Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Οι πρόθυμοι αριστεροί ψηφίζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές
  • [02] Το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές θα θέσει ο πρωθυπουργός στην
  • [03] Αίγυπτος, Ιαπωνία, Σενεγάλη, Ουκρανία και Ουρουγουάη εκλέχθηκαν νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [04] Τραγωδία με επτά νεκρούς μετά από ανατροπή σκάφους βόρεια του Μολύβου
  • [05] Μετά την ανεργία τι; Οι κλάδοι και οι ειδικότητες με τις μεγαλύτερες προοπτικές
  • [06] Αποφυλακίσθηκε η Βίκυ Σταμάτη
  • [07] Η Στέγη «εκτός των τειχών» με το «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον»
  • [08] Ακροβατούν στον αέρα, ακολουθώντας τα μετέωρα βήματα της προσφυγιάς
  • [09] Νίκος Τόσκας: «Δεν δεχόμαστε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο»
  • [10] Μεϊμαράκης: «Τα μέτρα όμως είναι δικά σας. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

  • [01] Φ. Γεννηματά: Οι πρόθυμοι αριστεροί ψηφίζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, αλλά θα πει ναι σε διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις, όπως ποτέ δεν έπραξαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο παρελθόν, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, για τη στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη ψηφοφορία στη Βουλή.

    Λίγη ώρα πριν από την -κλειστή στα ΜΜΕ- κοινή συνεδρίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των μελών του Πολιτικού Γραφείου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Στηρίζουμε με συνέπεια κάθε μέτρο που πραγματικά συμβάλλει στην πορεία εξόδου από την κρίση. Αλλά μένουμε σταθεροί στα μεγάλα όχι» μας».

    [02] Το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές θα θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής

    Το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ και ο ελληνικός στρατός υφίσταται πιέσεις καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα και παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες λόγω προγράμματος.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο, παρ΄ όλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Το τρίτο ζήτημα στο οποίο θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.

    Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου.

    [03] Αίγυπτος, Ιαπωνία, Σενεγάλη, Ουκρανία και Ουρουγουάη εκλέχθηκαν νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Η Αίγυπτος, η Ιαπωνία, η Σενεγάλη, η Ουκρανία και η Ουρουγουάη εκλέχθηκαν ομόφωνα σήμερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με διετή θητεία, με χρονική αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του 2016.

    Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ? που αριθμεί 193 χώρες μέλη ? εξέλεξε με 179 ψήφους την Αίγυπτο, με 184 ψήφους την Ιαπωνία, με 187 ψήφους την Σενεγάλη, με 177 ψήφους την Ουκρανία και με 185 ψήφους την Ουρουγουάη. Θα αντικαταστήσουν το Τσαντ, τη Χιλή, την Ιορδανία, τη Λιθουανία και τη Νιγηρία στο 15μελές Συμβούλιο.

    [04] Τραγωδία με επτά νεκρούς μετά από ανατροπή σκάφους βόρεια του Μολύβου

    Επτά νεκροί, από τους οποίους δυο γυναίκες, ένας άνδρας και τέσσερα παιδιά -μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος- είναι ο τραγικός ως τα τώρα απολογισμός του ναυτικού δυστυχήματος που συνέβη στις 11.30 σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου.

    Όπως έως τώρα έχει γίνει γνωστό, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης από πλοίο ανοικτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού Σώματος συγκρούσθηκε με παλιό ξύλινο σκάφος με το οποίο μεταφέρονταν μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

    Από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος διεσώθησαν 31 από τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αγνοούνταν άλλοι οκτώ. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού και της Frontex, ενώ το κουφάρι του ξύλινου σκάφους μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Μολύβου προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς.

    [05] Μετά την ανεργία τι; Οι κλάδοι και οι ειδικότητες με τις μεγαλύτερες προοπτικές

    Μπορεί το κλίμα στις επιχειρήσεις σήμερα να είναι ιδιαίτερα αρνητικό, μπορεί οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας να είναι απογοητευτικές, μπορεί οι όποιες τάσεις στην αύξηση της απασχόλησης να μην ξεπερνούν το 2% στους πιο ελπιδοφόρους τομείς, τίποτα όμως δεν εμποδίζει όσους βρίσκονται στην ανεργία να σχεδιάσουν το εργασιακό τους «αύριο».

