Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποτάμι: Καθυστερημένη η ευαισθησία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό
  • [02] ΝΔ: Δεν υπήρξε απόφαση για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου
  • [03] Αρ. Μπαλτάς: Σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία
  • [04] «Στο όνομα του Λε Κορμπυζιέ»: Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια απο τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα
  • [05] Αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Αμφίπολη
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Συνεχής και εποικοδομητικός διάλογος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
  • [07] Αλ. Τσίπρας προς Β. Φάιμαν: Αυτή είναι η Ελλάδα της αλληλεγγύης
  • [08] Ολυμπιακοί 2016: Περικοπές στο κόστος για να αποφευχθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού

  • [01] Ποτάμι: Καθυστερημένη η ευαισθησία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό

    «Έπρεπε ο καγκελάριος της Αυστρίας Bέρνερ Φάιμαν να ζητήσει να επισκεφθεί τη γραμμή της προσφυγιάς στα ελληνικά νησιά για να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή την κοινή επίσκεψη των δυο πρωθυπουργών στη Μυτιλήνη.

    Το Ποτάμι σημειώνει ακόμη ότι «έπρεπε να περάσουν μήνες για να προωθηθεί η θέση που επαναλάμβανε συνεχώς το Ποτάμι για μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία -με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ- έτσι ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της», εξαίροντας τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιούνκερ για τη δήλωσή του ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» καθώς και για το ότι είναι έτοιμος να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων κι επιπλέον χρήματα.

    «Θλιβερή» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την ανακοίνωση του Ποταμιού

    Δριμεία κριτική ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου στο Ποτάμι, σχετικά με την ανακοίνωσή του για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τη «θλιβερή».

    «Είναι πραγματικά άξιο απορίας τί σχέση έχουν οι θέσεις του Ποταμιού για τους πρόσφυγες, με τις αντίστοιχες θέσεις της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία υποτίθεται ότι συμμετέχει», τονίζει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, για να προσθέσει ότι «η ακροδεξιά ευρωομάδα της Λεπέν θα αναγνώριζε πολύ περισσότερο τις απόψεις της στη σημερινή θλιβερή ανακοίνωση του Ποταμιού».

    [02] ΝΔ: Δεν υπήρξε απόφαση για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της ΝΔ, χωρίς να υπάρξει απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών από τις οποίες θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έγινε παρουσία συνεργατών των τεσσάρων υποψηφίων, επικράτησε πολύ καλό κλίμα και όπως διαφάνηκε είναι πολύ πιθανό στη συνεδρίαση της Πέμπτης να κλείσει η ημερομηνία που προσδιορίζεται μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τότε θα γίνει συνάντηση με τους τεχνικούς συμβούλους έτσι ώστε να υπάρξει απόφαση και για το τυπικό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.

    [03] Αρ. Μπαλτάς: Σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία

    Την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την ανάδειξη και σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη της ενάλιου αρχαιολογίας και του καταδυτικού τουρισμού, την ανάπτυξη της συνεργασίας μέσω των ΠΕΠ με τις Περιφέρειες για τον Πολιτισμό, τη σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία, τη δημιουργία ζώνης πολιτισμού στα σχολεία, την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων αλλά και τον εξορθολογισμό τους, τη συρρίκνωση έως και το κλείσιμο εποπτευόμενων φορέων, την αξιοποίηση των κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσίασε ως τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αριστείδης Μπαλτάς.

    Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να βρεθούν ισοδύναμα από το υπουργείο του, ώστε να αποφευχθεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Ήδη δρομολογήθηκε η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι απαράδεκτα χαμηλές, αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάσει του οποίου τα έσοδα αυξάνουν και συστηματοποιούνται, και μέσα από κει μπορεί να βρεθούν ακόμη και ισοδύναμα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να βρεθούν κάποια τουλάχιστον από τα ισοδύναμα ως συμβολή στην οικονομία ή ως συμβολή - στο παράλληλο από το υπουργείο Πολιτισμού - υπουργείο Παιδείας, με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση» σημείωσε.

