Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Σε εξέλιξη η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών
  • [03] Επιβράβευση των συνεπών οικιακών καταναλωτών από τη ΔΕΗ
  • [04] Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση
  • [05] Ζ.Κ.Γιούνκερ: Εάν η Ελλάδα δεν σεβασθεί τους κανόνες η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική
  • [06] Σταμάτησαν τα τρένα από Γερμανία για Δανία λόγω των προσφύγων - Έκλεισε αυτοκινητόδρομος
  • [07] Μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, σε άλλα κράτη της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν
  • [08] Έρχονται βροχές και καταιγίδες
  • [09] Το ΣτΕ ενέκρινε χιλιάδες κατ' εξαίρεση προσλήψεις
  • [10] Ασταμάτητη η εθνική μπάσκετ νίκησε με 83-72 τη Σλοβενία
  • [11] Η κεντητική τέχνη της Μαρίας Λοϊζίδου στον Κεραμεικό
  • [12] Π. Λαφαζάνης: Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή για τη χώρα μας

  • [01] Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

    Την πλήρη και τελική σύνθεση των ψηφοδελτίων του έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ο Γιάννης Δραγασάκης. Στη 2η, 3η και 4η θέση, είναι οι: Θεανώ Φωτίου, Νίκος Κοτζιάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντιστοίχως. Ακολουθούν οι: Κώστας Γαβρόγλου, 'Αννα Φιλίνη, Θόδωρος Κατωπόδης, Μάρκος Μέσκος, Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Τριγάζης. Στην προτελευταία θέση η τραγωδός ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και στην τελευταία, τιμητική θέση ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

    Πρώτος στο ψηφοδέλτιο Α' Αθηνών είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Στη 2η, 3η, 4η και 5η θέση βρίσκονται οι: Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, αντιστοίχως.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Β' Αθήνας. Ακολουθούν, από τη 2η έως και τη 18η θέση οι: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία. Στάθης Παναγούλης, Γιώργος Κυρίτσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι υποψήφιος στη Λάρισα και το Ηράκλειο.

    [02] Σε εξέλιξη η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών

    Διεξάγεται αυτή την ώρα η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ερωτήσεις υποβάλλουν έξι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

    Πρώτος πολιτικός αρχηγός που προσήλθε στην Αγ. Παρασκευή ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ακολούθησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Στη συνέχεια προσήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Τέταρτος προσήλθε στο Ραδιομέγαρο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της προς τον Τύπο, συνάντησε στην είσοδο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης.

    Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

    1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

    2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

    3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

    4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα

    5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

    6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

    Χρόνος τοποθέτησης:Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30''. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

    Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

    Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

    Τέλος, η τηλεμαχία θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

    [03] Επιβράβευση των συνεπών οικιακών καταναλωτών από τη ΔΕΗ

    Τη νέα τιμολογιακή πολιτική της παρουσίασε σήμερα η ΔΕΗ στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

    Κατά την εκδήλωση, ο γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος τόνισε ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική στη μέση και χαμηλή τάση κινείται σε τρεις άξονες και, συγκεκριμένα: «Στην ανταμοιβή των οικιακών καταναλωτών που είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους για το 2015, στη μείωση των επαγγελματικών τιμολογίων των μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων στη μέση τάση και στη μείωση των επαγγελματικών τιμολογίων στη χαμηλή τάση για μεγάλους καταναλωτές».

    Ο κ. Καραλάζος επανέλαβε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως αυτές είχαν ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ και οι οποίες περιλαμβάνουν:

    - Δημιουργία Νέου Εταιρικού Τιμολόγιου με την ονομασία «Εταιρικό Τιμολόγιο-Corporate» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις για μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους.

    - Για πελάτες μέσης τάσης, επέκταση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμολογίων ΒΜ1 και ΒΜ2 που αφορούν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10GWh και μείωση των υπόλοιπων τιμολογίων ΒΓ,ΒΥ και ΒΧ.

    - Για πελάτες χαμηλής τάσης, μείωση του τιμολόγιου Γ22 για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες με ισχύ μεγαλύτερη από 25KVA.

