Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο τον Φεβρουάριο η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός για τον «Παρμενίωνα»
  • [03] Ποιμαντική επίσκεψη του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, στη Ζιμπάμπουε
  • [04] Κινητοποιήσεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ
  • [05] Τις τελευταίες 2.000 προσλήψεις για το 2015 δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών
  • [06] ΕΔΕ για τον αστυνομικό που φαίνεται να κλωτσάει πρόσφυγες στη Λέσβο
  • [07] 'Αλλο ένα παιδί νεκρό, σε λέμβο που μετέφερε μετανάστες
  • [08] «Δύο ημέρες γεμάτες φως» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
  • [09] «Δεν πέθανα εγκαίρως», μια βιο- μυθογραφία για τον Κώστα Τσόκλη
  • [10] Ανοιχτός τις καθημερινές ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα
  • [11] Στις 22 Νοεμβρίου οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ
  • [12] Σκάφος με περίπου 200 μετανάστες προσάραξε στη Λέρο
  • [13] Νέα ανακάλυψη: Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα

  • [01] Συνέδριο τον Φεβρουάριο η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

    Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, να διεξαχθεί το συνέδριο μέσα στον Φεβαρουάριο.

    Επιπλέον, θα εισηγηθεί στην ΚΕ να αποφασίσει την πραγματοποίηση καμπάνιας εγγραφής νέων μελών ενόψει και του συνεδρίου, με το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί και σε άλλες συνεδριάσεις, για αντιστοίχηση της οργανωμένης βάσης του κόμματος με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακού αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις της Πολιτικής Γραμματείας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώτος κύκλος της συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση αφορούσε στο κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή. Το κείμενο θα αποτελείται από δύο θεματικές, η μία θα αφορά στην αποτίμηση των εκλογών και η δεύτερη θα αφορά στον προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο, ενόψει και του Συνεδρίου.

    [02] Στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός για τον «Παρμενίωνα»

    Την τελική φάση της Στρατιωτικής Άσκησης «Παρμενίων 2015» θα παρακολουθήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Πεδίο Ασκήσεων, όπου διεξάγεται η Στρατιωτική Άσκηση «Παρμενίων 2015», την τελική φάση της οποίας και θα παρακολουθήσει.

    [03] Ποιμαντική επίσκεψη του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, στη Ζιμπάμπουε

    Ποιμαντική επίσκεψη στη Ζιμπάμπουε πραγματοποίησε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, μετά την ομιλία του στη Νότια Αφρική ενώπιον του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου για τη συνεργασία των λαών για την κοινή αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Ο κ.κ. Θεόδωρος ενημέρωθηκε για τη συνεχιζόμενη ανομβρία στη χώρα και είχε συνεργασία με τον οικείο μητροπολίτη Σεραφείμ και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στον τοπικό πληθυσμό για την άμεση ανάγκη επισιτισμού περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ήδη υποφέρουν λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, που περιόρισε στο ελάχιστον την γεωργική παραγωγή της χώρας.

    Τον μακαριώτατο υποδέχθηκαν με ελληνικές σημαίες, τόσο ιθαγενείς κληρικοί και μέλη της παροικίας όσο και αντιπροσωπείες από τις τοπικές ιεραποστολικές ενορίες από το τοπικό πληθυσμό. Καλωσορίζοντας τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ τόνισε ότι η σημαντική επίσκεψή του στη Ζιμπάμπουε θα συμβάλει «στην καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού μας έργου, αλλά και στην στήριξη της παροικίας μας για την επιβίωση της σε δύσκολες εποχές».

    [04] Κινητοποιήσεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

    Με στάση εργασίας σήμερα και 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα αντιδρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στη δικαστική δίωξη 14 συναδέλφων τους, οι οποίοι δικάζονται για «παραβίαση δικαστικής απόφασης» και «συμμετοχή σε παράνομη απεργία».

    Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δυο ιδρυμάτων απεργούν την ημέρα της δίκης προκειμένου να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι.Η δικαστική δίωξη αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι διοικητικοί υπάλληλοι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 με αφορμή το μέτρο της διαθεσιμότητας.

    Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν προχθες με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο και χθες με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

    [05] Τις τελευταίες 2.000 προσλήψεις για το 2015 δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών

    Περιθώριο για τουλάχιστον 2.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο έχει η χώρα μέχρι το τέλος του 2015. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάλεσε ήδη τα υπουργεία να καταρτίσουν κατάλογο αιτημάτων για την κάλυψη κενών θέσεων.

