Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος
  • [02] Ε. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ δεν θα αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο
  • [03] Στην Ιταλία ο Ι. Μουζάλας για διήμερη επίσκεψη
  • [04] Μάργκοτ Χόνεκερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία
  • [05] «Βόμβα του ΙΚ, πιθανή αιτία της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους»
  • [06] Κλειστό ως αύριο το αεροδρόμιο του Μπαλί, λόγω έκρηξης ηφαιστείου
  • [07] Συνεργασία με την Τουρκία και Hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία ζήτησε ο Τ. Ντε Μεζιέρ
  • [08] Ανασύρθηκε η σορός παιδιού στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω- Διασώθηκαν 14 μετανάστες
  • [09] Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγή του «Δουβλίνου» ζήτησε η Μέρκελ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος

    Να διορθωθούν τα λάθη, που δεν οφείλονται στην Ελλάδα, αλλά σε λάθη υπολογισμών, προκειμένου να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μάρτιν Σουλτς, στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για ένα μήνυμα που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο στην Αθήνα κ. Φρανσουά Ολάντ.

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, για την παραμονή της στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπογραμμίζοντας ότι εμείς θα εκπληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    «Πρέπει όμως να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα περνάει μια οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει αγγίξει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παράκληση θερμή είναι στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, όπου υπάρχουν λάθη τα οποία δεν οφείλονται στην Ελλάδα αλλά σε λάθη υπολογισμών, αυτά τα λάθη να διορθωθούν, προκειμένου κυρίως να στηριχθεί στην Ελλάδα ο 'Ανθρωπος και το κοινωνικό κράτος, το οποίο τόσο πολύ εσείς υποστηρίζετε» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την κρίση, με βάση τς αρχές και τις αξίες της Ευρώπης» και τόνισε ότι καμία συνείδηση, ευρωπαϊκή και δημοκρατική δεν μπορεί να ανεχθεί το φαινόμενο η Μεσόγειος, το Αιγαίο να είναι θυσιαστήριο της αξίας του ανθρώπου, νεκροταφείο αθώων ψυχών.

    «Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια. Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Είναι λάθος αυτό που ορισμένοι πιστεύουν, ότι κάνει εκπτώσεις στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Σχετικά με την φύλαξη των συνόρων ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως αυτά ορίζονται κυριάρχως. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε μαζί για λόγους ασφαλείας της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε με τρόπο που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Ελλάδα καθορίζει τα σύνορα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα φυλάσσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται η συνεργασία και ιδίως η ενίσχυση του Frontex, o οποίος πρέπει να μεταβληθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη στήριξη που παρείχε ο Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και αφού τον ευχαρίστησε θερμά υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας μας να συνεχισθεί αυτή η στήριξη και στο μέλλον, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ευρώπη για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και τόνισε ότι συμφωνεί και συνυπογράφει αυτά στα οποία αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει Grexiτ, αυτό δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη», ενώ σημείωσε ότι το ελληνικό Έθνος αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις που δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση » δήλωσε ο κ. Σούλτς.

    Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη». Οπως διευκρίνισε «τούτο ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

    Αναφερόμενος στην πρωινή του επίσκεψη στο Γαλάτσι σε καταυλισμό υποδοχής μεταναστών, δεν έκρυψε την εντύπωση που του προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί πρόσφυγές από Αφγανιστάν και Πακιστάν και τόνισε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε επ΄αυτού.

    Σχετικά με την δημιουργία των λεγόμενων hot spots, υποστήριξε ότι τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών θα έχουν νόημα, μόνο εάν υπάρχει ένα δεσμευτικό σύστημα κατανομής των μεταναστών».

    [02] Ε. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ δεν θα αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο

    «Ο τόπος έχει ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στο Αίγιο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ως «δήθεν αριστερή», με «δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες».

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και επικεντρώνοντας στις επενδύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι, «δεν βρίσκω το λόγο γιατί οι γειτονικές χώρες να έχουν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από εμάς» και πρόσθεσε: «Πώς περιμένουμε να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, όταν τις "μπλοκάρουμε" μόνοι μας; Πώς θα μειωθεί η ανεργία; Κι αν δεν γίνουν επενδύσεις, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να "ζεσταθεί" η αγορά;»

    Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη το κόμμα να οδηγηθεί σε συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς και να δραστηριοποιηθούν και πάλι οι τοπικές επιτροπές».