    - Επιβράβευση συνεπών οικιακών πελατών, με επιστροφή του διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016, δηλαδή σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση επιστρέφει περίπου 30.000.000 ευρώ στους συνεπείς καταναλωτές της.

    [04] Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση

    Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, παράλληλα θα τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κυρίως «πολιτικού ενδιαφέροντος» και αφορούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα -που εκκρεμεί-, ανέφερε ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, συνέχισε, το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι επιμένει στο να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το θέμα, σχολίασε ότι είναι τα κράτη μέλη που κυριαρχούν στη λήψη αποφάσεων και όχι οι θεσμοί, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή τη φορά ?σε σχέση με το 2012- δεν θα είναι τόσο «επίπονη» η διαδικασία. Σημείωσε, επίσης, ότι σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος μέτρησης του άχθους του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εκτός από το ύψος του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, σημαντικός παράγοντας είναι και η ετήσια επιβάρυνση του ελληνικού κράτους για την απόσβεση του ελληνικού χρέους.

    Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε πως θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ υπενθύμισε ότι από τα 25 δισ. τα οποία προβλέπει η συμφωνία του Ιουνίου, τα 10 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι΄ αυτόν τον σκοπόμ ενώ για τα υπόλοιπα 15 δισ. οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

    Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, ωστόσο, υπογράμμισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Κύπρος, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερο εκτεταμένες.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα, δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος» και «σίγουρος» πως όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση θα «τιμήσει τη συμφωνία». Επιπλέον, εξήγησε πως οι όροι του μνημονίου είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και ως ?ζωντανός οργανισμός? υπόκειται σε αλλαγές.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, σημείωσε πως θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Υπάρχει, συνέχισε, κατανόηση ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η νομοθετική εφαρμογή των επιμέρους στοιχείων του προγράμματος δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, όπως είπε, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για το νομοθετικό έργο προχωρούν και θα είναι κομμάτι της παρουσίασης του Έλληνα υπουργού.

    [05] Ζ.Κ.Γιούνκερ: Εάν η Ελλάδα δεν σεβασθεί τους κανόνες η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική

    Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του ενώπιον του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    «Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».

    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα: «Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος.Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία.Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ'αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές».

    [06] Σταμάτησαν τα τρένα από Γερμανία για Δανία λόγω των προσφύγων - Έκλεισε αυτοκινητόδρομος

    Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Δανίας και Γερμανίας διακόπηκαν σήμερα ενώ και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις δύο χώρες έκλεισε καθώς τον διέσχιζαν περίπου 300 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Η σιδηροδρομική εταιρεία DSB ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τα δρομολόγιά της, κατ' εντολή της αστυνομίας, μετά την άρνηση ορισμένων προσφύγων να κατέβουν από τα τρένα. "Η αστυνομία μας ζήτησε να το κάνουμε" είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν από τη Γερμανία στη Σουηδία, διασχίζοντας τη Δανία. Πολλοί από αυτούς αρνούνται να καταγραφούν στη Δανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας έχει περικόψει τα επιδόματα και τα προνόμια που χορηγούνταν μέχρι πρόσφατα στους πρόσφυγες.

    Σχεδόν 200 πρόσφυγες που επέβαιναν σε τρία τρένα που προέρχονταν από τη Γερμανία αρνήθηκαν να κατέβουν από τα βαγόνια στην πόλη Ρόντμπι, φοβούμενοι ότι αν τους κατέγραφε η αστυνομία θα αναγκάζονταν να ζητήσουν άσυλο στη Δανία και όχι στη Σουηδία, όπως επιθυμούν. "Ξέρουμε ότι πολλοί θέλουν να πάνε στη Σουηδία όμως φυσικά δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Για αυτό τους ζητήσαμε να ξεκινήσουμε διάλογο. Περιμένουμε υπομονετικά να συμφωνήσουν κάποιοι και να βγουν από τα τρένα", είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κάρστεν Άντερσεν.

