Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσωρινά κρατούμενος ο Θωμάς Λιακουνάκος
  • [02] Βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες απένειμε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [03] Το Σάββατο στις 11.00 η ορκωμοσία των βουλευτών
  • [04] Οι ΗΠΑ και δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού καλούν την Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της
  • [05] Διευκρινίσεις ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αντιπροσωπείες της Volkswagen
  • [06] Συνεδριάζει ξανά το Σάββατο η ΚΕΦΕ της ΝΔ

  • [01] Προσωρινά κρατούμενος ο Θωμάς Λιακουνάκος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που απολογήθηκε για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας την Δευτέρα το βράδυ, οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON. Σύμφωνα με όσα του αποδίδονται από την Δικαιοσύνη διακίνησε χρήματα που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην δικογραφία αναφέρεται ότι τα επίμαχα ποσά διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Μονακό της εξωχώριας εταιρίας Ιnteraction, η οποία κατά τις δικαστικές αρχές σχετίζεται με τον Θωμά Λιακουνάκο, κάτι που αρνείται ωστόσο, ο ίδιος. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν, μέσω ελβετικών λογαριασμών, από την Σουηδική Εταιρία ως "ωφέλιμες πληρωμές" για την επιλογή της ως προμηθεύτριας των συγκεκριμένων συστημάτων.

    [02] Βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες απένειμε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Τη βεβαιότητά του, ότι η αναβίωση στην Ελλάδα του "Συμποσίου των Επτά Σοφών" θα λειτουργήσει ως καταλύτης στις διαδικασίες μελέτης και αντιμετώπισης των θεμάτων εκείνων που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία τον 21ο αιώνα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντας τα βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του "2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών" με θέμα την Κοσμολογία που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ίδια η σημασία του κοσμολογικού ζητήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις επιμέρους επιστήμες, τις οποίες μετέρχεται ο κοσμολογικός στοχασμός στην εξελικτική του πορεία.

    Μάλιστα, παρατήρησε ότι ακόμη και σήμερα η κοσμολογία, με το δέος, τη δημιουργική απορία και το θαυμάζειν, την αναζήτηση τεκμηρίων και αρμονικών θεωριών, βρίσκεται ίσως εγγύτερα από κάθε άλλο επιστημονικό πεδίο στις γενεσιουργές συνθήκες του πρώτου ευρωπαϊκού φιλοσοφικού και επιστημονικού στοχασμού κατά τη "στιγμή" των προσωκρατικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος απένειμε τα βραβεία στους κορυφαίους επιστήμονες:

    - James Cronin, κάτοχο Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμο καθηγητή Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου,

    - Γεώργιο Ευσταθίου, καθηγητή Αστροφυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Εταίρο της Βασιλικής Ακαδημίας,

    - David Gross, κΚάτοχο Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,

    - Eugene Parker, ομότιμο καθηγητή Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Enrico Ferni,

    - Alexei Starobinsky, κάτοχο Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, Κοσμολόγο Αστροφυσικό στο Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και

    - Gabriele Veneziano, Θεωρητικό Φυσικό, καθηγητή στην Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας στο Coll?ge de France.

    [03] Το Σάββατο στις 11.00 η ορκωμοσία των βουλευτών

    Ορκίζονται αύριο στις 11.00 το πρωί οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, με το γυναικείο φύλο να εκπροσωπείται μόλις από 59 βουλευτίνες, (10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ενώ την πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.

    Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

    Στο προεδρείο της Βουλής θα βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο Δ΄ αντιπρόεδρος. Ο κ. Κακλαμάνης θα προεδρεύσει της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α' αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπροέδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα).

    Την Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής

    Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.

    Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    [04] Οι ΗΠΑ και δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού καλούν την Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τη Βρετανία κάλεσαν σήμερα την Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιθέσεις που - όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού - στρέφονται ενάντια σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και πλήττουν άμαχο πληθυσμό, εκφράζοντας παράλληλα την "έντονη ανησυχία" τους για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

    Σε κοινή τους ανακοίνωση οι συμμαχικές δυνάμεις επέκριναν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που όπως τόνισαν δεν θέτουν ως στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

    "Αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση και το μόνο που θα επιφέρουν είναι η τροφοδότηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησε 14 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    "Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Ρωσική ΠΑ συνέχισε τα αεροπορικά πλήγματα σε θέσεις των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία", κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, ανέφερε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Su-24M και Su-25 κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ιντλίμπ.

    [05] Διευκρινίσεις ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αντιπροσωπείες της Volkswagen

    Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων σε ορισμένο τύπο οχημάτων των εταιρειών της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης ζήτησε επισήμως από τις αντιπροσωπείες του εν λόγω ομίλου στην Ελλάδα (Kosmocar Α.Ε., ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ) διευκρινίσεις και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας ζήτησε να απαντήσουν επισήμως στα εξής ερωτήματα:

    - Αν έχουν πωληθεί στη χώρα μας οχήματα τέτοιου τύπου και, αν ναι, ποιος είναι ο αριθμός τους;

    - Σε αυτούς τους τύπους οχημάτων σε ποιους συγκεκριμένους ρύπους υπήρχε - υπάρχει παραποίηση των εκπομπών, μέσω της χρήσης ειδικού λογισμικού προγράμματος;

    - Ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι εταιρείες, ώστε να αντιμετωπιστούν στην εγχώρια αγορά τα πάσης φύσεως προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει από την πώληση των παραπάνω οχημάτων;

    Όπως υπογραμμίζεται, σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία των εταιρειών και αναμένει την άμεση απάντησή τους.

    [06] Συνεδριάζει ξανά το Σάββατο η ΚΕΦΕ της ΝΔ

    Ένσταση προκειμένου να επανεξεταστεί η αίτηση της υποψηφιότητάς του κατέθεσε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, με δεδομένο ότι οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας διαφώνησαν με την απόφαση της ΚΕΦΕ της ΝΔ να απορρίψει ως εκπρόθεσμη την υποψηφιότητά του.

    Αύριο στις 09:30 το πρωί θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 20:32:11 UTC