    «Παρότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σήμερα ειδικότητα στην Ελλάδα που να εξασφαλίζει εργασία, διαφαίνονται προοπτικές στην απασχόληση ανά ειδικότητα με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν ζητήματα, όπως τα capital control στο τραπεζικό σύστημα, θα υπάρξει κάποια σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα και θα ακολουθήσει η ανάκαμψη στην αγορά» επισημαίνει στο ΑΠΕ?ΜΠΕ ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γιάννης Μουρατίδης.

    Παρουσιάζοντας μια «ακτινογραφία» των κλάδων και των ειδικοτήτων, μέσα από τις οποίες πιθανότατα θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και δυνατότητες απασχόλησης, εκτιμά πως τις μεγαλύτερες προοπτικές επιφυλάσσει ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

    «Ειδικά αυτός ο τομέας είναι πολύ σημαντικός γιατί υπάρχει η δυναμική να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας που δεν είναι απαραίτητο να απευθύνονται σε εσωτερική κατανάλωση» σχολιάζει ο κ. Μουρατίδης.

    Όπως εξηγεί, στην κορυφή της λίστας των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση βρίσκονται εκείνες των web designers, διαδικτυακού μάρκετινγκ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικών ανάπτυξης εφαρμογών για smartphones και tablets, τεχνικών σε υπηρεσίες cloud. «Πρόκειται για ειδικότητες με τρομερή ανάπτυξη και ταχύτατη εξέλιξη, ωστόσο δεν υπάρχει ανταπόκριση σε τεχνογνωσία και καταρτισμένο προσωπικό» λέει χαρακτηριστικά.

    [06] Αποφυλακίσθηκε η Βίκυ Σταμάτη

    Ελεύθερη είναι η Βίκυ Σταμάτη η οποία αποφυλακίσθηκε αργά το απόγευμα.

    Η κ. Σταμάτη δεν κατέβαλε τελικά την εγγύηση των 50.000 ευρώ που όρισε χθες το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κάνοντας χρήση Κοινής Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας λόγω των capital controls αναστέλλεται μέχρι 31 Οκτωβρίου η καταβολή εγγυήσεων για κατηγορούμενους κλπ.

    [07] Η Στέγη «εκτός των τειχών» με το «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον»

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «εκτός των τειχών», η Στέγη προτείνει μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη στο παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ, με αφετηρία το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη.

    Ο Γλάρος Ιωνάθαν, σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη, περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι' αυτό που πραγματικά είναι. Απευθύνεται σε ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους, έγκλειστους ή κατοίκους ακριτικών περιοχών και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

    «Η Στέγη έχει κινηθεί εκτός κτιρίου από την πρώτη στιγμή, ακόμη και πριν από την πρώτη στιγμή. Η Στέγη και η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι κατεξοχήν αστικός, άρα η δική μας δουλειά είναι κυρίως το να κυκλοφορούμε στην πόλη. Από εκεί και πέρα ισχύει και μια άλλη αρχή από την πρώτη στιγμή. Επειδή συζητάμε για πολιτισμό και τέχνη για όλους, συζητάμε για έναν ανοιχτό πολιτιστικό οργανισμό και αυτό δεν σημαίνει μόνο «καλώς να έρθετε», αλλά πηγαίνουμε και εμείς» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Επικοινωνίας, Αφροδίτη Παναγιωτάκου και πρόσθεσε: «Επίσης δεν πιστεύουμε στις ειδικές κοινωνικές ομάδες, διότι όλοι ανήκουμε σε κάποια. Διαχειριζόμαστε κάθε ομάδα που ονομάζεται ειδική ως μη ειδική, γιατί πραγματικά αν προσθέσουμε όλες τις ειδικές κοινωνικές ομάδες προκύπτει η κοινωνία».

    Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον είναι διαφορετικός. Αντίθετα από τους γλάρους του σμήνους του, αρέσκεται στο να πετάει όχι μόνο για να ψαρέψει τη λεία του, αλλά γιατί απλώς του αρέσει να πετάει. Οι άλλοι γλάροι δεν καλοβλέπουν αυτήν την αγάπη του και τον εξορίζουν ως αφύσικο, επικίνδυνο και ασεβή προς τις παραδόσεις τους. Ο Ιωνάθαν μένει μόνος και αναμετριέται με τα στοιχεία της φύσης. Χωρίς να το βάζει κάτω, εξασκείται στο πέταγμα, γίνεται καλύτερος και μια μέρα πετάει τόσο μακριά που συναντάει ένα σμήνος από άλλους γλάρους. Οι νέοι γλάροι τον υποδέχονται στην ομάδα τους και του αποκαλύπτουν πως κι εκείνοι εξορίστηκαν, ο καθένας από το δικό του σμήνος. Ο Ιωνάθαν ξεκινά να πετά μαζί τους, χαρούμενος που αγάπησε και διεκδίκησε μια ζωή καλύτερη από την απλή επιβίωση.