    Λίγο νωρίτερα, μια ομάδα προσφύγων, περίπου 300 άνθρωποι, έφυγαν από το σχολείο της πόλης Πάντμποργκ, στη νότια Δανία και άρχισαν να βαδίζουν προς τα βόρεια σε έναν αυτοκινητόδρομο, προφανώς για να φτάσουν πεζή στη Σουηδία. "Προσπαθούμε να τους μιλήσουμε για να τους πούμε ότι είναι πραγματικά κάκιστη ιδέα να περπατούν στον αυτοκινητόδρομο" είπε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να πει αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί βία για να φύγουν οι άνθρωποι αυτοί από τον δρόμο.

    [07] Μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, σε άλλα κράτη της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν

    Τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το μέτρο αυτό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί στην πρόταση για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που είχε ήδη παρουσιάσει η Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, αυξάνοντας το συνολικό προτεινόμενο αριθμό προσφύγων προς μετεγκατάσταση από τις πρώτες χώρες εισόδου σε 160.000.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση συνολικά 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα (50.400 βάσει της σημερινής πρότασης της Επιτροπής και 16.000 βάσει της πρότασης του Μαΐου). Επίσης, προτείνει τη μετεγκατάσταση συνολικά 39.600 προσφύγων από την Ιταλία και 54.000 προσφύγων από την Ουγγαρία. Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης προσφύγων που προτείνει η Επιτροπή, θα πρέπει να εγκριθεί από το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τη μετανάστευση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες (με ειδική πλειοψηφία) και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Αν υπάρχει μια περίπτωση όπου θα έπρεπε να εκδηλωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Είναι καιρός να επιδείξουμε συλλογικό θάρρος και να δώσουμε τώρα αυτή την ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο οποίος κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η μετεγκατάσταση προσφύγων θα πραγματοποιηθεί βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων (40% του μεγέθους του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου αριθμού προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας). Επίσης, η Επιτροπή προτείνει την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, με 780 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.

    [08] Έρχονται βροχές και καταιγίδες

    Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά προβλέπει για τις επόμενες ώρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Συγκεκριμένα, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

    Αναλυτικότερα βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Μακεδονία και σταδιακά στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν την Κεντρική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

    Την Πέμπτη, τα έντονα φαινόμενα -αργά τη νύχτα και από τα δυτικά- θα εξασθενήσουν. Την Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

    Οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν μέτρα για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

    [09] Το ΣτΕ ενέκρινε χιλιάδες κατ' εξαίρεση προσλήψεις

    Από το Συμβούλιο της Επικρατείας εγκρίθηκε μεγάλος αριθμός κατ' εξαίρεση προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο, σε υπουργεία, δήμους κλπ., ενώ συνεχίζουν να κατατίθενται νέες αιτήσεις για κατ' εξαίρεση προσλήψεις, ειδικά από τους δήμους.

    Λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων ο προεδρεύων του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου συγκρότησε και δεύτερη επιτροπή για να εξετάζει τις αιτήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς εγκρίθηκε η πρόσληψη και η ανανέωση συμβάσεων 7.030 ατόμων, ενώ εγκρίθηκαν και οι προσλήψεις προσλήψεων γιατρών, εκπαιδευτικών κ.λπ.

    Με άλλη απόφαση του το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Υγείας για στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές, αλλά και για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών.

    [10] Ασταμάτητη η εθνική μπάσκετ νίκησε με 83-72 τη Σλοβενία

    Η Εθνική Ανδρών, μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στους «16» του Ευρωμπάσκετ 2015, «κλείδωσε» και την πρώτη θέση του 3ου ομίλου, που φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ, διευρύνοντας το απόλυτό της σε τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 83-72 της Σλοβενίας, υποχρεώνοντας την ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς στη 2η ήττα της. Επόμενος αντίπαλος της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη η Ολλανδία (10/9, 22:00), στο κλείσιμο της «αυλαίας» της Α΄ φάσης της διοργάνωσης.

