Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Στην Ιορδανία ο Ν. Ξυδάκης για την ετήσια Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ
  • [03] Στον εισαγγελέα η Κατερίνα Σαββαΐδου
  • [04] Δ. Αβραμόπουλος: Ενισχύεται η άμυνα της Ευρώπης απέναντι σε τρομοκρατία - ριζοσπαστικοποίηση
  • [05] Αποφυλακίστηκε με αναστολή ο Όσκαρ Πιστόριους
  • [06] Η Σλοβενία θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για να βοηθήσει στη φρούρηση των συνόρων της
  • [07] Πάνω από 2.300 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [08] Τελευταία ημέρα για τον έλεγχο στα ΚΤΕΟ
  • [09] Δεύτερη στον κόσμο η ομάδα της Νομικής Αθηνών σε διαγωνισμό εικονικής δίκης
  • [10] Συλλαλητήριο και στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, αύριο, για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
  • [11] «200 κιθάρες για τον Μάνο»
  • [12] Η καστροπολιτεία της Ουζντίνας, στον χάρτη των επισκέψιμων μνημείων της Ηπείρου
  • [13] Η όπερα «Παλιάτσοι» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα
  • [14] Κυβερνητική σύσκεψη για την ανακεφαλαιοποίηση
  • [15] Καναδάς: Συντριπτική νίκη των φιλελευθέρων του Τζ. Τριντό στις βουλευτικές εκλογές
  • [16] Νέα διεθνής γενετική έρευνα: Ο σκύλος πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία
  • [17] Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά θα αξιοποιηθούν για «σούπερ» τροφές

  • [01] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

    Κατατέθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής - ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) - Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας - Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης - τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α?82/2012) και άλλες διατάξεις».

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του προς ψήφιση σχεδίου νόμου το οποίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, προβλέπονται μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο τρόπος αδειοδότησης των παρόχων τηλεοπτικού σήματος θα γίνεται μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μέσω δημοπρασίας. Η χρονική διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής με ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο για τη χορήγηση άδειας, τα 8.000.000 ευρώ για ενημερωτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, 5.000.000 ευρώ για ενημερωτικό πρόγραμμα θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 ευρώ όταν αφορά μη ενημερωτικό πρόγραμμα.

    [02] Στην Ιορδανία ο Ν. Ξυδάκης για την ετήσια Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ

    Ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου θα τεθούν επί τάπητος στις διήμερες εργασίες της ετήσιας Μεσογειακής Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

    Οι εργασίες της διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Ιορδανία, άρχισαν σήμερα στις 9 το πρωί με τις ομιλίες του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Τζούντεχ, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και του υφυπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Roksanda Nincic, του οποίου η χώρα έχει αναλάβει την προεδρία για το τρέχον έτος.

    Οι βασικές ενότητες γύρω από τις οποίες θα επικεντρωθεί η διάσκεψη, είναι η παράνομη μετανάστευση, η προστασία των προσφύγων, η παράνομη διακίνηση μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου, η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού που οδηγεί στην τρομοκρατία και ο ρόλος του διαθρησκευτικού/διαπολιτισμικού διαλόγου.

    Στην ετήσια Μεσογειακή Διάσκεψη, που διεξάγεται από το 1995, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 57 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, των 6 χωρών της Μεσογειακής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία), διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    [03] Στον εισαγγελέα η Κατερίνα Σαββαΐδου

    Αυτοπροσώπως εμφανίστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία αναμένεται να λάβει προσθεσμία, για την υπόθεση που έχει κληθεί.

    Η κ. Σαββαΐδου κλήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, να δώσει εξηγήσεις, ως ύποπτη, για την τέλεση του κακουργήματος της απιστίας στην υπηρεσία. Η δικογραφία που καλείται να αντικρούσει η γγ Εσόδων, αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο, ύψους 78 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί σε εταιρεία και το οποίο είχε επικυρωθεί από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

    Με την απόφασή της αυτή, το πρόστιμο κατέστη μη απαιτητό καθώς «πάγωσε» επι 2,5 χρόνια.

