Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΚΤ επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [02] Ισραήλ: Οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μια "Παρασκευή της επανάστασης"
  • [03] Β. Όρμπαν: Σήμερα η απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των συνόρων με την Κροατία
  • [04] Σε πέντε χρόνια στα καταστήματα τα πρώτα χάρμπουργκερ με κρέας εργαστηρίου
  • [05] «Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα»
  • [06] Καθορισμός των δικαιολογητικών για όσους ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη
  • [07] Δημιουργήθηκε το πρώτο τεχνητό δέρμα που επικοινωνεί άμεσα με τον εγκέφαλο

  • [01] Η ΕΚΤ επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτει, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, σημειώνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση.

    Αντί για τις αρχικά προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, δηλαδή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

    Με κάτι τέτοιο διαφωνούν πολλά κράτη μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.

    [02] Ισραήλ: Οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μια "Παρασκευή της επανάστασης"

    Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις για μία "Παρασκευή της επανάστασης" στη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας μετά την εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο για τα επεισόδια βίας.

    Η σύνοδος αυτή, την οποία ζήτησε η Ιορδανία, η μοναδική αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου, θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.

    Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ συγκλονίζονται από συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς που πετούν πέτρες και ισραηλινούς στρατιώτες, επιθετικές ενέργειες μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων και επιθέσεις, κυρίως με μαχαίρι, που προκαλούν φόβους για το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφάντα.

    Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες βράδυ πως μόνο οι άνδρες άνω των 40 ετών επιτρέπεται να εισέλθουν για την προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, "στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Από τα βίαια επεισόδια έχουν σκοτωθεί 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί επιτιθέμενοι, και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από παλαιστινιακής πλευράς, ενώ από ισραηλινής πλευράς οι νεκροί είναι επτά και οι τραυματίες δεκάδες.

    Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στις 9 Οκτωβρίου, έπειτα από την εβδομαδιαία προσευχή, στη λωρίδα της Γάζας, αποκομμένη εδαφικά από τη Δυτική Όχθη και κλειδωμένη από τον ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό.

    [03] Β. Όρμπαν: Σήμερα η απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των συνόρων με την Κροατία

    Η Ουγγαρία θα αποφασίσει σήμερα για το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων της με την Κροατία προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση M1.

    Ο Όρμπαν είπε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας τις πρώτες απογευματινές ώρες, το οποίο θα συζητήσει την κατάσταση και θα "λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις".

    Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει ήδη κατασκευάσει έναν φράχτη από συρματόπλεγμα στα νότια σύνορά της με τη Σερβία. Η Ουγγαρία έχει επίσης κατασκευάσει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία και ο Όρμπαν δήλωσε χθες πως ο φράχτης μπορεί να σφραγιστεί "μέσα σε μία ώρα αν χρειαστεί".

    [04] Σε πέντε χρόνια στα καταστήματα τα πρώτα χάρμπουργκερ με κρέας εργαστηρίου

    Οι Ολλανδοί επιστήμονες που έχουν πρωτοπορήσει στη δημιουργία κρέατος στο εργαστήριό τους, δήλωσαν ότι σε πέντε περίπου χρόνια το κρέας τους θα σερβίρεται ως χάρμπουργκερ στα καταστήματα.

    Ο Μαρκ Ποστ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και οι συνεργάτες του, όπως δήλωσαν στο BBC, δημιούργησαν ήδη μια εταιρεία για να κάνει το κρέας τους πιο εύγευστο, φθηνότερο και εμπορικά αξιοποιήσιμο.

    Η επιστημονικη ομάδα είχε κάνει μια πρώτη επίδειξη -μαγείρεμα και φάγωμα- του εργαστηριακού κρέατος στο Λονδίνο προ διετίας και από τότε το έχουν βελτιώσει κι άλλο. Τώρα, οι Ολλανδοί δηλώνουν βέβαιοι ότι «όταν το κρέας μας βγει στην αγορά, ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κρέας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευθούν να μην το αγοράσουν για ηθικούς λόγους».

    Αρχικά θα μπορεί κανείς να παραγγείλει το εργαστηριακό κρέας από την εταιρεία των επιστημόνων Mosa Meat (στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ), αλλά, όπως προσδοκούν, όταν η τιμή του πέσει αρκετά, το εμπορικό προϊόν τους θα διατίθεται πλέον ακόμη και στα σούπερ-μάρκετ.

