». Δεν θεωρεί τις διαδηλώσεις του 1989 στη Λειψία και άλλες πόλεις «εξέγερση», αφού «οι περισσότεροι ήθελαν μια καλύτερη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), δεν διαδήλωναν για την κατάργησής της».

    Οπως λέει, όμως, «η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική της Γερμανίας (ΟΔΓ) κατάφερε να χειραγωγήσει του δυσαρεστημένους» για να επιτύχει την επί σαράντα χρόνια επιδιωχθείσα εξαφάνιση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ).«Το φυτίλι ήταν η αυξανόμενη φυγή πολιτών της», η οποία «τροφοδοτήθηκε από τη Δύση» εξηγεί η κ. Χόνεκερ, προσθέτοντας αυτοκριτικά: «δεν τα καταφέραμε να θέσουμε εγκαίρως σε ισχύ τις σχεδιαζόμενες διευκολύνσεις ταξιδιών». Ταυτόχρονα, όμως, θέτει και το ερώτημα γιατί υπάρχει από το 1990 εσωτερική μετανάστευση τριών εκατομμυρίων ανατολικογερμανών στη δυτική Γερμανία.

    Ούτε και τον όρο «ειρηνική επανάσταση» δέχεται για τα γεγονότα του 1989, αφού η «επανάσταση είναι μια βαθιά κοινωνική ρήξη η οποία αποσκοπεί σε μια ριζοσπαστική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, στην απελευθέρωση των λαϊκών μαζών από την εκμετάλλευση και την καταπίεση», ενώ «αν, όπως συνέβη, υπάρξειπισωγύρισμα σε ξεπερασμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, δεν μπορεί να μιλά κανείς για επανάσταση», όπως λέει. Επικρίνει δε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επειδή εξαιτίας του χάθηκαν οι κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών, ενώ ο κόσμος άλλαξε προς το χειρότερο με την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, αφού «αιματηροί πόλεμοι, βία και τρόμος είναι στην ημερήσια διάταξη». Γι΄ αυτό«η ετυμηγορία της ιστορίας για τις πράξεις του δεν θα είναι θετική» προβλέπει η κ. Χόνεκερ.

    Θεωρεί την ανέγερση του τείχους αναγκαία, αφού «τα σύνορα διέρχονταν από τη μέση του Βερολίνου» και αποτελούσαν «ένα μόνιμο πεδίο επικίνδυνων αντιπαραθέσεων». Το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» αποφάσισε το 1961 να τα κλείσει «αφού η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν μπορούσε να αποκλεισθεί». Συνεπώς, δεν «μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την αποφυγή ενός ενδεχόμενου Γ΄ παγκόσμιου πολέμου ως λάθος».Υπογραμμίζει δε ότι έτσι έγινε δυνατή η συμφωνία του Ελσίνκι, ενώ αντίθετα αυτό το «σύστημα συλλογικής ασφάλειας» καταστράφηκε «με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την προώθηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς».

    Χαρακτηρίζει λυπηρό γεγονός τον θάνατο πολιτών στο τείχος όχι μόνο για τις οικογένειές τους, αλλά και για «τους πολιτικά υπεύθυνους», οι οποίοι«δεν λυπήθηκαν λιγότερο», επικρίνει όμως την καταδίκη «από τηδικαιοσύνη της ΟΔΓ, η οποία ουδέποτε απέλυσεαπό τιςτάξειςτης τους φασίστες» των συνοριοφυλάκων, αλλά και ηγετικών στελεχών του κόμματος τα οποία «υπέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, επειδή πολέμησαν το φασισμό», αφού ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο.

    Η κ. Χόνεκερ απαριθμεί μεν τα θετικά που υπήρχαν στη ΛΔΓ, δεν διστάζειεντούτοις να πείότι «η ΛΔΓ δεν ήταν κανένας παράδεισος» ότι «υπήρχαν ελλείψεις», ενώ κάποτε λαμβάνονταν και αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Πάντως «εν συγκρίσει με τις περισσότερες σημερινές καπιταλιστικές χώρες επικρατούσαν σχεδόν παραδεισένιες συνθήκες»διαπιστώνει.«Πολλά θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει καλύτερα» προσθέτει, αλλάαμφιβάλλειγιαανθα μπορούσε να σωθεί η ΛΔΓ «δεδομένων των τότε συσχετισμών».

