Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην παιδεία είναι τελική
  • [02] Για «φοροληστεία της αγροτιάς» κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του
  • [03] Ξεκίνησε η ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις
  • [05] Συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [06] Διάσκεψη ηγετών για το προσφυγικό συγκαλεί ο Γιούνκερ, την Κυριακή
  • [07] Γερμανία: Τα μέλη της CDU είναι ικανοποιημένα από την Μέρκελ
  • [08] Η λύση στην προσφυγική κρίση "βρίσκεται στην Ελλάδα", εκτίμησε η εκπρόσωπος της UNHCR Φλέμινγκ
  • [09] Σία Αναγνωστοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Τα πανεπιστήμια βρίσκονται περίπου σε συνθήκες πολέμου
  • [10] Συμβουλές της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού
  • [11] Πανελλαδική απεργία, αποφάσισε η ΠΝΟ για το διήμερο 2-4 Νοεμβρίου
  • [12] Η δρ. Γιούτα Στρόσεκ μιλάει αποκλειστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το «Μαντείο των Αθηνών»
  • [13] 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Ντεσπλεσέν και στον αυστριακό κινηματογράφο
  • [14] Εικαστική εγκατάσταση στήνει ο Χρ. Χρυσόπουλος, κάτω από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
  • [15] Πανελλήνια Συλλεκτική και Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση, στο Περιστέρι
  • [16] Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο, το τελευταίο τριήμερο

  • [01] Ν. Φίλης: Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην παιδεία είναι τελική

    «Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών...Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Όπως ανέφερε, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».

    Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

    Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι' αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

    Σχετικά με τα κενά στα σχολεία υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων... 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».

    [02] Για «φοροληστεία της αγροτιάς» κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του

    Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ταχύτατους ρυθμούς ετοιμάζει την άγρια φοροληστεία της αγροτιάς και την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, που είχε απομείνει, με συνέπεια ν' αυξηθούν ραγδαία οι ανασφάλιστοι στον ΟΓΑ, από το 40% που είναι σήμερα.

    Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να στερηθούν στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι «στόχος αυτής της σκληρότητας και βαναυσότητας είναι οι αγρότες να πληρώσουν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης».

    «Η φοροαφαίμαξη είναι συνέχεια της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23% για αγροτικά εφόδια, σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα της αγροτικής λαϊκής οικογένειας με την αύξηση στο κόστος παραγωγής» υποστηρίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσα «μέτρα-φωτιά» και συγκεκριμένα: φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων, Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%, έως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, ενώ συζητείται και η διάλυση του ΟΓΑ.

    [03] Ξεκίνησε η ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ

    Ξεκίνησε το πρωί η ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2016

    Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό τους για να μπουν στο σύστημα θα πρέπει να επιλέξουν την εφαρμογή Ε9 και μετά το έτος 2015. Υπενθυμιζεται ότι οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από το φόρο έχουν παραμείνει αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι ενώ διατηρήθηκε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

    Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

    Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνους-πολύτεκνους και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις

    «Η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με τη δική του πρόταση, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, εν ενεργεία και μελλοντικούς. Αποκάλυψε ότι θα βασίζεται στο τρίπτυχο «τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».

    «Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» συμπλήρωσε και σημείωσε: «Θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις. Αυτό είναι δική μου πρόταση. Αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».

    Τόνισε πως «όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%», ενώ εκτίμησε πως «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ο σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

    [05] Συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Σε εξέλιξη είναι, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

    Από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε ότι «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

    Στη συνάντηση προσήλθε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ενώ αναμένεται αργότερα και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

    [06] Διάσκεψη ηγετών για το προσφυγικό συγκαλεί ο Γιούνκερ, την Κυριακή

    Πρόσκληση στους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης για έκτακτη συνάντηση, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω της επιδείνωσης του προσφυγικού προβλήματος και της αυξημένης πίεσης στα σύνορα των χωρών.

    Η συνάντηση, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ηδη, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει εκτάκτως αύριο (Πέμπτη) στη Σλοβενία.

