Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Κάποια στιγμή η Ιστορία θα αποκαλύψει τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση
  • [02] Τζ. Στίγκλιτς: Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί και η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί
  • [03] Eurostat: Μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2015
  • [04] Σύγκλιση απόψεων ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναμένει ο Β. Κονστάνσιο
  • [05] Το «σπάσιμο» της Hewlett-Packard στα δύο θα οδηγήσει στην ανεργία άλλο ένα 10% των εργαζομένων
  • [06] Μπ. Ομπάμα από την Ισπανία: Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί συνεργασία
  • [07] Β. Ντομπρόβσκις: Δοκιμασία για την Ευρώπη το κύμα προσφύγων
  • [08] Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία σε συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
  • [09] Ανήκετε στους αναποφάσιστους; choose4greece
  • [10] Στους δρόμους των Χανίων από σήμερα τα κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα
  • [11] Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Μουσείο Ακρόπολης
  • [12] Unesco: Η λεηλασία αρχαιολογικών μνημείων στη Συρία έχει φθάσει σε "βιομηχανική" κλίμακα
  • [13] Κ. Καραμανλής: Στηρίζουμε τον αγώνα του Β Μεϊμαράκη
  • [14] Ως εναλλακτική στον Τσίπρα εμφανίζει ο γερμανικός Τύπος τον Μεϊμαράκη

  • [01] Π. Καμμένος: Κάποια στιγμή η Ιστορία θα αποκαλύψει τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση

    Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου, η νέα κυβέρνηση, ως συνέχεια της επτάμηνης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διαπραγματευτεί σκληρά για να ελαφρύνει το μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού που έπεσε θύμα της κρίσης.

    Προέταξε ως επείγοντα προς επίλυση θέματα την επαναλειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την μείωση της ανεργίας, την επαναλειτουργία της οικοδομής, την δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολόγησης στα νησιά και την παραμεθόριο και την παροχή κινήτρων στον αγροτικό κόσμο.

    Αναφέρει ότι από τούδε και στο εξής οι ΑΝΕλ μπορούν να βοηθήσουν και στο τεχνικό επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

    Επισημαίνει επίσης, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να αποφύγει στις διαπραγματεύσεις την παγίδα Σόιμπλε που οδηγούσε στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ και την μετατροπή της σε «αποθήκη» ανθρώπων.

    Σε ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό επισημαίνει ότι αποτελεί συνολικό ζήτημα της ΕΕ και η λύση συνίσταται στην επιστροφή των προσφύγων στο σπίτι τους.

    Ο κ. Καμμένος καλεί σε υπερψήφιση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως αποδεδειγμένης δύναμης σταθερότητας και σε κυβερνητικό επίπεδο και ως δύναμης εγγύησης σειράς σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την χώρα.

    [02] Τζ. Στίγκλιτς: Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί και η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι δεν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ενώ προσθέτει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί.

    Παρά την πρόσφατη διάσωση της Ελλάδας ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί. «Η κρίση στην ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα πάνε πολύ λίγο καλύτερα», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Παράλληλα ο Αμερικανός οικονομολόγος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία», εξήγησε.

    Όμως ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες. «Όμως όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Στίγκλιτς τάχθηκε επίσης και κατά της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). «Δεν υπάρχει πληθωρισμός και η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το καταγεγραμμένο 5,1%. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν τώρα τα επιτόκια».

    [03] Eurostat: Μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2015

    Αύξηση της απασχόλησης κατά 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με εποχιακά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat.

    Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία (+1,3%) ήταν οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης κατ' αυτήν την περίοδο, ακολουθούμενες από την Ιρλανδία, την Ισπανία (+0,9% και στις δύο) και την Εσθονία (+0,8%). Μείωση της απασχόλησης σημειώθηκε στη Φινλανδία (-0,3%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,2%), τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία (-0,1% και στις δύο).

    Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έφτασε το 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

    [04] Σύγκλιση απόψεων ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναμένει ο Β. Κονστάνσιο

    Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από το ενιαίο νόμισμα δεν ήταν "ποτέ πραγματικό" διότι δεν θα ήταν νόμιμο και η Ευρώπη πρέπει τώρα να εξαλείψει τις όποιες αμφιβολίες παραμένουν για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο.

    Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μετά τις επικείμενες εκλογές, πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία διάσωσης των 85 δισεκ. ευρώ και, εάν το πρόγραμμα παραμείνει σε καλό δρόμο, η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είναι μακριά. "Έχουν μπει οι βάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls", δήλωσε ο Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο Reuters. "Θα αρθούν όπως και στην Κύπρο".

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να εξετάζεται με απλά ποσοστά και εκτιμά ότι οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα συγκλίνουν όταν συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους κατά την πρώτη αξιολόγηση.

    "Τα κράτη-μέλη έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο δεδομένων των αριθμών" πρόσθεσε ο Κονστάνσιο. "Όσο περισσότερο ψάχνει κανείς τους αριθμούς, τόσο περισσότερο φαίνεται να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα".

    [05] Το «σπάσιμο» της Hewlett-Packard στα δύο θα οδηγήσει στην ανεργία άλλο ένα 10% των εργαζομένων

    Ένας στους δέκα εργαζόμενους (10%) της Hewlett-Packard θα δει την πόρτα της εξόδου, εξαιτίας της νέας εταιρικής αναδιάρθρωσης της αμερικανικής εταιρείας, η οποία «σπάει» σε δύο κομμάτια. Από 25.000 έως 30.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους, όπως η ίδια η εταιρεία έκανε γνωστό.

    Είχε προηγηθεί η απόλυση 55.000 εργαζομένων στο πλαίσιο μιας προηγούμενης αναδιάρθρωσης, που είχε εξαγγελθεί το 2012. Στο τελος του 2014 η ΗΡ είχε περίπου 300.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι νέες περικοπές θα έχουν διεθνή εμβέλεια, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αναλυτές μάλιστα δεν θεωρούν απίθανο να υπάρξουν νέες απολύσεις εντός του 2016.

    Η ΗΡ θα χωριστεί σε δύο επιμέρους -εισηγμένες στο χρηματιστήριο- εταιρείες: η μία (Hewlett Packard Inc) θα εστιασθεί στους προσωπικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές, ενώ η άλλη (Hewlett Packard Enteprise), που θα αποκοπεί από τον εταιρικό κορμό, θα ασχοληθεί με το λογισμικό και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (υπολογιστικό «νέφος», αποθήκευση δεδομένων, δικτύωση κ.α.), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    [06] Μπ. Ομπάμα από την Ισπανία: Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί συνεργασία

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η μεταναστευτική κρίση έχει επιδεινωθεί και απαιτείται συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστεί. Πρόσθεσε πως στην ουσία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η πηγή της μεταναστευτικής κρίσης που είναι ο πόλεμος στην Συρία.

    Οι δηλώσεις του Ομπάμα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο Στ'.

    Εξάλλου, τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε» μέχρι την τακτική Σύνοδο στα μέσα Οκτωβρίου.

    [07] Β. Ντομπρόβσκις: Δοκιμασία για την Ευρώπη το κύμα προσφύγων

    Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια δοκιμασία για την Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί μια «ανθρωπιστική απάντηση».

    «Η Ευρώπη περνά μια δοκιμασία, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βρούμε γρήγορα μια κοινή μέθοδο αντιμετώπισης», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

    Όμως, επέκρινε το γεγονός ότι «σήμερα μερικές χώρες μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν άλλη προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων».

    Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πάνω απ? όλα μια ανθρωπιστική κρίση, μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η οικονομική κρίση. Γι? αυτό η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση».

    Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

    [08] Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία σε συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να δούν τη Ρωσία να συμμετέχει εποικοδομητικά με τη διεθνή συμμαχία που αντιμετωπίζει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, παρά να χτίζει τη δική της στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα, αλλά ότι θα προσπαθήσει να το κάνει όταν «αποφασίσει ότι θα προάγει τα συμφέροντά μας.»

    Οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε συχνή επαφή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σερκέι Λαβρόφ τηλεφωνικά χθες, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ήταν η τρίτη τους συνομιλία από τις 5 Σεπτεμβρίου.

    Το ΥΠΕΞ είπε ότι ο Κέρι ξεκαθάρισε πως η υποστήριξη της Ρωσίας στον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Άσαντ «κινδυνεύει να οξύνει και επεκτείνει τη σύρραξη, και να υπονομεύσει τον κοινό μας στόχο να πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό αν δεν παραμείνουμε επίσης εστιασμένοι στην εξεύρεση λύσης στη σύρραξη στη Συρία μέσα από μια αυθεντική πολιτική μετάβαση.»