    [04] Δ. Αβραμόπουλος: Ενισχύεται η άμυνα της Ευρώπης απέναντι σε τρομοκρατία - ριζοσπαστικοποίηση

    Την ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση -όπως αυτή που προωθείτε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια- για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών, επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία στην υπουργική διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη ριζοσπαστικοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τόνισε πως η τρομοκρατία στην Ευρώπη τροφοδοτείται από εξτρεμιστικές ιδεολογίες, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς «στην Ευρώπη, η σύνδεση μεταξύ ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμιστικής βίας είναι προφανής».

    Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, οι τρομοκρατικές ομάδες, όπως η ISIL, καθίστανται όλο και περισσότερο αποτελεσματικές στη διάδοση της προπαγάνδας και στην προσέλκυση νέων μελών, κάτι που, όπως τόνισε, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αντιμετώπιση και υπογραμμίζει πόσο επιτακτική είναι η απειλή.

    «Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση όπως αυτή που προωθείτε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια» τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνοντας τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum) που αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου. «Γνωρίζουμε όλοι ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο αναπτύσσεται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάχρηση του διαδικτύου και του αυξανόμενου ρόλου της στη ριζοσπαστικοποίηση με αποφασιστικότητα και ένα κοινό σχέδιο δράσης» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη τρομοκρατικών φαινομένων, αναμένεται να παίξει και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας αναφοράς του παράνομου περιεχομένου (EU Internet Referral Unit) εντός της Europol. Η αποστολή της μονάδας αυτής, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο θα είναι ο εντοπισμός του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο και η διασφάλιση της ταχείας απομάκρυνσής του. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ενισχύεται και το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Network - RAN), με τη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας για το RAN. Το RAN, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, συνδέει σήμερα περίπου 2000 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

    [05] Αποφυλακίστηκε με αναστολή ο Όσκαρ Πιστόριους

    «Ευτυχής» δήλωσε σήμερα η οικογένεια του Όσκαρ Πιστόριους για την αποφυλάκισή του με αναστολή πριν από μερικές ώρες προσθέτοντας ότι ο αθλητής θα τηρήσει τους όρους της.Ο Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίστηκε με αναστολή σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) σχεδόν έπειτα από ένα χρόνο παραμονής του στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση πέντε χρόνων για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

    Ο Νοτιοαφρικανός Ολυμπιονίκης και Παραολυμπιονίκης θα πρέπει ωστόσο να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον κράτηση.Ο Πιστόριους καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια αφού πυροβόλησε με σφαίρες 9 χιλιοστών μέσα από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου του σπιτιού του, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, σκοτώνοντας το μοντέλο Στέενκαμπ.

    [06] Η Σλοβενία θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για να βοηθήσει στη φρούρηση των συνόρων της

    Η κυβέρνηση της Σλοβενίας κατήρτισε ένα σχέδιο νόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας που εξουσιοδοτεί τον στρατό να βοηθάει την αστυνομία στη φρούρηση των συνόρων, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία.«Δεν πρόκειται για την επιβολή μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόκειται για την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στον εθνικό ραδιοσταθμό της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι η Λιουμπλιάνα οφείλει να αντιδράσει την ώρα που η Κροατία «αρνείται να συνεργαστεί» για τη διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.

    Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί Άμυνας θα κατατεθεί ήδη από σήμερα στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοσταθμό.

    [07] Πάνω από 2.300 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Άλλοι 2336 πρόσφυγες, που επιβιβάστηκαν σε πλοία από Μυτιλήνη και Χίο, έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ειδικότερα, από το πλοίο «Μπλού Σταρ 1» αποβιβάστηκαν 1450 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 590 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 860 στη Χίο. Από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβιβάστηκαν 886 πρόσφυγες από τους οποίους οι 406 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 480 στη Χίο. Εντός της ημέρες αναμένεται να καταπλεύσουν στον Πειραιά άλλα δύο πλοία με πρόσφυγες.

    Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο από ώρα 07:30 της 19/10 έως την ίδια ώρα σήμερα, διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα 541 πρόσφυγες σε δέκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Καλολίμνου, Κω και Σύμης.

    [08] Τελευταία ημέρα για τον έλεγχο στα ΚΤΕΟ

    Λήγει σήμερα Τρίτη η 20μερη παράταση της αρχικής προθεσμίας( έληγε 30 Σεπτεμβρίου), που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών, για να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ όσα οχήματα συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στην περίοδο έως 30 Ιουνίου 2014.

