Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή
  • [02] Διεργασίες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης
  • [03] Τζ. Στίγκλιτς: Το πρόβλημα της Ελλάδας απλώς μεταφέρθηκε στο μέλλον
  • [04] Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν στη Συρία εννέα άνδρες και ένα αγόρι με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας
  • [05] 'Ενοπλοι απήγαγαν τρεις ξένους τουρίστες από θέρετρο των νότιων Φιλιππινών
  • [06] Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην ανατολική Κούβα πριν μεταβεί στις ΗΠΑ
  • [07] Στο κλειστό γήπεδο του ταε κβον ντο, μεταφέρθηκαν 200 πρόσφυγες
  • [08] Ξεκινά και επίσημα το φθινόπωρο αύριο
  • [09] Την κήρυξη της Σκάλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά ο Π. Τατούλης
  • [10] Η Apple ετοιμάζει το δικό της αυτοκίνητο έως το 2019-2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα
  • [11] Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νεφρών στο εργαστήριο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή

    «Επιστρέφω μετά από λίγες ημέρες, ένα μήνα σχεδόν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ το χώρο. Έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη πως όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις πιο δημιουργικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραλαμβάνοντας από την Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή, ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και ο λαός μας περήφανος και αξιοπρεπής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού, είπε στον πρωθυπουργό η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου η οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την επανεκλογή του κόμματος του και του ιδίου στη θέση του προέδρου της κυβέρνησης.

    [02] Διεργασίες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης

    Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Υπενθυμίζεται πως στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

    Σήμερα ή αύριο Τετάρτη το πρωί θα ανακοινωθεί και η κυβέρνηση όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ. Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα.Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε πως «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

    Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως του ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.

    [03] Τζ. Στίγκλιτς: Το πρόβλημα της Ελλάδας απλώς μεταφέρθηκε στο μέλλον

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς επέκρινε για μια ακόμη φορά την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος».

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο Στίγκλιτς εκτίμησε ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

    «Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών», υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

    «Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας.

    Εξάλλου σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους της. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτίμησε επίσης ότι αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη».

    Μεταξύ των στόχων που θα πρέπει να αλλάξουν ο Στίγκλιτς ανέφερε συγκεκριμένα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%.

    «Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους», τόνισε.

    Ο Στίγκλιτς κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «είναι μια επικίνδυνη πολιτική». «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει».

    Για να αποφευχθούν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα ο Αμερικανός οικονομολόγος πρότεινε «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην ευρωζώνη, εξηγώντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

    [04] Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν στη Συρία εννέα άνδρες και ένα αγόρι με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας

    Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Kράτος εκτέλεσε εννέα άνδρες και ένα αγόρι τους οποίους κατηγόρησε για ομοφυλοφιλία στην κεντρική και τη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επτά άνδρες εκτελέστηκαν στην πόλη Ραστάν της κεντρικής επαρχίας Χομς «αφότου κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλία», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης επί του πεδίου στη χώρα αυτή που μαστίζεται από αιματηρό πόλεμο επί τεσσεράμισι χρόνια.

    Οι τζιχαντιστές του ΙΚ σκότωσαν επίσης δύο άνδρες και ένα αγόρι για τον ίδιο λόγο στην περιοχή Χρεϊτάν, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, οι εκτελέσεις έλαβαν χώρα δημόσια αλλά οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν όλες τις κάμερες που πιθανόν είχαν μαγνητοσκοπήσει τους φόνους αυτούς.

    Η σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα χρησιμοποίησε πολύ βάναυσες μεθόδους για να εδραιώσει την εξουσία της σε περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία τις οποίες έχει ανακηρύξει «χαλιφάτο» του.

    [05] 'Ενοπλοι απήγαγαν τρεις ξένους τουρίστες από θέρετρο των νότιων Φιλιππινών

    Δύο Καναδοί τουρίστες, ένα άτομο νορβηγικής υπηκοότητας και μια Φιλιππινέζα απήχθηκαν από οπλισμένους άγνωστους σε ένα δημοφιλές θέρετρο σε νησί των νότιων Φιλιππινών, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

    Ο λοχαγός Αλμπέρτο Καμπέρ είπε ότι τα τέσσερα άτομα απήχθηκαν υπό την απειλή όπλου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης χθες βράδυ στο θέρετρο Oceanview στο νησί Σαμάλ, κοντά στη μεγαλύτερη πόλη του νησιού Μιντάναο Davao City.

    Αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας ξαφνιάστηκαν από την επίθεση στην περιοχή του νότου, όπου η κατάσταση είναι επισφαλής, παρά τις πρόσφατες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με τους ισλαμιστές επαναστάτες.

    Ο Καμπέρ είπε ότι δεν ήταν γνωστό ποιοί ευθύνονται για την απαγωγή, και ότι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν περίπου 30 ξένοι τουρίστες στο θέρετρο.

