Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο Ν. Κοτζιάς στις 26 Οκτωβρίου
  • [02] Χρ. Μαντάς: Μεγάλη μάχη το ασφαλιστικό
  • [03] Λ. Κατσέλη: Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι «περιορισμένες»
  • [04] WSJ: Μεγάλη πτώση των κινεζικών εισαγωγών, κατά 20,4%, τον Σεπτέμβριο
  • [05] Προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
  • [06] Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη από πύραυλο BUK
  • [07] Διαφορά απόψεων Αναστασιάδη - Ακιντζί στο θέμα της διζωνικότητας
  • [08] «Γκιλοτίνα» για Μέρκελ και Γκάμπριελ έστησαν οι διαδηλωτές του Pegida στη Δρέσδη
  • [09] Με την κατάθεση του Π. Σεϊρλή συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [10] Μηχανοκίνητη συγκέντρωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ , στο κέντρο της Αθήνας
  • [11] ΣτΕ: Δεν είναι αντισυνταγματική η θέσπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
  • [12] Νέα στοιχεία για το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα στη Σπάρτη, στον δίτομο τόμο του Μουσείου Μπενάκη
  • [13] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό
  • [14] Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα
  • [15] Τα βρετανικά πανεπιστήμια ανοίγουν τις πύλες τους σε πανεπιστημιακούς από Συρία και Ιράκ

  • [01] Στην Κύπρο ο Ν. Κοτζιάς στις 26 Οκτωβρίου

    Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετική είδηση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

    Ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.Ο κ. Κοτζιάς θα παραμείνει στη Λευκωσία και την 28η Οκτωβρίου, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο.

    [02] Χρ. Μαντάς: Μεγάλη μάχη το ασφαλιστικό

    Γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης όλων των βλαπτικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, μέσω της προνοιακής οδού, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

    Ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια, καθώς οι δανειστές ήθελαν πλήρη κατάργηση της διάταξης των 100 δόσεων. Τόνισε, πάντως, πως κατοχυρώθηκε το δικαίωμα των ΟΤΑ στα ανταποδοτικά τέλη.

    Πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό, που θα έρθει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, θα είναι μια μεγάλη μάχη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι όλα τα μέτρα είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

    [03] Λ. Κατσέλη: Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι «περιορισμένες»

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη εκτίμησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες.

    «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισεκ. ευρώ», είπε η κα Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα.

    Από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προβλέπονται συνολικά 25 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί θα καθοριστεί μετά τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΤ. «Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά.

    «Καμία από τις τράπεζές μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση», τόνισε η κα Κατσέλη, εξηγώντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ιδρύματα δεν έχουν συστημικές αιτίες.

    «Πρόκειται για εξωτερικές αναταράξεις: η ύφεση, η εκροή κεφαλαίων, η μείωση των καταθέσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», εξήγησε η ίδια.

    Τέλος, η κα Κατσέλη εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι του χρόνου θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

    [04] WSJ: Μεγάλη πτώση των κινεζικών εισαγωγών, κατά 20,4%, τον Σεπτέμβριο

    Οι εξαγωγές και εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει αδύναμη, σηματοδοτώντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά οι εισαγωγές σημείωσαν πολύ μεγάλη πτώση 20,4% μετά τη μείωσή τους κατά 13,8% τον Αύγουστο.

    Οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο απ' ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι όμως σημείωναν ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο - τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα - θα είναι πιθανότατα χαμηλότερος από το 7% που είναι ο στόχος για όλο το 2015. Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 5,5% .

    Η μεγάλη πτώση των εισαγωγών για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα οδήγησε, σύμφωνα με το Bloomberg, στη διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος, παρά την ελαφρά υψηλότερη κεντρική ισοτιμία που καθόρισε η κεντρική τράπεζας της Κίνας.

    [05] Προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

    Αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το Δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

    Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις που υπήρχαν στο σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

    Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση. Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής» .

    Παράλληλα με άλλη διάταξη προσθήκη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου. Ο «Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρ. Μαντάς: Μεγάλη μάχη το ασφαλιστικό

    [06] Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη από πύραυλο BUK

    Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη τον Ιούλιο 2014 από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με το πόρισμα της διεθνούς έρευνας, αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.

    Τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδος στην Ολλανδία από το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), που είναι ο συντονιστής της έρευνας.

