Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για πολιτικές σκοπιμότητες μιλά ο υποψήφιος αρχγηγός της ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστας
  • [02] Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Γ. Αμανατίδης: Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα
  • [04] Γ. Ντάισενμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση των δόσεων
  • [05] Νέα 48ωρη απεργία από αύριο αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
  • [06] Υπέκυψε στα τραύματά του το δίχρονο αγοράκι που νοσηλευόταν στο «Αγλαΐα Κυριακού»
  • [07] Οι λιγότερες αυτοκτονίες παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα
  • [08] Με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων συναντήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας
  • [09] Ο Ματιά Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ για το «Boussole»
  • [10] Κ. Μητσοτάκης: Πρέπει να μιλήσουμε για τις βασικές ιδέες της ΝΔ

  • [01] Για πολιτικές σκοπιμότητες μιλά ο υποψήφιος αρχγηγός της ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστας

    Για πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να πλήξουν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτιζικώστα για την ηγεσία της ΝΔ κάνουν λόγο συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κώλυμα» στην εκλογή ενός αρχηγού κόμματος στη θέση του πρωθυπουργού χωρίς να είναι αυτός βουλευτής.

    Κύκλοι του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν το άρθρο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο οποίος, όπως λένε, προσεγγίζει το ζήτημα με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, και παράλληλα στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου «πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών...».

    [02] Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ειλικρινής υποδοχή που έγινε στους Γερμανούς στην Ελλάδα όταν άνοιξε το πρώτο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, το 1952, το πρώτο που λειτούργησε στο εξωτερικό, «μετά από την καταστροφική κατοχή» είχε εκπλήξει τότε τους πάντες, λέει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός διευθυντής του, δρ Ματίας Μακόβσκι. «Αυτή η πρόσκληση, όμως, δημιούργησε και υποχρεώσεις».

    Στη διδασκαλία της γλώσσας στο Ινστιτούτου προστέθηκε έτσι και ο ελληνογερμανικός πολιτιστικός διάλογος, «ο οποίος κατέστη σημαντικότερος όσο σκοτείνιαζε ο ουρανός πάνω από την Ελλάδα», διότι το ινστιτούτο Γκαίτε έγινε «στα χρόνια της χούντας ένας σημαντικός τόπος ευρείας πληροφόρησης χωρίς λογοκρισία. Οι εκδηλώσεις εκείνων των χρόνων, ανήκουν στους βασικούς πυλώνες της φιλίας μας», λέει χαρακτηριστικά.

    Η «ζήτηση των γλωσσικών προγραμμάτων» του ινστιτούτου Γκαίτε εξακολουθεί να «βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο» και «σχεδόν 35.000 εξετάσεις γερμανικών λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο» σε αυτό, ενώ στο πεδίο του πολιτισμού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε «θέματα τα οποία είναι μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή συνοχή, όπως διαπιστώνουμε αυτή τη στιγμή από τη συζήτηση για τους πρόσφυγες», όπως μας πληροφορεί σχετικά.

    Ο δρ Μακόβσκι, ο οποίος ζει εδώ και 3 χρόνια στην Ελλάδα, δεν έχει «καμιά αρνητική εμπειρία η οποία να σχετίζεται άμεσα με τις πράγματι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών», ενώ συμπληρώνει ότι μέχρι τώρα «δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η εποχή των παγετώνων στις ελληνογερμανικές σχέσεις θα κρατούσε πολύ». Επειδή, όμως, «ο δεσμός της άλλοτε αρραγούς βαθιάς φιλίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπέστη μια αισθητή "ρήξη"», εκφράζει την ελπίδα «ότι θα βρεθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι να την επουλώσουν ξανά».

    Τέλος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε εκφράζει τη γνώμη ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξαναανακαλύπτεται σε κάθε γενιά» και «οφείλει πάντα να μεταρρυθμίζεται».

    [03] Γ. Αμανατίδης: Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα

    «Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ καταλόγισε "πατριδοκαπηλία" στα στελέχη της ΝΔ που άσκησαν κριτική.

    Σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

    Ο κ. υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει»

    [04] Γ. Ντάισενμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση των δόσεων

    Την πάγια θέση της Ολλανδίας ότι οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης, επαναλαμβάνει σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταιζεμπλούμ.

    Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει οτι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό 3 δις ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους 2 δις και 1 δις ευρώ αντίστοιχα υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτούμενων. «Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτούμενων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δις ευρώ.

    [05] Νέα 48ωρη απεργία από αύριο αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

    Νέα 48ωρη απεργία από αύριο αποφάσισε, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Υπενθυμίζεται,ότι αύριο στις 6 το πρωί λήγει η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα πλοία.

    [06] Υπέκυψε στα τραύματά του το δίχρονο αγοράκι που νοσηλευόταν στο «Αγλαΐα Κυριακού»

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή το δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το οποίο το απόγευμα του Σαββάτου κακοποιήθηκε βάναυσα από τον 23χρονο φίλο της μητέρας του. Το παιδί που υπέκυψε στα τραύματα του το μεσημέρι έφερε εγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στα άνω και κάτω άκρα.

    Η 22χρονη μητέρα του δίχρονου παιδιού που κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, και ο 23χρονος φίλος της, που κατηγορείται για βαριές σωματικές βλάβες, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή Κορίνθου.

