Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 11 η εκλογή νέου προέδρου στη βουλή
  • [02] Εντός της προθεσμίας η εκταμίευση κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [03] Εκλογές σήμερα στην Πορτογαλία
  • [04] Η Μέρκελ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της
  • [05] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»
  • [06] Στις δουλειές τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός
  • [07] Το «Simon Says» του Ν. Τσεμπερόπουλου απέσπασε το Α' Βραβείο στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
  • [08] Β. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ βάζει πάνω από όλα το εθνικό καλό
  • [09] Επικοινωνία Τσίπρα, Μέρκελ και Φάιμαν για το προσφυγικό ζήτημα
  • [10] Είμαι ένας ομοφυλόφιλος ευτυχής ιερέας, δηλώνει υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός

  • [01] Στις 11 η εκλογή νέου προέδρου στη βουλή

    Η Βουλή θα εκλέξει, σήμερα στις 11:00, τον πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.

    Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση, ενώ για αντιπροέδρους τους Τάσο Κουράκη, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργο Βαρεμένο.

    Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για την εκλογή του Νίκου Βούτση στο αξίωμα του νέου προέδρου της Βουλής, ενώ θα καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    [02] Εντός της προθεσμίας η εκταμίευση κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Η Ελλάδα πιθανότατα θα μπορέσει να λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός της καθορισμένης προθεσμίας της 15ης Νοεμβρίου, καθώς η εκταμίευσή τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι εφικτή ως τότε, δήλωσαντην Παρασκευή αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Η ευρωζώνη έχει προβλέψει τη διάθεση ενός ποσού ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασής της. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισεκατομμύρια έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε έναν λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

    Εάν οι έλεγχοι αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών τους οποίους θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείξει ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα αντληθούν χρήματα από τα εναπομείναντα 15 δισεκ. ευρώ, με προϋπόθεση η Αθήνα να έχει θέσει σε εφαρμογή τους όρους της δανειακής σύμβασης που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως την 15η Νοεμβρίου, κατά τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών συζήτησαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων σε τηλεδιάσκεψή τους χθες. Αποφάσισαν να χωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα καλείται να προωθήσει για να λάβει τα εναπομείναντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που προβλέπεται να της χορηγηθεί φέτος και τα 15 δισεκ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο υποσύνολα.

    Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου. Η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών θα πρέπει πάντως να λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Συμβούλιό τους, μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    [03] Εκλογές σήμερα στην Πορτογαλία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι προκειμένου να εκλέξουν νέα βουλή. Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, μερικές εβδομάδες, αφότου πήρε μια απροσδόκητη τροπή, με την απερχόμενη κυβέρνηση της δεξιάς να ανακτά προβάδισμα από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, παρά τις θυσίες που απαιτεί να συνεχίσουν να κάνουν οι πολίτες για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, 51 ετών, όπως και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Αντόνιου Κόστα, 54 ετών, προσπάθησαν ως τα μεσάνυχτα χθες να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους, πριν από την «ημέρα της σκέψης», την παραμονή της αυριανής ψηφοφορίας.

    Η κυβερνητική συμμαχία «Η Πορτογαλία Μπροστά» πιστώνεται το 37,5% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 32,5% για το PS, με βάση τον μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και επιβεβαίωσαν την απρόσμενη ακόμη και για τα κόμματα της συμπολίτευσης ανάκαμψη της δεξιάς, που έμοιαζε δεδομένο πως θα γνώριζε την ήττα πριν από μόλις έναν μήνα. Η αποχή εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος να πλησιάσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2011 το 42%.

    [04] Η Μέρκελ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ένα θέμα.

    Στην ομιλία της κατά το εβδομαδιαίο βίντεο podcast που μεταδόθηκε χθες, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μια κρίση που, όπως είπε, "δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης".

    Η Άγγελα Μέρκελ είπε πως η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης. "Και για την Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι πρέπει βέβαια, πάνω απ΄όλα, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας σε όλη την Ευρώπη και να τα προστατεύσουμε μαζί έτσι ώστε η μετανάστευση στην Ευρώπη να γίνεται τακτοποιημένα", τόνισε.

    Είπε ακόμη πως η ενσωμάτωση των νέων αφίξεων είναι ένα "μεγάλο καθήκον" και ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό. Θα πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια και να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

    [05] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»

    Το σκάνδαλο που ξέσπασε με το λογισμικό παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων της Volkswagen θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, εκτιμά σε συνέντευξή του σε γερμανικές τοπικές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς , τονίζει ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας αντιθέτως έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον ευρύτερο οικονομικό κίνδυνο για τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου.

    Η διεύθυνση της VW έβαλε κατά μέρος ένα ποσό 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους του σκανδάλου, όμως αναλυτές προβλέπουν πως το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο. Η VW έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να ανακαλέσει για επισκευή έως και 11 εκατ. αυτοκίνητα και βαν οι κινητήρες των οποίων έχουν εγκατεστημένο παράνομα λογισμικό φτιαγμένο για να παραποιεί τις τιμές των εκπομπών ρύπων σε περίπτωση ελέγχου.