    Χαρακτηρίζει τη «Στάζι», τη μυστική αστυνομία ως «μια νόμιμη υπηρεσία», η οποία «υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και «στο βαθμό που η Λαοκρατική Γερμανία έπρεπε να αποκρούσειτις επιθέσεις εχθρικών δυνάμεων, ήταν μια αναγκαιότητα». Κατά τη γνώμη της, το θέμα «διογκώθηκε, οι εργαζόμενοι δαιμονοποιήθηκαν, γράφτηκαν βιβλία και γυρίστηκαν ταινίες για να διαδώσουν τον φόβο και τον τρόμο τον οποίο υποτίθεται πως προκαλούσε». Η κ. Χόνεκερ δεν εκπλήσσεται που δεν την κατηγορούν για το υποδειγματικό εκπαιδευτικό σύστημα της Λαοκρατικής Γερμανίας, αλλά για τη «στρατιωτικοποίηση» των σχολείων, λόγω ενός μαθήματος άμυνας στο Λύκειο. Παραδέχεται, όμως, ότι « ίσως να μην ήταν η καλύτερη ιδέα μας». Παραμένει κομμουνίστρια, και θεωρεί ότι «είναι πιο αναγκαίο από ποτέ σήμερα να αγωνισθεί κανείς για έναν ανθρώπινο, δίκαιο, ειρηνικό κόσμο», διότι «αν η ανθρωπότητα θέλει να έχει ένα μέλλον πρέπει να σπάσει η ισχύς των τραπεζών και των πολυεθνικών», αφού «οικειοθελώς δεν θα παραδώσουν την εξουσία τους». Και προσθέτει ότι ο σοσιαλισμός παραμένει η μοναδικήεναλλακτική «αν η ανθρωπότητα δεν θέλει να κυλήσει στη βαρβαρότητα».

    Τη σημερινή Ευρώπη την χαρακτηρίζει ως «έργο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μια ιμπεριαλιστική κατασκευή» και υπογραμμίζει ότι «οι ισχυρές χώρες ωθούν τις αδύναμες στον γκρεμό». Ειδικά, δε για τους Ελληνες λέει πως «τους συμβούλευσαν να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο της Λαοκρατικής Γερμανίας», κάτι που όμως εκεί «προκάλεσε μεγάλο κακό».

    Εκφράζει την ανησυχία τηςδιότι «η δικτατορία των μονοπωλίων μεγαλώνει και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αναβαθμίζεται σε ηγεμόνα της ηπείρου» και υπενθυμίζει ότι «δύο φορές προσπάθησε να επιτύχει αυτό το στόχο με τα όπλα και απέτυχε το 1918 και το 1945», αλλά «ποτέ δεν παραιτήθηκε».

    Η κ. Χόνεκερ παρακολούθησε μεν «την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ με συμπάθεια», αλλά θεωρεί ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», αφού δεν υπάρχει ακόμα «απέναντι στη διεθνή των ισχυρών καμιά ισχυρή δύναμη των καταληστευμένων και των καταπιεσμένων». «Στην Ελλάδα η αυτοκρατορία χτύπησε με σκληρότητα» λέει και στέλνει μήνυμα«αλληλεγγύης, συμπάθειας και σεβασμού προς τους Ελληνες».Γνωρίζει ότι η Ελλάδα «επιβίωσε πολλών σκληρών δοκιμασιών», πιστεύει ότι «θα ξεπεράσει και αυτήν», αφού «οι Ελληνες ξέρουν να αγωνίζονται όπως έχουν αποδείξει στην ιστορία τους» και υπενθυμίζει ότι είναι μαζί τους «η αλληλεγγύη πολλών φίλων σε όλον τον κόσμο».

    [05] ΟΗΕ: Περίπου 5000 πρόσφυγες καθημερινά στην Ευρώπη

    Πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φθάνουν την ημέρα φέτος το χειμώνα στην Ευρώπη από την Τουρκία, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων προκειμένου να αποτραπούν νέες τραγωδίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες.

    Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών υπολόγιζαν σε 700.000 τις αφίξεις για ολόκληρο το 2015 και σε άλλες 700.000 τις αφίξεις για το 2016.

    Περισσότεροι από 760.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές τους έτους ( 3.440 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διέλευση) με κατεύθυνση την Ελλάδα και την Ιταλία, εγκαταλείποντας τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία, καθώς και περιοχές ενόπλων συγκρούσεων στην Αφρική. Περισσότεροι από 608.000 έχουν φθάσει στην Ελλάδα και 142.200 στην Ιταλία.