    «Έχουμε πολλή δουλειά, είναι ένα υπουργείο ανοιχτό, δεν είναι ένας γυάλινος πύργος», τόνισε ο κ. Μπαλτάς και σημείωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι εκείνος ο φορέας που «φτιάχνει γούστο», είναι το υπουργείο που έχει τον τρόπο, τη μέθοδο και τα μέσα - όσο έχουμε υλικά μέσα - ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία να μπορεί να εκφράζεται απρόσκοπτα και να υπάρχει παραγωγή πολιτισμού. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δική μας παραγωγή πολιτισμού μπορεί να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας.

    [04] «Στο όνομα του Λε Κορμπυζιέ»: Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια απο τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα

    «Στο όνομα του Le Corbusier» ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στην Οικία Σπητέρη/Προβελέγγιου στην Κυψέλη (Κυκλάδων 8). Πρόκειται για ομαδική έκθεση εικαστικών, η οποία δίνει στην ουσία την έναρξη σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο 2015 και την άνοιξη 2016, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μοντερνιστή αρχιτέκτονα που σημάδεψε όσο λίγοι την αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.

    «Γιατί ο Le Corbusier; Γιατί έπαιξε έναν τεράστιο ρόλο στην αρχιτεκτονική, στα γράμματα και στις τέχνες, στην πόλη του 20ού αιώνα, ανεδείχθη σε μια οικουμενική προσωπικότητα και είχε μια πάρα πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα. Μια σχέση που του δίνει ξεχωριστό ρόλο όταν αναφερόμαστε στην ελληνική αρχιτεκτονική και στη σχέση της Ελλάδας με το διεθνές αρχιτεκτονικό προσκήνιο», ανέφερε ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής στο ΕΜΠ, ένας από τους διοργανωτές των δράσεων και επιμελητής της έκθεσης κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

    «Η σχέση αυτή είχε δύο σημαντικές πτυχές. Το ένα ήταν η μεγάλη αγάπη του Λε Κορμπυζιέ για το ελληνικό χώρο, είτε αυτός ήταν η αρχαιότητα (είχε επισκεφτεί την Ακρόπολη το 1911) είτε οι Κυκλάδες, τα ανώνυμα κυκλαδίτικα σπίτια, η θάλασσα και τα τοπία που επισκέφτηκε το 1933», εξήγησε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στην χρονιά (1933) που ήταν επικεφαλής στην Ελλάδα του περίφημου 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, καθώς και στη γνωστή διάλεξη που έδωσε μπροστά στο κτίριο του ΕΜΠ, μίλησε για την ακτινοβολία και το ενδιαφέρον που άσκησε στους νέους αρχιτέκτονες της εποχής. «Ήταν τόσο μεγάλη ώστε από το 1930, ήδη πριν το συνέδριο, μέχρι το 1965 που πέθανε, 18 συνολικά Έλληνες αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί πήγαν στο Παρίσι να συνεργαστούν μαζί του. Μερικοί από αυτούς ήταν διάσημοι, όπως ο Αριστομένης Προβελέγγιος, που είναι και ο αρχιτέκτονας αυτού του σπιτιού, και ο Γιάννης Ξενάκης», σημείωσε.

    [05] Αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Αμφίπολη

    «Η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της» σχολιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη.

    «Ο θόρυβος που ξέσπασε πάλι γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, και την εικαζόμενη συσχέτιση του ευρήματος με τον Ηφαιστίωνα, δικαιώνει για ακόμη μια φορά την έγκαιρη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου» αναφέρει σε σημερνή του ανακοίνωση ο ΣΕΑ, και σημειώνει ότι «η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της. Καλούμε κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου»

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Συνεχής και εποικοδομητικός διάλογος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    «Χρειαζόμαστε συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο, όχι τοίχους και φράχτες» τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Κροατία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βασίζεται στην Κροατία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

    Όπως είπε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην κροατική πρωτεύουσα συζητήθηκαν τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιηθούν σε όλα τα στάδια των μεταναστευτικών διαδρομών στις γειτονικές χώρες. Στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, στην Ελλάδα, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κροατία. «Η Ευρώπη πρέπει να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση των συνόρων της, την υποδοχή των προσφυγών και να βελτιώσει την διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος ο οποίος είπε ότι για την υποστήριξη της Κροατίας, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και των προκλήσεων ασφαλείας είναι διαθέσιμα πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και 120 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Σένγκεν.

