Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 21:00 το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός μπροστά στην κάλπη πρέπει να σκεφθεί ότι έρχονται σκληρά μέτρα
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχουν ελεγχθεί ούτε 150 από τους 2.062 της «λίστας Λαγκάρντ»
  • [04] Υποχωρούν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου
  • [05] «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απαραίτητη προσαρμογή της οικονομίας της εντός ευρωζώνης»
  • [06] Ο Έτινγκερ προειδοποίησε κατά της κούρασης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
  • [07] Η ΕΕ επιτρέπει τη στρατιωτική βία εναντίον των διακινητών στη Μεσόγειο
  • [08] Τη συνδρομή του αυστριακού στρατού στον έλεγχο των συνόρων ανακοίνωσε ο καγκελάριος Φάιμαν
  • [09] Γ. Ευσταθίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την επιστήμη
  • [10] «Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ» - Ιστορίες γραμμένες σε σωσίβια προσφύγων
  • [11] Αύξηση 10,1% στον αριθμό επισκεπτών στα μουσεία, τον Μάιο
  • [12] Άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και προκάλεσαν υλικές ζημιές
  • [13] Συνεχίζονται οι έρευνες στο Φαρμακονήσι για τυχόν αγνοούμενους
  • [14] Ζ Γκάμπριελ: Η αδράνεια της ΕΕ οδήγησε τη Γερμανία στα όριά της στο μεταναστευτικό
  • [15] Ο Τζόκοβιτς νίκησε τον Φέντερερ και πήρε το US Open
  • [16] Σύσκεψη κορυφής για το μέλλον του Αναστασίου
  • [17] Έξτρα πριμ για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού
  • [18] Η Ίντερ κυρίαρχη στο πρώτο Derby della Madonnina της σεζόν
  • [19] To νέο Opel Astra θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα στη Φρανκφούρτη

  • [01] Στις 21:00 το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη

    Στο αποψινό debate στρέφουν το βλέμμα τους τα επιτελεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Το debate θα μεταδοθεί διακαναλικά στις 9 το βράδυ από το studio 3 της ΕΡΤ.

    Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν δίπλα- δίπλα, ενώ απέναντί τους θα βρεθούν οι ίδιοι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν τις ερωτήσεις και στο προηγούμενο debate και είναι οι: Όλγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

    Τον ρόλο του συντονιστή, θα έχει και αυτή τη βραδιά ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ1 Πάνος Χαρίτος.

    H σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες με σημαντικότερη τη λεγόμενη «κόκκινη κάρτα», τη δυνατότητα δηλαδή που έχει ένας αρχηγός να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του «αντιπάλου του» για ένα λεπτό.

    Ο πρώτος γύρος θα περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις που θα αφορούν οικονομία, ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική και δημόσια διοίκηση. Στη δεύτερη ενότητα θα υπάρξουν ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί θα δεχθούν συνολικά δώδεκα ερωτήσεις, οι πρώτες έξι στην πρώτη ενότητα και οι άλλες έξι στη δεύτερη. Επίσης, θα έχουν το δικαίωμα να δείξουν τρεις φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλό» σε κάθε ενότητα. Όταν θα απαντά ο κάθε πολιτικός αρχηγός, η κάμερα θα δείχνει και τους δύο ώστε να διακρίνονται οι αντιδράσεις του καθενός.

    Στον δεύτερο γύρο της τηλεμαχίας, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να κάνει μία ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό.

    Στον τρίτο γύρο, ο συντονιστής της βραδιάς Πάνος Χαρίτος θα κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις προς τους κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη χωρίς δικαίωμα followup.

    Τέλος, στον τελευταίο τέταρτο γύρο, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός μπροστά στην κάλπη πρέπει να σκεφθεί ότι έρχονται σκληρά μέτρα

    Ο λαός μπροστά στην κάλπη πρέπει να σκεφθεί ότι έρχονται σκληρά μέτρα και η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει να νομοθετεί, μεταξύ άλλων, επί του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, των ομαδικών απολύσεων και του συνταξιοδοτικού, ενώ με βάση την πείρα του, μπορεί εξίσου να σκεφθεί που οδηγεί η κάθε φορά επιλογή του "μικρότερου κακού", η λογική της υποταγής και η παγίδευση σε εκβιαστικά εν πολλοίς διλήμματα, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ "Παραπολιτικά 90,1".