    [07] Διαφορά απόψεων Αναστασιάδη - Ακιντζί στο θέμα της διζωνικότητας

    «Εγώ έχω εξηγήσει πολλές φορές τι εννοώ με αυτόν τον όρο. Εκείνοι δίνουν διαφορετική ερμηνεία. Δεν είμαι σε θέση να δηλώσω ότι οι δύο πλευρές δίνουν την ίδια ερμηνεία στη διζωνικότητα» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι έχει προκύψει ζήτημα με αυτό το θέμα.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγησε ότι «παραμένουν οι διαφορετικές ερμηνείες και αντιλήψεις αναφορικά με την τουρκοκυπριακή θέση για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσε το θέμα της διζωνικότητας κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών. Επίσης, υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο θέμα της κατοχύρωσης των βασικών αρχών που θα διέπουν τη λύση, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί είχαν χθες το βράδυ πολύωρη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα με δείπνο.

    [08] «Γκιλοτίνα» για Μέρκελ και Γκάμπριελ έστησαν οι διαδηλωτές του Pegida στη Δρέσδη

    Γκιλοτίνα για τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστησαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη χθεσινή διαδήλωση του αντιισλαμικού κινήματος Pegida στη Δρέσδη.Η χθεσινή διαδήλωση του Pegida απασχολεί εκτενώς σήμερα τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει τη ριζοσπαστικοποίηση των συμμετεχόντων, ενώ κάποια μέσα, όπως τα περιοδικά Stern και Spiegel, τους συγκρίνουν με μέλη ομάδας λιντσαρίσματος, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η εισαγγελία έχει ήδη αρχίσει έρευνα για το θέμα.

    Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 9.000 σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, πήραν μέρος χθες Δευτέρα το βράδυ στην εβδομαδιαία πορεία του Pegida (ακρωνύμιο για τους Ευρωπαίους Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φύγετε, φύγετε», «Είμαστε ο λαός» και «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει».Ένα πανό που παρουσίαζε τη Γερμανίδα καγκελάριο ως Μητέρα Τερέζα είχε λεζάντα «Μητέρα Τερορέζα», συνδυάζοντας το όνομα Τερέζα με την τρομοκρατία.

    Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες είχε φέρει μαζί του στην πορεία μια αυτοσχέδια γκιλοτίνα στην οποία είχε γράψει «ρεζερβέ» και είχε προσθέσει για την «'Αγγελα "Μητερούλα" Μέρκελ» και τον «Ζίγκμαρ "ο όχλος" Γκάμπριελ».

    [09] Με την κατάθεση του Π. Σεϊρλή συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Με την εξέταση του μάρτυρα κατηγορητηρίου Παύλου Σεϊρλή από συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, κ. Ρουμπέκας κατά την υποβολή ερωτήσεων στον μάρτυρα, φίλο του 34χρονου μουσικού, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του.

    Ο κ.Ρουμπεκας υπέβαλε πολλές ερωτήσεις για το αν ο Φύσσας κάπνιζε πολύ και αν το επίμαχο βράδυ είχε πιεί πολύ. Ο κ.Σεϊρλής απάντησε πως ο φίλος του ήταν νηφαλιος εκείνο το βράδυ. Ο συνήγορος ρώτησε επίσης πως εξηγεί ο μάρτυρας τη μαχαιριά στον μηρό του θύματος αφού «λέτε τον Ρουπακια επαγγελματία δολοφόνο;». «Εξηγείται, υπάρχει εξήγηση. Ήθελε να χτυπήσει τη μηριαία αρτηρία» απάντησε ο Π. Σεϊρλής.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, η Πολιτική Αγωγή δήλωσε στο δικαστήριο πως με την απόρριψη του αιτήματος για προβολή βίντεο από τη δικογραφία κατά την εξέταση των μαρτυρων, όπως και αυτού για μαγνητοφωνηση των πρακτικών, «εμποδίζεται η βαθύτερη και αποτελεσματικότερη έρευνα του δικαστηρίου προς απόδειξη της πραγματικής αλήθειας».

    Οι συνήγοροι των θυμάτων έκαναν επίσης λόγο για περιορισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης δημοσιότητας της δίκης.

    [10] Μηχανοκίνητη συγκέντρωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ , στο κέντρο της Αθήνας

    Μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει, σε λίγη ώρα, στο κέντρο της Αθήνας η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στην επιχειρούμενη κατάργηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων.

    Μέλη της Ομοσπονδίας, μαζί με περίπου 30-40 απορριμματοφόρα, θα συγκεντρωθούν στις 11:00 έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για προειδοποιητική ενέργεια, ενώ τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση του συγκεκριμένου κλάδου στο καθεστώς ΒΑΕ τότε θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό ΧΥΤΑ και κατάληψη των αμαξοστασίων των δήμων όλης της χώρας. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την επόμενη εβδομάδα.

    [11] ΣτΕ: Δεν είναι αντισυνταγματική η θέσπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

    Συμβατή με το ελληνικό Σύνταγμα έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα που επιβλήθηκε το 2011 με το νόμο 3986/2011, αλλά αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε δύο προσφυγές φορολογουμένων, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών του 2011, για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος.

    Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ενώ δεν προσκρούει ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ωστόσο, αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της επίμαχης έκτακτης εισφοράς, θεωρώντας τη σχετική ρύθμιση «ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική».

    [12] Νέα στοιχεία για το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα στη Σπάρτη, στον δίτομο τόμο του Μουσείου Μπενάκη

    Τα νέα δεδομένα που ρίχνουν φως σε ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αινιγματικά μνημεία της χώρας, είδαν το φως της δημοσιότητας χθες στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κολωνάκι, κατά την παρουσίαση του διπλού τόμου «Μουσείο Μπενάκη 11-12, 2011-2012». Ο τόμος -το κόστος του οποίου κάλυψαν τα μέλη του Μουσείου Μπενάκη, οι Κωνσταντίνος Ν. Μένεγας-οικογένεια και πολυάριθμοι φίλοι- είναι αφιερωμένος στα πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στο λακωνικό ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα στη Σπάρτη. Ένας χώρος όπου φιλοξενούσε τον αινιγματικό ναό του θεού, τον λεγόμενο Θρόνο του Απόλλωνα, ενώ κάθε χρόνο εορτάζονταν τα Υακίνθια, η σημαντικότερη γιορτή της Λακωνίας στην αρχαιότητα.

    «Εξαιρετικά συγκινημένος και περήφανος» δήλωσε για το πόνημα του Μουσείου Μπενάκη ο Άγγελος Δεληβοριάς, ο οποίος επί τέσσερις δεκαετίες υπήρξε διευθυντής του (σήμερα μέλος της Διοικητικής Επιτροπής) και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Αμυκλών. «Πρόκειται για ένα όνειρο που είχα όταν ανέλαβα τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, το όνειρο της έκδοσης ενός ετήσιου περιοδικού, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2000 όταν εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο Μπενάκη» σημείωσε ο ίδιος για τη θετική έκβαση της «περιπέτειας», όπως χαρακτήρισε την έκδοσή του, που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμπαράσταση ανθρώπων και ιδρυμάτων.

    [13] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τακτική σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τη στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

    Στη συνέχεια, στις 16:00 μμ ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό.

    [14] Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

    Οι Ιρανοί βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνομολογήθηκε με τις μεγάλες δυνάμεις με 161 ψήφους υπέρ, 59 κατά και 13 αποχές, τρεις μήνες μετά την επίτευξή της στις 14 Ιουλίου, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας που προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Τεχεράνης ότι δεν θα αποκτήσει ατομικό όπλο και θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

    [15] Τα βρετανικά πανεπιστήμια ανοίγουν τις πύλες τους σε πανεπιστημιακούς από Συρία και Ιράκ

    Βρετανικά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, το παλαιότερο της χώρας, ανοίγουν τις πύλες τους σε πανεπιστημιακούς δασκάλους που φεύγουν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ελπίζοντας ότι η ανταλλαγή ιδεών με βάση τις έρευνες και την εμπειρία τους θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

    Οι πανεπιστημιακοί στοχοποιούνται ευθέως από το Ισλαμικό Κράτος, τη σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Τον περασμένο μήνα οι τζιχαντιστές σκότωσαν τρεις υπαλλήλους του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, στο Ιράκ, σύμφωνα με μια βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση.

    Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους λόγιους της περιοχής που δέχονται επιθέσεις όχι μόνο από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και από άλλες οργανώσεις ανταρτών, είναι αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια και βιώνουν τους συχνούς βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, υποστηρίζει το Συμβούλιο των Ακαδημαϊκών σε Κίνδυνο (Cara), μια οργάνωση που προσπαθεί να βοηθήσει κάποιους από αυτούς να φύγουν από την περιοχή.

    Το Cara συνεργάζεται με κάποια από τα 38 κολέγια της Οξφόρδης και με περισσότερα από 100 άλλα βρετανικά πανεπιστήμια για να βρει δουλειά στους πανεπιστημιακούς δασκάλους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

    «Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ φέρνουν μαζί τους τις εμπειρίες τους. Μας βοηθά να ενθαρρύνουμε νέες ιδέες και νέους τρόπους σκέψης» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Cara, Στίβεν Γουόρντσγουορθ.

    Τα δύο τρίτα των 140 πανεπιστημιακών από τη Μέση Ανατολή που ζήτησαν τη βοήθεια του Cara είναι Σύροι και πολλοί από τους υπόλοιπους είναι Ιρακινοί. Κάποιοι που έφτασαν πρόσφατα στη Βρετανία ζήτησαν να μην κατονομαστούν για να προστατευθούν οι οικογένειές τους που έμειναν πίσω.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 2015 - 8:32:18 UTC