    [07] Γερμανία: Τα μέλη της CDU είναι ικανοποιημένα από την Μέρκελ

    Τα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ικανοποιημένα με την Αγγελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος και επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Forsa.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας επί 1.012 μελών της CDU, το 82% είναι ικανοποιημένο από το έργο της Μέρκελ και το 81% επιθυμεί να είναι υποψήφια το 2017.

    Η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τους συντηρητικούς υποχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος επικρίθηκε από το ίδιο το κόμμα της.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου για τον περιοδικό Stern.

    [08] Η λύση στην προσφυγική κρίση "βρίσκεται στην Ελλάδα", εκτίμησε η εκπρόσωπος της UNHCR Φλέμινγκ

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ζητεί οι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Ελλάδα και να κατανέμονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από εκεί, καθώς η Γερμανία δεν μπορεί να είναι η λύση του προσφυγικού προβλήματος, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

    Σύμφωνα με τη Φλέμινγκ, «η λύση (για την προσφυγική κρίση) είναι στην Ελλάδα. Φυσικά λύση είναι πρώτον να σταματήσει ο πόλεμος και δεύτερον να δοθεί περισσότερη βοήθεια επί τόπου».

    Παρόλα αυτά η Φλέμινγκ εξήγησε ότι με δεδομένη την κατάσταση που πλέον αντιμετωπίζουμε «πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταγράφονται εκεί, θα πρέπει να μπορούν να διανυκτερεύσουν , θα πρέπει να μπορούν εκεί να υποβάλουν την αίτησή τους (για χορήγηση ασύλου) και στη συνέχεια να κατανέμονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

    «Το σχέδιο αυτό υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται», υπογράμμισε η ίδια.

    Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία η εκπρόσωπος της UNHCR εκτίμησε ότι μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκε η εντύπωση στους πρόσφυγες ότι πρόκειται για μια χώρα όπου είναι ευπρόσδεκτοι.

    [09] Σία Αναγνωστοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Τα πανεπιστήμια βρίσκονται περίπου σε συνθήκες πολέμου

    «Είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή του Κώστα Μπλιάτκα «Δεύτερη Ανάγνωση», η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα»υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα".

    Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

    Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. "Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων" τόνισε.

    [10] Συμβουλές της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

    Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους, που αναμένεται από σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

    -Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    -Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

    -Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

    -Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

    [11] Πανελλαδική απεργία, αποφάσισε η ΠΝΟ για το διήμερο 2-4 Νοεμβρίου

    Σε πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλους τους τύπους των σκαφών, από 2 έως 4 Νοεμβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Παράλληλα, αποφάσισε να συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 12 Νοεμβρίου.

    «Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

    [12] Η δρ. Γιούτα Στρόσεκ μιλάει αποκλειστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το «Μαντείο των Αθηνών»

    Το «μαντείο των Αθηνών, το μοναδικό μαντείο της πρωτεύουσας, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο χώρο του Κεραμεικού. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα (διάδοχο της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας»).

    Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα οφείλεται στην ομάδα της αρχαιολόγου Δρ. Γιούτα Στρόσεκ, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια και έχει την «μεγάλη τιμή και χαρά», όπως μας λέει, να συμμετέχει στις ανασκαφές αυτές.

    Η Δρ. Γιούτα Στρόσεκ σπούδασε κλασσική και χριστιανική αρχαιολογία στo Γκέτινγκεν, το Βερολίνο και το Ερλανγκεν, όπου έκανε και τη διδακτορική της διατριβή και εργάζεται στον Κεραμεικό από το 2012. Σε αυτήν και τους λίγους αλλά εξαιρετικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, συνεργάτες της, οφείλεται εντυπωσιακή ανακάλυψη του «Μαντείου των Αθηνών».

    Με την αφορμή αυτή μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για την πολύχρονη και πολυσχιδή δραστηριότητα του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, την πορεία των ερευνών του στην Ελλάδα, την εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία των ανασκαφών στον Κεραμεικό και ιδίως για το «μαντείο των Αθηνών», το οποίο έχει «τεράστια επιστημονική σημασία: λ.χ. για τις γνώσεις μας της (αρχαίας) ελληνικής θρησκείας, για τα ιερά των μαντείων, την μαντική πράξη και την λατρευτική διαδικασία εκεί, ή ακόμα και για τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος».