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ είπε ότι ο Λαβρόφ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός ενωμένου μετώπου ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.

    [09] Ανήκετε στους αναποφάσιστους; choose4greece

    Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος choose4greece, ανανεώθηκε και επανέρχεται για να καλύψει τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας απαντήσεις σε όσους το επιθυμούν στο ερώτημα: «με ποιο κόμμα ταιριάζουν οι απόψεις σας επί βασικών θεμάτων της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της παιδείας;».

    Χρησιμοποιώντας το www.choose4greece.com, οι χρήστες/ψηφοφόροι βρίσκουν 30 προτάσεις που σχετίζονται με διάφορα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, οργανωμένα σε θεματικές κατηγορίες. Για κάθε μία από αυτές τις προτάσεις μπορούν να εκφράσουν τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους. Εφόσον συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, οι χρήστες μπορούν να δουν μια σειρά από διαγράμματα που δείχνουν τον βαθμό συνάφειας των θέσεών τους με κάθε ένα από τα κόμματα.

    Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων αφορά αποκλειστικά και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ακαδημαϊκούς ερευνητικούς σκοπούς, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

    [10] Στους δρόμους των Χανίων από σήμερα τα κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα

    Τις πρώτες ορθοπεταλιές με τα δημοτικά ποδήλατα έχουν την ευκαιρία να κάνουν από σήμερα οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης καθώς ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων του δήμου Χανίων.

    Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων θα υπάρχουν σε τέσσερα σημεία της πόλης: στην πλατεία Τάλω, στην πλατεία Κατεχάκη, στην πλατεία Δευκαλίωνος και στην πλατεία Ταξιάρχου Μαρκοπούλου.

    Οι χρήστες των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν αφού πρώτα κάνουν αίτηση εγγραφής στο γραφείο διαφάνειας και υποστήριξης του δημότη, ενώ εγγραφές μπορούν να γίνουν ακόμα στους σταθμούς διάθεσης των ποδηλάτων αλλά και μέσω της ιστοσελίδας www.chania.gr/bikes.

    [11] Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Μουσείο Ακρόπολης

    Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα τοπία, τους ανθρώπους και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τη Σαμοθράκη, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών του, στο πλαίσιο των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

    Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, από τις 17:00 έως τις 20:00, οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα βρίσκονται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα Μυστήρια των μεγάλων θεών» για να απαντούν στις ερωτήσεις των επισκεπτών. Επίσης, συνεχίζονται οι τακτικές θεματικές παρουσιάσεις για τη Σαμοθράκη από τους αρχαιολόγους-φροντιστές (η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη όπως και η συμμετοχή στις παρουσιάσεις).

    Αναλυτικό πρόγραμμα θεματικών παρουσιάσεων:

    Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου: «Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης και η Αθηνά της Ακρόπολης», 20:00 ελληνικά και 18:00 αγγλικά (για τη συγκεκριμένη θεματική παρουσίαση είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου).

    Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου: «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», 13:00 ελληνικά και 11:00 αγγλικά. Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου: «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», 13:00 ελληνικά, 11:00 αγγλικά και 11:00 γαλλικά. Συμμετοχή: Έως 40 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δήλωση συμμετοχής στο γραφείο πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

    Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8:00 έως τις 20:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες από τις 17:00 έως τις 20:00.

    [12] Unesco: Η λεηλασία αρχαιολογικών μνημείων στη Συρία έχει φθάσει σε "βιομηχανική" κλίμακα

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιδίδεται στη Συρία σε αρχαιολογική λεηλασία σε "βιομηχανική" κλίμακα, προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο αντικειμένων τέχνης μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο ισλαμικός εξτρεμισμός.

    Δορυφορικές εικόνες και η παρουσία πάρα πολλών αρχαίων αντικειμένων σε παράνομες αγορές μαρτυρούν "λεηλασία σε βιομηχανική κλίμακα", μέσω "χιλιάδων παράνομων αρχαιολογικών ανασκαφών", υπογράμμισε η Μπόκοβα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια για το θέμα αυτό.