    Υπενθύμισε οτι ανά τρεις μήνες θα διενεργείται αξιολόγηση από το "κουαρτέρο" πλέον και θα προστίθενται νέα αντιλαϊκά μέτρα στον βαθμό που δεν αξιολογείται θετικά η πορεία της οικονομίας και θα επιτυγχάνονται οι κάθε φορά στόχοι, προσθέτοντας: «απ' ότι φαίνεται δεν θα πιάνονται οι στόχοι, γιατι μεταξύ άλλων, η πορεία της καπιταλιστικής κρίσης δεν εξαρτάται μόνο απο την πολιτική μιας κυβέρνησης, ενώ εξίσου κρίση δεν έχει εκδηλωθεί μόνο στην Ελλάδα".

    Εκτίμησε οτι η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα οξυνθεί την τελευταία εβδομάδα και απέδωσε την όξυνση αυτή και σε αντικειμενικούς, ως ένα σημείο, λόγους, αλλά και σε τεχνητούς, προκειμένου να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων.

    Σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη, δημοσκοπικά, πτώση της δυναμικής της "Λαϊκής Ενότητας" και την προτίμηση του ΚΚΕ, περισσότερο, απο τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε οτι «φαίνεται πως ο λαός αξιοποιεί την πείρα του», εκτιμώντας οτι η ΛΑ.Ε λέει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καλλιεργώντας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα τώρα, ψεύτικες προσδοκίες.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχουν ελεγχθεί ούτε 150 από τους 2.062 της «λίστας Λαγκάρντ»

    Από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι στο τέλος του χρόνου η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται. Σημείωσε, δε, ότι από την αρχή που πήγε η λίστα στο ΣΔΟΕ είχε τη μορφή εισαγγελικής παραγγελίας. Επίσης, αποκάλυψε ότι από τα 24.710 εμβάσματα προς το εξωτερικό για την περιόδο 2009-2010-2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500, για να προσθέσει ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».

    Πλέον, όπως είπε, στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και στην οικονομική αστυνομία, έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

    Σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως, αν και δεν είναι αρμοδιότητά του, είναι κάτι που εξετάζεται. «Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού, αλλά είναι μία από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει, άμεσα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό, στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία των capital controls» είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι όποιος πολίτης επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα, από αυτά που είχε αποσύρει επειδή φοβόταν, «δεν έχει κανένα πρόβλημα» και υπογράμμισε πως το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει μία διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις.

    «Αν κάποιος, το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ θα κληθεί να δικαιολογήσει αυτήν τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και δέκα χρόνια πίσω» επεσήμανε.

    Για τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι για το 2015 θα είναι ίδιος με τον φόρο του 2014, ενώ σε ό,τι αφορά το 2016, είπε πως πρέπει να συζητήσουν τα κόμματα το περιεχόμενο του φόρου.

    [04] Υποχωρούν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου

    Πτωτικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς τα ασθενέστερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβάρυναν το κλίμα και ενίσχυαν τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της προσφοράς του αργού.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται επίσης και στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve, η οποία αυτή την εβδομάδα καλείται να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά σχεδόν από μία δεκαετία.

    Εάν αυξηθούν τα επιτόκια, οι αναλυτές αναμένουν η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει καθώς το ενισχυμένο δολάριο θα υπονομεύσει την ζήτηση από χώρες που καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω εισαγωγών.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν 60% από τον Ιούνιο του 2014 λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς στις διεθνείς αγορές και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

    [05] «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απαραίτητη προσαρμογή της οικονομίας της εντός ευρωζώνης»

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη νομισματική ένωση.

    Ο Σόιμπλε εξήγησε ότι: «Κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

    Αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός τόνισε: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης».

    Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο. Ο κύριος Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανομένη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Έλληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια τού πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο».

    Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία και ο ίδιος ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν το πιστεύω», προσθέτοντας ότι «στο Eurogroup ήμασταν σύμφωνοι».

    Εξάλλου ο Σόιμπλε εξήγησε και την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή».

    «Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να διχάσουμε την Ευρώπη, αλλά επιθυμούσαμε μια Ευρώπη με μια σχετική ευελιξία», υπογράμμισε ο ίδιος.

