Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος
  • [02] Πρόσκληση για ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ
  • [03] Τη δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης προανήγγειλε η Θ. Φωτίου
  • [04] Ευ. Μεϊμαράκης: Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας
  • [05] ΔΝΤ: Μια αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη
  • [06] Nέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το ΔΝΤ
  • [07] Αγγ. Μέρκελ: Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες είναι «παρωχημένος»
  • [08] Με 120 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΕΝΕ
  • [09] Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 διεκδικεί η Λάρισα
  • [10] Ευ. Μεϊμαράκης: Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας
  • [11] Θετικός σε πρόταση για τηλεμαχία, δηλώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας
  • [12] Την ικανοποίηση του για τη δημιουργία έδρας ελληνικής γλώσσας σε κινεζικό πανεπιστήμιο, εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [13] Φρανσουά Ολάντ: Εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, τώρα

  • [01] «Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής.

    «Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ανέφερε ότι, εντός του Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα προηγηθεί ευρύτερος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.

    «Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι΄ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Πρόσκληση για ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ

    Συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναφέρουν ότι έλαβαν πρόσκληση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχη, για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ.

    Σχετικά αναφέρουν ότι δεν είναι αρνητικοί, αλλά είναι θέμα που θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί μεταξύ των υποψηφίων αλλά και στην ΚΕΦΕ και να καθοριστεί αν θα διεξαχθεί μόνο αυτή η τηλεμαχία ή και άλλες.

    Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι η πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι να διεξαχθούν δύο ή και περισσότερες θεματικές συνδιασκέψεις όπως πρότεινε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, συμπεριλαμβάνοντας όμως και συνδιάσκεψη με αντικείμενο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Συνεργάτες και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι έλαβαν την πρόσκληση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ και απάντησαν αμέσως θετικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    [03] Τη δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης προανήγγειλε η Θ. Φωτίου

    Την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

    Η κ. Φωτίου τόνισε μάλιστα ότι ήδη έχουν πιστωθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εξασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.

    Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ), όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα συμπεριλάβει όλες τις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες δομές κοινωνικής φροντίδας με στόχο τον ενιαίο συντονισμό και την αποδοτική διαχείριση.

    Η σύσταση του φορέα θα νομοθετηθεί εντός του 2016, ενώ ουσιαστικό στοιχείο της δράσης του θα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2016 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και καθολικά το 2017.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας εξήγγειλε επίσης σημαντικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, την παροχή σχολικών γευμάτων και την ενεργοποίηση του Ταμείου Απόρων.

    [04] Ευ. Μεϊμαράκης: Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας

    Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

    Συνεχίζοντας ο κ. Μείμαράκης ανέφερε: "Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλγογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλει προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί".

    [05] ΔΝΤ: Μια αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη

    Μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ από τις πρόσφατες δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη. Προειδοποιεί, ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης, μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

    Διαβάστε επίσης: Nέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    [06] Nέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το ΔΝΤ

    Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «Πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

    Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

    Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

    [07] Αγγ. Μέρκελ: Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες είναι «παρωχημένος»

    Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «παρωχημένοι» και πρέπει να αντικατασταθούν από μια «νέα διαδικασία» δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    «Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος», είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας» προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος, πρόσθεσε.

    [08] Με 120 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΕΝΕ

    Πολλά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδηγούνται στο κλείσιμο, σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία κάνει λόγο για «επιβεβαίωση των φόβων της», αφού η λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που είχαν διατεθεί για τη στελέχωση των ΜΕΘ, βρίσκεται σε εξέλιξη, «χωρίς διάθεση αναπλήρωσής τους από την Πολιτεία».

    «Είναι ντροπή σήμερα να παζαρεύουμε την επαναπρόσληψη 170 συμβασιούχων συναδέλφων, την ώρα που πεθαίνουν συνάνθρωποί μας στο δρόμο γιατί δεν υπάρχει μια κενή κλίνη σε ΜΕΘ. Τις επόμενες μέρες το πρόβλημα θα ενταθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης.

    Σύμφωνα με την ΕΝΕ, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται επισήμως μέσω της διοίκησης των νοσοκομείων που υπηρετούν, ότι δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ανανέωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα εκ του νόμου και, όπως επισημαίνει ο γγ της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας, αποτέλεσμα αυτού θα είναι «τα νοσοκομεία να λειτουργούν με 120 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ».