    Ο αριθμός αυτός υπολείπεται προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαφόν των 15.000 νέων προσλήψεων που έχει τεθεί για φέτος σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, τα κενά θα καλυφθούν από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2009 - και ζητήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο, πόσοι από τους επιτυχόντες αυτούς παραμένουν «διαθέσιμοι», ποια η ειδικότητά τους κ.λπ.

    Για τους περίπου 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους έως το τέλος του 2018 ακόμη κι' αν «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Η προσωπική διαφορά αφορά υπάλληλους που με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους.

    Για το νέο σύστημα κινητικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε on line διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του. Τα αιτήματα για την κάλυψη κενών θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή και αυτομάτως θα καλύπτονται από πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπαλλήλων που ενδιαφέρονται για τις νέες θέσεις.

    [06] ΕΔΕ για τον αστυνομικό που φαίνεται να κλωτσάει πρόσφυγες στη Λέσβο

    Κατεπείγουσα διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τις φωτογραφίες με αστυνομικό, που φαίνεται να κλωτσάει πρόσφυγες στη Λέσβο, διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης διατάχθηκε μετά τις σχετικές φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες του διαδικτύου.

    [07] 'Αλλο ένα παιδί νεκρό, σε λέμβο που μετέφερε μετανάστες

    Ένα αγοράκι, ενός μόλις έτους, είναι ένα ακόμη θύμα των Τούρκων διακινητών, που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τις μικρασιατικές ακτές προς τη Λέσβο.

    Μέσα στη θαλασσοταραχή, χθες στις 11:30, στη θαλάσσια περιοχή της Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε 56 ναυαγούς μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και το ενός έτους αγοράκι που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Παρά τις προσπάθειες των μελών του σκάφους, και στη συνέχεια εθελοντών γιατρών και του αγροτικού γιατρού του Μόλυβου, που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, το παιδάκι έχασε τη μάχη για τη ζωή. Στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδεία γιατρού, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Λίγη ώρα αργότερα, χθες τα μεσάνυχτα, και πάλι στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος επενέβη σε δύο ακόμα περιστατικά. Στην Εφταλού, διασώζοντας 48 μετανάστες και πρόσφυγες από βυθιζόμενη πλαστική βάρκα και στη θαλάσσια περιοχή Λάνμνας μεταξύ Μολύβου και Συκαμνιάς διασώζοντας 70 ανθρώπους από, επίσης, βυθιζόμενη πλαστική βάρκα.

    Από τις 6 το πρωί χθες Πέμπτη και μέχρι σήμερα Παρασκευή το πρωί, σε όλη τη Λέσβο, αποβιβάσθηκαν περί τις 2000 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 800 από αυτούς αποβιβάσθηκαν από τη δύση του ήλιου χθες και μέχρι σήμερα το πρωί.

    Διαβάστε επίσης: Σκάφος με περίπου 200 μετανάστες προσάραξε στη Λέρο

    [08] «Δύο ημέρες γεμάτες φως» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της UNESCO για το Διεθνές Έτος Φωτός στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν ένα διήμερο δράσεων με τίτλο: «Δύο ημέρες γεμάτες φως».Πρόκειται για μια σειρά ανοικτών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Το διήμερο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός.

    Για τα παιδιά και τους γονείς τους το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια, αφηγήσεις και πλανηταριακές παραστάσεις σχετικές με το φως. Τις δραστηριότητες θα καθοδηγούν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ιδρύματος Ευγενίδου. Επίσης, για τους ενήλικες, θα υπάρξει μια ενημερωτική διημερίδα σχετικά με το φως και τις νέες οπτικές τεχνολογίες.

    [09] «Δεν πέθανα εγκαίρως», μια βιο- μυθογραφία για τον Κώστα Τσόκλη

    Μια βιογραφία γραμμένη με μυθιστορηματική γραφή χωρίς να είναι μυθιστόρημα αλλά πραγματική αφήγηση ζωής ενός ξεχωριστού της τέχνης -του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη- είναι το νέο βιβλίο της Ρέας Βιτάλη με τίτλο «Δεν πέθανα εγκαίρως», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων στο σπίτι-εργαστήριό του στην Τήνο και στην Αθήνα, η συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορία του, ενόψει της έκθεσης 85 έργων του για να γιορτάσει τα ισάριθμα χρόνια του. «Τεχνίτη της αμφισβήτησης, γόνιμα ανατρεπτικό, φρικτά ελεύθερο και στυγνά ειλικρινή», χαρακτηρίζει τον ήρωά της η συγγραφέας και χρονογράφος.