    [07] Οι λιγότερες αυτοκτονίες παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα

    Τον χαμηλότερο δείκτη παιδικών αυτοκτονιών στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα. Η μέση τιμή για τα αγόρια είναι 0,40 ανά 100.000 (με υψηλότερο στη Λιθουανία με τιμή 6,58) και για τα κορίτσια 0,11 στη χώρα μας (με υψηλότερη τιμή 2,09 στην Ιρλανδία).Όμως στη χώρα μας μεταξύ 2012 και 2013 είχαμε αύξηση 20% των θυμάτων- παιδιών (έως 19 ετών) από ανθρωποκτονίες ή άλλες βίαιες ενέργειες.

    Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) που συμμετείχε σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα με την επωνυμία PIECES. Η έρευνα είχε ως βασικό σκοπό τη μελέτη των επιτροπών αξιολόγησης των παιδικών θανάτων ανά την Ευρώπη με στόχο την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, των παιδικών ατυχημάτων, και των παιδικών αυτοκτονιών.

    Μόνο από κακώσεις - σύμφωνα με τη μελέτη - χάνουν τη ζωή τους 9.100 παιδιά ηλικίας από 0-19 ετών κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο από αυτές αφορούν κακώσεις που έχουν προκληθεί εσκεμμένα ενώ 18.000.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης και 44.000.000 παιδιά μία μορφή σωματικής κακοποίησης. Το 23% αυτών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

    [08] Με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων συναντήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας

    Τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, συνάντησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τους δύο αρχηγούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για συνεργασία. Η προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Ωστόσο, σε γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον αναπληρωτή υπουργό, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για το ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων και την έκφραση της αλληλεγγύης.

    Η κ. Γεννηματά επέκρινε την μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι ευχολόγια, ενόψει και του χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος. «Με τα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βήμα σημειωτόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού δεν επιλύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισήμανε ότι «η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για μεγαλύτερες αφίξεις και η διπλωματική πίεση της Ελλάδας προς την Ευρώπη, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί, γιατί αποτελεί πόρτα εισόδου, είναι τα σημεία από τα οποία η Ένωση Κεντρώων θεωρεί ότι θα κριθεί η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής».

    [09] Ο Ματιά Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ για το «Boussole»

    Το βραβείο Γκονκούρ, το πιο σημαντικό βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, απονεμήθηκε σήμερα στο Παρίσι στον Ματιάς Ενά για το μυθιστόρημά του «Boussole» («Πυξίδα», εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

    Γάλλος συγγραφέας, λάτρης της Ανατολής, ο Ματιά Ενάρ, 43 ετών, ήταν ένα από τα φαβορί για το Γκονκούρ. Έλαβε έξι ψήφους σε σύνολο δέκα μελών της κριτικής επιτροπής της ακαδημίας Γκονκούρ.

    «Το βιβλίο έχει τη ζωή του έξω από εμάς και μερικές φορές αυτή η ζωή προλαβαίνει τον συγγραφέα όπως αυτή τη στιγμή», είπε ο Ενάρ, που δηλώνει «εξαιρετικά ευτυχισμένος» γι' αυτή τη διάκριση.

    «Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην «Πυξίδα».

    «Ήταν έκπληξη για μένα και είμαι πολύ ευτυχισμένος» είπε στους δημοσιογράφους εν μέσω μιας απερίγραπτης οχλαγωγίας. «Επιστρέφω από την Αλγερία, φανταστείτε, και από τη Βηρυτό», πρόσθεσε ο συγγραφέας της «Πυξίδας». «Και ίσως το γούρι του σεΐχη Αμπντεραχμάν, προστάτη του Αλγερίου, και του Αγίου Γεωργίου της Βηρυτού το έκαναν αυτό και είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος».

    Φιλόδοξο μυθιστόρημα, το βιβλίο του προσπαθεί να αποκαταστήσει την Ανατολή απέναντι στα στερεότυπα της Δύσης. Παθιασμένο, μοιάζει μερικές φορές με ποίημα. Οι αναρίθμητες πολιτισμικές αναφορές το κάνουν επίσης μερικές φορές να κλίνει προς το εμπεριστατωμένο δοκίμιο.

    [10] Κ. Μητσοτάκης: Πρέπει να μιλήσουμε για τις βασικές ιδέες της ΝΔ

    «Δώσαμε γήπεδο στην Αριστερά να παίξει μπάλα μόνης της τα τελευταία χρόνια και ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό. Γι' αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις βασικές ιδέες της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε από την Κατερίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και πως όταν τον ρωτούν για το πρόγραμμά του απαντά με τρεις λέξεις: δουλειές, δουλειές, δουλειές.

    «Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πολιτικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι αυτό το Μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει ως μοναδική του πολιτική την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, των αγροτών, του επιχειρηματία, του μικρομεσαίου.

    Παράλλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μεγάλη πολιτική εξαπάτηση υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, ότι θα δώσει 13η σύνταξη, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, και τελικά «ζήσαμε τον τραγέλαφο αυτής της διαπραγμάτευσης που έφτασε τη χώρα στα όρια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2015 - 15:32:23 UTC