Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Συγκεχυμένο το μήνυμα της ΛΑΕ
  • [02] Προοδευτικότερη φορολογία εισοδήματος επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
  • [03] Ιστορική ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο Κογκρέσο
  • [04] Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα
  • [05] Χρ. Σπίρτζης από Σκόπελο: Προτεραιότητα η καταγραφή των ζημιών
  • [06] Την υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων αναλαμβάνει η Υπηρεσία Ασύλου
  • [07] Συλλήψεις τριών ατόμων στο Βόλο από την Αντιτρομοκρατική
  • [08] Συνταγματική η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, εάν δεν εκδικαστεί η υπόθεση του εντός εξαμήνου
  • [09] Λ. Καντέ: Είναι σημαντικό οι ταινίες να μας δίνουν μια εικόνα της περιπλοκότητας του κόσμου στον οποίο ζούμε
  • [10] Κ. Σπ. Στάικος: Ξετυλίγοντας την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και της ελληνικής τυπογραφίας στο Ίδρυμα Ωνάση
  • [11] Μέχρι την επόμενη Παρασκευή η υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Συγκεχυμένο το μήνυμα της ΛΑΕ

    «Συγκεχυμένο» χαρακτήρισε το μήνυμα που εξέπεμψε η Λαϊκή Ενότητα, ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β'» Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στους δημοσιογράφους Φάνη Γρηγοριάδη και Νίκο Γιώτη.

    «Είχε την υποστήριξή μας, αλλά το Σχέδιο Β' δεν συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας» είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε:

    «Θεωρούσαμε ότι είναι συγκεχυμένο το μήνυμα που θέτει η Λαϊκή Ενότητα, με την έννοια ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (Μανώλης Γλέζος) έλεγε ότι το νόμισμα δεν είναι θέμα και ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης έλεγε να βγούμε από το ευρώ, η κ. Κωνσταντοπούλου έλεγε ότι το δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία και νομίζω, ότι σε ένα θέμα, στο οποίο υπήρξε μεγάλη πίεση από τις δυνάμεις τις πολιτικές, τις μεγάλες, του κατεστημένου - στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ - θα έπρεπε να μιλήσει κανείς με σαφήνεια, να κάνει μια επιλογή» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    [02] Προοδευτικότερη φορολογία εισοδήματος επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

    Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών για την μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος με στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος συστήματος και την αύξηση της αποδοτικότητάς του σε έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών ήδη βρίσκεται η πρόταση για την φορολόγηση όλων των κατηγοριών εισοδήματος με μία ενιαία φορολογική κλίμακα.Σήμερα με διαφορετική φορολογική κλίμακα αντιμετωπίζονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις σε σχέση με τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή τα εισοδήματα από ενοίκια.

    [03] Ιστορική ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο Κογκρέσο

    Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στο Καπιτώλιο και άρχισε πριν από λίγο να εκφωνεί μια ιστορική ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, την επομένη της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

    Είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας μιλάει και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στα μεγάλα, παγκόσμια θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την πολιτική, όπως είναι η μετανάστευση, η θανατική ποινή, ο καπιταλισμός, η οικογένεια και η κλιματική αλλαγή.

    Τον 78χρονο Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, που είναι Καθολικός.

    Μετά την ομιλία του, ο ποντίφικας θα χαιρετίσει ένα πλήθος 50.000 ανθρώπων από το μπαλκόνι του Καπιτωλίου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο Νάσιοναλ Μολ, τη μεγάλη, ιστορική πλατεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον και χειροκρότησαν θερμά τον Φραγκίσκο κατά την είσοδό του στο Καπιτώλιο.

    Στη συνέχεια ο πάπας θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Νέα Υόρκη.

    [04] Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα

    Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.

    «Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση Ελ-Εκμπαρίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.

    «Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια» που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών, είπε.

    «Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών.

    Ο υπουργός υποσχέθηκε τη διενέργεια «ταχύτατης και διαφανούς» έρευνας.

    Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η σαουδαραβική υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, 717 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 805 τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.

    Το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το ποδοπάτημα, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

    "Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ.