    «Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της νομισματικής ένωσης με τους εταίρους μας στην ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Σόιμπλε, εξηγώντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς φίλους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».

    Μπορεί κάποιοι στην Ευρώπη να θεωρούν ότι η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο, όμως ο Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη.

    «Είμαστε οικονομικά ισχυροί, είμαστε η πολυπληθέστερη χώρα, έχουμε κεντρική θέση στην Ευρώπη και γι' αυτό κεντρικό ρόλο (...). Όμως δεν είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είμαστε μια πυρηνική δύναμη και η γερμανική κοινωνία επίσης δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτού του είδους τον πολιτικό ηγετικό ρόλο».

    Παρόλα αυτά ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουμε ένα μέρος της ευθύνης και γι΄ αυτό είναι έξυπνο να κάνουμε πολλά από κοινού με τη Γαλλία. Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν συμμετείχε και η Βρετανία»

    «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ευθύνη μας στην Ευρώπη, όμως δεν μπορούμε να ηγηθούμε μόνοι μας», κατέληξε ο Σόιμπλε.

    [06] Ο Έτινγκερ προειδοποίησε κατά της κούρασης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

    O Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε κατά της κούρασης που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι με την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κέρδισε χρόνο τον οποίο δεν χρησιμοποίησαν τα κράτη.

    Η ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει ανάπτυξη, όμως ο Έτινγκερ εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον. «Δεν έχουμε λόγο να έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία, όμως παράλληλα δεν υπάρχει και κανένας λόγος για χαλάρωση», υπογράμμισε.

    «Ανησυχώ ότι κάποιοι πιστεύουν πως αφήσαμε πίσω μας την κρίση και πως μπροστά μας βρίσκεται μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο!», προειδοποίησε ο Γερμανός επίτροπος.

    Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται πως μειώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ο Έτινγκερ απάντησε ότι «πολλές χώρες στην Ευρώπη προχώρησαν σε επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ιρλανδία ήταν μια επιτυχία. Επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Όμως παρατηρώ και μια κούραση από τις μεταρρυθμίσεις. Ο καιρός που εξαγόρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τους Ευρωπαίους με τη γενναιόδωρη νομισματική του πολιτική, χρησιμοποιήθηκε πολύ λίγο».

    Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα. Και τώρα αναρωτιέμαι πώς διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία για να βελτιώσει το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος υπέγραψε».

    Παρόλα αυτά ο Έτινγκερ τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί «με όποια κυβέρνηση» σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

    «Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ελπίζω να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από μια (κυβέρνηση) ευρείας πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε: «εκτιμώ πως η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί».

    [07] Η ΕΕ επιτρέπει τη στρατιωτική βία εναντίον των διακινητών στη Μεσόγειο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.

    Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

    Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

    Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση ? στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες? συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

    [08] Τη συνδρομή του αυστριακού στρατού στον έλεγχο των συνόρων ανακοίνωσε ο καγκελάριος Φάιμαν

    Η Αυστρία θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της συρροής στα αυστριακά σύνορα προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από την Ουγγαρία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

    Η Βιένη θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες "στις προσεχείς δύο ώρες" για να "βοηθήσουν την αστυνομία", κυρίως στους "συνοριακούς ελέγχους", εκεί όπου είναι αναγκαίο, εξήγησε ο αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ώρα που η ροή των προσφύγων που φθάνουν στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα έχει πάρει "άνευ προηγουμένου" διαστάσεις και πληθύνονται οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.

    [09] Γ. Ευσταθίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την επιστήμη

    Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σοβαρά στην επιστήμη, αν θέλει να κρατήσει τα «μυαλά» στη χώρα και να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της. Αυτό συμβουλεύει τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείων Ειδήσεων, ο Βρετανο-κύπριος Γιώργος Ευσταθίου (George Efstathiou), καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας (Kavli Institute for Cosmology) του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

    Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει σχέση με την αρχαία σοφία, εκτιμά ότι η υπερσυμμετρία μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στη Φυσική, ενώ δεν αποκλείει σύντομα να φωτίσουμε και τη σκοτεινή ύλη. Θεωρεί ότι η Θεωρία του Παντός αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο, ότι η ύπαρξη πολλών συμπάντων είναι πολύ πιθανή, ότι ο Θεός είναι τελείως περιττός ως δημιουργός, ενώ η Επιστήμη μπορεί και πρέπει να καθοδηγήσει τις πολιτικές αποφάσεις, για να μην αυτοκαταστραφεί η Γη.

