Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων», εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες
  • [02] Ψαράδες έσωσαν 41 ναυαγούς μετανάστες στη Λέσβο
  • [03] Ο ΠτΔ εγκαινιάζει σήμερα την έκθεση «Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Έπος του ΄40», στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων», εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

    Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

    Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.

    Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

    Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνσηε ο πρωθυπουργός, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάθε χώρα πρέπει να εχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που όπως είπε δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα, είπε, είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης, του επιμερισμού της ευθύνης και της συνυπευθυνότητας.

    Κυβερνητικές πηγές: "Απετράπη σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδου-γκέτο 50.000 προσφύγων στην Αττική"

    Σχετικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

    Η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο- γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ' αυτού η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες - αντίθετα ενισχύει την αγορά.

    Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα.

    Επίσης είναι σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της.

    [02] Ψαράδες έσωσαν 41 ναυαγούς μετανάστες στη Λέσβο

    Συνολικά 41 ανθρώπους, 28 άνδρες, επτά γυναίκες από τις οποίες οι δυο σε εγκυμοσύνη και έξη μικρά παιδιά, όλοι ναυαγοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, έσωσαν αργά χθες το απόγευμα οι ψαράδες του αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης».

    Οι ναυαγοί είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα στο ακατοίκητο νησί Παναγιά, ένα από τα μικρονήσια Τουκμάκια ανατολικά της Λέσβου ανοικτά του Μανταμάδου. Επειδή στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά Μποφώρ και ήταν αδύνατον να πλησιάσουν στο μικρονήσι άλλα σκάφη, αλλά και επειδή οι ναυαγοί σε αυτό κινδύνευαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών όταν θα νύχτωνε, ο καπετάνιος του ξύλινου αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης» Στρατής Κάσσος που έπλεε εκείνη την ώρα στην περιοχή ακούγοντας την έκκληση του Λιμεναρχείου για βοήθεια αποφάσισε να πλησιάσει και να αρχίσει τη διαδικασία διάσωσης. Με μια ξύλινη βάρκα του αλιευτικού σκάφους που έριξαν στο νερό, το πλήρωμα του σκάφος άρχισε να μεταφέρει σιγά τους ναυαγούς στο αλιευτικό. Πρώτα τα παιδιά και τις γυναίκες και μετά τους άνδρες. «Τρεις τρεις ή τέσσερις τέσσερις τους ανεβάσαμε όλους στο καΐκι. Μας βοήθησε ο Θεός και τα καταφέραμε. Το σκάφος κινδύνεψε κι η βάρκα κυριολεκτικά έσπασε» λέει ο κυβερνήτης του αλιευτικού μιλώντας στο Αθηναϊκό και μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου κατέπλευσε με το σκάφος του χθες το βράδυ για να αποβιβάσει τους διασωθέντες. Εκτός από τον κυβερνήτη στο αλιευτικό επέβαιναν ο αδελφός του Σταύρος, ο γιος του Βασίλης και τρεις Αιγύπτιοι ψαράδες ο Μουσά, ο Ταχντί και ο Αχέντ.

    Ας σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι ψαράδες με το σκάφος τους έχουν διασώσει ναυαγούς μετανάστες και πρόσφυγες. Όλοι οι διασωθέντες καλά στην υγεία τους αφού τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες στο λιμάνι της Μυτιλήνης από εθελοντές και καταγράφτηκαν, μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς.

    [03] Ο ΠτΔ εγκαινιάζει σήμερα την έκθεση «Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Έπος του ΄40», στη Θεσσαλονίκη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, την Έκθεση με θέμα «Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Έπος του ΄40» την οποία οργανώνουν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα, που διαθέτει υλικό από το προσωπικό του αρχείο, στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ.

    Στην τελετή των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και το λεύκωμα που κυκλοφόρησε με τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όπως φιλοξενούνται σε εφημερίδες της εποχής.

    Θα μιλήσουν ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος και ο Κώστας Γκιουλέκας, οι οποίοι στη συνέχεια θα ξεναγήσουν τον κ. Παυλόπουλο στην Έκθεση.

    Διαβάστε επίσης: Από αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2015 - 6:32:23 UTC