    Με την παράταση αυτή, σημειωτέον δεν θα υπάρξει άλλη, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, έχουν περάσει από έλεγχο μόλις το 35% των εκπρόθεσμων οχημάτων.

    [09] Δεύτερη στον κόσμο η ομάδα της Νομικής Αθηνών σε διαγωνισμό εικονικής δίκης

    Δεύτερη στον κόσμο η ομάδα της Νομικής Αθηνών στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η νομική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στους παγκόσμιους τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs 2015», εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ήπειρο ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η εκπληκτική απόδοση των Ελλήνων φοιτητών επισφραγίσθηκε με τη βράβευση του Αθανασίου Πλεξίδα - μέλους της ομάδας - ως καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού παγκοσμίως.

    Στους τελικούς, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, 13-15 Οκτωβρίου, η ελληνική ομάδα, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Γιώργου Κυριακόπουλου, λέκτορα της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, πρώτα απέκλεισε την πρωταθλήτρια Αφρικής και στη συνέχεια, αντιμετώπισε στον τελικό, ενώπιον τριών δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την ομάδα του Πανεπιστημίου του Mississippi.

    [10] Συλλαλητήριο και στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, αύριο, για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

    Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 1:00 το μεσημέρι και στάση εργασία από τις 12:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ αύριο Τετάρτη για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

    «Στις 12.10.2015 το ΔΣ του ΜΤΠΥ αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το μέρισμα στους δικαιούχους του Ταμείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (από 1.1.2015) και την κατάργηση της διάταξης του ν.4325/2015 από την παρούσα κυβέρνηση, διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αφήνει το Ταμείο να καταρρεύσει και θα χρησιμοποιήσει την "αδυναμία" του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της και τονίζει:

    «Η υπεράσπιση του Ταμείου μας αφορά όλους. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με τις εισφορές που δίνουν το Ταμείο και οι συνταξιούχοι παίρνουν μέρισμα. Αν αλλάξει ο χαρακτήρας του αναδιανεμητικού συστήματος και επικρατήσει η λογική των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η τρόικα, ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης παύει να υπάρχει».

    Το συλλαλητήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Σωτηρίας του ΜΤΠΥ, την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΜΤΠΥ και την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας.

    [11] «200 κιθάρες για τον Μάνο»

    Ένα γιγαντιαίο μουσικό σχήμα από 200 κιθάρες θα διευθύνει ο διεθνώς διακεκριμένος σολίστ και καθηγητής της κλασικής κιθάρας Βαγγέλης Μπουντούνης, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο τίτλος της πρώτης συναυλίας (23/10) είναι «200 κιθάρες για την Ελλάδα - Ευάγγελος Μπουντούνης». Η δεύτερη συναυλία (24/10), η οποία τιτλοφορείται «200 κιθάρες για τον Μάνο», είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (Ξάνθη, 23 Οκτωβρίου 1925-Αθήνα,15 Ιουνίου 1994), στην οποία θα παρουσιαστούν έργα του μεγάλου συνθέτη, όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ.

    [12] Η καστροπολιτεία της Ουζντίνας, στον χάρτη των επισκέψιμων μνημείων της Ηπείρου

    Ο εξαιρετικής σπουδαιότητας οχυρωμένος οικισμός της Οσδίνης, περισσότερο γνωστός ως Ουζντίνα, που βρίσκεται νότια του χωριού Πέντε Εκκλησιές στη Θεσπρωτία, παραδίδεται σήμερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ως «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού - Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας».

    Η έρημη καστροπολιτεία της Ουζντίνας, που είναι κτισμένη σε λόφο πάνω στην έξοδο του φαραγγιού του ποταμού Καλαμά, συντηρήθηκε, αναδείχτηκε και αποτελεί παράδειγμα διαχρονικού οικισμού, καθώς διασώζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από την κλασική-ελληνιστική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο. Ο οικισμός της είναι πυκνοδομημένος, με στενά δρομάκια επικοινωνίας και λιθόστρωτα καλντερίμια.

    Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010, με την εκπόνηση μελετών που ήταν απαραίτητες για την έναρξη των εργασιών πεδίου. Οι εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης του οικισμού, ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, περιλάμβαναν εκτεταμένους καθαρισμούς, ανασκαφικές έρευνες, συστηματικές εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των ναών και των οικιών, συντήρηση των τοιχογραφιών, τοπογράφηση της περιοχής, δημιουργία διαδρομών επισκεπτών, πινακίδες πληροφόρησης και έκδοση αρχαιολογικού οδηγού.

    [13] Η όπερα «Παλιάτσοι» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

    Η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Παλιάτσοι», το σημαντικότερο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, θα ταξιδέψει σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, από τις 4 έως τις 29 Νοεμβρίου.

    Η όπερα «Παλιάτσοι» πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Ο παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. Ο εξαγριωμένος και απατημένος παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia ? finita!» - «Η παράσταση τελείωσε!». Η δράση τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 σε ένα χωριό της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο.

    [14] Κυβερνητική σύσκεψη για την ανακεφαλαιοποίηση

    Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα, είναι η ατζέντα της κοινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Η κυβέρνηση τρέχει με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την ορκωμοσία κιόλας της κυβέρνησης, έχει ζητήσει από τους υπουργούς να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να γίνει εντός του 2015. Ταυτόχρονα, όμως, έχει ζητήσει και την ενεργοποίηση και επίσπευση του κυβερνητικού σχεδιασμού που ακούει στον όρο «παράλληλο πρόγραμμα» και έχει βασική στόχευση την ανακούφιση όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

    Το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο, και, όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «υπάρχει και μια άλλη σειρά μέτρων τα οποία θα ψηφιστούν περίπου στις 15 Νοεμβρίου».

    Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η σημερινή κοινή σύσκεψη των δύο κυβερνητικών οργάνων.

    [15] Καναδάς: Συντριπτική νίκη των φιλελευθέρων του Τζ. Τριντό στις βουλευτικές εκλογές

    Συντριπτική νίκη κατήγαγαν οι φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Καναδά. Ο 43χρονος Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας τη σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία.

    Γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα), το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά εξασφάλισε ότι λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς πιστωνόταν ποσοστό περίπου 43% μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων.Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μετέδωσαν τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι φιλελεύθεροι του Τριντό θα ξεπεράσουν τις 170 έδρες, δηλαδή εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 338 εδρών, έναντι περίπου 100 που εξασφαλίζουν οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, οι οποίο βρίσκονται στην εξουσία από το 2006.

    Διαβάστε επίσης:Παραιτήθηκε από την ηγεσία των συντηρητικών ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά, Στ. Χάρπερ

    [16] Νέα διεθνής γενετική έρευνα: Ο σκύλος πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία

    Οι σκύλοι έλκουν την καταγωγή τους από την Κεντρική Ασία, πιθανότατα από τη Μογγολία ή το Νεπάλ, όπου εξημερώθηκαν από τους λύκους για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της, η οποία έκανε γενετικές αναλύσεις σε δείγματα από χιλιάδες σκύλους ανά τον κόσμο.

    Οι σκύλοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 15.000 χρόνια. Η εξημέρωση ορισμένων άγριων λύκων έγινε σταδιακά, καθώς αυτοί πλησίαζαν τους καταυλισμους των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι βρήκαν πολύτιμη βοήθεια στους σκύλους, όταν πήγαιναν για κυνήγι.

    [17] Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά θα αξιοποιηθούν για «σούπερ» τροφές

    Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά.

    Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.

    Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με κινεζικούς φορείς, πανεπιστήμια και εταιρείες, για μια πιθανή αντίστοιχη αξιοποίηση κινεζικών φυτών. Ήδη έχει γίνει επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα και ανταλλαγή δειγμάτων φυτών και μούρων.

    Η σχετική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε σε χθεσινοβραδινή ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την οποία οργάνωσαν οι εταιρείες Βιορύλ ΑΕ και Πάξμαν ΕΠΕ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα.

    Όλοι οι αυτοί οι φορείς συνεργάσθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς ερευνητικού έργου, το οποίο εντάχθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας, συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και βαίνει στην ολοκλήρωσή του αυτόν τον μήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2015 - 8:32:27 UTC