    "Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αντικειμένων τέχνης είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα νούμερο ένα", πόσω μάλλον που "χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστών", υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της Unesco, η οποία κάλεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα, "να ενισχύσουν τη νομοθεσία τους ώστε να σταματήσουν το παράνομο αυτό εμπόριο".

    [13] Κ. Καραμανλής: Στηρίζουμε τον αγώνα του Β Μεϊμαράκη

    «Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για τον τόπο. Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί κι άλλος χρόνος και είναι αδιανόητο να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Μόνο έτσι θα βγούμε επιτέλους από την κρίση και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

    «Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική κυβέρνηση, με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Αυτή την προοπτική διασφαλίζει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη νίκη της παράταξής μας» προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Ως εναλλακτική στον Τσίπρα παρουσιάζει ο γερμανικός Τύπος τον Μεϊμαράκη

    [14] Ως εναλλακτική στον Τσίπρα εμφανίζει ο γερμανικός Τύπος τον Μεϊμαράκη

    Στην άνοδο της δημοτικότητας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

    «Ένας βετεράνος του "παλιού συστήματος" θα μπορούσε να νικήσει τον Τσίπρα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Die Welt.

    Ξαφνικά υπάρχει εναλλακτική στον σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα, εξηγεί η εφημερίδα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ένας εκπρόσωπος της «παλιάς» πολιτικής τάξης.

    Πριν από οκτώ μήνες η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είχε προκαλέσει ευφορία στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θέλει να τελειώνει με την παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, σημειώνει η Welt. Όμως τώρα ενδέχεται οι Έλληνες να προτιμήσουν έναν εκπρόσωπο της κλασικής πολιτικής τάξης αντί τον Τσίπρα, εκτιμά η εφημερίδα.

    Η εικόνα του Μεϊμαράκη είναι αυτή ενός τυπικού Έλληνα πολιτικού, τους οποίους ο ελληνικός λαός φάνηκε να απορρίπτει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αν και η ΝΔ τον Ιούνιο βρισκόταν πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, πλεόν τα δύο κόμματα εμφανίζονται με ανάλογα ποσοστά.

    Πώς κατάφερε ο Μεϊμαράκης να γίνει αποδεκτός από αυτούς που λιγότερο από έναν χρόνο πριν θεωρούσαν την παλιά πολιτική τάξη διεφθαρμένη, διερωτάται η Welt. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μια ήρεμη και αξιοπρεπή παρουσία, η καθημερινή πολιτική δεν τον έχει φθείρει, καθώς ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένος. Υπήρξε ένας στρατιώτης του κόμματος, η αξιοπιστία του οποίου έλαμψε αυτή τη δύσκολη περίοδο, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

    Παρόλα αυτά έχει και τις αδυναμίες του, σημειώνει η Welt. Ο Μεϊμαράκης δεν ήταν ποτέ ηγετική προσωπικότητα, ενώ στις τηλεμαχίες με τον Τσίπρα επέλεξε να προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», αλλά παράλληλα και να του επιτεθεί σκληρά.

    Η εφημερίδα Rheinische Post επικεντρώνεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Μεϊμαράκης εμφανίζεται να είναι πιο δημοφιλής από τον αντίπαλό του.

    Στο άρθρο της με τίτλο: «Ένας συντηρητικός θέτει σε κίνδυνο την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα», η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε ότι θα δώσει μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ, όταν προκήρυσσε πρόωρες εκλογές πριν από μερικές εβδομάδες.

    Εξάλλου η Rheinische Post εκτιμά ότι ήταν έξυπνη η κίνηση του Μεϊμαράκη να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς όπως φαίνεται επτά στους δέκα Έλληνες ψηφοφόρους προτιμούν έναν μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

    Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα λιτότητας, αν και ο Τσίπρας έχει τονίσει ότι διαφωνεί με αυτό. Πάντως, όπως επισημαίνει η Welt, κανείς δεν γνωρίζει τι και σε ποιο βαθμό θα εφαρμόσει ή θα μπορέσει να εφαρμόσει ο Μεϊμαράκης χωρίς αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του.

    Ωστόσο, μέχρι τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και παρά την μακρά του πολιτική καριέρα δεν έχει φθαρεί. Επίσης πολλοί Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι τοαντίβαρο απέναντι στον απρόβλεπτο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η Welt.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 September 2015 - 10:32:21 UTC