Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να μην εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση «παλιού»-«νέου» κάλεσε τον λαό ο Δ. Κουτσούμπας
  • [02] Απόψε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών
  • [03] Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008
  • [04] Κατά 0,9% αυξήθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το Β' τρίμηνο του 2015
  • [05] Η βασίλισσα Ελισάβετ καταρρίπτει σήμερα το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου
  • [06] ΠΟΥ και Unicef: Μειώθηκε κατά 53% η παιδική θνησιμότητα
  • [07] Ζ.Κ. Γιούνκερ για το μεταναστευτικό: Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη
  • [08] Επτά τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου ΚΤΕΛ με στρατιωτικό όχημα
  • [09] Ο Γιούνκερ θα επιδιώξει μία «δίκαιη συμφωνία» για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

  • [01] Να μην εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση «παλιού»-«νέου» κάλεσε τον λαό ο Δ. Κουτσούμπας

    Η αστική τάξη είναι ενωμένη στον στόχο για μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πολιτικό βίο, προκειμένου να εφαρμόσει μέτρα που εξυπηρετούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του κεφαλαίου, ενώ ο λαός θα είναι το μόνιμο υποζύγιο, είπε ο γενικός γραμματές της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

    Επισήμανε ότι υπάρχει η αντικειμενική βάση από όσα κόμματα ψήφισαν τα μνημόνια για τη δημιουργία τόσο κυβέρνησης, όσο και «μεγάλου συνασπισμού» ή μικρότερων αντιστοίχων.

    Πρόσθεσε ότι οι αναλύσεις και οι προτάσεις όλων αυτών των κομμάτων συγκλίνουν στα κομβικά ζητήματα, ενώ στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης», είπε ότι το δίλημμα αφορά τα κόμματά τους, ενώ αναφερόμενος στις διαφορές τους, τις εντόπισε σε ζητήματα διαχείρισης της κρίσης και σε ποια τμήματα του κεφαλαίου υπηρετούν.

    Ανέφερε ότι το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται σε ανικανότητα ή κακή διαπραγμάτευση, αλλά στην πολιτική της, προσθέτοντας ότι η στρατηγική και οι παραδοχές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσαν μαθηματικά σε αυτό. Κάλεσε δε τον λαό να μην εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση «παλιού»-«νέου», καθώς το «παλιό» φορώντας τη μάσκα του «νέου» επιχειρεί με την έως τώρα πολιτική να λύσει τα προβλήματα του λαού και της χώρας.

    Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά και συνεχώς ανανεώνει τις επεξεργασίες του και τις δυνάμεις του και τόνισε ότι δεν είναι καθόλου «παλιά» η θέση ότι σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική οργάνωση με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία η οποία έτσι θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη ανάπτυξη της οικονομίας υπέρ του λαού.

    Εκτίμησε ότι με το grexit «δεν έχουμε τελειώσει», καθώς υπάρχουν και κυβερνήσεις και τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ που έχουν ως προσανατολισμό τους τον πειραματισμό με χώρες που θα είναι εκτός Ευρωζώνης, αλλά εντός ΕΕ, με δικό τους ή με διπλό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που θεωρούν συμφέρον τους την έξοδο από το ευρώ.

    Ερωτηθείς για την άρνηση του ΚΚΕ για συμμαχία με την «Λαϊκή Ενότητα», είπε ότι το κύριο ζήτημα είναι πως οι προτάσεις της ΛΑ.Ε είναι οι γνωστές προτάσεις εντός του καπιταλιστικού πλαισίου και της ΕΕ και οδηγούν σε αδιέξοδο.

    Στην ερώτηση γιατί το ΚΚΕ θεωρεί το 3ο Μνημόνιο ως το χειρότερο, είπε ότι είναι έτσι όχι μόνο διότι περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αλλά κυρίως διότι προστίθεται στα δύο προηγούμενα και στους 500 περίπου εφαρμοστικούς νόμους τους που έμειναν ανέγγιχτοι.

    Σχετικά με το τι σημαίνει μια πιθανή ανάδειξη του ΚΚΕ σε αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι ο λαός θα έχει μια σταθερή δύναμη να ακουμπήσει, μια δύναμη που θα ασκήσει τον ρόλο της και στην Βουλή, και στους τόπους δουλειάς, ώστε να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα.

    Απαντώντας στη διάρκεια της συνέντευξης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, ο κ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, είπε ότι η μόνη ρεαλιστική και συνεπής θέση υπέρ των αγροτών είναι εκείνη του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση μέχρι τώρα των δεσμεύσεων της ΕΕ οδήγησε στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς.

    Τάχθηκε υπέρ της επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και υπέρ της ανάπτυξης του έργου.

    Αναφορικά με την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για τα μεγάλα έργα, με δεδομένη την αντίθεσή του στις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά, είπε ότι στην οικονομία της αγοράς ακόμα και με κρατικό καπιταλιστικό τομέα, που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνικοποίηση που προτείνει το ΚΚΕ, θα αναπαράγονται όλα τα αδιέξοδα γιατί προϋπόθεση και για τα μεγάλα έργα είναι η εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού κέρδους.

