Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ήρθε η ώρα να προγραμματιστεί ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία
  • [02] Ι. Μπαλάφας: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας
  • [03] Ν. Φίλης: Τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το ζήτημα του ΦΠΑ
  • [04] Μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε Ελλάδα και ΕΕ
  • [05] ΥΠΟΙΚ: Εισόδημα έως 5.000 ευρώ δήλωσαν εννέα στους δέκα αγρότες, το 2014
  • [06] Έως τις 6/11 η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για το Equity Investment Forum
  • [07] Δ. Μάρδας: Ανάγκη απλούστευσης του συστήματος αδειοδοτήσεων για ξένες επενδύσεις
  • [08] Δεκάδες συλλήψεις σε νέα επιχείρηση - σκούπα, στην Τουρκία
  • [09] Ο ισραηλινός στρατός έκλεισε παλαιστινιακό ραδιοφωνικό σταθμό
  • [10] Δεμένα και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια
  • [11] Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η επένδυση στον πολιτισμό μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση
  • [12] Οι Έλληνες δημιουργοί κόμικς παλεύουν σε μία πολύ δύσκολη αγορά
  • [13] Η παράσταση «Η Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι ανεβαίνει στην Ιταλία
  • [14] Fadi Yazigi, ένας «πρόσφυγας της Τέχνης»

  • [01] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ήρθε η ώρα να προγραμματιστεί ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία

    Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία ως εκπρόσωπος της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα.

    «Νομίζω ότι είναι η ώρα να προγραμματιστεί ένα ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές εκεί, προκειμένου να συζητηθεί και το προσφυγικό, όπου ο Τσίπρας θα εκπροσωπεί και την ΕΕ- όχι μόνο την Ελλάδα» είπε ο κ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη στην Άγκυρα θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με βάση το κοινό όφελος και το διεθνές δίκαιο.

    Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών επείγει μια ευρωπαϊκή, ανθρωπιστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση γιατί αλλιώς -όπως υπογράμμισε- απειλούνται μόνο οι πρόσφυγες καθώς έρχεται χειμώνας με εκατόμβη νεκρών, αλλά και η ίδια η ΕΕ με μια διαλυτική κρίση που θα φέρει στο προσκήνιο τα φαντάσματα του παρελθόντος. «Αν αποτύχει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, σύμφωνα με τους κανόνες που η ίδια διαθέτει και σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει όλα τα κράτη - μέλη στον ΟΗΕ τότε θα "ξηλωθεί" η ίδια η έννοια της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

    Χαρακτήρισε την Ελλάδα «αρχή του διαδρόμου» και την Τουρκία «πόρτα» εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη και υιοθετώντας την πρόταση Γιούνκερ, την περασμένη Τρίτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, πρέπει να έχουν και μια ελαστικότερη αντιμετώπιση στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφωνούν για κάτι τέτοιο, αλλά -όπως επισήμανε- αντιδρά το Βερολίνο.

    Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης «ντροπιαστικό φαινόμενο» τη στάση που τηρούν στο προσφυγικό ανατολικά κράτη - νέα μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό παράδοξο, χώρες που έζησαν προσφυγιά και υπέφεραν από τείχη να υψώνουν τώρα τείχη. «Το πιο χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα είναι η Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν. Εκπροσωπεί μια χώρα που έζησε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα μετά το 56 εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγροι βρήκαν άσυλο και καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτή η χώρα που έζησε με "σκληρά" σύνορα επί ολόκληρες δεκαετίες πρωτοστατεί τώρα στο να υψώνονται τείχη και να απειλείται όλη η Ευρώπη με αυτό το ντόμινο της δημιουργίας διαρκώς τειχών» τόνισε.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη τη δημιουργία ενός ενός «ευρωπαϊκού - χερσαίου διαδρόμου» που θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει στη βόρεια Ευρώπη προκειμένου να διευκολυνθούν και να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. «Να δημιουργούσαμε έναν χερσαίο διάδρομο, με μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα διευκολύνει τη ροή προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι και μόνο έτσι θα είχε νόημα να ανοίξει ο φράκτης του Έβρου, γιατί αν είναι να ανοίξει και στην επόμενη χώρα να υψωθούν ένας, δυο πέντε, δέκα φράκτες το μόνο που θα κάναμε είναι να εγκλωβίζαμε πρόσφυγες στην Ελλάδα» είπε. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, παρά την κρίση, δείχνει συμπαράσταση στους πρόσφυγες, ενώ εκτίμησε ότι το προσφυγικό θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