    [03] Στην Ιταλία ο Ι. Μουζάλας για διήμερη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

    O κ. Μουζάλας θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Aντζελίνο Αλφάνο, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στη Λαμπεντούζα, όπου, μεταξύ των άλλων, θα επισκεφθεί και το κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων (hotspot).

    [04] Μάργκοτ Χόνεκερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία

    Ως «αντεπανάσταση» χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1989 η 88χρονη σήμερα Μάργκοτ Χόνεκερ και τα θεωρεί «συνέπεια της «θανατηφόρας κούρσας των εξοπλισμών» στην οποία παρέσυραν οι ΗΠΑ τη Σοβιετική Ενωση με τελικό αποτέλεσμα «οι επονομαζόμενοι μεταρρυθμιστές» της, να εγκαταλείψουν όλες τις «σοβιετικές κατακτήσεις».

    Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη παραδέχεται για πρώτη φορά λάθη της ίδιας τη Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ): «Δεν κάναμε πάντα σωστά τη δουλειά μας, εν μέρει εξαιτίας της ανεπάρκειάς μας». Δεν θεωρεί τις διαδηλώσεις του 1989 στη Λειψία και άλλες πόλεις «εξέγερση», αφού «οι περισσότεροι ήθελαν μια καλύτερη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), δεν διαδήλωναν για την κατάργησής της».

    Οπως λέει όμως, «η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική της Γερμανίας (ΟΔΓ) κατάφερε να χειραγωγήσει του δυσαρεστημένους» για να επιτύχει την επί σαράντα χρόνια επιδιωχθείσα εξαφάνιση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ).

    «Το φυτίλι ήταν η αυξανόμενη φυγή πολιτών της», η οποία «τροφοδοτήθηκε από τη Δύση», εξηγεί η κ. Χόνεκερ, προσθέτοντας αυτοκριτικά «δεν τα καταφέραμε να θέσουμε εγκαίρως σε ισχύ τις σχεδιαζόμενες διευκολύνσεις ταξιδιών». Ταυτόχρονα, όμως, θέτει και το ερώτημα γιατί υπάρχει από το 1990 εσωτερική μετανάστευση τριών εκατομμυρίων ανατολικογερμανών στη δυτική Γερμανία.

    Ούτε και όρο «ειρηνική επανάσταση» δέχεται για τα γεγονότα του 1989, αφού η «επανάσταση είναι μια βαθιά κοινωνική ρήξη η οποία αποσκοπεί σε μια ριζοσπαστική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, στην απελευθέρωση των λαϊκών μαζών από την εκμετάλλευση και την καταπίεση», ενώ «αν, όπως συνέβη, υπάρξει πισωγύρισμα σε ξεπερασμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, δεν μπορεί να μιλά κανείς για επανάσταση», όπως λέει.

    Επικρίνει δε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επειδή εξαιτίας του χάθηκαν οι κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών, ενώ ο κόσμος άλλαξε προς το χειρότερο με την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, αφού «αιματηροί πόλεμοι, βία και τρόμος είναι στην ημερήσια διάταξη». Γι΄ αυτό «η ετυμηγορία της ιστορίας για τις πράξεις του δεν θα είναι θετική» προβλέπει η κ. Χόνεκερ.

    Θεωρεί την ανέγερση του τείχους αναγκαία, αφού «τα σύνορα διέρχονταν από τη μέση του Βερολίνου» και αποτελούσαν «ένα μόνιμο πεδίο επικίνδυνων αντιπαραθέσεων». Το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» αποφάσισε το 1961 να τα κλείσει «αφού η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν μπορούσε να αποκλεισθεί». Συνεπώς, δεν «μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την αποφυγή ενός ενδεχόμενου Γ΄ παγκόσμιου πολέμου ως λάθος». Υπογραμμίζει δε ότι έτσι έγινε δυνατή η συμφωνία του Ελσίνκι, ενώ αντίθετα αυτό το «σύστημα συλλογικής ασφάλειας» καταστράφηκε «με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την προώθηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς».

    Χαρακτηρίζει λυπηρό τον θάνατο πολιτών στο τείχος όχι μόνο για τις οικογένειές τους, αλλά και για «τους πολιτικά υπεύθυνους», οι οποίοι «δεν λυπήθηκαν λιγότερο», επικρίνει όμως την καταδίκη «από τη δικαιοσύνη της ΟΔΓ, η οποία ουδέποτε απέλυσε από τις τάξεις της τους φασίστες» των συνοριοφυλάκων, αλλά και ηγετικών στελεχών του κόμματος τα οποία «υπέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, επειδή πολέμησαν το φασισμό», αφού ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο.

