Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο
  • [02] Αν. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9»: Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
  • [03] Το προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο της σύντομης συνάντησης Τσίπρα -Αβραμόπουλου -Άσελμπορν
  • [04] Eurostat: Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
  • [05] Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Ευκ. Τσακαλώτο να ζητήσει απο την Κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει με την παραίτησή της
  • [06] «Επίσημη πρώτη» σήμερα για το hot spot στη Λέσβο

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετική πρόταση του προεδρεύοντος του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη, αποφάσισε να διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες, τα μεσάνυχτα απόψε, τόσο επί της αρχής.

    Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε τέσσερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενόψει της αποψινής ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα ζητεί ονομαστική ψηφοφορία επί: του άρθρου 1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, του άρθρου 5, για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, του άρθρου 13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, και του άρθρου 21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

    Νωρίτερα κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.Το αίτημα υπογράφουν 15 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 9 από το Ποτάμι και ζητείται ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 2, 5, 13 και 21.Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το άρθρο 2 φορολογικά, το άρθρο 5 είναι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το άρθρο 13 είναι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

    [02] Αν. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9»: Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

    «Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Εμείς δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτή την εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισηςΒ· δεν βγαίνει η διατήρησή του, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα τροφοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει» είπε ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «πλην εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα για να έρθει η κατάρρευση», ουδείς διαφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

    Επικαλούμενος δε, σχετικές μελέτες σημείωσε: «Το 2030, το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών. Το 2035 θα είναι στο 40%. Αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλάμε; Αν τώρα δεν πάρουμε εμείς μέτρα, για την κατάσταση που θα έρθει μετά, για να δούμε πώς θα ενισχύσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι το μόνοασφαλιστικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο δεν έχει αποθεματικά».

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ελλείμματα θα τα αντιμετωπίσουμε με περικοπή συντάξεων» και ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσα από τον εξορθολογισμό και την άρση αδικιών στη λειτουργία του συστήματος.

    [03] Το προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο της σύντομης συνάντησης Τσίπρα -Αβραμόπουλου -Άσελμπορν

    Σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επιστρέφοντας από την Σύνοδο Κορυφής, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, οι οποίοι επέστρεφαν από τη Λέσβο.

    Στην σύντομη συνομιλία τους παρίσταντο και οι αναπληρωτές υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Μεταξύ τους αντάλλαξαν πληροφόρηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που αφορούσαν το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

    [04] Eurostat: Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

    Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα -και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

    Αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με το ποσοστό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2014).

    Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 22,1% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδοιας το 21,5%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά") το 17,2% του πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 17,2%, 8,9% και 11,1%. Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 36% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,4% (122 εκατ. άνθρωποι).

    Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία (40,2%) και η Βουλγαρία (40,1%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Δανία.

    [05] Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Ευκ. Τσακαλώτο να ζητήσει απο την Κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει με την παραίτησή της

    Να διευκολύνει με την παραίτησή της ζητεί η κυβέρνηση από την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, για την οποία εκκρεμούν δύο υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επικοινωνήσει με την κ. Σαββαΐδου και να της ζητήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση με την παραίτησή της.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έτσι η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητα της και επισήμαιναν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σκιές σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές και για ένα τέτοιο κρίσιμο πόστο.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στην κ. Σαββαϊδου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τον νόμο που αφορά στον φόρο 20% επί της τηλεοπτικής διαφήμισης. Όσον αφορά στη δεύτερη υπόθεση, η κ. Σαββαΐδου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, σε υπόθεση φορολογικού προστίμου.

    [06] «Επίσημη πρώτη» σήμερα για το hot spot στη Λέσβο

    Η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων σε ένα παλιό στρατόπεδο στη Μόρια, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα επίσημα με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο να σημειώνει σε δηλώσεις του πως «αυτό σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών».

    Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στη Λέσβο, επίσης, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν, αλλά και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, διαπίστωσαν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και συνομίλησαν με επαγγελματίες του χώρου και εθελοντές που συμμετέχουν της διαχείρισης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά συρρέουν στις εκεί εγκαταστάσεις. Επίσης, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο, και τους χώρους περίθαλψης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα στη Λέσβο αν είχε γίνει 10 μήνες πριν θα είχαμε αποφύγει όσα ζήσαμε το καλοκαίρι. Το κυριότερο όμως είναι πως θα είχαμε αντιμετωπίσει με περισσότερη ανθρωπιά όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

    Ας σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος με δήλωση του συνεχάρη τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την προσπάθεια τους, ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να συγχαρεί τον λαό της Λέσβου για την προσφορά και την αλληλεγγύη που έχει δείξει στους πρόσφυγες».

    Πριν αναχωρήσουν, οι τρεις αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και παρακολούθησαν τη διαδικασία αναχώρησης μεταναστών και προσφύγων για τον Πειραιά με το ναυλωμένο από το ελληνικό κράτος πλοίο «Τέρα Τζετ». Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αποστολές αστυνομικών και ακτοφυλακής από τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2015 - 16:32:14 UTC