    Πηγαίνουμε στο Άσυλο Ανιάτων να πούμε μια ιστορία που θα κάνει τους ανθρώπους που θα ακούσουν και θα συμμετέχουν να νοιώσουν καλύτερα, να νιώσουν και εκείνοι δηλαδή ότι μπορούν να πετάνε, και όχι αναγκαστικά για να βρουν την τροφή τους αλλά ακριβώς για τη χαρά του πετάγματος» σημείωσε η κ. Παναγιωτάκου.

    [08] Ακροβατούν στον αέρα, ακολουθώντας τα μετέωρα βήματα της προσφυγιάς

    Τα "μετέωρα" βήματα της προσφυγιάς ακολουθούν καλλιτέχνες, οι οποίοι ισορροπούν ...κυριολεκτικά στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα σύνορα της Ευρώπης.

    Εναέριοι ακροβάτες, ζογκλέρ και χορευτές από 7 χώρες της Ευρώπης δημιουργούν μια βιωματική παράσταση, με ελεύθερη είσοδο, στη Θεσσαλονίκη και καταθέτουν τις δικές τους εικόνες για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης.

    Πρόκειται για τη μοναδική παράσταση τσίρκο "Circlusion", που θα παρουσιαστεί αύριο στον πολυχώρο WE από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Παιδιά Εν Δράσει" και προσομοιώνει το προσφυγικό ταξίδι με την ανασφάλεια, τις διαμάχες με τις αρχές, τον αποχωρισμό, αλλά και την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα.

    "Πρόκειται για ένα ομαδικό προϊόν συνύπαρξης, για 5 μέρες, 20 καλλιτεχνών τσίρκο από 7 χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής καλλιτεχνών τσίρκο. Οι ξένοι καλλιτέχνες ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και αύριο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρουσιάσουν την παράσταση που δημιούργησαν με βάση και τα προσωπικά τους βιώματα αφού επισκέφθηκαν την Ειδομένη και είδαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί με τις προσφυγικές ροές" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριάνθη Μότα από τα "Παιδιά Εν Δράσει".

    Η παράσταση από το κοινωνικό τσίρκο θα δοθεί αύριο στις 8 το βράδυ ενώ το πρωί, την πρόβα τζενεράλε, θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του 54ου Δημοτικού Σχολείου.

    [09] Νίκος Τόσκας: «Δεν δεχόμαστε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο»

    «Δεν δεχόμαστε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο, για την παράδοση 12 μηχανημάτων ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac, τα οποία πρόσφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας ως ενίσχυση στην ΕΛ.ΑΣ.

    Τον εξοπλισμό παρέδωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Πήτερ Σουφ, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες να τοποθετηθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

    [10] Μεϊμαράκης: «Τα μέτρα όμως είναι δικά σας. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

    Με την φράση «όλα αυτά που αποκρούαμε ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα δεχτούμε τώρα ως αντιπολίτευση», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα «στηρίζει» όμως τα άρθρα που έστω κι αμυδρά, επιχειρούν διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στο πλαίσιο της σφοδρής επίθεσης «για αδίστακτη πολιτική απάτη» που επιφύλαξε στην κυβέρνηση με αιχμή το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ήταν αυτή που στήριξε τη χώρα στη Συμφωνία της 22ας Ιουλίου, υπερψηφίζοντας «στόχους και χρονοδιαγράμματα», είπε προς την κυβέρνηση «τα μέτρα όμως είναι δικά σας» και συμπλήρωσε: «Ψηφίστε τα μόνοι σας».

    «Τα μέτρα αυτά φέρνουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Για να τελειώσει εδώ το παραμύθι ότι ψηφίσαμε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του κόμματά του κι αφού μίλησε για «φοροκαταιγίδα» που έρχεται, προεξόφλησε πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα χειρότερα έρχονται.

    Τα πόθεν έσχες των υπουργών

    Σε μια ευθεία πρόκληση προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ο ίδιος το θέμα με τα «προβληματικά πόθεν έσχες των υπουργών», επισημαίνοντας πως μετά από και από αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση έχασε το ηθικό πλεονέκτημά της για θέματα διαφθοράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2015 - 18:32:19 UTC