    Το σημείο επισκέφθηκε τον Αύγουστο ο τότε υπουργός πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκης, ενώ η ίδια θα παρουσιάσει επίσημα το θέμα στις 4 Νοεμβρίου σε μια δημόσια ανακοίνωση στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Ο χώρος, ο οποίος παραμένει επισκέψιμος, θα διαμορφωθεί ώστε να είναι ορατός, ενώ τα αυθεντικά ευρήματα θα εκτεθούν εν ευθέτω χρόνω στο μουσείο του Κεραμεικού.

    [13] 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Ντεσπλεσέν και στον αυστριακό κινηματογράφο

    Σαν να μην έφτανε η νοσταλγία ...γενικώς και το ποθούμενο συν-αίσθημα (έστω αυτό που διαρκεί όσο και οι ώρες προβολών), το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέλεξε να κλείσει την αυλαία του (αυτή που θα ανοίξει στις 6 Νοεμβρίου) με τα ...«Χρυσά χρόνια» («Μy Golden Years»), που αναζητά ο τιμώμενος από το Φεστιβάλ σκηνοθέτης Αρνό Ντεσπλεσέν.

    Με αρχικό τίτλο «Trois souvenirs de ma jeunesse» (Τρεις αναμνήσεις της νιότης μου) και υπότιτλο «Αρκαδία» (υπό την έννοια της αναζήτησης του ου-τόπου, στον οποίο οι άνθρωποι ζουν απλά σε αρμονία με τη φύση και αφιερώνουν τον χρόνο τους στην ποίηση, τη μουσική, τον έρωτα, την ανεμελιά), ο 55χρονος σήμερα Αρνό Ντεσπλεσέν γύρισε την ταινία του στη γενέθλια πόλη του (το Ρουμπέ της Βόρειας Γαλλίας - στα σύνορα με το Βέλγιο).

    Αφιέρωμα στον νέο αυστριακό κινηματογράφο

    Πέντε ταινίες που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, σε περιθωριοποιημένες ομάδες, στον καταναλωτισμό και τη μετανάστευση, με ειλικρίνεια και έναν υπόγειο, αλλά σαφή σχολιασμό περιλαμβάνει το αφιέρωμα στο νέο αυστριακό σινεμά.

    Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 6 ως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.

    [14] Εικαστική εγκατάσταση στήνει ο Χρ. Χρυσόπουλος, κάτω από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

    Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος στήνει κάτω από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μια έκθεση -βιογραφία. Πρόκειται για εγκατάσταση με φωτογραφίες αρχείου, κείμενο και ήχο, δίνοντας τη δική του ματιά για τον τρόπο που κατασκευάζουμε τον αληθινό εαυτό μας προσομοιώνοντας διαρκώς τον άλλον.

    Στην έκθεσή του, που εγκαινιάζεται αύριο 22/10, ο συγγραφέας ανασυνθέτει στοιχεία της δικής του προσωπικής μνήμης μαζί με αυτά μιας ηλικιωμένης γυναίκας που γνώρισε σε ένα ταξίδι. Ο ίδιος, εξηγεί για την έκθεση, την οποία τιτλοφορεί En[Syn]aesthesis/Anna Vera/Υποσκήνιο»:

    «Πριν από μερικά χρόνια έζησα για λίγο σε ένα παράξενα σκοτεινό σπίτι στην Ουγγαρία. Επισκέπτης στον ίδιο χώρο όπου είχε ξοδευτεί μια άλλη ζωή. Ονομαζόταν 'Αννα Βέρα και βρήκα μερικές φωτογραφίες της αφημένες σε ένα συρτάρι. Ερήμην της, μετά τον θάνατό της, μου είχε προσφέρει τη φιλοξενία εκείνη που μόνο οι απόντες μπορούν να προσφέρουν. Επιστρέφοντας από εκεί, έφερα μαζί μου κάποιες εικόνες και τους ήχους μερκών παράξενων λέξεων. Ένα είδος σουβενίρ. Όπως το όνομα 'Αννα Βέρα, που είναι την ίδια στιγμή γνωστό και άγνωστο. Καιρός να ανταποδώσω τη φιλοξενία στην 'Αννα Βέρα. Καιρός να επινοήσω τη δική της ζωή».