    Η κ. Χόνεκερ απαριθμεί μεν τα θετικά που υπήρχαν στη ΛΔΓ, δεν διστάζει εντούτοις να πεί ότι «η ΛΔΓ δεν ήταν κανένας παράδεισος» ότι «υπήρχαν ελλείψεις», ενώ κάποτε λαμβάνονταν και αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Πάντως «εν συγκρίσει με τις περισσότερες σημερινές καπιταλιστικές χώρες επικρατούσαν σχεδόν παραδεισένιες συνθήκες» διαπιστώνει. «Πολλά θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει καλύτερα» προσθέτει, αλλά αμφιβάλλει για αν θα μπορούσε να σωθεί η ΛΔΓ «δεδομένων των τότε συσχετισμών».

    Χαρακτηρίζει τη «Στάζι», τη μυστική αστυνομία ως «μια νόμιμη υπηρεσία», η οποία «υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και «στο βαθμό που η Λαοκρατική Γερμανία έπρεπε να αποκρούσει τις επιθέσεις εχθρικών δυνάμεων, ήταν μια αναγκαιότητα». Κατά τη γνώμη της το θέμα «διογκώθηκε, οι εργαζόμενοι δαιμονοποιήθηκαν, γράφτηκαν βιβλία και γυρίστηκαν ταινίες για να διαδώσουν τον φόβο και τον τρόμο τον οποίο υποτίθεται πως προκαλούσε».

    Η κ. Χόνεκερ δεν εκπλήσσεται που δεν την κατηγορούν για το υποδειγματικό εκπαιδευτικό σύστημα της Λαοκρατικής Γερμανίας, αλλά για τη «στρατιωτικοποίηση» των σχολείων, λόγω ενός μαθήματος άμυνας στο Λύκειο. Παραδέχεται, όμως, ότι « ίσως να μην ήταν η καλύτερη ιδέα μας».

    Παραμένει κομμουνίστρια, και θεωρεί ότι «είναι πιο αναγκαίο από ποτέ σήμερα να αγωνισθεί κανείς για έναν ανθρώπινο, δίκαιο, ειρηνικό κόσμο», διότι «αν η ανθρωπότητα θέλει να έχει ένα μέλλον πρέπει να σπάσει η ισχύς των τραπεζών και των πολυεθνικών», αφού «οικειοθελώς δεν θα παραδώσουν την εξουσία τους». Και προσθέτει ότι ο σοσιαλισμός παραμένει η μοναδική εναλλακτική «αν η ανθρωπότητα δεν θέλει να κυλήσει στη βαρβαρότητα».

    Τη σημερινή Ευρώπη τη χαρακτηρίζει ως «έργο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μια ιμπεριαλιστική κατασκευή» και υπογραμμίζει ότι «οι ισχυρές χώρες ωθούν τις αδύναμες στον γκρεμό». Ειδικά δε για τους Ελληνες λέει πως «τους συμβούλευσαν να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο της Λαοκρατικής Γερμανίας», κάτι που όμως εκεί «προκάλεσε μεγάλο κακό».

    Εκφράζει την ανησυχία της διότι «η δικτατορία των μονοπωλίων μεγαλώνει και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αναβαθμίζεται σε ηγεμόνα της ηπείρου» και υπενθυμίζει ότι «δύο φορές προσπάθησε να επιτύχει αυτό το στόχο με τα όπλα και απέτυχε το 1918 και το 1945», αλλά «ποτέ δεν παραιτήθηκε».

    Η κ. Χόνεκερ παρακολούθησε μεν «την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ με συμπάθεια», αλλά θεωρεί ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», αφού δεν υπάρχει ακόμα «απέναντι στην διεθνή των ισχυρών καμιά ισχυρή δύναμη των καταληστευμένων και των καταπιεσμένων». «Στην Ελλάδα η αυτοκρατορία χτύπησε με σκληρότητα» λέει και στέλνει μήνυμα «αλληλεγγύης, συμπάθειας και σεβασμού προς τους Ελληνες». Γνωρίζει ότι η Ελλάδα «επιβίωσε πολλών σκληρών δοκιμασιών», πιστεύει ότι «θα ξεπεράσει και αυτήν», αφού «οι Ελληνες ξέρουν να αγωνίζονται όπως έχουν αποδείξει στην ιστορία τους» και υπενθυμίζει ότι είναι μαζί τους «η αλληλεγγύη πολλών φίλων σε όλον τον κόσμο».

