Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του Αλ. Τσίπρα με υπουργούς στη Βουλή
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη
  • [03] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Τραγικό» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων
  • [04] ΠτΔ: Ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, μπροστά στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο
  • [05] «Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής για το ασφαλιστικό»
  • [06] Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας
  • [07] Equity Investment Forum: Γέφυρα με πηγές άντλησης κεφαλαίων
  • [08] Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για αλλαγές στη φορολογία
  • [09] Φ. Ολάντ: Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France «δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία»
  • [10] Οι Αιγύπτιοι γύρισαν την πλάτη στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών
  • [11] Εξερευνώντας νέες αγορές εργασίας στα χρόνια της κρίσης
  • [12] Οι Κιτσοπούλου και Περλέγκας «με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά»
  • [13] Μικρές εστίες φωτός δημιουργεί ο εικαστικός Κ.'Εσσλιν, για τα παιδιά σε εμπόλεμες χώρες
  • [14] «Τελειώνουμε με τους εθνικούς προμηθευτές και τα αλόγιστα εξοπλιστικά προγράμματα»
  • [15] Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή
  • [16] Δ. Μάρδας: Αγγίζονται πλέον θέματα που καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν
  • [17] Στην Αθήνα αναμένεται να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ

  • [01] Συνεργασία του Αλ. Τσίπρα με υπουργούς στη Βουλή

    Στο γραφείο του στη Βουλή, βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει συνεργασία με υπουργούς για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

    Ανάμεσα, στους υπουργούς που έχουν μεταβεί στη Βουλή είναι οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη

    Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι γέφυρα τριών ηπείρων, ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

    Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι το μήνυμα της Ελλάδας και της πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής την οποία στηρίζει, καθώς, όπως τόνισε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού και ζητά από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια ειδικότερα της Αιγύπτου και επισήμανε ότι απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης σε όλη την περιοχή.

    Αναφερόμενος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, είπε ότι θα συνέβαλε σε αυτήν μία δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

    «Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φιλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην ΕΕ» είπε ο κ. Κοτζιάς

    Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών, μια συνεργασία όμως που δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, κάτι που «θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας».

    Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη νέα του πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου που θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο διάλογο επί των κοινοτήτων στη περιοχή, στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένουν να αποτραπούν νέα.

    [03] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Τραγικό» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων

    Την εκτίμησή του ότι θα είναι τραγικό για τη ΝΔ να διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, διατύπωσε ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα.«Θα ήταν τραγικό, αν πηγαίναμε σε ντιμπέιτ. Ευτυχώς που βλέπω ότι εγκαταλείπεται ως ιδέα» είπε ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος προέβλεψε ότι αν οι τέσσερις υποψήφιοι «μονομαχήσουν» τηλεοπτικά θα σημειωθούν εντάσεις, πόλωση, γεγονός που -όπως υπογράμμισε- θα αποβεί σε βάρος της ενότητας της παράταξης.

    «Ελοχεύει ο κίνδυνος να πάμε σε μια διαδικασία που δεν θα τιμά την ιστορία της παράταξης. Ελπίζω να μην συμβεί» είπε.

    Ο κ. Γκιουλέκας διαφωνεί και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο περισσότερο αργούμε να φθάσουμε στην αναμέτρηση τόσο περισσότερο υπάρχει κίνδυνος να γίνουν ευτράπελα» τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την εκλογή προέδρου είναι πολύ μεγάλο και «οι υποψήφιοι δεν έχουν πλέον τι να πουν».

    «Δεν ενδιαφέρει πολλούς τι θα γίνειΒ· ενδιαφέρει να τελειώνομε γρήγορα. Να κάνουμε λιγότερο θόρυβο, να απασχολήσουμε τον ελληνικό λαό όσο γίνεται λιγότερο» επισήμανε.Κατηγορηματικά αντίθετος και με τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, εμφανίζεται ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο οποίος είπε ότι θα έπρεπε οι ψηφοφόροι να εγγραφούν σε λίστες και να υπογράψουν ένα κείμενο «αρχών και αξιών» για να έχουν το δικαίωμα ψηφοφορίας. «Με 2 - 3 ευρώ όποιος θέλει ψηφίζει. Σκεφτείτε εμένα στον Περισσό να εκλέγω τον γραμματέα του ΚΚΕ» είπε.

    Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό είπε ότι, όταν κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πρότεινε να «παγώσουν» μισθοί και συντάξεις για 2 χρόνια, η τότε αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μεταρρύθμιση και η σύνταξη θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα σε κάποιο βαθμό.

    [04] ΠτΔ: Ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, μπροστά στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο

    Κάλεσμα προς τους Iεράρχες να δώσουν το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας ότι στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο 'Ανθρωπος και η Ειρήνη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», την οποία διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Απευθυνόμενος στους Iεράρχες, ο κ.Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον ακόλουθο Μακαρισμό, όπως καταγράφεται στο 5ο Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται», υπογραμμίζοντας «Εσείς λοιπόν, με την σοφία και την ανιδιοτέλεια που σας προικίζει εκ Θεού το ιερατικό σας σχήμα, δώστε το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας την θεμελιώδη για το Γένος των Ανθρώπων αρχή: Στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο 'Ανθρωπος και η Ειρήνη. Ουδεμία άλλη σκοπιμότητα επιτρέπεται να κατισχύσει, όποιο και αν είναι το «περίβλημα» υπό το οποίο εμφανίζεται».

    Αναφερόμενος στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο υπογράμμισε ότι ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, λέγοντας: «Κι ακόμη τούτο, που αφορά πρωτίστως την Ορθοδοξία: Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικώς το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σ' αυτήν την άφατη τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», αποκτά καίρια σημασία κυρίως εξαιτίας του ότι διεξάγεται σε μια περίοδο μοναδικής ιστορικής κρισιμότητας. Κρισιμότητας, η οποία προκύπτει πρωτίστως λόγω του ότι, για μιαν ακόμη φορά δυστυχώς, τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή κλονίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών στην περιοχή. Περαιτέρω δε, λόγω της «έκρηξης», κυριολεκτικώς, των ροών προσφύγων πολέμου, τα πλήγματα κατά της ειρήνης διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αυτονοήτως αντίθετης προς κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης. Η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις.

    Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη προς τις ιστορικές καταβολές της Μέσης Ανατολής. Και τούτο, διότι ο γεωγραφικός χώρος της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες κοιτίδες ιστορικού πολιτισμού παγκοσμίως. Τεκμηριωμένη απόδειξη αποτελεί το ότι τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού στην περιοχή προέκυψαν από την όσμωση διαφορετικών πολιτισμών. Και, για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, από την πολιτισμική όσμωση η οποία συντελέσθηκε όταν ο Ελληνικός Πολιτισμός συνάντησε τους τοπικούς Πολιτισμούς κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Στην πορεία, προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε, και μάλιστα αποφασιστικώς, η Ορθόδοξη παράδοση, αφού η Ορθόδοξη ιεραποστολή, εξ αρχής, αγκάλιασε τις τοπικές γλώσσες και τους τοπικούς Πολιτισμούς, βεβαίως στο μέτρο που κι εκείνοι ήθελαν ν' ακούσουν και ν' αποδεχθούν το Ευαγγελικό Μήνυμα.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, η Μέση Ανατολή, κατά τις ιστορικές καταβολές της και τον αντίστοιχο ιστορικό προορισμό της, μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης Λαών και Πολιτισμών. Ιδίως δε τόπος, όπου η θρησκευτική διαφορετικότητα όχι μόνον δεν διχάζει τους Λαούς, αλλά τους οδηγεί στον προαναφερόμενο δρόμο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Και σ' αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό το ότι σήμερα, για τον παγκόσμιο νομικό -και όχι μόνον φυσικά- πολιτισμό, το δικαίωμα σε μια ανεκτική πολυθρησκευτική κοινωνία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ. Σωτήριο και εν συνεχεία με τον Προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ Αράμ Α΄.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:30 τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο.

    [05] «Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής για το ασφαλιστικό»

    Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, καθώς είναι συμβουλευτικός ο ρόλος της είπε το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

    Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία λόγω των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως συνολικότερα το θέμα των κόκκινων δανείων «πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση» αλλιώς η προσπάθεια θα είναι «ατελέσφορη».