    [02] Ι. Μπαλάφας: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

    «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν παίζουμε» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο MEGA, ενώ έκανε λόγο για «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση.«Ξέρουμε πού πάμε» υπογράμμισε, μιλώντας για «τρικλοποδιές από την πλευρά διαφόρων κύκλων», αλλά και «τρικλοποδιές που βάζουν οι εγχώριοι συνεργάτες κάποιων καταστάσεων στο εξωτερικό». Έκανε ακόμη λόγο για «υποδόρια, υπόγεια, φαιά προπαγάνδα» σε βάρος της κυβέρνησης.

    Για τις διαπραγματεύσεις είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν είχαμε αυταπάτες ότι εφόσον είμαστε σε καθεστώς εποπτείας, από την πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα οι πιο σκληρές εκφάνσεις της, π.χ. Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, δεν θα μας άφηναν σε χλωρό κλαρί». Ανέφερε όμως ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνο τρόπο για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

    Προανήγγειλε αλλαγές στον «Καλλικράτη» λέγοντας πως «ο "Καλλικράτης", ο οποίος ρυθμίζει όλο το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, αλλά καθόρισε και αυτό που ονομάζουμε χωροταξικό, είναι ένας νόμος ο οποίος περιείχε θετικές διατάξεις αλλά σήμερα χρήζει σημαντικών θεσμικών αλλαγών. Γι΄αυτό αυτές τις μέρες συγκροτείται μια επιτροπή πλατιάς συνθέσεως, η οποία θα αρχίσει να μελετάει αλλαγές».

    Ξεκαθάρισε ότι το χωροταξικό αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες και ότι οι αλλαγές θα αφορούν τη σχέση δήμων και περιφερειών με το κράτος και τη σχέση περιφέρειας και δήμων, «στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοτέλειάς τους».

    [03] Ν. Φίλης: Τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το ζήτημα του ΦΠΑ

    Η κυβέρνηση είναι κοντά στη λύση του ζητήματος της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαιδευση, συμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star, ο υπουργος Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Αν και το ζήτημα δεν ειναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία, και τόνισε: «Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα».

    Εξάλλου, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαιδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.

    [04] Μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε Ελλάδα και ΕΕ

    Σημαντική μισθολογική ανισότητα καταγράφεται ακόμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, όσο στην Ελλάδα τόσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σε 45,2%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 41,1%. Παράλληλα, η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών στην Ευρώπη είναι κατά 16,3% χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι, ετήσια, οι γυναίκες εργάζονται χωρίς αμοιβή 59 ημέρες περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες.

    Με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών, πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, εκδήλωση με θέμα: «Ισότητα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα - Υπάρχει;». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, τόνισε ότι χάσμα των φύλων στις ωριαίες αμοιβές αυξάνει με την ηλικία και πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορεί να κλείσει η ψαλίδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, για πολιτικές γονικών αδειών και φροντίδας για τη διευκόλυνση των γυναικών ώστε να μην διακόπτουν την εργασία τους, για κώδικα καλής πρακτικής για τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, για επαναξιολόγηση των αντρικών και γυναικείων δεξιοτήτων και της μισθολογικής κατάταξης των ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων και τέλος για μείωση του επαγγελματικού και κλαδικού διαχωρισμού.

    Παράλληλα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Φωτεινή Βρυνά, τόνισε: «Οι γυναίκες είναι φορτωμένες με πολλαπλούς ρόλους όπως σύζυγοι, μητέρες και υπεύθυνες για την φροντίδα των ηλικιωμένων της οικογένειας και ταυτόχρονα εργαζόμενες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να διαθέσουν το χρόνο που απαιτείται για την κοινωνική δραστηριοποίηση τους. Την εξαίρεση, και όχι τον κανόνα, αποτελούν οι περιπτώσεις αναδιανομής των ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων μεταξύ των συντρόφων και ανακατανομής του ενδοοικογενειακού χρόνου υπέρ και των γυναικών».