    [15] Πανελλήνια Συλλεκτική και Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση, στο Περιστέρι

    Φιλοτελικές συλλογές Ελλήνων και ξένων συλλεκτών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν τη «διπλή» έκθεση ΝΟΤΟΣ 2015, Πανελλήνια Συλλεκτική Έκθεση (4-10 Νοεμβρίου) και Διεθνή Φιλοτελική Έκθεση (12-15 Νοεμβρίου) που διοργανώνει η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.

    Πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός για τους ελληνικούς και διεθνείς συλλεκτικούς κύκλους, αφού θα συμμετέχουν περισσότεροι από 250 Έλληνες και ξένοι συλλέκτες, καθώς και φορείς πολιτισμού.

    Η κορυφαία εκδήλωση είναι η Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση, στην οποία συναντώνται συλλέκτες από 36 χώρες, κυρίως από αυτές του ευρωπαϊκού νότου, με συλλογές αποκλειστικά φιλοτελικές.

    Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται αρκετές διεθνείς φιλοτελικές εκθέσεις. Φέτος, μετά την πανευρωπαϊκή έκθεση του Λονδίνου, η NOTOS 2015 θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φιλοτελικό γεγονός. Οι συλλογές που εκτίθενται τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι εκθέτες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα επιδιώκοντας τη διάκρισή τους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από έμπειρους κριτές, διαπιστευμένους από την Παγκόσμια Φιλοτελική Ομοσπονδία.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεγάλη Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση που έγινε στην Ελλάδα ήταν η «Olymphilex 2004», κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [16] Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο, το τελευταίο τριήμερο

    «Έσπασε» χθες το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, αφού οι τεράστιες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το νησί, που φτάνουν τα 6.000 άτομα τη μέρα κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό και τις όποιες υποδομές υπήρχαν εκεί.«Το τελευταίο τριήμερο, από τη Κυριακή το πρωί ως και σήμερα Τετάρτη πρωί, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες» έλεγε χθες ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Δεδομένης αυτής της κατάστασης από χθες άνοιξε πάλι, ως κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων, ο καταυλισμός στον Καρά Τεπέ. Αστυνομικοί συνεπικουρούμενοι από μεταφραστές και εθελοντές ξεκίνησαν τη διαδικασία καταγραφής. Το κέντρο Καταγραφής στη Μόρια θα λειτουργήσει ξανά ως τέτοιο όταν θα τοποθετηθούν τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac) και εφόσον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκεί.

    Εν τω μεταξύ σήμερα και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται, με δυο έκτακτα και τέσσερα τακτικά δρομολόγια στις γραμμές Μυτιλήνη - Πειραιάς και Μυτιλήνη - Καβάλα, να αναχωρήσουν πάνω από 7.000 άνθρωποι. Από αυτούς, περί τους 2.000 θα αναχωρήσουν για Καβάλα και οι υπόλοιποι για Πειραιά. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες θα μείνουν περί τους 3.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν περί τους 4.000 που αναμένεται να καταγραφούν σήμερα.

    Σημειώνεται πως, κάθε μέρα επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου ο Τσεσμές, στην απέναντι από τη Χίο τουρκική ακτή, θα αποτελούσε ακόμη ένα ορμητήριο των Τούρκων δουλεμπόρων. Με το κλείσιμο των τελευταίων ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τη Χίο, με περισσότερα από 1500 άτομα την ημέρα να φτάνουν στο νησί.

    Η κατάσταση και στη Χίο αρχίζει να γίνεται ασφυκτική με χιλιάδες πια ανθρώπους να μένουν στους δημόσιους χώρους της πόλης, στον κήπο, στους δρόμους ακόμα και στην τάφρο του κάστρου όπου στήθηκαν σκηνές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2015 - 8:32:34 UTC