    Για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά, όπως είπε, δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.

    Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του, ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο, όπως είπε, έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

    Για τη γγ Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης».

    Αναφορικά με τα αυθαίρετα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση στον ισχύοντας νόμο ενώ παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επεξεργάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση.

    [06] Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας

    Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας υποχώρησε κάτω από το 7%, εν μέρει εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων, αυξάνοντας τις πιέσεις προς το Πεκίνο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και να λάβει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6,9% μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, οριακά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,8% αλλά χαμηλότερα από το 7% του δεύτερου τριμήνου.

    Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν ο χαμηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6,2%.

    [07] Equity Investment Forum: Γέφυρα με πηγές άντλησης κεφαλαίων

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη υποστήριξη για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, καθώς το Equity Investment Forum, στοχεύει στο να τις φέρει πιο κοντά στις πηγές άντλησης κεφαλαίων.

    Για το λόγο αυτό, προσκαλεί να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του προσεχούς Equity Investment Forum όλοι όσοι:

    - Διαθέτετουν επιχειρηματικές προτάσεις, επενδυτικά σχέδια, που αναζητούν χρηματοδότηση

    - Επιδιώκουν την επέκταση της επιχείρησής τους στις ξένες αγορές, ώστε να προσελκύσετε νέους πελάτες, συνεργάτες και επενδυτές

    - Θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τις δυνατότητες που προσφέρουν οι χρηματιστηριακές αγορές

    - Εξετάζουν την υλοποίηση μίας νέας ή καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας

    Τιμώμενη χώρα το Ισραήλ

    Πρόκειται για πέντε οργανισμούς που ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν το Equity Investment Forum, στην Αθήνα, στις 7-8 Δεκεμβρίου 2015. Κύριος σκοπός η ενημέρωση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους: από την εκκίνηση της επιχείρησης, έως την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

    Σημειώνεται ότι το Forum αποτελεί μετεξέλιξη του επιτυχημένου ?International Venture Capital & Private Equity Forum?, το οποίο υλοποιούνταν συνεχώς επί 12 έτη. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ.

    [08] Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για αλλαγές στη φορολογία

    Στην τελική ευθεία κρίσιμων αποφάσεων για αλλαγές στη φορολογία που αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση και θα συμβάλλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων εισέρχεται η κυβέρνηση.

    Έως και την Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την παράταση για μία εβδομάδα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή. Στο υπουργείο εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα εφαρμοσθεί το μέτρο, ποιές εξαιρέσεις θα υπάρξουν και που θα βρεθούν τα ισοδύναμα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει "κλειδώσει" κάποιo από αυτά.

    Έως την Παρασκευή θα έχει οριστικοποιηθεί επίσης πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός στο μισό της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ ευρώ πέρυσι, βάση της σχετικής υποχρέωσης του μνημονίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται είτε ο περιορισμός στο μισό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής του, είτε η μείωση του επιδόματος στο μισό και η χορήγησή του σε όσους το ελάμβαναν και πέρυσι.

    Τα μέτρα αυτά αλλά και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων, που παραμένει σε εκκρεμότητα μετά την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων με τους Θεσμούς που ξεκινούν ξανά αυτή την εβδομάδα.

    Αύριο έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών για έναν νέο γύρο σύντομων διαπραγματεύσεων σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δύο επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τη φορολογία των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνει στην θέσπιση κλίμακας που θα φορολογεί με χαμηλό συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και έτσι θα είναι δικαιότερο από το σημερινό των δύο συντελεστών. Παράλληλα, αναμένεται να διευθετηθεί και το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων. Η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησής τους στις εφορίες δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα που δεν εισπράττονται έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο ίδιος και το επιτελείο του αναζητούν τη νέα ρύθμιση που θα προστατέψει τους ιδιοκτήτες από φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα που δεν εισπράττουν.

    Ανοικτό στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι και το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Ο Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς το δικαιότερο προκειμένου να πληρώνουν περισσότερο αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και υψηλής εμπορικής αξίας.

    Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα αφορούν το 2016 προκειμένου να μετασχηματισθεί σε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ενώ τώρα, ως γνωστόν, φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αναμένεται δε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συμπεριλάβει και την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο εξωτερικό.

    Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο ΤΑΧΙS ως και την ερχόμενη Πέμπτη. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη ως και το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, έσοδα τα οποία θα ενσωματωθούν στον φετινό προϋπολογισμό.

    Από σήμερα εξάλλου, όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα διαπιστώσουν ότι το επιτόκιο της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 5% από 3% . Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο και αφορά οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

    [09] Φ. Ολάντ: Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France «δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία»

    Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France "δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι οι περικοπές που εξετάζονται στην γαλλική αεροπορική εταιρεία θα μπορούσαν να "αποφευχθούν" μέσω του διαλόγου ανάμεσα στη διεύθυνση και τους υπαλλήλους.

    "Ένας αριθμός παρατηρητών θέλει πάντα να υπάρχει ένα καζάνι που βράζει και θα εκραγεί. Όχι! Η σύγκρουση στην Air France δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία", δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

    Μερικές ώρες πριν από την έναρξη μιας "κοινωνικής διάσκεψης" μεταξύ των συνδικάτων, των εργοδοτών και της γαλλικής κυβέρνησης, ο Φρανσουά Ολάντ, αμυνόμενος και υπό την πίεση ερωτημάτων για μια επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος στη Γαλλία, πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε το θέμα της Air France "μια γενική υπόθεση".

    "Οφείλουμε να ζούμε σε μια ήρεμη κοινωνία. Υπάρχουν πάντα συγκρούσεις (...) Πώς τις ξεπερνάμε; Με τη βία; Σίγουρα όχι. Με την ηρεμία και επομένως με τον διάλογο", σημείωσε.

    [10] Οι Αιγύπτιοι γύρισαν την πλάτη στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών

    Πολλοί Αιγύπτιοι γύρισαν την πλάτη χθες στην πρώτη φάση βουλευτικών εκλογών τις οποίες ο Πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτησε ως ορόσημο στον δρόμο για τη δημοκρατία αλλά οι κριτικοί του, θεωρούν απάτη.Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Ρόιτερς είπαν ότι μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει, σε άκρα αντίθεση με τις ουρές που είχαν σχηματιστεί στις εκλογές το 2012, το οποίο δείχνει ότι ο Σίσι, ο οποίος απολάμβανε κάποτε θαυμασμό σε επίπεδο φανατισμού, χάνει δημοτικότητα.

    Ένα μεγάλο τμήμα όσων απείχαν από τις εκλογές αποτελούνταν από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του Προέδρου.

    [11] Εξερευνώντας νέες αγορές εργασίας στα χρόνια της κρίσης

    Εκτός από τη φυγή κεφαλαίων, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει και φυγή ανθρώπων και μάλιστα κυρίως νέων επιστημόνων. Η πιο έντονη τάση για μαζική φυγή κατεγράφη από το Eures (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική κινητικότητα) το 2011 και το 2012 και κορυφώθηκε το 2013. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που απευθύνθηκαν τότε στο Eures, διερευνούσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους την ξένη αγορά εργασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώθηκε πτωτική τάση στην τάση φυγής των Ελλήνων.

    Αυτός που αναζητά δουλειά στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές είναι νέος, 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στο eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση των νέων, η αναζήτηση εργασίας αφορά μία μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, το 2011-2012, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομολόγους. Η αναζήτηση των άνω των 45, είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγος του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο σύζυγοι δουλειά στο εξωτερικό, αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου Eures στην Ελλάδα, Κατερίνα Φλάκα.

    Κοινός παρονομαστής όσων θέλουν να δουλέψουν σε ξένη χώρα, είναι η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Κατά την έναρξη της κρίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, κυρίως από ανθρώπους που δεν μιλούσαν ξένες γλώσσες. Παράλληλα, πολλοί ήταν οι καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης που αναζήτησαν και βρήκαν δουλειά στην Κύπρο. Το μεγάλο ρεύμα σταμάτησε όταν η κρίση χτύπησε την Κύπρο. Μάλιστα πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν, αν και το ενδιαφέρον για εργασία στη Μεγαλόνησο δεν έχει τελείως εξαφανιστεί.