    [05] «Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα»

    Ένα διαφορετικό, "έξτρα τηλεγράφημα", θα στέλνει από σήμερα Παρασκευή, και κάθε εβδομάδα, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων. Πρόκειται για το νέο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο "Το Πρακτορείο", το οποίο θα διανέμεται δωρεάν σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα και σε επιλεγμένα σημεία (πχ βιβλιοπωλεία) ανά την Ελλάδα.

    Στόχος του νέου περιοδικού είναι να φέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ πιο κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της, να αναδείξει ανθρώπους του πνεύματος και της εργασίας, αλλά και απλούς ξεχωριστούς ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας.

    Στο πρώτο του τεύχος, "Το Πρακτορείο" έχει την τύχη να φιλοξενεί συνέντευξη της σπουδαίας τραγουδίστριας, Χαρούλας Αλεξίου στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Εύη Σοφιανού, καθώς και σειρά μικρής έκτασης άρθρων με φωτογραφίες, που θα συνοδεύουν τους αναγνώστες στις σύντομες διαδρομές τους μέσα στην πόλη.

    Χ. Αλεξίου:«Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα»

    Η Χαρούλα Αλεξίου διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 40 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού. Οι παλαιότεροι θυμούνται πολύ καλά, την εντύπωση που είχε κάνει σαν νέο κορίτσι, για το πώς μπορούσε να συγκινεί το ίδιο με τη Μαρίκα Νίνου ή τη Σωτηρία Μπέλλου. Για τον κόσμο η Αλεξίου έγινε σύντομα η «Χαρούλα μας». Τα χρόνια πέρασαν, η διασκέδαση αλλοτριώθηκε, το μουσικό μάρκετινγκ κυριάρχησε, οι πολυεθνικές της μουσικής μπήκαν ακόμα και στα ξωκλήσια, αλλά η Χαρούλα Αλεξίου είναι πάντα δίπλα μας. Την τραγουδάμε, την αγαπάμε με την ίδια ένταση, τη θέλουμε μπροστά. Όπως τώρα, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Το Πρακτορείο"*.

    -Έχετε πει ότι η ζωή είναι ένα μονοπάτι. Το δικό σας μονοπάτι ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τι θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί τους για να τους δώσετε μεγαλύτερη δύναμη προκειμένου να χαράξουν το δικό τους δρόμο;

    -Η ζωή του καθενός είναι μοναδική αλλά είτε το θέλουμε, είτε όχι, εξαρτιόμαστε από τους άλλους, από το σύνολο των ανθρώπων που είναι γύρω μας - ακόμη και μακριά μας, αλλά που μπορεί να φτάνει σε εμάς ο ψυχισμός, η ιδεολογία, το έργο τους... Έχουμε ανάγκη από τα πρόσωπα που θα θαυμάσουμε, ή που θα μας κάνουν να μετρηθούμε κι εμείς με την σειρά μας. Γεννιόμαστε όμως με ένα χάρτη, που έχει διαφορετικά σύνορα από εκείνα των άλλων. Τα όρια μας διαφέρουν αν και διαμορφώνονται απ' το συνολικό γίγνεσθαι. Τα πρότυπα νομίζω πως κατ' αρχήν εξυπηρετούν τις δικές μας κρυφές ανάγκες για να εκφραστούμε και να κερδίσουμε τον χώρο όπου θα αναπτυχθούμε.Στους ανθρώπους ίσως θα έλεγα κάτι που ήδη ξέρουν: Πως η ζωή μπορεί να μη μας περιμένει, αλλά χρειάζεται και τα δικά μας σχέδια για να είναι όμορφη.

    -Τι θα λέγατε πως είναι αυτό που τελικά αξίζει στη ζωή;

    -Το ένα βήμα πιο μπροστά; Η υπέρβαση; Το μοίρασμα; Ο έρωτας; Η απελευθέρωση από τις εμμονές μας; Λόγια σοφών έρχονται στο νου μου, αλλά η ανθρώπινη φύση μας βάζει τις δικές της προτεραιότητες κάθε φορά. Θα έλεγα ίσως, "η ανθρωπιά με τα όλα της" - κι όποιος μπορεί να ξεχνά τους πόνους του, κάτι καταφέρνει πάντα να σώσει από τις αξίες του.