    [10] «Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ» - Ιστορίες γραμμένες σε σωσίβια προσφύγων

    «Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ». Το συγκινητικό αυτό μήνυμα βρέθηκε γραμμένο επάνω σε ένα από τα σωσίβια που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν διαμέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη. Κάθε σωσίβιο φέρει το βάρος της διάσωσης των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Κουβαλάει ωστόσο και μια σύντομη ανθρώπινη ιστορία. Ευχές και προσευχές των προσφύγων για ένα ασφαλές ταξίδι ή τα τηλέφωνα συγγενών και φίλων μαζί με ένα μήνυμα για να ενημερωθούν σε περίπτωση που ο άνθρωπος που φοράει το σωσίβιο δεν καταφέρει να φτάσει ζωντανός.

    «Το όνομά μου είναι Αμπτιραχμάν Αλί Γιουσούφ. Αν με βρείτε καλέστε αυτό το νούμερο. Αυτή είναι η μάνα μου» σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα σωσίβια αυτά.

    «Τα περισσότερα σωσίβια που έχουν βρει οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έχουν επάνω γραμμένο ένα τηλέφωνο μελών της οικογένειας των προσφύγων μαζί με ένα μήνυμα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα σωσίβια είναι πολλές φορές ένας τρόπος γι' αυτούς τους ανθρώπους να διασωθούν παρά το γεγονός ότι δεν είναι της καλύτερης ποιότητας» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Απόστολος Βεΐζης.

    Ορισμένες φορές, όσοι δεν φορούν σωσίβια, γράφουν τηλέφωνα και μηνύματα στη μπλούζα τους. «Κάποιες φορές βρίσκουμε τις μπλούζες χωρίς να βρούμε τον άνθρωπο. Και εκεί έχουμε το δίλημμα, να πάρουμε τηλέφωνο να ενημερώσουμε τους δικούς του ή μπορεί να βρεθεί ζωντανός;» υπογραμμίζει ο κ. Βεΐζης.

    Όπως προσθέτει ο ίδιος, τα μηνύματα αυτά αποτελούν μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν τους κινδύνους του ταξιδιού που επιχειρούν: «Όπως μου έλεγε μια μητέρα από τη Συρία, όταν είμαστε στη Συρία είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουμε είτε από μια βόμβα, είτε από τις δυνάμεις του Άσαντ, είτε από το Ισλαμικό Κράτος.

    Το να μπω με τα παιδιά μου σε μια βάρκα για να φύγω προς την Ευρώπη είναι για μένα μια επιλογή που έχει το ρίσκο να πεθάνουμε. Έχουμε όμως μια πιθανότητα να επιβιώσουμε από αυτό το ταξίδι και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

    Από τις αρχές Μαΐου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν διασώσει περισσότερα από 15.000 άτομα στη Μεσόγειο και από τον Ιούνιο πάνω από 60 άτομα στο Αιγαίο. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο ξεπερνάει τις 3.000.

    [11] Αύξηση 10,1% στον αριθμό επισκεπτών στα μουσεία, τον Μάιο

    Αύξηση 10,1% σημείωσε ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Μάιο εφέτος, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν 15,8%. Το πεντά?ηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, παρατηρείται αύξηση 12,4% στους επισκέπτες και αύξηση 19% στις εισπράξεις.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους ε?φανίζεται τον Μάιο αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 9,3% και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 6,5%. Το α΄ πεντά?ηνο, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 12,8% και αύξηση των εισπράξεων κατά 11,1%.

    [12] Άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και προκάλεσαν υλικές ζημιές

    Ομάδα αγνώστων ατόμων εισέβαλε το πρωί στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκονται στην οδό Κολοκοτρώνη 1- 3, στο κέντρο της Αθήνας και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οι άγνωστοι αφού ακινητοποίησαν τους άνδρες της ασφάλειας, έσπασαν τζάμια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορα αντικείμενα.