    [12] Οι Κιτσοπούλου και Περλέγκας «με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά»

    Χαρακτηριστικά μεγάλης τέχνης αναγνωρίζουν στο ρεμπέτικο τραγούδι η Λένα Κιτσοπούλου και ο Γιάννος Περλέγκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις δυο βραδιές στον Ιανό, 24 και 31 Οκτωβρίου, όπου μαζί με το συγκρότημα Ραστ Χιτζάζ θα ερμηνεύσουν «με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά» και μοναδικό κριτήριο ...«τα γούστα τους».

    'Αρτι αφιχθείσα από την Ισπανία, όπου το έργο της «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α», μαζί με το «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη και το «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού, ανέβηκαν υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου από Ισπανούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης ( Centro Dramatico Nacional ), η Λένα Κιτσοπούλου συνεχίζει δυναμικά να γράφει, να παίζει, να σκηνοθετεί και να τραγουδά. Αναγνωρίζει τα κοινά μας στοιχεία με τους Ισπανούς και όπως την διαβεβαίωσαν, τουλάχιστον οι Ισπανοί θεατές που παρακολούθησαν τις παραστάσεις, τα έργα της θα μπορούσαν άνετα να είχαν γραφεί από Ισπανό συγγραφέα.

    Όσο για την ελληνική μουσική, αυτή έχει τον δικό της χαρακτηριστικό ρόλο σχεδόν σ' όλα τα έργα της Κιτσοπούλου, οπότε δεν ξενίζει καθόλου που η ίδια, πολύ συχνά, παίρνει το μικρόφωνο ξεφεύγοντας από την μοναξιά της γραφής: «προσωπικά ευχαριστιέμαι κάθε φορά αυτές μας τις συναντήσεις με τον Γιάννο (Περλέγκα) και τους Ραστ Χιτζάζ» λέει για τις επικείμενες βραδιές τους στον Ιανό.

    [13] Μικρές εστίες φωτός δημιουργεί ο εικαστικός Κ.'Εσσλιν, για τα παιδιά σε εμπόλεμες χώρες

    Στα παιδιά που ζουν στις εμπόλεμες ζώνες πολλών χωρών του σύγχρονου κόσμου, είναι αφιερωμένη η έκθεση «playground» του εικαστικού Κωνσταντίνου Έσσλιν, από τις 20 Οκτωβρίου στη gallery genesis.Στη σειρά από 17 έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, τα σχέδια και την εικαστική εγκατάσταση, αναδύονται αυτοσχέδιες παιδικές χαρές-τόποι που τα παιδιά επιμένουν να τρέπουν σε ελπιδοφόρους μικρόκοσμους, μέσα από τα μπετονένια συντρίμια μιας θραυσματικής πόλης που ισοπεδώνεται ξανά και ξανά από τις εχθροπραξίες.

    Πέντε χρόνια μετά την πρώτη του ατομική έκθεση, τη διεθνή συμμετοχή του στην 26η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και μια σειρά συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις, ο Κωνσταντίνος Έσσλιν εγκλωβίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, διεκδικώντας με τόλμη το βλέμμα του θεατή.Το «playgoroynd» είναι η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη και την επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

    [14] «Τελειώνουμε με τους εθνικούς προμηθευτές και τα αλόγιστα εξοπλιστικά προγράμματα»

    «Τελειώνουμε με την περίοδο και των εθνικών προμηθευτών και των αλόγιστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν 'έβλεπαν' σε βάθος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στην εκπομπή ?Δεύτερη Ανάγνωση? του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ?Πρακτορείο 104,9 FM?.

