Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα επιτρέπεται - με άδεια - η παράλληλη απασχόληση των δημοσιογράφων ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΓΓΕ
  • [02] Χρ. Σπίρτζης - Ρ. Δούρου: Έχουμε άριστη συνεργασία
  • [03] Τις βάσεις για μια μακροχρόνια στρατηγική σχέση έθεσαν Τσίπρας και Ολάντ
  • [04] Συναντήσεις του Φρ. Ολάντ με καινοτόμους Έλληνες επιχειρηματίες
  • [05] Νιγηρία: Τουλάχιστον 55 νεκροί από δύο επιθέσεις σε τεμένη
  • [06] Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ΕΕ
  • [07] Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για τα προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [08] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή
  • [09] Αριθμός - ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα πέντε ημερών
  • [10] Παύεται από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

  • [01] Θα επιτρέπεται - με άδεια - η παράλληλη απασχόληση των δημοσιογράφων ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΓΓΕ

    Αλλαγή στην διάταξη για την αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Παράλληλα, μιλώντας για το νομοσχέδιο, το χαρακτήρισεμια ως "σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση".

    Σύμφωνα με αυτή, η παρ. 3 του άρθρου 55 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, θα μπορούν κατόπιν άδειας να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

    Η άδεια χορηγείται στους δημοσιογράφους μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο.

    Στους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ, η άδεια χορηγείται με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο».

    «Η παρ. 11 του άρθρου 56 αντικαθίσταται ως εξής: «Δημοσιογράφοι οι οποίοι απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και παράλληλα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως να επιλέξουν τον φορέα της απασχόλησής τους ή να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση της προβλεπόμενης από την παρ. 3 άρθρο 55 του παρόντος, άδεια. Μετά την πάροδο των τριών μηνών και εντός μίας εβδομάδας όλοι οι απασχολούμενοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. δημοσιογράφοι, με την εξαίρεση όσων κατέθεσαν αίτηση βάσει της παρ.3 του άρθρου 55, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών υπεύθυνη δήλωση ότι δεν απασχολούνται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό διαδικτυακό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, άλλως καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».

    ---Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι μία σημαντική τομή

    «Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση. Οι πάροχοι πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, καλωσορίζοντας την κριτική επί του νομοσχεδίου και την πρόθεση του Ποταμιού να το υπερψηφίσει επί της αρχής.

    Ζήτησε υπερψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις άδειες των καναλιών και των παρόχων, ενώ για το φάσμα των συχνοτήτων είπε ότι δεν είναι απεριόριστο και αυτό δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. Η ρύθμιση για τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας είναι πανομοιότυπη με τον νόμο του 2007 είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς. Δήλωσε ότι θα βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τον αριθμό των αδειών που το ΕΣΡ θα επιλέγει, επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόμιμη σύνθεση. Έκανε αναφορά στην έλλειψη σήματος σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας λέγοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί. «Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό» είπε ο υπουργός μιλώντας για τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού.

    [02] Χρ. Σπίρτζης - Ρ. Δούρου: Έχουμε άριστη συνεργασία

    Την άριστη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και της Περιφέρειας Αττικής, υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι οποίοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για τον από κοινού σχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής.

    Διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεταξύ τους αντιπαράθεση από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, χαρακτηρίζοντας τα, «αβάσιμα και εκ του πονηρού με στόχο τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της πραγματικότητας και της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία».Σημειώνουν ότι οι αρμοδιότητες των δύο δημόσιων φορέων είναι απολύτως διακριτές και εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφέρειας. Προσπάθεια που βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνιες παθογένειες πολλών δεκαετιών και αυθαιρεσίες σε όλα τα επίπεδα που δεν μπορούν να αναταχθούν μέσα σε λίγους μήνες.

    [03] Τις βάσεις για μια μακροχρόνια στρατηγική σχέση έθεσαν Τσίπρας και Ολάντ

    Τις βάσεις για την οικοδόμηση μιας μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας που υπερβαίνει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ καθώς «επανιδρύεται» καθοριστικά το ιστορικά θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, έθεσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    Δεν είναι μόνο η θετική προσέγγιση του Γάλλου ηγέτη στο θέμα του χρέους και των κόκκινων δανείων, είναι όλο το πλέγμα των θέσεων που εξέφρασε ο κ. Ολάντ, πολιτικών, οικονομικών και διπλωματικών, οι οποίες υπερβαίνουν τις συνήθεις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπάρχει όμως και μια φράση του Ολάντ που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα μας για το μέλλον του μνημονίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν μιλάει εύκολα ανοιχτά για ένα θέμα, αν πρώτα δεν το έχει μελετήσει. Ο κ. Ολάντ αφού σημείωσε την ανάγκη η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της , διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν το αμφισβητεί ούτε η χώρα μας, τόνισε στη συνέχεια: «Αυτό που ζητά η Ελλάδα - και το κατανοώ - είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη. Ευελιξία».