    [06] Αρ. Μπαλτάς: «Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα με στρατηγική κι όχι με "μπαλώματα"»

    Η ορθή ολοκλήρωση των έργων που υπάγονται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και λήγει στο τέλος της χρονιάς, είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και η ορθή εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ και ο καταμερισμός των έργων - ανέφερε ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Όσον αφορά τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, αυτοί αποτελούν το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα - και είναι υπό διερεύνηση η στελέχωση και ενδυνάμωση κάποιων, ή αντίθετα η συρρίκνωση, ακόμα και η κατάργηση κάποιων άλλων.

    «Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα με στρατηγική κι όχι με "μπαλώματα", εδώ και τώρα» είναι η θέση του υπουργού πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, αντίθετα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «δεν υπάρχει συνέχεια των θεσμών, η οποία θα επέτρεπε να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να μην εφαρμόζεται η ενός ανδρός ισχύ, δηλαδή του εκάστοτε υπουργού και της συνεπακολουθούμενης ρουσφετολογίας». Οι προκηρύξεις των θέσεων στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, είναι ένα παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μπαλτάς.

    [07] «Η δική σου ιστορία» - Η ιστορική μνήμη συναντά την Τέχνη

    Τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ...έσπασαν τα κρύσταλλα. Ο εβραϊσμός της Γερμανίας και της Αυστρίας έζησε ένα ανελέητο πογκρόμ που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη "Νύχτα των Κρυστάλλων", στις 9 Νοεμβρίου 2015, σε μια πόλη που έχασε τη συντριπτική πλειονότητα των Εβραίων κατοίκων της στα στρατόπεδα - κολαστήρια του Γ' Ράιχ, τη Θεσσαλονίκη, η ιστορική μνήμη έρχεται να συναντήσει την Τέχνη και να αφηγηθεί, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιστορίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- άλλες γνωστές κι άλλες που "συστήνονται" για πρώτη φορά στο κοινό.

    "Η δική σου ιστορία" είναι ο τίτλος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσει από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου ένα κτίριο με ... "όνομα βαρύ σαν ιστορία", το Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6). Πρόκειται για ιστορίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που άκουσαν έξι καλλιτέχνες από τον παππού και τη γιαγιά τους και τις "αναδιηγούνται" στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

    [08] Στο Σικάγο ταξιδεύει η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

    Στο National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Μουσείου, θα ταξιδέψει από τις 23 Νοεμβρίου 2015 έως την 31 Αυγούστου 2016 η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους».

    Η έκθεση οργανωμένη από το Μουσείο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο, εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

    Η λειτουργία της έκθεσης συμπληρώνεται με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των νεαρών επισκεπτών και τη μύησή τους στον κόσμο της φύσης, του πολιτισμού και της επιστήμης.

    [09] Το όνειρο του ΝΒΑ συνεχίζεται για τον Παπανικολάου

    Οι Νάγκετς «άδειασαν» χώρο στο ρόστερ τους, αποχαιρετώντας τον γκαρντ Έρικ Γκριν, για τα... μάτια του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος επέστρεψε και επίσημα στο ΝΒΑ. Δια στόματος του γενικού διευθυντή του Ντένβερ, Τιμ Κόνελι, γνωστοποιήθηκε ότι ο διεθνής φόργουορντ υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, ενώ όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ομάδας ο 25χρονος θα είναι άμεσα διαθέσιμος, καθώς υπολογίζεται ακόμη και για το παιχνίδι απέναντι στους Γιούτα Τζαζ.

    Στη «ρούκι» σεζόν του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ρόκετς, ο Παπανικολάου αγωνίστηκε σε 43 αναμετρήσεις (σε μία ήταν στη βασική πεντάδα) με μέσο όρο ανά αγώνα 4.2 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 18.5 λεπτά συμμετοχής.

    [10] Κοντονής: «Η καταπολέμηση της σπατάλης απέφερε πρόσθετα έσοδα για τις ομοσπονδίες»

    Την τελευταία καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα της Κυριακής, παραχώρησαν οι διοργανωτές του 33ου Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας, στο κλειστό του Ταεκβοντό στο Φάληρο, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, των δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, και Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, της αντιπεριφερειάρχη Αττικής Ερμιόνης Κυπριανίδου, του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα.