    «Είμαστε σε περίοδο στενών οικονομικών, αλλά αυτό μας δίνει και καινούργιες δυνατότητες. Οι καινούργιες δυνατότητες είναι με λίγα χρήματα να παράξουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Εμείς, αυτή τη στιγμή, προετοιμαζόμαστε μαζί με τα κεντρικά επιτελεία σε μια τολμηρή αλλά πολύ σταθερή ανασυγκρότηση του ίδιου του ΣτρατούΒ· ήδη βρισκόμαστε σε πολύ προωθημένο επίπεδο ώστε να πάρουμε αποφάσεις και δεύτερον τελειώνουμε με την περίοδο και των εθνικών προμηθευτών και των αλόγιστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν έβλεπαν σε βάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, εξηγώντας ότι «υπήρχαν αγορές μόνο στη βάση της τιμής κτήσης και χωρίς να υπολογίζεται το βάθος, πόσο χρειάζεται για συντήρηση για όλα αυτά τα χρόνια που τα συστήματα αυτά είναι εν ζωή».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του συνεχούς εκσυχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας: «Εμείς έχουμε βάλει ως βασικό στοιχείο τη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό τους και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας -κρατικής και ιδιωτικής- σε αυτό το πράγμα. Κι έχουμε μεγάλες δυνατότητες, γι' αυτό άλλωστε βρεθήκαμε στη διεθνή έκθεση στις ΗΠΑ. Δεν βρεθήκαμε ούτε για να αγοράσουμε ούτε για να πουλήσουμε. Βρεθήκαμε για να ανοίξουμε δρόμους, συνεργασίες της αμυντικής μας βιομηχανίας με μεγάλες εταιρείες κρατικές ή ιδιωτικές του εξωτερικού ώστε να παράγεται προστιθέμενη αξία και για την οικονομία, αλλά και συγχρόνως εκεί που είμαστε σε συμμετοχή στο 10% από την πλευρά της αμυντικής βιομηχανίας στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, να πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό».

    Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε ακόμη στην έρευνα που πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού στα αρχεία της Βέρμαχτ, επισημαίνοντας πως σήμερα, στο πλαίσιο των δύο εορτασμών -της απελευθέρωσης της Αθήνας και της 28ης του Οκτώβρη- έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μια εκδήλωση, η οποία αφορά την ανάδειξη της δουλειάς που έχει γίνει πάνω σε αυτά τα αρχεία.

    «Υπάρχει το ζήτημα του κατοχικού δανείου π.χ. Τέτοια έγγραφα θα εμφανιστούν και σήμερα. Αξιώνουμε τα δικαιώματά μας και νομίζω ότι εδώ έχουμε μπροστά μας μια πληγή που πρέπει να κλείσει και όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να ενδιαφερθούν και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να το θέλει ώστε να κλείσει αυτό το κομμάτι της ιστορίας, η οποία έχει πολύ ηθικό ζήτημα μέσα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όπως είπε και ο Μανώλης ο Γλέζος, κι ένα μάρκο να ήταν, εμείς θα έπρεπε να το διεκδικήσουμε».

    Ανέδειξε δε την οικονομική πτυχή του ζητήματος, το οποίο, όπως τόνισε, «πρέπει να κλείσει, όπως έχει κλείσει με μια σειρά άλλες χώρες» και υπογράμμισε τη σημασία που έχει «να μάθει και ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια, μέσα σε αυτή την πορεία διεκδίκησης, ιδιαίτερα του κατοχικού δανείου, που δεν αμφισβητείται από κανέναν».

    Μεταξύ των εγγράφων που έχει μελετήσει η Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού είναι ένα έγγραφο που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τους καταδότες και ο τρόπος που τους αντάμειβαν, ενώ ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η σύληση του εθνικού μας πλούτου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τους Ναζί.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της δουλειάς της Διεύθυνσης Ιστορίας του Στρατού, ο κ. Βίτσας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «ένας λαός που βάζει σε λήθη το παρελθόν του τότε έχει πολλά προβλήματα σε σχέση με το παρόν και το μέλλον».

    Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας σε μια ?θερμή?, αυτή την περίοδο, περιοχή του πλανήτη, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Δεν είμαστε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας απλά για να ανησυχούμε, αλλά για να προετοιμαζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις. Άρα βεβαίως είμαστε σε μια θερμή περιοχή, δυστυχώς, στην οποία η Ελλάδα, όμως, μπορεί να παίξει -κι αυτό γίνεται αποδεκτό- έναν ρόλο σταθεροποίησης, σταθερότητας και βεβαίως ειρήνης. Βεβαίως, κάθε χώρα προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της σε διεθνές επίπεδο».

    Τόνισε δε, ότι η σταθερή θέση που έχει κρατήσει η Ελλάδα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμιο επίπεδο «ευνοεί να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, από τα οποία είμαστε ανυποχώρητοι» και πρόσθεσε: «Αυτό έχει δύο βασικά στοιχεία: το ένα στοιχείο είναι η εσωτερική σταθεροποίηση στο επίπεδο της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας και δεύτερο η δυνατότητα που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για οποιαδήποτε αποτροπή και η δυνατότητα να παίζουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι».