    [07] Αλ. Τσίπρας προς Β. Φάιμαν: Αυτή είναι η Ελλάδα της αλληλεγγύης

    Ένας αραβικός καφές φτιαγμένος από τον 40χρονο Φαντί. Έναν πρόσφυγα από το Ναμπίκ της Συρίας, ο οποίος με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά μένει εδώ και δυο μήνες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο «Χωριό του όλοι μαζί» και θέλει όπως είπε να μείνει για πάντα στην Ελλάδα. Με τον καφέ, που προσφέρθηκε σε ένα ξύλινο παλιοτράπεζο, με τον οικοδεσπότη και τους υψηλούς του προσκεκλημένους να κάθονται σε δυο παγκάκια από πέμπτη και βάλε χρήση, ολοκληρώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στη Λέσβο της αλληλεγγύης.

    «Στη Λέσβο που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο στους πρόσφυγες, στην Ελλάδα της βαθειάς κρίσης που αγωνίζεται να πείσει όλη την Ευρώπη πως το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, των Αυστριακών, των Γερμανών, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Αθήνα.

    Κι ο Αυστριακός καγκελάριος, έκπληκτος με τα όσα είδε, κι ακόμα περισσότερο με τα όσα διαπίστωσε πως γίνονται για χιλιάδες ανθρώπους, σε ένα νησί που οι κάτοικοί του είναι τόσοι όσοι και οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν εδώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έσπευσε να συμφωνήσει: «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο ενιαία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Και φυσικά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Στον δρόμο από το αεροδρόμιο προς τη Μυτιλήνη, πολλές δεκάδες φυγάδες οδοιπορούσαν προς την πόλη. Στο λιμάνι, χιλιάδες άνθρωποι εξέδιδαν εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής και τα έκτακτα δρομολόγια, που ο παρών υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας τον ενημέρωσε πως έχουν δρομολογηθεί.

    Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ «ιδίοις όμμασι» είδαν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να πιστοποιούνται μέσα από μια δύσκολη διαδικασία και να αποκτούν το χαρτί που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί. Εκεί συναντήθηκαν με εθελοντές που απασχολούσαν τα παιδιά πρόσφυγες όσο οι γονείς τους έτρεχαν για τις απαραίτητες διαδικασίες. Παιδιά που έτρεχαν χαρούμενα, με ζωγραφισμένα πρόσωπα, και μάλιστα ένα από αυτά έτρεξε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ήρωες σαν τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602 Κυριάκο Παπαδόπουλο. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον ρώτησε ο Βέρνερ Φάιμαν. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος. Δεν άκουσε καλά ο Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας» του είπε ο κ. Φάιμαν με τον κ. Δρίτσα να συμπληρώνει πως το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους εννέα μήνες έσωσε από τη θάλασσα περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.

    [08] Ολυμπιακοί 2016: Περικοπές στο κόστος για να αποφευχθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού

    Η οργανωτική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο πιέζει για εξοικονόμηση χρημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρβαση του προϋπολογισμού της (1,9 δισ. δολάρια ή περίπου 1,686 δισ. ευρώ) κατά περίπου 10%, όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου. Στην τελική ανασκόπηση των δαπανών προτού αρχίσουν οι Αγώνες σε δέκα μήνες, ζητείται από κάποια τμήματα να μειώσουν το προβλεπόμενο κόστος κατά 30%. «Πρέπει να οργανώσουμε τους Αγώνες για να είναι οικονομικά βιώσιμοι. Δεν υπάρχει άλλος χώρος για αλόγιστες υπερβολικές δαπάνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής επικοινωνίας των Αγώνων του 2016, Μάριο Αντράντα.

    Ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής προέρχεται από ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά τυχόν έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, ένα ενδεχόμενο το οποίο η (πρωτεύουσα) Μπραζίλια δεν βλέπει με... καλό μάτι. Η Βραζιλία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η οποία φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις συνήθεις υπερβάσεις του κόστους που σχετίζονται με διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 October 2015 - 18:32:14 UTC