    [06] Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην ανατολική Κούβα πριν μεταβεί στις ΗΠΑ

    Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην ανατολική Κούβα χθες, τη τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του, για την οποία έχει επιδοκιμασθεί γιατί έχει βοηθήσει στην προσέγγιση μεταξύ της κομμουνιστικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο ποντίφηκας είναι ο τρίτος πάπας που έχει επισκεφθεί τη Κούβα, αλλά ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται το Χολγκουίν, πρωτεύουσα της περιοχής όπου μεγάλωσαν οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, ηγέτες της Κούβας.

    Η λειτουργία έγινε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, πριν ο πάπας συνεχίσει το ταξίδι του στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα, όπου ξεκίνησε η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1953 και κοντά στο προσκύνημα της προστάτιδας της χώρας, Παναγία της Ελεημοσύνης.

    [07] Στο κλειστό γήπεδο του ταε κβον ντο, μεταφέρθηκαν 200 πρόσφυγες

    Στο κλειστό γήπεδο του ταε κβον ντο, στο Παλαιό Φάληρο, μεταφέρθηκαν, αργά χθες το βράδυ, οι περίπου 200 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στις αποβάθρες του σταθμού του ΗΣΑΠ, στην πλατεία Βικτωρίας, λόγω της κακοκαιρίας.

    Η μεταφορά τους έγινε με αστικά λεωφορεία και χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, οι πρόσφυγες πρόκειται να μείνουν στο κλειστό του ταε κβον ντο για δύο ημέρες, όπως τον ενημέρωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Ο κ.Χατζηδάκης, ανέφερε ότι σε δώδεκα ημέρες θα ξεκινήσει στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου η διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος πάλης.

    [08] Ξεκινά και επίσημα το φθινόπωρο αύριο

    Στις 11:20 το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

    Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά -ανά εξάμηνο- αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

    [09] Την κήρυξη της Σκάλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά ο Π. Τατούλης

    'Αμεσα θα πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή της Σκάλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα την πληγείσα περιοχή από τον πρωινό ανεμοστρόβιλο.

    Επιπλέον, ζήτησε την αποστολή λυόμενων κατοικιών για τους άστεγους και οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση κτιρίων και επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου και των αγροτικών υποδομών.

    Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Σκάλα Λακωνίας από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε το πρωί την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, εξετάστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο κίνησης του Δήμου Ευρώτα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Ευρώτα Ιωάννη Γρυπιώτη, αντιπεριφερειαρχών, δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Νωρίτερα το απόγευμα, περιφερειάρχης και δήμαρχος Ευρώτα πήγαν σε όλα τα σημεία απ΄όπου πέρασε ο ανεμοστρόβιλος και είδαν από κοντά τα συντρίμμια και την καταστροφή. Ωστόσο, εξήραν τον συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών στις επιχειρησιακές προσπάθειες για ομαλοποίηση της κατάστασης.

    Ήδη, αυτή τη στιγμή η πόλη της Σκάλας είναι καθαρή και έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της.

    Διαβάστε επίσης:

    Τεράστιες καταστροφές στην Σκάλα Λακωνίας από τον ανεμοστρόβιλο

    [10] Η Apple ετοιμάζει το δικό της αυτοκίνητο έως το 2019-2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα

    Ένα μήλο πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου; Η Apple εργάζεται μυστικά αλλά εντατικά προκειμένου ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητό με το σύμβολό της να κυκλοφορεί στους δρόμους το 2019 ή το 2020.

    Αυτό αποκάλυψαν ανώνυμες πηγές, ενώ εντείνονται γενικότερα οι σχετικές φήμες που πρωτοεμφανίστηκαν φέτος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων (Τάιμς Νέας Υόρκης, Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, Γκάρντιαν) και πρακτορείων ειδήσεων (Ρόιτερς και Γαλλικό). Η ίδια η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες και τα δημοσιεύματα, αλλά συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

    Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές, το πρόγραμμα ανάπτυξης αυτοκινήτου με την κωδική ονομασία «Τιτάν» πήρε το πράσινο φως για να τριπλασιάσει το προσωπικό του απο τα 600 στα 1.800 άτομα.

    [11] Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νεφρών στο εργαστήριο

    Επιστήμονες στην Ιαπωνία πραγματοποίησαν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στον δρόμο για την ανάπτυξη πλήρως λειτουργικών νεφρών στο εργαστήριο. Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα -χοίρους και αρουραίους- νεφρούς εργαστηρίου, οι οποίοι δούλεψαν σαν τους φυσιολογικούς, περνώντας ακόμη και το «τεστ της ούρησης».

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Τακάσι Γιόκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζικέι στο Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν ακόμη μερικά χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 September 2015 - 6:32:17 UTC