    Eίναι σαν κινηματογραφικό έργο μιας κατοχικής Ελλάδας: χωμάτινοι δρόμοι στην Αθήνα, οικογένεια επτά παιδιών που τα θέριζε η πείνα, ζωή από υπόγειο σε υπόγειο στα Εξάρχεια, παιχνίδι στις αλάνες με τους Γερμανούς να περιπολούν βλοσυροί, μπλε κόλλες στα τζάμια για την συσκότιση, πείνα ανθρώπων και ζώων, πτώματα στους δρόμους , πόλεμο με πέτρες και με ξύλα. Και ενώ ήρθε η απελευθέρωση και στο Σύνταγμα κυμάτιζαν σημαίες και αντηχούσαν τραγούδια, σύντομα τα πολυβόλα κροτάλιζαν στον εμφύλιο Δεκέμβρη του 1944.

    [10] Ανοιχτός τις καθημερινές ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα

    Ανοιχτός τις εργάσιμες ημέρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 15:00, είναι ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, εκεί όπου συναντιούνται η Ηλεία, η Αρκαδία και η Μεσσηνία.

    Ωστόσο, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα, καθώς το προσωπικό που διατέθηκε για τη φύλαξή του δεν δικαιούται αμοιβής για τα Σαββατοκύριακα.

    Το πρόβλημα ανέκυψε πρόσφατα μετά τη συνταξιοδότηση του τελευταίου μόνιμου αρχαιοφύλακα του χώρου, ο οποίος εδώ και χρόνια εργαζόταν με αυταπάρνηση, χωρίς να παίρνει άδειες και ρεπό, όπως πληροφορήθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Το θέμα γνωστοποίησε χτες με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», «με συνέπειες τόσο για το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και για την τοπική κοινωνία», ενώ, όπως ανέφεραν οι αρχαιοφύλακες, μεγάλο είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται στην ασφάλεια του μνημείου.

    «Η λύση πρέπει να είναι μόνιμη, καθώς ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ένα μνημείο απομακρυσμένο, με πολλές ιδιαιτερότητες, οπότε για να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια χρειάζεται τουλάχιστον έναν μόνιμο φύλακα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια. Η Εφορεία έχει ήδη γνωστοποιήσει το πρόβλημα στην κεντρική υπηρεσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει ενέργειες για την αύξηση του προσωπικού. Στο μεταξύ, για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του χώρου, το κενό καλύφθηκε με μόνιμο προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, που εκτελεί χρέη φύλακα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν Σαββατοκύριακο, καθώς δεν καλύπτονται νομικά και ασφαλιστικά, αλλά ούτε και πρακτικά, καθώς δεν μπορούν να πληρωθούν.

    [11] Στις 22 Νοεμβρίου οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

    Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη νέου αρχηγού, αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) που συνεδρίασε την Πέμπτη.

    Αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων για τη συμβολή τους ώστε να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

    Η ΚΕΦΕ της ΝΔ θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα στις 15:00 προκειμένου να "κλείσουν" διαδικαστικά θέματα.

    [12] Σκάφος με περίπου 200 μετανάστες προσάραξε στη Λέρο

    Ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 200 μετανάστες, προσάραξε το πρωί σε αμμώδη ακτή βορειανατολικά της Λέρου.

    Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη αποβίβασή τους στη στεριά με τη συνδρομή πλωτών του λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών.

    [13] Νέα ανακάλυψη: Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα

    Το διαστημικό σκάφος «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), συνεχίζει να στέλνει εκπληκτικές και απρόσμενες φωτογραφίες του Πλούτωνα - και αυτή τη φορά είναι έγχρωμες για πρώτη φορά. Αυτή η τελευταία φωτογραφική «φουρνιά» αποκαλύπτει τον μακρινό νάνο πλανήτη τυλιγμένο σε μια όμορφη μπλε ατμόσφαιρα που θυμίζει τη Γη, ενώ αποκαλύπτει και την ύπαρξη αρκετών σημείων όπου υπάρχει παγωμένο νερό κοκκινωπής απόχρωσης.

    Στον Πλούτωνα υπάρχει μια ατμόσφαιρα αζώτου πολύ πιο αραιή από ό,τι η γήινη και η γαλαζωπή απόχρωσή της προκαλείται από τον τρόπο που το ηλιακό φως διασκορπίζεται από τα σωματίδιά της.«Ποιός θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στη ζώνη Κούιπερ (σ.σ. όπου ανήκει ο Πλούτων); «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής 'Αλαν Στερν.

    Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι αν κανείς στεκόταν στην επιφάνεια του Πλούτωνα και κοιτούσε ψηλά τον ουρανό, θα έβλεπε μαύρο χρώμα εξαιτίας της αραιότητας της ατμόσφαιρας. Η τελευταία θα φαίνεται μπλε κυρίως την ώρα της ανατολής του Ήλιου και του ηλιοβασιλέματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2015 - 6:32:14 UTC