    Οι διοργανωτές τόνισαν ότι όλα είναι έτοιμα για τον αγώνα και τις παράλληλες εκδηλώσεις που τον συνοδεύουν (συνέδριο και Γκαλά της AIMS, Αφή Φλόγας) και κάλεσαν τους Έλληνες να χειροκροτήσουν τους αγωνιζόμενους, ο οποίοι φέτος αναμένεται ότι θα ανέλθουν συνολικά στους 43.000 σε όλα τα αγωνίσματα.

    Ο κ. Κοντονής είχε ένα ευχάριστο νέο να ανακοινώσει για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες και βέβαια τον ΣΕΓΑΣ, αφού μετά το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του υφυπουργείου και την καταπολέμηση της σπατάλης, προέκυψε ένα ποσό που θα τους διανεμηθεί. Για τον ΣΕΓΑΣ αυτό ανέρχεται στις 112.000 ευρώ. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα συγκέντρωσης ιματισμού για τους πρόσφυγες που θα εφαρμόσει ο ΣΕΓΑΣ στο Μαραθώνιο.

    [11] Πρώτη οδήγηση του νέου Opel Astra στην Ελλάδα

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο τεστ οδήγησης στην Ελλάδα του νέου Opel Astra. Η Opel έδωσε την δυνατότητα στους Έλληνες δημοσιογράφους που συμμετέχουν στον θεσμό «Αυτοκίνητο της Χρονιάς», να οδηγήσουν το νέο γερμανικό αυτοκίνητο. Όπως διαπιστώθηκε από τον ρεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος του θεσμού, το νέο Astra έχει πολλές δυνατότητες και αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στη μικρομεσαία κατηγορία. Ειδικότερα, η δοκιμή έγινε με την πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.600 κ.εκ. CDTI ισχύος 136 ίππων. Πρόκειται για την ισχυρότερη μονάδα ντίζελ, αφού στη γκάμα υπάρχει και πετρελαιοκινητήρας 1.600 κ.εκ. απόδοσης 110 ίππων.

    Στο δρόμο το γερμανικό αυτοκίνητο προσφέρει έντονα οδηγοκεντρικά χαρακτηριστικά. Η συνολική συμπεριφορά του αυτοκινήτου δείχνει ότι πρόκειται για μια στιβαρή και μελετημένη κατασκευή. Στις στροφές οι κλίσεις είναι μικρές. Οι αντιδράσεις των αναρτήσεων στις εγκάρσιες ανωμαλίες του δρόμου είναι καλές και δεν επηρεάζουν την σταθερότητα του αυτοκινήτου. Το μοτέρ λόγω της υψηλής ισχύος και της μεγάλης ροπής επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αναπτύσσει εύκολα υψηλές ταχύτητες. Επίσης διαπιστώθηκε ότι παρέχει καλή ποιότητα κύλισης. Περιορισμένος είναι ο θόρυβος στην καμπίνα.

    Το νέο Opel Astra λανσάρει μερικές σημαντικές τεχνολογίες όπως το σύστημα φωτισμού full matrix LED και υπηρεσία συνδεσιμότητας Opel OnStar. Η υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας είναι στάνταρ στις πλουσιότερες εκδόσεις. Ο πρώτος χρόνος χρήσης θα παρέχεται δωρεάν. Η υπηρεσία OnStar θα λανσαριστεί στη χώρα μας το 2016.

    Το νέο μοντέλο ωφελείται επίσης από τη νέα γενιά του συστήματος IntelliLink infotainment, το οποίο περιλαμβάνει οθόνη αφής 7-ιντσώνκαι επιτρέπει την ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Η νέα γενιά εργονομικών καθισμάτων, δοκιμασμένη και πιστοποιημένη από ανεξάρτητη ομάδα ειδικών της πλάτης του Γερμανικού οργανισμού AGR (Campaign for Healthy Backs), είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό.

    Τα ελαφρά υλικά και οι διαδικασίες είχαν σαν αποτέλεσμα, το νέο Astra να είναι από 120 μέχρι 200 κιλά ελαφρύτερο από την προηγούμενη γενιά. Ο τιμοκατάλογος για το Opel Astra 1.6 CDTI 136 ίππων, ξεκινά από τα 20.884 ευρώ, με το όφελος της απόσυρσης. Η βασική έκδοση με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 CDTI 110 ίππων κοστίζει 18.720 ευρώ. Τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, θα εισαχθεί η βενζινοκίνητη έκδοση 1.0 105 με αρχική τιμή 18.040 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 November 2015 - 19:32:25 UTC