    Η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [13] Συνεχίζονται οι έρευνες στο Φαρμακονήσι για τυχόν αγνοούμενους

    Με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και πλωτό συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) δέκα γυναίκες και 9 άντρες.

    Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

    'Ανδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα νέα έρευνα στα αμπάρια του ανατραπέντος ξύλινου πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

    Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού.

    Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν.

    Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

    Στο Φαρμακονήσι αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ενώ στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προΐσταται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β υπαρχηγός του σώματος Νικόλαος Πατρινός.

    [14] Ζ Γκάμπριελ: Η αδράνεια της ΕΕ οδήγησε τη Γερμανία στα όριά της στο μεταναστευτικό

    Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η «αδράνεια της Ευρώπης» οδήγησε τη χώρα του «στα όρια των δυνατοτήτων της» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων. Η Γερμανία αντιμετώπισε εκ νέου το Σαββατοκύριακο μαζική ροή προσφύγων ωθώντας το Βερολίνο να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κυρίως με την Αυστρία.

    «Η ευρωπαϊκή αδράνεια στην κρίση των προσφύγων επίσης οδήγησε στο μεταξύ τη Γερμανία στα όρια των δυνατοτήτων της». είπε ο Γκάμπριελ. Το πρόβλημα «δεν είναι καταρχάς ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η ταχύτητα με την οποία φθάνουν», η οποία περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων, συμπλήρωσε

    δήλωσε ο Γκάμπριελ Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ στη βερολινέζικη εφημερίδα Tagesspiegel διατυπώνονται μερικές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την κατανομή στους κόλπους των 28 χωρών των 160.00 προσφύγων.

    [15] Ο Τζόκοβιτς νίκησε τον Φέντερερ και πήρε το US Open

    Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παγκόσμιου τένις. Ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου κέρδισε τον Ρότζερ Φέντερερ σ' έναν συναρπαστικό τελικό του US Open, που καθυστέρησε 3 ώρες να ξεκινήσει λόγω της βροχής, για να κατακτήσει τον 10ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του και 3ο φετινό. Ο «Νόλε» νίκησε τον Ελβετό με 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 και επέστρεψε στον θρόνο του στη Νέα Υόρκη από το 2011.

    Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος του στο US Open, ο 3ος φετινός μετά από το Open της Αυστραλίας και το Γουίμπλεντον, καθώς και ο 10ος συνολικά σε Grand Slam τουρνουά. Να σημειωθεί πως τον τελικό διαιτήτευσε η Εύα Ασδεράκη, η οποία έκανε το όνειρό της πραγματικότητα διευθύνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα της τελικό ανδρών σε Grand Slam.

    [16] Σύσκεψη κορυφής για το μέλλον του Αναστασίου

    Το ερώτημα είναι εύλογο: Θα στηριχτεί και αυτή την φορά ο Γιάννης Αναστασίου, όπως έγινε μετά τους αποκλεισμούς από την Μπριζ (Champions League) και την Καμπάλα (Europa League); Η απάντηση θα δοθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα μετά τη σύσκεψη κορυφής που θα έχουν οι διοικούντες την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και οι υπεύθυνοι του ποδοσφαιρικού τμήματος.

    Με πιο απλά λόγια, θα γίνει γνωστό εάν ο Γιάννης Αναστασίου θα συνεχίσει το έργο του στο «τριφύλλι» ή από πολύ νωρίς η διοίκηση θα αναζητήσει τον διάδοχό του.

    Η αλήθεια είναι πως μετά το νέο «χαστούκι», αυτή τη φορά από τον Πανιώνιο, το κλίμα εναντίον του Έλληνα τεχνικού έχει «βαρύνει» ακόμη περισσότερο. Του δόθηκε «πίστωση χρόνου» μετά τον αποκλεισμό από την Μπριζ με το «βαρύ» 3-0 στο Βέλγιο, ένα μεγάλο «συγχωροχάρτι» για το «πατατράκ» από την Καμπάλα, ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

    Το αποτέλεσμα της Νέας Σμύρνης είναι δεδομένο πως αυξάνει πάρα πολύ την πίεση στον Γιάννη Αναστασίου, αν και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος είχε δηλώσει πρόσφατα πως θα τον στηρίξει μέχρι το τέλος.

    Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση που θα έχουν ο «ισχυρός άνδρας» του συλλόγου Γιάννης Αλαφούζος με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Τάκη Φύσσα και τον τεχνικό διευθυντή Λεωνίδα Βόκολο.

    [17] Έξτρα πριμ για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού

    Έξτρα πριμ ύψους 30.000 ευρώ ανακοίνωσε στους παίκτες του Πανιωνίου ο Νίκος Ζαμάνης. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ μπήκε περιχαρής στα αποδυτήρια των «κυανέρυθρων», αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό και συνεχάρη τους ποδοσφαιριστές για τη μεγάλη τους νίκη. Όπως έγινε γνωστό ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 30.000 ευρώ.

    [18] Η Ίντερ κυρίαρχη στο πρώτο Derby della Madonnina της σεζόν

    Η Ίντερ επικράτησε 1-0 της Μίλαν και είναι η μεγάλη νικήτρια στο πρώτο Derby della Madonnina της σεζόν. Παράλληλα οι «νερατζούρι» είναι η μοναδική ομάδα που έχει πετύχει το απόλυτο «3 στα 3» και βρίσκονται μόνοι στην κορυφή της Serie A.

    Το «χρυσό» γκολ πέτυχε ο Φρέντι Γκουαρίν στο 58', ενώ δοκάρι για τους «ροσονέρι» είχε ο Μάριο Μπαλοτέλι στο τελευταίο δεκάλεπτο.

    [19] To νέο Opel Astra θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα στη Φρανκφούρτη

    Αύριο νωρίς το πρωί, θα ανοίξουν οι πύλες της 66ης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκίνητου που γίνεται στην Ευρώπη, φιλοξενεί όλα τα νέα μοντέλα και τις τελευταίες τεχνολογίες. Το κοινό έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί την Έκθεση από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

    Η νέα γενιά του νέο Opel Astra θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 66η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Το περίπτερο της γερμανικής μάρκας έχει έκταση 3.300 τ.μ. και είναι σε σχήμα Astra Galaxy. Το νέο μικρομεσαίο μοντέλο έχει πολλά καινούργια στοιχεία αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σχεδίαση ελαφρού βάρους, στους κινητήρες νέας γενιάς και στην τεχνολογία. Διαθέτει πολυάριθμα συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης, μερικά από τα οποία κάνουν πρεμιέρα στην μικρομεσαία κατηγορία, όπως το σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix light με αντιθαμβωτική δέσμη. Το Astra είναι επίσης το πρώτο νέο μοντέλο της Opel που προσφέρεται με Opel OnStar από το λανσάρισμά του. Πρόκειται για μία υπηρεσία προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης που διασφαλίζει συνδεσιμότητα όλο το 24ωρο και κάνει την οδήγηση πιο ξεκούραστη. Στην Ελλάδα αυτή η τεχνολογία αναμένεται του χρόνου το Σεπτέμβριο.

    Η γκάμα κινητήρων του Astra περιλαμβάνει και κινητήρες οι οποίοι έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορα. Ο νέος 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo κάνει την πρεμιέρα του στο Astra. Ο τετρακύλινδρος με αλουμινένια σχεδίαση που εξοικονομεί βάρος αποδίδει 125 ίππους είτε 150 ίππους και η μέγιστη ροπή είναι έως 24,6 χλγμ. Ανάλογα με την ισχύ, η κατανάλωση καυσίμου μειώνεται έως 4,9 λίτρα/100χλμ. και οι εκπομπές CO2 στα 114 γραμ./χλμ.

    Ο τρικύλινδρος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo με ισχύ 105 ίππων, έχει κατανάλωση 4,2 λιτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 96 γραμ./χλμ. Όλες οι εκδόσεις του 1.6 CDTI με ισχύ 95, 110 είτε 136 ίππους και μηχανικό 6-τάχυτο κιβώτιο έχουν εκπομπές CO2 κάτω από 100 γραμ./χλμ., κατανάλωση 3,4 λίτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 90 γραμ./χλμ. Η νέα γενιά του νέο Opel Astra αναμένεται στην Ελλάδα στο τέλος Νοέμβριου. Όμως ο εκθεσιακός χώρος θα περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα πέρα από το νέο Astra. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά περίπου 30 εκθεσιακά αυτοκίνητα.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 September 2015 - 10:32:22 UTC