    [05] «Βόμβα του ΙΚ, πιθανή αιτία της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους»

    Στοιχεία δείχνουν ότι μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι η πιθανή αιτία της συντριβής το περασμένο Σάββατο ενός αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, δήλωσαν αργά χθες το βράδυ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ασφάλειας.Οι ίδιοι επεσήμαναν ωστόσο ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους το Σάββατο.

    Η Βρετανία αναφέρθηκε και αυτή χθες στην πιθανότητα να είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο ένας εκρηκτικός μηχανισμός, αλλά δεν έκανε λόγο για κάποια τρομοκρατική οργάνωση που μπορεί να ευθύνεται.

    Το αεροσκάφος Airbus A321M συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το γνωστό θέρετρο της Αιγύπτου, το Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, προκαλώντας τον θάνατο και των 224 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

    [06] Κλειστό ως αύριο το αεροδρόμιο του Μπαλί, λόγω έκρηξης ηφαιστείου

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα και μέχρι την Παρασκευή θα παραμείνει κλειστό το διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί, λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου σε γειτονικό νησί, η οποία προκαλεί την ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων προς τον πολύ τουριστικό αυτόν προορισμό της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

    Το αεροδρόμιο του Μπαλί στην Ντενπασάρ έχει κλείσει από την Τρίτη το βράδυ λόγω της τέφρας που προέρχεται από το ηφαίστειο Ριντζάνι, το οποίο είναι ενεργό και βρίσκεται στο γειτονικό νησί Λομπόκ. Εξαιτίας της ηφαιστειακής αυτής δραστηριότητας και του προσανατολισμού των ανέμων, που απειλούν την ασφάλεια των πτήσεων, «το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου (...) θα παραταθεί ως περίπου τις 07:45 (02:45 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Μεταφορών, Τζ. Α. Μπαράτα.

    [07] Συνεργασία με την Τουρκία και Hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία ζήτησε ο Τ. Ντε Μεζιέρ

    Μόνο με συνδυασμό μέτρων και όχι με μεμονωμένα μέτρα μπορεί να διευθετηθεί η προσφυγική κρίση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία με την Τουρκία και στην λειτουργία των Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

    «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να έχουμε σύντομα αυτά τα Hotspots, στα οποία θα λειτουργήσει η κατανομή και ο επαναπατρισμός των προσφύγων», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (UNCHCR) Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι είναι για αυτό απαραίτητη η βοήθεια της Αρμοστείας.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκουτέρες επισήμανε ότι είναι τώρα σημαντικό να περιοριστούν οι κίνδυνοι του χειμώνα για τους πρόσφυγες και να εμποδιστούν αποτελεσματικά οι διακινητές. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε στις συμμορίες που δρουν στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υποστήριξε δε ότι πολλοί, για τους οποίους η ανάγκη προστασίας δεν είναι τόσο προφανής όσο είναι για τους Σύρους, να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

    [08] Ανασύρθηκε η σορός παιδιού στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω- Διασώθηκαν 14 μετανάστες

    Στη διάσωση 10 μεταναστών προσφύγων και στην ανάσυρση της σορού ενός παιδιού, προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας από τη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω στελέχη του λιμενικού σώματος, έπειτα από έρευνες που ήταν σε εξέλιξη στο σημείο από πλωτό σκάφος.

    Οι μετανάστες που πρέπει να επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο βρέθηκαν στη θάλασσα και κατά τη διάρκεια της περισυλλογής τους, δήλωσαν ότι υπάρχουν τέσσερις αγνοούμενοι.Το λιμενικό σώμα μετά από έρευνα εντόπισε τους τέσσερις αγνοούμενους σώους και καλά στην υγεία τους σε ακτή της Κω.

    [09] Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγή του «Δουβλίνου» ζήτησε η Μέρκελ

    Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγές στην Συμφωνία του Δουβλίνου ζήτησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της Βιομηχανικής Λέσχης του Ντίσελντορφ.

    Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι σε μια τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων, η φύλαξη των συνόρων δεν λειτουργεί πια. Σε ό,τι δε, αφορά το «Δουβλίνο», επισήμανε ότι έχει τέτοιες αδυναμίες που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 November 2015 - 7:32:20 UTC