    [05] ΥΠΟΙΚ: Εισόδημα έως 5.000 ευρώ δήλωσαν εννέα στους δέκα αγρότες, το 2014

    Εννέα στους 10 αγρότες δήλωσαν το 2014 εισόδημα έως 5.000 ευρώ ενώ ποσοστό μόλις υψηλότερο του 5%, εκ του συνόλου των φορολογούμενων με αγροτικό εισόδημα, δήλωσαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων με αγροτικά εισοδήματα το 2014 τα οποία έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με αυτά το 87,55% των φορολογούμενων με αγροτικά εισοδήματα το 2014 δήλωσαν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.Απ' αυτούς οι 104.768 ή το 19,60% δήλωσαν στην εφορία μηδενικό εισόδημα ή ζημιά.Εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ δήλωσαν 233.674 αγρότες που αναλογεί στο 43,85% του συνόλου.Αξιοσημείωτο είναι ότι εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ δήλωσαν μόνο 5.733 αγρότες δηλαδή το 1% του συνόλου ενώ από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ δήλωσαν 5.541 φορολογούμενοι η το 1,05% του συνόλου.

    Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2014 από όσους διαθέτουν αγροτικά εισοδήματα ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ ενώ το μέσο εισόδημα που δηλώθηκε από κάθε αγρότη είναι 2.518 ευρώ.

    [06] Έως τις 6/11 η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για το Equity Investment Forum

    Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής επιχειρηματικών προτάσεων για το Equity Investment Forum για αναζήτηση επιχειρηματικών προτάσεων χρηματοδότησης και διεθνών συνεργασιών, στο πλαίσιο φόρουμ που διοργανώνεται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Όλοι οι διοργανωτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οργανισμός Enterprise Greece, η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ Α.Ε.) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστής του EnterpriseEuropeNetwork - Hellas, έχουν απευθύνει πρόσκληση σε επιχειρηματίες με φιλόδοξες και δυναμικές επιχειρηματικές προτάσεις που αναζητούν χρηματοδότηση ή διεθνείς συνεργασίες να συμμετάσχουν υποβάλλοντας τα σχέδια τους.

    Το Equity Investment Forum (www.eiforum.gr) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2015 και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για όλες τις λύσεις χρηματοδότησης ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων σε επίπεδο venture capital & private equity, καθώς και σε επίπεδο χρηματιστηριακών αγορών στην χώρα μας.Φέτος, το Φόρουμ φιλοξενεί το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα.

    [07] Δ. Μάρδας: Ανάγκη απλούστευσης του συστήματος αδειοδοτήσεων για ξένες επενδύσεις

    Την ανάγκη απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, μιλώντας στο MEGA.«Δουλειά μας, είναι να προσελκύσουμε ένα σύνολο ξένων επενδυτών που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το εύκολο κομμάτι είναι η προσέλκυση των επενδύσεων αλλά το δύσκολο είναι ο τρόπος απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης.

    Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή διαρκεί δυο και τρία χρόνια, γεγονός ανεπίτρεπτο, όπως σχολίασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει αυτούς τους χρόνους στους 3-6 μήνες.Είπε πως με τη συμβολή ειδικών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από το εξωτερικό σε λίγο διάστημα «θα έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για να αλλάξει η παλιά κουλτούρα που υπάρχει στο θέμα».

    Σχετικά με το Ελληνικό, σημείωσε ότι έχει τριπλάσια έκταση από το Πριγκιπάτο του Μονακό, το οποίο όμως δημιουργεί ετήσιο εισόδημα 7 δισ. δολαρίων. «Τα στρέμματα του Ελληνικού πρέπει να παράγουν πλούτο σε αυτή τη χώρα» υποστήριξε.

    Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε το χρέος της Ελλάδας «φαραωνικό» και εκτίμησε πως «αν δεν περπατήσουμε με μεγάλα projects που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αυτό το χρέος δεν πρόκειται να κατέβει και χρειαζόμαστε και άλλα projects που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις την επόμενη πενταετία της τάξης των 80 δισ. ευρώ, πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθιζόταν να γίνει». Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, o προγραμματισμός για τη δημιουργία του «θερινού Νταβός» προχωρά κανονικά. Ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης έχει οριστεί εκπρόσωπος για αυτό το θέμα, ενώ ο κ. Μάρδας ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς θα έχει συνάντηση μαζί του στη Αθήνα στις 11-12 Νοεμβρίου.

    [08] Δεκάδες συλλήψεις σε νέα επιχείρηση - σκούπα, στην Τουρκία

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, κατά προσκείμενων στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του «υπ'αριθμόν ένα εχθρού του λαού» για τον ισλαμοσυντηρητικό Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη σε 18 επαρχίες της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών που ήταν ύποπτοι για "κατοχή στρατιωτικών εγγράφων και εμπιστευτικών εγγράφων", διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Η επιχείρηση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά την μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, το οποίο κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, την οποία είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε μήνες.

    Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο στον Γκιουλέν από τα τέλη του 2013, μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο το περιβάλλον του, τον χειμώνα εκείνης της χρονιάς. Ο Ερντογάν προσάπτει στον πρώην σύμμαχό του, ο οποίος διευθύνει από τις ΗΠΑ ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, ότι δημιούργησε ένα "παράλληλο κράτος" για να τον ανατρέψει.

    Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο ισχυρός άνδρας της χώρας πολλαπλασίασε τις δικαστικές διώξεις κατά των υποστηρικτών του ιμάμη Γκιουλέν.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην έδρα δύο τηλεοπτικών καναλιών που ανήκουν σε έναν όμιλο που πρόσκειται στον Γκιουλέν, κατά των οποίων είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση για να τεθούν υπό εποπτεία. Η θεαματική αυτή έφοδος που έγινε μπροστά στις κάμερες των δύο τηλεοπτικών δικτύων καταδικάστηκε ευρέως στην Τουρκία, όπως και στο εξωτερικό, ως μια επίθεση στην ελευθεροτυπία.

    Ο ίδιος ο Γκιουλέν, ο οποίος διώκεται για απόπειρα πραξικοπήματος, αναμένεται να δικαστεί ερήμην στις αρχές Ιανουαρίου από τουρκικό δικαστήριο.

    [09] Ο ισραηλινός στρατός έκλεισε παλαιστινιακό ραδιοφωνικό σταθμό

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε τον παλαιστινιακό ραδιοφωνικό σταθμό Al Hurria στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την κατηγορία ότι ενθαρρύνει τις επιθέσεις με μαχαίρι και ότι μεταδίδει «ψευδείς πληροφορίες» προκειμένου να υποκινεί στη βία.Οι στρατιώτες κατάσχεσαν τον εξοπλισμό μετάδοσης «για να αποτρέψουν εκστρατεία υποκίνησης η οποία προκάλεσε μια έκρηξη της βίας στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού σε ανακοίνωση.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός Al Hurria κατηγορείται κυρίως ότι «ενθάρρυνε τις επιθέσεις με μαχαίρι, τις βίαιες ταραχές και ότι μετέδωσε ψευδείς και κακόβουλες πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι οι (ισραηλινές) δυνάμεις ασφαλείας εκτελούν και να απάγουν Παλαιστινίους προκειμένου να προκαλούν επεισόδια βίας» σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

    Ο σταθμός ιδρύθηκε το 2002 στη Γάζα από το κίνημα Φάταχ, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η έδρα του μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Χεβρώνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.

    [10] Δεμένα και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Δεμένα είναι και τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στον Πειραιά και την Καβάλα.

    Το αίτημα, να επιτραπεί στα τρία πλοία να μεταφέρουν μετανάστες, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που υπάρχει στα νησιά ή να τους φιλοξενούν ενώ είναι δεμένα στα λιμάνια, που υπέβαλαν στην ΠΝΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, σε χθεσινή συνάντησή τους, θα εξεταστεί μαζί με άλλα θέματα που αφορούν την απεργία, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

    Παράλληλα, η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση, στις 11:00, έξω από το ΝΑΤ.