    [15] Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή

    Το επίκεντρο ενός σημαντικού διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, γίνεται, σήμερα και αύριο, η Αθήνα, που θα ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.

    Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, και άρχισε σήμερα, είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.

    Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του ρόλου των θρησκευτικών ηγετών στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της συμβολής τους στην επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

    Στη Διεθνή Διάσκεψη, συμμετέχουν εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, (κ.κ. Θεόδωρος, Ιωάννης και Θεόφιλος), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας (κ.κ. Ιερώνυμος, Χρυσόστομος, Αναστάσιος, Δημήτριος, Σωτήριος Ιωάννης και Εμμανουήλ), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτης κ.κ. Ιλαρίων, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας (κ.κ. Αράμ, Παύλος, Νικόδημος).

    Παρόντες θα είναι και προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

    Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ.κ. Σωτήριο, και στη συνέχεια με τον προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄. Κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχει ο κ. Παυλόπουλος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

    Διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματίσει και ο κ. Κοτζιάς με τους προσκεκλημένους ομολόγους του, με εξέχουσα αυτή που θα έχει αύριο με την κ. Νούλαντ.

    [16] Δ. Μάρδας: Αγγίζονται πλέον θέματα που καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν

    Με τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αγγίζονται πλέον θέματα τα οποία ουδέποτε τόλμησε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγγίξει στο παρελθόν, τόνισε μιλώντας στο μεσημεριανό ενημερωτικό μαγκαζίνο του «Πρακτορείου 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας.

    Αναφερόμενος σε ένα απ' αυτά τα θέματα, τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, τόνισε: «το γεγονός ότι τα πρόστιμα τα οποία πλήρωναν οι επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο, οι οποίες παραβατούσαν, μειώνονται στο 50%, αυτό μπορεί να το θεώρησαν κάποιοι ένα αρνητικό στοιχείο γιατί ενδεχομένως να ήθελαν να βλέπουν πρόστιμα της τάξης του 100% γιατί έτσι να θεωρούσαν ότι αποδίδεται η φορολογική δικαιοσύνη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι πρόστιμα 100% δεν υπάρχουν σε καμία χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, το ζητούμενό μας ποιο είναι; Να τσακίσουμε τον επιχειρηματία ή να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εμείς θεωρούμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».

    Διευκρίνισε δε ότι «αναφερόμαστε στο 50% του προστίμου και όχι του φόρου, ο οποίος παραμένει αυτός που είναι, ενώ τα πρόστιμα που αντιστοιχούν σε αυτόν τον φόρο αλλάζουν» και εξήγησε: «Θα σας θέσω τα εξής απλά, πρακτικά θέματα, τα οποία οδηγούσαν σε μία πολιτική παράνοιας με το 100% και το 120% των προστίμων στην παλαιότερη εποχή: είστε επιχειρηματίας, ελέγχεστε τώρα, με μια καθυστέρηση πέντε ετών και διαπιστώνει ο μηχανισμός, ο οποίος σας ελέγχει, ότι πριν από πέντε χρόνια είχατε μια παράβαση. Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μετά από 5-6 χρόνια. Αρχίζουν μετά να πέφτουν τα πρόστιμα [...] Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια καθυστερούν άλλα πέντε χρόνια να εκδικάσουν την υπόθεση. Άρα, έχουμε κι άλλα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι ας υποθέσουμε ότι ως επιχειρηματίας κάνατε μια φορολογική παράβαση. Ευθύνεστε εσείς για το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους;» Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα επιχείρησης στην οποία επιβλήθηκε φόρος 385.000 ευρώ για κάτι που έκανε και, αυτή τη στιγμή, το οφειλόμενο ποσό είναι 1,4 εκατ. ευρώ.

    [17] Στην Αθήνα αναμένεται να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ

    Στην απόφαση να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα φέρεται να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με την αποστολή του ΔΝΤ, της οποίας ηγείται η Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των υπόλοιπων Θεσμών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 8:32:23 UTC