    Η Εθνική βασίστηκε στο γρήγορο τέμπο που ακολούθησε στο πρώτο ημίχρονο και δικαιώθηκε, όπως και στα επιθετικά ξεσπάσματα του πρώτου σκόρερ της, Βασίλη Σπανούλη (19π., 6ασ., 1κλ.), στο δεύτερο και το τελευταίο δεκάλεπτο. Παράλληλα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξαργύρωσε την υπεροχή του στα ριμπάουντ (33 έναντι 23), όπως και το 61.5% στα σουτ εντός πεδιάς. Σταθερός στην απόδοση του ο Γιώργος Πρίντεζης με 16 πόντους, όπως και οι «δίδυμοι-πύργοι», Γιάννης Μπουρούσης (11π., 8ρ.) και Κώστας Κουφός (10π.). Ο Νίκος Ζήσης με 10 πόντους έδωσε τέλος, με το τρίποντο που διαμόρφωσε το 80-67 στο 37΄, στα όνειρα ανατροπής των Σλοβένων, ενώ σταθερή αξία αποδείχθηκε ο Νικ Καλάθης με 12 πόντους και 3 ασίστ. Γιάκα Μπλάζιτς (27π., 4/5τρ.) και Ζόραν Ντράγκιτς (22π.) ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να επιδείξουν στην επίθεση οι Σλοβένοι.

    Τα δεκάλεπτα: 23-17, 46-31, 62-53, 83-72.

    [11] Η κεντητική τέχνη της Μαρίας Λοϊζίδου στον Κεραμεικό

    Η έκθεση «Μεταβίβαση | A Transfer», της Μαρίας Λοϊζίδου που εντάσσεται στο πρόγραμμα Έργο στην Πόλη, πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Κεραμεικού, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Επιμελήτρια είναι η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα. Η έκθεση έχει ως αφετηρία την εικαστική και διανοητική προσέγγιση της ιστορίας και των μνημείων του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.

    «Η αφετηρία όλων ήταν η χειραψία που βλέπουμε στις στήλες, όπου συνήθως ένας γέροντας απλώνει το χέρι σε έναν νέο άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που φεύγει από τη ζωή και χαιρετά, αφήνοντας τη ζωή σε κάποιον άλλον. Βρίσκω ότι είναι το κατεξοχήν δημοκρατικό αίσθημα, που επιτρέπει ο χώρος, ότι αναφέρεται στον θάνατο σαν μια συνθήκη που συμβαίνει σε όλους. Για τους αρχαίους Έλληνες κάθε τέλος ήταν μια αρχή. Ο χώρος του Κεραμεικού έχει έντονα αυτή την ατμόσφαιρα και τα έξι σημεία στα οποία βάλαμε τα έργα, αναφέρονται σε αυτή τη συνθήκη, της χωρίς αρχή και τέλος διαδικασίας μέσα στη ζωή μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου και συμπλήρωσε: «Σίγουρα αυτή τη στιγμή, μετά από ένα χρόνο επισκέψεων, μελέτης και κατασκευής των πραγμάτων, δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν πριν από την εμπειρία του Κεραμεικού».

    [12] Π. Λαφαζάνης: Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή για τη χώρα μας

    «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή για τη χώρα μας, παρότι μπορεί να είναι το χαριστικό πλήγμα για την ίδια την ευρωζώνη» ανέφερε, χαιρετίζοντας, απόψε, την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Η κρίση της ευρωζώνης και η Αριστερά», ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει τώρα με τα μνημόνια και τη νεοαποικιοποίηση, πριν τα μνημόνια και η ιμπεριαλιστική κηδεμονία πνίξουν και ερειπώσουν τη χώρα» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και τάχθηκε «υπέρ μιας σχεδιασμένης εξόδου από την ευρωζώνη».

    Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υποστήριξε ότι «η σχεδιασμένη έξοδος, ως εργαλείο και μέσο για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, αποτελεί σήμερα την επίκαιρη αντιμνημονιακή απάντηση με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

    Το συνέδριο που διοργανώνεται από το δίκτυο ακαδημαϊκών οικονομολόγων, Research on Money and Finance (RMF), με την υποστήριξη της Λαϊκής Ενότητας, πραγματοποιείται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 2015 - 18:32:15 UTC