    [11] Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η επένδυση στον πολιτισμό μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση

    Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι ο πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και η συντριπτική πλειονότητα (86%) δηλώνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό, καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, σύμφωνα με την Πανελλαδική Στατιστική Έρευνα "Σφυγμός Πολιτισμού", που διεξήχθη από 16 έως 21 Οκτωβρίου. Η έρευνα κατέγραψε την πολιτιστική συμπεριφορά του ευρύτερου κοινού, επιχειρήσεων-μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με πολιτιστικές δραστηριότητες, και παρουσιάστηκε στο 1ο Athens Culture Symposium που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

    Στην ίδια έρευνα το κοινό δηλώνει ότι παρακολουθεί συχνότερα κινηματογράφο και θέατρο, και παρά το ότι οι περισσότεροι απάντησαν ότι παρακολουθούν κάποια πολιτιστική εκδήλωση 1-2 φορές το χρόνο, τα ποσοστά αυτά είναι συγκριτικά καλύτερα από αυτά που είχαμε πριν 5 χρόνια. Οι πολίτες φαίνεται να ενημερώνονται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο και πολύ λιγότερο από τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

    [12] Οι Έλληνες δημιουργοί κόμικς παλεύουν σε μία πολύ δύσκολη αγορά

    Μπορεί τα ελληνικά κόμικς να έχουν να διατρέξουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικά, μπορεί η παραγωγή τους να παραμένει προσωρινά σε χαμηλούς ρυθμούς, μπορεί, τέλος, οι εκδότες να μην αποφασίζουν, για την ώρα, να επενδύσουν στους δημιουργούς και τα έργα τους, κάτι, όμως, παρόλα αυτά, υπάρχει στον ορίζοντα, και κινείται έστω και διστακτικά.

    Όμως, πώς ακριβώς έχει η κατάσταση στην εκδοτική αγορά των ελληνικών κόμικς; «Η αγορά είναι πολύ μικρή και αντιμετωπίζει βασικές ελλείψεις (σε καμία έκδοση δεν υπάρχει, για παράδειγμα, art director). Πολλοί νέοι, ωστόσο, συνεχίζουν να δουλεύουν με κέφι και επιμονή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λογοτεχνική πράκτορας Κατερίνα Φράγκου.

    «Στον χώρο δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή γενικοί (Πατάκης, Ίκαρος, Polaris, Τόπος, ΚΨΜ, Κέδρος), αλλά και ειδικοί (Μαμούθ, Jemma Press, Covington, Ένατη Διάσταση) εκδότες. Ως προς τα έργα, επικρατούν πολλές και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους τεχνοτροπίες. Εκείνες που φλερτάρουν με τη μαζική κατανάλωση είναι επηρεασμένες από τους υπερήρωες των αμερικανικών κόμικς. Εκείνες, πάλι, οι οποίες στηρίζονται στις λογοτεχνικές διασκευές επηρεάζονται περισσότερο από την ευρωπαϊκή γραμμή», προσθέτει.

    [13] Η παράσταση «Η Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι ανεβαίνει στην Ιταλία

    Βαλίτσες για Ιταλία ετοιμάζει η παράσταση «Η Μητέρα Του Σκύλου», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, όπου, μετά από πρόσκληση του ιταλικού Fontazione Teatro Due της Πάρμας, παρουσιάζεται στη συνάντηση Ευρωπαϊκών Θεάτρων, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Για τον λόγο αυτό, η παράσταση στο Σύγχρονο Θέατρο, όπου παίζεται το έργο αυτή τη σεζόν, δεν θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα.