    [05] Χρ. Σπίρτζης από Σκόπελο: Προτεραιότητα η καταγραφή των ζημιών

    Προτεραιότητα είναι η καταγραφή από την Περιφέρεια και τους δήμους των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, ώστε να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκατάστασης των ζημιών, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης από τη Σκόπελο, που επλήγη από την πρωτοφανή νεροποντή.

    Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετέβη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, στο νησί, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσε το εύρος των προβλημάτων και ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, τους οποίους ενημέρωσε για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων.

    Επίσης είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν οι αιτίες που, σε συνδυασμό με το ακραίο καιρικό φαινόμενο, προκάλεσαν τις καταστροφές στο νησί και διαμορφώθηκε σχέδιο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σκόπελο.

    «Οι καταστροφές στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλες και σε υποδομές και σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Το στοίχημα, είπε, «είναι η περιφέρεια και ο δήμος να κάνουν γρήγορα την καταγραφή, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην βοήθεια που πρέπει να δώσουμε στους κατοίκους, στις επιχειρήσεις, σε όποιον έχει πληγεί».

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων, ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα.

    [06] Την υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων αναλαμβάνει η Υπηρεσία Ασύλου

    Σε οργανωτικό σχεδιασμό προχωρά η Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Το σχέδιο της μετεγκατάστασης αφορά σε περίπου 66.000 άτομα που θα μετακινηθούν από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ σε βάθος διετίας, και απαιτεί αυξημένη ετοιμότητα από την Υπηρεσία Ασύλου, που θα αναλάβει το «βάρος» της υλοποίησής του.

    «Από πλευράς της Υπηρεσίας μας έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός, ωστόσο επειδή εκκρεμούν ακόμη αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τα άλλα κράτη-μέλη, ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Υπηρεσίας Ασύλου, θα χρειαστούν πάνω από 120 νέοι υπάλληλοι-χειριστές (ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, πολιτικών, οικονομικών σπουδών), καθώς και γραφεία στην Αττική και ίσως σε ορισμένα νησιά. Επίσης, θα είναι απαραίτητα ο επιπλέον υλικοτεχνικός εξοπλισμός, η επαρκής διερμηνεία και η παραγωγή πληροφοριακού υλικού, που θα εξηγεί στους ενδιαφερόμενους τι σημαίνει για τους ίδιους η μετεγκατάσταση. «Θα χρειαστούμε την υποστήριξη όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των τοπικών αρχών και σκοπός είναι να μετεγκαθίστανται οι αιτούντες το ταχύτερο δυνατό», επισημαίνει η κ. Σταυροπούλου.

    [07] Συλλήψεις τριών ατόμων στο Βόλο από την Αντιτρομοκρατική

    Τρία άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στον Βόλο. Πρόκειται για τον τέταρτο της συμμορίας ληστών του Διστόμου Γιώργο Πετρακάκο, τη σύντροφό του και έναν ακόμα άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν έχει απασχολήσει τις αρχές.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμμορία εξαρθρώθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αγχίαλο, όπου συνελήφθησαν δύο μέλη της, ενώ αυτοκτόνησε ο Σπύρος Γραβίλας.

    Σημειώνεται ότι ο Γ. Πετρακάκος αναζητείτο στην ευρύτερη περιοχή μετά την προηγούμενη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αγχίαλο, ενώ κατηγορείται και για συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες, μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη.

    Ο Γ. Πετρακάκος και οι άλλοι δύο εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο κέντρο του Βόλου, όπου αυτήν την ώρα γίνεται έρευνα. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένονται ανακοινώσεις από την αστυνομία.

    [08] Συνταγματική η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, εάν δεν εκδικαστεί η υπόθεση του εντός εξαμήνου

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ? αριθμ. 3369/2015 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματικό το άρθρο 142 του Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007) το οποίο προβλέπει ότι απολύεται δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε περίπτωση κατά την οποία η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό αυτό απέρριψε την προσφυγή μίας υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Ειδικότερα, το αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο είχε επιβάλει στην εν λόγω υπάλληλο την ποινή της οριστικής παύσης για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητάς της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων.