    -Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθώς η κρίση δεν τους δίνει πολλά περιθώρια να ζήσουν στην ίδια τους την πατρίδα;

    -Πονάει η ψυχή μου με τα αδιέξοδα τους. Τα αδιέξοδα όμως είναι κυρίως δικά μας, των ενηλίκων, και περιμένουμε από τα παιδιά να μας σώσουν. Έχουμε φτιάξει μια κοινωνία που βάζει στην πρώτη γραμμή την επαγγελματική-οικονομική αποκατάσταση και αυτό είναι μια σιδερένια μπάλα δεμένη στα πόδια τους. Μοιάζει σαν να μην τους φτιάξαμε και ένα χώρο για τα άλλα όνειρα τους, πέρα από το πώς θα κερδίσουν τα προς το ζην για να εξασφαλίσουμε κι εμείς τα γεράματα μας.

    Οι νέοι πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους προς τη δημιουργία με ελπίδα. Να πάρουν ευχαρίστηση από αυτό που διαλέγουν να κάνουν. Οι πατρίδες χρειάζονται ελεύθερους ανθρώπους και δικαιοσύνη για να λειτουργούν. Υπάρχει αυτό; Τι να πω στα παιδιά; Τους ετοιμάσαμε έναν κόσμο ανάλγητο και τώρα τους λέμε, "τρέξε βρες χρήμα να βοηθήσεις την οικογένειά σου", ή "κοίτα μόνο τον εαυτό σου". Πολύ ταπεινά θα τους έλεγα, "βρείτε όση δύναμη υπάρχει μέσα σας και σωθείτε από τους παλιούς".

    -Ποια φράση θα μπορούσε να είναι η δική σας κατάθεση ψυχής;

    -Χρειάζομαι τους ανθρώπους για να υπάρχω. Όπως και να 'ναι αυτοί.

    -Όπως είπε ένας κριτικός, τα τραγούδια σας είναι βάλσαμο. Εσείς προσωπικά, από που αντλείτε δύναμη;

    -Τα τραγούδια, ναι, είναι βάλσαμο κι οι δικοί μου συνθέτες ήταν μεγάλοι γιατροί-σαμάνοι. Τη δύναμη την παίρνω από τον καλό λόγο των ανθρώπων μου, από μια καλή είδηση, από το χαμόγελο του γιου μου, από τη στήριξη των φίλων μου - κι αν κάνω κι εγώ κάτι όμορφο και καμαρώσω, αυτό με κρατάει για κάμποσο καιρό δυνατή.

    -Ποια είναι η Ελλάδα που εσείς βλέπετε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας σήμερα; Η Ελλάδα που ονειροβατεί; Που εξεγείρεται; Που "παντρεύει" στην κοινωνία της αρώματα και φυλές, που συγχωρεί, ή που αυτή ζητά τα...ρέστα από όλους τους άλλους για τα όσα συμβαίνουν;

    -Βλέπω την Ελλάδα, δηλαδή τους Έλληνες, να μετακομίζουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Να αλλάζουμε τα τετραγωνικά της επιπολαιότητάς μας, να ξεχρεώνουμε τον ωχαδερφισμό μας, να ανοίγουμε πλέον την πόρτα στα ?προς γνώση και συμμόρφωση?. Νομίζω πως οι φτωχοί θα διδάξουν πλέον την αλήθεια της πραγματικής ζωής στους ανόητους. Θα πάρει καιρό, γιατί η μετάλλαξη μας, κράτησε για δεκαετίες. Η πλαστή ευμάρεια δημιούργησε τέρατα.

    Βλέπετε πώς οι απλοί άνθρωποι συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες με τόση συμπόνια; Μήπως πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε με ό,τι μας είναι απαραίτητο και να αφήσουμε λίγο χώρο στα μυαλά μας; Η στέρηση ξυπνά τους ανθρώπους και το μοίρασμα σπέρνει νέα συνείδηση. Αγαπάω την Ελλάδα με πάθος και θέλω το καλό της. Την συγχωρώ για τα λάθη της και δηλώνω θύμα της ομορφιάς της και των ιδιαιτεροτήτων της.