    Αν αυτό σημαίνει ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη που επηρεάζει και τις οικονομίες, πρέπει να τροποποιηθεί ή να χαλαρώσουν οι όροι του μνημονίου, τότε είναι προφανές, ότι θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα.

    Η διήμερη επίσκεψη του κ. Ολάντ στην Αθήνα, οι υπουργικές επαφές, αλλά κυρίως η κοινή Διακήρυξη και οι δηλώσεις των δύο ηγετών, έθεσαν ένα ισχυρό πλαίσιο πολυεπίπεδης συμμαχίας που αν τηρηθεί, μπορεί να προσδώσει και αναπτυξιακή δυναμική και, κυρίως να ισχυροποιήσει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Η ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που επιβεβαιώνει το δομικό στοιχείο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, είναι η απρόσμενα θετική θέση του κ. Ολάντ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αποτελεί σαφή διαφοροποίηση από την στάση των τεχνοκρατών με τους οποίους διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση. Απρόσμενα θετική γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης και η θέση του κ. Ολάντ προφανώς μπορεί να ανακατευθύνει την σχετική συζήτηση.

    Ιδιαίτερα έμπειρες διπλωματικές πηγές, σημειώνουν ως σημαντικό και θετικό γεγονός το σημείο εκείνο της Διακήρυξης όπου οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν με ικανοποίηση το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Για τους λόγους αυτούς αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τη σχέση αυτή στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».

    Εκτιμήσεις από την επίσκεψη Ολάντ

    Η αποτίμηση της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ολάντ είναι και συνολικά θετική και σε επιμέρους προσεγγίσεις και για τον λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για επίσκεψη «ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας και για τις δύο πλευρές».

    Από την οπτική της Γαλλίας η επίσκεψη Ολάντ ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας κάτι που «ήταν άλλωστε προφανές, τόσο από την αναβαθμισμένη σύνθεση της γαλλικής αντιπροσωπείας, όσο και από το πρόγραμμα της επίσκεψης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επενδύει πολιτικά στην αναβάθμιση των σχέσεών του με την Ελλάδα».

    Από την ελληνική οπτική η επίσκεψη είχε ένα ιδιαίτερο στοιχείο δεδομένου ότι «η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως σε φάση συγκρότησης συμμαχιών εν όψει και της διαπραγμάτευσης με του θεσμούς και η Γαλλία έχει αποδείξει από την πρόσφατη περίοδο ότι αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ελληνικές θέσεις».

    Οι δηλώσεις των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου, αντανακλούσαν την ικανοποίηση κάθε πλευράς για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ολάντ όσο και στις κοινές δημόσιες δηλώσεις είχε την ευκαιρία να θέσει ανοιχτά τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά στην παρούσα φάση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προσπάθειες κάποιων ευρωπαϊκών κέντρων να κρατήσουν ανοιχτό το ζήτημα του Grexit υπονομεύοντας την διαπραγμάτευση. Επί λέξει, μίλησε για «παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούλη, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνάνε πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης». Η αναφορά αυτή, σχετίζεται με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, γύρω από το οποίο έχει προκύψει σημαντική διαφωνία με τους θεσμούς και στο οποίο η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    «Πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής» είπε στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Επειδή ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση δια της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, από κανέναν που ασπάζεται τις κοινές αρχές και αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

    Η απάντηση του Προέδρου Ολάντ ήταν μια δήλωση ενθαρρυντική για την ελληνική πλευρά, καθώς ο Φρ. Ολάντ είπε: «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες σήμερα είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».

    Ευελιξία

    Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν την προσέγγιση του Ολάντ σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το θέμα του χρέους. Χαρακτηριστική είναι επίσης η συνολικότερη αναφορά του Ολάντ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπου μίλησε για ευελιξία: «Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μου φαίνεται θεμιτό αυτό. Μα δεν αμφισβητεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητά η Ελλάδα - και το κατανοώ - είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη. Ευελιξία». Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Δεν αναφέρθηκα σε κάποιους οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να μας υποτάξουν, αναφέρθηκα σε κάποιους, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να βάλουν ξανά στο τραπέζι αυτή την απαίσια για την Ευρώπη συζήτηση της διαίρεσης, του Grexit. Είπα λοιπόν ότι αν κάποιοι το σκέφτονται αυτό, καλό είναι να το ξεχάσουν. Η Ελλάδα πια δεν είναι μόνη ούτε ο φτωχός και αδύναμος συγγενής. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι εκπληρώνει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, σέβεται τους κανόνες και απαιτεί από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό...»

    Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του χρέους, θέμα για το οποίο άλλωστε έχει τοποθετηθεί δημόσια πριν λίγες ημέρες, παρουσία της Α. Μέρκελ: «Στο παρελθόν μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες ή ελλείψεις, ενδεχομένως και από τις δύο πλευρές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι σήμερα δεν πρέπει να τηρήσουμε της δεσμεύσεις των μεν και των δε. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην γαλλική πλευρά το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση, και κυρίως τα κόκκινα δάνεια, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, τις συντάξεις, την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο και το ζήτημα του χρέους.

    Πέραν αυτών, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την συναντίληψή τους στο προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο ο Ολάντ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί «οικονομικά, με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό».

    [04] Συναντήσεις του Φρ. Ολάντ με καινοτόμους Έλληνες επιχειρηματίες

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Corallia, στο α2-innohub στο Μαρούσι, πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στην Αθήνα.Ο Γάλλος Πρόεδρος ξεναγήθηκε στα γραφεία του Corallia, που αποτελεί μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», και γνώρισε από κοντά νέους έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι καινοτομούν σε ένα «οικοσύστημα» με περισσότερες από 200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που έχει υποστηρίξει τα τελευταία δέκα χρόνια το Corallia.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίδας υπουργού Παιδείας Ναζάτ Μπαλό Μπανκασέ και του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτάκη με αντικείμενο τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στο Διάστημα.

    Επίσης υπεγράφη μια νέα διμερής συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής μεταξύ του ελληνικού mi-Cluster και του γαλλικού cluster Minalogic της Γκρενόμπλ.

    Τον Γάλλο Πρόεδρο συνόδευσε αντιπροσωπεία από υπουργούς και επιχειρηματίες.

    [05] Νιγηρία: Τουλάχιστον 55 νεκροί από δύο επιθέσεις σε τεμένη

    Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν χθες από δύο επιθέσεις σε τεμένη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ενώ στα σύνορα του Καμερούν, οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους για λίγες ώρες μια νέα πόλη.

    Στο Καμερούν, οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Κεράουα στο βόρειο άκρο της χώρας, στα σύνορα με τη Νιγηρία, χθες το πρωί, πριν εκδιωχθούν από τον στρατό του Καμερούν. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που η Μπόκο Χαράμ καταλαμβάνει μια περιοχή, μετά τη μεγάλη αποδυνάμωσή της από περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό από τις αρχές του 2015.

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν νωρίς χθες το απόγευμα στην επίθεση εναντίον του τεμένους του Τζαμπούτου στη Γιόλα της Νιγηρίας, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.Είχε προηγηθεί επίθεση αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο σε 28 ανθρώπους το πρωί, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής μέσα σε τζαμί της πόλης Μαϊντουγκούρι, ιστορικό προπύργιο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο, επίσης στη βορειοανατολική χώρα.

    [06] Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ΕΕ

    Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων (Hotspots) από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της.

    «Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των Hotspots. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

    Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα. Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Διαβάστε επίσης:Αριθμός - ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα πέντε ημερών

    [07] Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

    Τέθηκαν οι βάσεις για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Αττικής στην έκτακτη σύσκεψη επισκόπησης των συνεπειών της κακοκαιρίας, που συγκλήθηκε από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα, των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης η κ, Δούρου δήλωσε ότι σκοπός της ήταν «να τεθούν οι βάσεις για έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σημαντικό και σύνθετα ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής. Εκτιμήθηκε ως αναγκαιότητα η κατάρτιση «οδικού χάρτη παρεμβάσεων και συνεργειών μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και άλλων αρμόδιων φορέων». Στόχος του θα είναι η αποφυγή προβληματικών καταστάσεων όπως η γραφειοκρατία, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και η εκ των υστέρων παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού.

    «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Αττική», σημείωσε η περιφερειάρχης, «δεν βρήκαν μια απροετοίμαστη Περιφέρεια. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες με στόχο την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις παρεμβάσεις και τις αυθαιρεσίες δεκαετιών.

    [08] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

    Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις 4 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να δείξουν 3.

    Η ώρα για το χειμώνα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

    [09] Αριθμός - ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα πέντε ημερών

    Ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις 48.000 σε διάστημα μόλις πέντε ημερών έως τις 21 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου στις 681.000, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (ΔΟΜ).«Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, περίπου 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με περίπου 9.600 άτομα την ημέρα να διασχίζουν τη θάλασσα κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφερε ο ΔΟΜ, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας εβδομάδας αυτόν τον χρόνο.

    Η Μυτιλήνη συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έφτασαν στο νησί 27.276 πρόσφυγες.Το ίδιο διάστημα στην Χίο έφτασαν 9.750 πρόσφυγες, ενώ σημειώνεται πως ενώ το νησί υποδεχόταν περίπου 300 πρόσφυγες την ημέρα κατά την αιχμή του καλοκαιριού, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το νησί βρέθηκε αντιμέτωπο με 2.000 αφίξεις την ημέρα.

    [10] Παύεται από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

    «Το υπουργικό συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, η κ. Σαββαϊδου», ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 October 2015 - 6:32:22 UTC