    [06] Στις δουλειές τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός

    «Ραντεβού» έξω από τα εργοτάξια έδωσαν τη Δεύτερα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» και αφού δοθεί η εντολή από την επιθεώρηση μεταλλείων για άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των μεταλλείων. Όπως ρητά αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, θα εισέλθουν στις δουλειές τους, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Χατζής.

    «Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη, αλλά κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση, την ξεκάθαρη πολιτική λύση για το οριστικό άνοιγμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας», είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες σε συγκέντρωση που έγινε στις Σκουριές, οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων.

    Οπως μας εξήγησε ο κ. Χατζής, η σημερινή συγκέντρωση έγινε προκειμένου να εξηγήσουν στον κόσμο της Χαλκιδικής τι σημαίνει στην πράξη η νέα απόφαση του ΣτΕ που ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της ανάκλησης τεχνικών μελετών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή εργασιών και τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζής επισήμανε ότι παραμένουμε έτοιμοι και για συνέχιση των κινητοποιήσεών μας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αφού ζητάμε οριστική λύση στο θέμα.

    [07] Το «Simon Says» του Ν. Τσεμπερόπουλου απέσπασε το Α' Βραβείο στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

    Το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».Μία ταινία με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Κεντρικός ήρωας της , ο Σάιμον , ο οποίος ζει μοναχικά στο Λονδίνο, αποξενωμένος από το περιβάλλον του. Κάποιες νύχτες του μήνα επισκέπτεται τους φίλους του από το facebook.

    Η κριτική επιτροπή απένειμε το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Simon Says» για « το ευφάνταστο σκηνοθετικά και ολοκληρωμένο σεναριακά πορτραίτο της αστικής μοναξιάς, αλλά και την παρουσίαση ενός πολυσύνθετου χαρακτήρα που προκαλεί στον θεατή όλες τις δυνατές αντιδράσεις».

    Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ενώ το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ίκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη και το Βραβείο Σεναρίου στο «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν)

    [08] Β. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ βάζει πάνω από όλα το εθνικό καλό

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν λαϊκίζει, δεν αοριστολογεί, δεν υπόσχεται τα ανέφικτα, αλλά και δεν χαρίζει την κοινωνική ευαισθησία σε κανένα. Κοιτά σταθερά μπροστά και βάζει πάνω από όλα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό καλό. Αποκηρύσσει το λαϊκισμό και τη δημαγωγία», αναφέρει σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την ίδρυσή του κόμματος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Συμπληρώνονται, στις 4 Οκτωβρίου, 41 χρόνια από την ίδρυσή της Νέας Δημοκρατίας. Τιμούμε τον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή, όλους τους Ηγέτες, τα στελέχη, τους αγωνιστές της Παράταξης. Τιμούμε τον κόσμο που έδωσε και δίνει υπόσταση, δύναμη και προοπτική στην Παράταξη» αναφέρει ο κ. Μεϊμαράκης και σημειώνει:

    «Εδώ και σαρανταένα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης, όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα, μετριοπάθεια και σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες, την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πρωτοπόρος και αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Έβαλε, με πρωταγωνιστή τον ιδρυτή της, την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έδωσε κοινό όραμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Έδωσε οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα και θέσπισε το πιο δημοκρατικό και πιο προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη Ιστορία της. Απομάκρυνε το 1974 τους κινδύνους εθνικής κρίσης και πρωταγωνιστεί τώρα για να απομακρύνει την Ελλάδα από τους κινδύνους που έφερε η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

    [09] Επικοινωνία Τσίπρα, Μέρκελ και Φάιμαν για το προσφυγικό ζήτημα

    Η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχανχθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν.

    Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη, τόσο σε επίπεδο κονδυλίων όσο και σε επίπεδο στελέχωσης των αρμοδίων για το προσφυγικό υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε επίσης, η αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από την Αυστρία, προκειμένου να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες FRONTEX και ΕASO. Τέλος, συζητήθηκε και η επίσκεψη του κ. Φάινμαν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

    [10] Είμαι ένας ομοφυλόφιλος ευτυχής ιερέας, δηλώνει υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός

    Ο 43χρονος πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιερά Εξέταση κατά τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας», με συνέντευξή του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

    «Ξέρω ότι θα πληρώσω τις συνέπειες της πράξης μου αυτής, αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Πολωνός κληρικός.

    Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε coming out, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάνω, τώρα, αυτή την τόσο δυνατή υπαρξιακή επιλογή, δυνατή σε ότι αφορά τις συνέπειές της. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να ζήσω με συνοχή, διότι έχουμε ήδη αργήσει και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα πενήντα χρόνια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 October 2015 - 6:32:39 UTC