    Ενέταξε δε την υλοποίησή τους στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με βάση τις λαϊκές ανάγκες όπου με προϋπόθεση τη λαϊκή εξουσία αυτή θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα προχωρήσει σε αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

    [02] Απόψε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών

    Απόψε στις 21:00 θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, μετά από συμφωνία της άτυπης Διακομματικής. Για το debate ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής του θεωρείται η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα.

    Σημειώνεται πως χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δημοσιογράφων που θα μετέχουν στο debate, στην Αγ. Παρασκευή, με στόχο τον καθορισμό και το πλαίσιο των ερωτήσεων που θα υποβληθούν, υπό τον συντονιστή της βραδιάς Πάνο Χαρίτο και σύμφωνα με τους κανόνες που ορίστηκαν από τη διακομματική επιτροπή.

    Ερωτήσεις θα υποβάλλουν έξι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

    Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

    1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

    2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

    3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

    4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα

    5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

    6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

    Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30''. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

    Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

    Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

    Τέλος, η τηλεμαχία θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

    [03] Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008

    Με άνοδο 7,71% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Ο βασικός δείκτης Nikkei κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδό του από τον Οκτώβριο του 2008, με κέρδη 1.343,43 μονάδων (+7,71%) για να διαμορφωθεί στο τέλος της συνεδρίασης στις 18.770,51 μονάδες, χάρη σε μια επιστροφή της αισιοδοξίας έπειτα από την πρόσφατη πανωλεθρία που συνδεόταν με τις ανησυχίες για την Κίνα.

    [04] Κατά 0,9% αυξήθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το Β' τρίμηνο του 2015

    Αύξηση 0,9% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς και 1,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της προηγούμενης, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat.

    Συνολικά, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 28 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και στις δύο περιοχές.

    Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ.

    [05] Η βασίλισσα Ελισάβετ καταρρίπτει σήμερα το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου

    Με μία παρέλαση στον Τάμεση, καμπανοκρουσίες και κανονιοβολισμούς θα γιορτάσει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο της βασίλισσας Ελισάβετ, που βρίσκεται στο ζενίθ της δημοτικότητάς της.Η Bρετανίδα βασίλισσα θα σπάσει σήμερα το απόγευμα το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών και 2 ημερών παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου που κατείχε η βασίλισσα Βικτορία (1837-1901).

    Σε παγκόσμια κλίμακα το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο κατέχει ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέ, 89 ετών, που βασιλεύει από το 1946.

    Γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926, όταν ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα της Μεγάλης Υφεσης, η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης ο Ιωσήφ Στάλιν. Και έξι δεκαετίες και δώδεκα πρωθυπουργούς μετά, όλοι οι αναλυτές είναι πλέον βέβαιοι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

    [06] ΠΟΥ και Unicef: Μειώθηκε κατά 53% η παιδική θνησιμότητα

    Η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί σήμερα περίπου στο μισό, σε σχέση με το 1990, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unicef. Ενώ το 1990 πέθαναν 12,7 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών, φέτος ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται ότι για πρώτη φορά θα μειωθεί κάτω από τα έξι εκατομμύρια (5,9 εκατ.).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάντσεν Γιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» χαρακτήρισαν ασφαλώς θετική αυτή την εξέλιξη, όμως επεσήμαναν ότι η πρόοδος είναι μικρότερη σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί. Ο στόχος του ΟΗΕ ήταν η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 1990-2015, ενώ η μείωση έφθασε στο 53%. Τον στόχο του ΟΗΕ πέτυχαν να υλοποιήσουν μόνο 62 από τις 195 χώρες.

    Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 16.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά, πολλά από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί (πνευμονίες, διάρροια, ελονοσία, κακή διατροφή κ.α.).

    [07] Ζ.Κ. Γιούνκερ για το μεταναστευτικό: Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη

    «Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

    Ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε τηδημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης, που θα αφορά στην μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων, οι οποίοι θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων.

    «Το σύστημα Σένγκεν δεν θα καταργηθεί κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ απεύθυνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις» στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί», παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, «αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερη "Ευρώπη" και περισσότερη "Ένωση"».

    «Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [08] Επτά τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου ΚΤΕΛ με στρατιωτικό όχημα

    Επτά μόνιμα στελέχη (υπαξιωματικοί) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) τραυματίστηκαν, στη μετωπική σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικού οχήματος και λεωφορείου που σημειώθηκε περί τις 06:45 στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Τρικάλων.

    Οι τραυματίες έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις βρίσκονται εκτός κινδύνου.

    Το στρατιωτικό όχημα εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς στελεχών της ΣΜΥ, από την Καρδίτσα στην έδρα της Σχολής στα Τρίκαλα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ.

    [09] Ο Γιούνκερ θα επιδιώξει μία «δίκαιη συμφωνία» για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνει ότι θα επιδιώξει μία «δίκαιη συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το καθεστώς παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν οι βασικές ελευθερίες, ανάμεσά τους και η εργασιακή κινητικότητα.

    Στην ετήσια γραπτή δήλωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ περιλαμβάνει ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ενωση «την επίτευξη δίκαιης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μίας Ευρωπαϊκής Ενωσης προσηλωμένης στις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς και τις κοινές αξίες που μοιράζονται και οι 28 χώρες».

    Ο Γιουνκέρ θα απευθυνθεί στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδος) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 2015 - 8:32:16 UTC