    -Έχετε εδραιωθεί στο συναισθηματικό μας DNA, ως μία καλλιτέχνις και μία γυναίκα με αλήθεια και όραμα, η δική μας Χαρούλα. Πώς αποτυπώνεται όλο αυτό στην δική σας ψυχή και πόση σημασία έχει για εσάς;

    -Είμαι μια γυναίκα που πάλεψε στη ζωή της, γιατί έτσι υποχρεώθηκε να κάνει από τις συνθήκες που προέκυψαν. Αλλά όπως λέει και το τραγούδι μου, ?όση και να 'ναι η δύναμή μου, θέλω ένα άνθρωπο μαζί μου?. Πιστεύω πολύ στην συντροφικότητα και οραματίζομαι έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα είναι μόνος του.

    Το νέο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο "Το Πρακτορείο", διανέμεται δωρεάν κάθε Παρασκευή σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα και σε επιλεγμένα σημεία (πχ βιβλιοπωλεία) ανά την Ελλάδα.

    [06] Καθορισμός των δικαιολογητικών για όσους ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη

    Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αρ. Φύλλου 2208) με την οποία καθορίζονται τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει ο δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στο "νόμο Κατσέλη" στη γραμματεία του Δικαστηρίου για την επικαιροποίηση των στοιχείων της εκκρεμούς αιτήσεώς του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος υποχρεώνει όλους όσοι έχουν υποβάλει αίτηση του νόμου «Κατσέλη», η οποία δεν έχει ακόμη εκδικασθεί - ακόμη και αν έχουν ήδη λάβει προσωρινή διαταγή προστασίας της περιουσίας τους - να προσκομίσουν επικαιροποιημένα στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση.

    Τα δικαιολογητικά ορίζονται ως ακολούθως:

    α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

    β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

    γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015

    δ) εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015

    ε) τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)

    στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015

    ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015

    η) υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων

    θ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη

    Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον ή την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

    Ακόμη με την ίδια απόφαση, "καθορίζεται το υπόδειγμα της τυποποιημένης αίτησης (αίτησης συμπλήρωσης οφειλών) για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί ή επί των οποίων δεν έχει επέλθει συμβιβασμός με τους πιστωτές, όπως η αίτηση αυτή προβλέπεται από το άρθρο 2 παρ. 3 της Υποπαραγράφου Α4 «Τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010» του Ν. 4336/2015".

    [07] Δημιουργήθηκε το πρώτο τεχνητό δέρμα που επικοινωνεί άμεσα με τον εγκέφαλο

    Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πλαστικό «δέρμα», το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πόση πίεση ασκείται πάνω του και ανάλογα να στείλει ένα ηλεκτρικό-αισθητηριακό σήμα στα αντιστοιχα κύτταρα του εγκεφάλου.

    Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα εύκαμπτο υλικό σαν δέρμα, το οποίο μπορεί να «αισθανθεί» την πίεση και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. 'Αλλα είδη τεχνητού δέρματος που είχαν δημιουργηθεί έως τώρα, απαιτούσαν την παρουσία ενός επεξεργαστή ή ενός υπολογιστή για να «μεταφράσει» τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το νέο «δέρμα» τις στέλνει απευθείας και αυτές γίνονται αμέσως αντιληπτές, όπως έδειξαν πειράματα με ζώα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ζενάν Μπάο, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός τεχνητού δέρματος με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, το οποίο θα καλύπτει πλήρως ένα τεχνητό προσθετικό άκρο και θα του προσδίδει την αίσθηση της αφής.

    Το «δέρμα» από πολυμερές αποτελείται από δύο στρώματα, εκ των οποίων το πάνω μέρος, που έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα, περιέχει έναν τεχνητό αισθητηριακό μηχανισμό, ενώ το κάτω μέρος περιλαμβάνει ένα εκτυπωμένο εύκαμπτο ηλεκτρονικό κύκλωμα, που μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα και τα μετατρέπει σε βιοχημικά ερεθίσματα συμβατά με τα νευρικά-εγκεφαλικά κύτταρα.

    Το «δέρμα» μπορεί να «νιώσει» μια μεγάλη γκάμα αισθητηριακών ερεθισμάτων, απο μία γερή χειραψία έως ένα ανάλαφρο άγγιγμα με τα ακροδάχτυλα. Το «μυστικό» του πλαστικού υλικού είναι ότι περιέχει δισεκατομμύρια νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίοι, όταν συμπιέζονται, μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν ηλεκτρισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2015 - 6:32:19 UTC