    Η Ραραού (την υποδύεται η Δήμητρα Χατούπη), μια γυναίκα που προσπαθεί να τα βολέψει σε συνθήκες ανέχειας είναι η ηρωίδα που μας σύστησε στο πιο αγαπημένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημά του ο Παύλος Μάτεσις (1933-2013).Η παράσταση, λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης, «...δεν είναι εξομολόγηση, ούτε αφήγηση. Δεν είναι ένα παιχνίδι-θέατρο, ούτε θέατρο μέσα στο θέατρο. Είναι μια διαθλασμένη παρακολούθηση της πραγματικότητας, όπως την αντιλαμβάνεται το «ταραγμένο μυαλό» της ηρωίδας. Η Ραραού, απόμαχη ηθοποιός περιοδευόντων θιάσων, είναι μια γυναίκα - σύμβολο του ανθρώπου που δεν σταματά ποτέ να μάχεται. «Έπρεπε να κολακεύω για να επιζήσω, και επέζησα», είναι το μότο της, και το σχέδιό της για τη ζωή. Ο Μέγας χρόνος συναντά το παρόν και το παρελθόν σαν μια ενιαία οντότητα, όπως μπορούν να τη συλλάβουν οι τρελοί και τα παιδιά. Μέσα σ' έναν χώρο που μεταμορφώνεται συνεχώς, εκτυλίσσεται ένα λαϊκό παραμύθι που μιλάει για αισθήματα, για απορρίψεις, για άκυρες ζωές. Μέσα από τη λαϊκή μουσική, τα πολυχρησιμοποιημένα αντικείμενα, το χώμα των δρόμων, προβάλλει η Αγιοσύνη των παρεξηγημένων ανθρώπων και των απόβλητων από την κοινωνική ανοχή. Η ιερότητα της μυστικής ζωής των ασήμαντων...»

    Μετά την επιστροφή της από την Ιταλία, η «Μητέρα του Σκύλου» θα συνεχίσει τις παραστάσεις της στο Σύγχρονο Θέατρο.

    [14] Fadi Yazigi, ένας «πρόσφυγας της Τέχνης»

    «Η τέχνη καταγράφει -κυρίως- τις προσωπικές τραγωδίες, τις πνευματικές και σωματικές ήττες των ανθρώπων κι όχι μόνο τις μεγάλες εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μου. Βιώνω την τέχνη ως μια πνευματική αποτύπωση εικόνων που με περιβάλλουν. Θέλω να εκφράζω, μέσα από τα έργα μου, τους ανθρώπους γύρω μου- πώς σκέφτονται, τι φοβούνται σε τι ελπίζουν. Αισθάνομαι την ευθύνη το έργο μου να αντανακλά τις προσωπικές τραγωδίες και τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντώ. Ανέκαθεν με ενδιέφεραν -και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια του πολέμου- τα πρόσωπα και η ατμόσφαιρα που υπάρχει στη χώρα μου» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σύρος εικαστικός Fadi Yazigi, λίγα μόλις λεπτά προτού αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για το... Χονγκ Κονγκ.

    «Πρόσφυγας της Τέχνης» -σύμφωνα με τον τίτλο της έκθεσης των ζωγραφικών του έργων που αναπτύσσονται στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από το περασμένο Σάββατο, ο 49χρονος Yasigi βρέθηκε για τρία μόλις 24ωρα στη Θεσσαλονίκη -καλεσμένος του διοργανωτή της έκθεσης, του ΚΕΘΕΑ - Προμηθέας (πρόγραμμα απεξάρτησης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα) με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του.

    Ζει με την οικογένειά του στη Δαμασκό και -όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «οι εικόνες που αντικρίζω δεν είναι αυτές της καταστροφής, όπως σε άλλες πόλεις όπως η Χομς... Όμως, τατελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Αυτό που έλειπε ήταν η ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί, δεν μπορέσαμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση γιατί δεν υπήρχε καμία προοπτική. Σήμερα, τα πράγματα είναι καλύτερα...».

    Στη Θεσσαλονίκη, οι μόνοι «πρόσφυγες» που συνάντησε είναι τα πρόσωπα των έργων του...

    ...«Δεν είχα την ευκαιρία να συναντήσω κάποιον συμπατριώτη μου στη Θεσσαλονίκη. Τυχαία μόνο συνάντησα κάποιον Σύρο που ζει εδώ. Αυτό όμως που εκτιμώ βαθύτατα και με έχει αγγίξει είναι το γεγονός ότι βλέπω πολλούς Έλληνες να περιθάλπουν τους συμπατριώτες μου που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και να τους προσφέρουν κάθε λογής βοήθεια»...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2015 - 9:32:24 UTC