    [09] Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 διεκδικεί η Λάρισα

    Την υποψηφιότητα της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021 παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Στο πλευρό του δημάρχου ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος και η χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ελεάννα Ανδρεούδη.

    «Με οδηγό τα 8.000 χρόνια ύπαρξης, δημιουργίας και πολιτισμού που άνθισαν στην εύφορη θεσσαλική γη και σμίλευσαν τα έργα των ανθρώπων της πόλης από τα βάθη της ιστορίας έως σήμερα, η Λάρισα προτείνει πολιτιστικές συναντήσεις ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ανάμεσα σε τόπους και ανθρώπους, σε νέες και παλιότερες γενιές, στη συλλογική μνήμη και το σύγχρονο βίωμα, στην ιστορική κληρονομιά και τις νέες ιδέες, ανάμεσα στην παραδοσιακή τεχνική και την καινοτομία που γεννά η επιστημονική γνώση» αναφέρει η καμπάνια του γραφείου υποστήριξης της υποψηφιότητα.

    Μιλώντας για την γενέτειρά του ο Λάκης Λαζόπουλος είπε ότι «η Λάρισα είναι μια πόλη που έχει ένα βαθύ πολιτισμό που είναι χαραγμένος βαθειά στις ζωές των ανθρώπων της. Πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζεις, είναι ο τρόπος για να ζεις, είναι η χαρά να δημιουργείς, είναι η ελευθερία κινήσεων, είναι η ελευθερία της σκέψης, δεν είναι τα αποστειρωμένα θεάματα, δεν έχει σημασία η τεχνική αρτιότητα έχει σημασία η ψυχική αρτιότητα».

    [10] Ευ. Μεϊμαράκης: Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας

    Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

    Συνεχίζοντας ο κ. Μείμαράκης ανέφερε: "Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλγογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλει προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί".

    [11] Θετικός σε πρόταση για τηλεμαχία, δηλώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας

    Ανοιχτός σε κάθε πρόταση που διευκολύνει τον δημόσιο διάλογο για την ανάδειξη των θέσεων των υποψήφιων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας μέσω συνεργατών του θετικά στην πρόταση της κρατικής τηλεόρασης για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή των υποψηφίων για την ηγεσία της Ν.Δ.

    Κύκλοι προσκείμενοι στον Απόστολο Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως ήδη ο περιφερειάρχης έχει καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε θεματικών συνδιασκέψεων, για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, τους νέους και την ανεργία, τους θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος.

    [12] Την ικανοποίηση του για τη δημιουργία έδρας ελληνικής γλώσσας σε κινεζικό πανεπιστήμιο, εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

    «Ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα, στην Κίνα και στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος κοινός δεσμός δεν είναι ο οικονομικός. Ο οικονομικός είναι η απόρροια της συνεργασίας δυο πανάρχαιων πολιτισμών πάνω σε κοινά θέματα και της συνείδησης ότι δεν έχει σημασία πόσο είναι το μέγεθος μιας χώρας, αλλά ποια είναι η συμβολή της κάθε χώρας στην πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Τσινγκχούα του Πεκίνου και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία την οποία το Ίδρυμα Λασκαρίδη παίρνει για την ίδρυση Έδρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικής Φιλοσοφίας στο εν λόγω πανεπιστήμιο που, όπως τόνισε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης, είναι το μεγαλύτερο της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που περνάμε μεγάλη κρίση των αρχών και αξιών των κοινών μας πολιτισμών, πρωτοβουλίες σαν αυτή αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι κατά το πρόσφατο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της Κίνας την 1η Οκτωβρίου, ανάμεσα στα άλλα που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις, είχε τονίσει με έμφαση ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η σύσφιγξη των σχέσεων αυτών των δυο πανάρχαιων πολιτισμών, ιδίως όσον αφορά τη γλώσσα, καθώς και την επικοινωνία πάνω στα θέματα της γλώσσας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Κίνας μαθαίνοντας την κινεζική γλώσσα και πολλοί Κινέζοι που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταφράστηκε το εξαιρετικό έργο του Κωνσταντίνου Στάικου, πάνω στη Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας Πλάτωνος, γιατί εκεί περιγράφεται ακριβώς, με σύγχρονους όρους βεβαίως, ποια είναι η αποθήκη γνώσης που υπήρχε ήδη από εκείνη την εποχή.

    [13] Φρανσουά Ολάντ: Εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, τώρα

    «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 October 2015 - 16:32:20 UTC