    Στη συνέχεια η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που της είχε επιβληθεί.

    Όμως, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος το άρθρο 142 του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

    [09] Λ. Καντέ: Είναι σημαντικό οι ταινίες να μας δίνουν μια εικόνα της περιπλοκότητας του κόσμου στον οποίο ζούμε

    «Όλες οι ταινίες μου έχουν πάντα μια ματιά κοινωνικοπολιτική, είναι αυτό που μ' ενδιαφέρει να βλέπω, ακόμα κι όταν είμαι ο ίδιος θεατής. Είναι πολύ σημαντικό για μένα οι ταινίες που βλέπουμε να μας δίνουν μια εικόνα της περιπλοκότητας του κόσμου στον οποίο ζούμε. Κι αυτό ήθελα να πετύχω μέσα από την "Επιστροφή στην Ιθάκη"» εξήγησε σήμερα στους Έλληνες δημοσιογράφους ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για το "Ανάμεσα στους Τοίχους", Λοράν Καντέ.

    Ο Γάλλος σκηνοθέτης βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" για να παρουσιάσει την τελευταία του ταινία στην οποία εξετάζει μια άκρως ιδιαίτερη γενιά της κουβανικής ιστορίας. Μιας γενιάς που γεννήθηκε με την επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας και κατόπιν, τη δεκαετία του '90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

    Πριν τρία χρόνια ο Λοράν Καντέ βρέθηκε στην Κούβα για να σκηνοθετήσει το δικό του κομμάτι του σπονδυλωτού "Επτά ημέρες στην Αβάνα". Η πόλη με τους ανθρώπους της του φάνηκε τόσο συναρπαστική, ώστε θέλησε να της αφιερώσει μια ολόκληρη ταινία. Το αποτέλεσμα είναι το "Επιστροφή στην Ιθάκη", ένα διαλογικό φιλμ για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις, που αποτυπώνει μια κοινωνία σε κρίση διαρκείας στο ξεχωριστό περιβάλλον της κουβανικής πρωτεύουσας.

    [10] Κ. Σπ. Στάικος: Ξετυλίγοντας την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και της ελληνικής τυπογραφίας στο Ίδρυμα Ωνάση

    Την ηλεκτρονική της τεκμηρίωση θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, που βασίζεται στην ομότιτλη συλλογή του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου.

    Η βιβλιοθήκη είναι επισκέψιμη στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Αμαλίας 56, κοντά στου Μακρυγιάννη και την Ακρόπολη, και φιλοξενεί βιβλία τα οποία αποτελούν προϊόν αποκλειστικά της ελληνικής εκδοτικής δραστηριότητας, από το τέλος του 15ου αιώνα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα (οι γλώσσες, βεβαίως, στις οποίες έχουν τυπωθεί τα βιβλία είναι πολλές). Αρχιτέκτονας, εκδότης και ιστορικός του βιβλίου (έχει γράψει μεταξύ άλλων, την πεντάτομη «Ιστορία της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό»), ο Κ. Σπ. Στάικος μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους θησαυρούς της συλλογής του, τονίζοντας πως σκοπός της είναι να αναδείξει τη μεγάλη περιπέτεια ανά τους αιώνες όχι μόνο της ελληνικής λογιοσύνης, αλλά και της ελληνικής τυπογραφίας, που παραμένει αναπόσπαστα συνδεδεμένη μαζί της.

    [11] Μέχρι την επόμενη Παρασκευή η υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Απο αύριο 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μέχρι την επόμενη Παρασκευη 2 Οκτωβρίου και ωρα 18:00 θα δοθεί προθεσμία στους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του κόμματος, να καταθέσουν την υποψηφιότητα τους.

    Στη συνέχεια θα δοθούν άλλες δύο ημέρες προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, απο το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ώρα 14:00.

    Ακολούθως θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΦΕ η οποία θα καταρτίσει και θα επικυρώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων ενώ σε επόμενη συνεδρίαση της θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων και θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2015 - 16:32:14 UTC