Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Η ιστορία της αυτοδυναμίας είναι μια αυταπάτη
  • [02] Μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος στο Αιγαίο
  • [03] Άντληση 1,138 δισ.ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ μέσω δημοπρασίας εντόκων
  • [04] Το ΔΝΤ και οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, θεωρεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών
  • [05] Κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες
  • [06] Εκατοντάδες πρόσφυγες ασφυκτιούν στο ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης
  • [07] «Ναι» από το ΚΑΣ στις μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών του λόφου Καστά στην Αμφίπολη
  • [08] Το δράμα της προσφυγιάς με τη ματιά ενός Ιρανού πρόσφυγα κινηματογραφιστή
  • [09] Π. Καμμένος: Και στην αυριανή κυβέρνηση, οι ΑνΕλ θα προασπίσουμε την ιδιωτική οικονομία
  • [10] Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μεϊμαράκη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
  • [11] Μ. Ρέντσι: Θα μειώσουμε μόνοι μας τους φόρους, δεν αφήνουμε να μας πει η ΕΕ τι πρέπει να κόψουμε
  • [12] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών
  • [13] Η Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει
  • [14] Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε εθνική πολιτική στον αθλητισμό»
  • [15] Διαμαντίδης: «Τελευταία σεζόν και αποχωρώ»
  • [16] Ανακοίνωσε τον Μπερμπάτοφ ο ΠΑΟΚ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Η ιστορία της αυτοδυναμίας είναι μια αυταπάτη

    Υπέρ της συνεργασίας και συνεννόησης πολλών πολιτικών δυνάμεων, τάχθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία της αυτοδυναμίας είναι μια αυταπάτη». «Όλα τα κόμματα μαζί μπορούν να κάνουν εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση» υποστήριξε.

    «Η χώρα μας δεν χρειάζεται μαγκιά. Αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο, συνεννόηση, δουλειά και φροντίδα κι αν δεν το έχουμε καταλάβει αυτό ακόμη είμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια» υπογράμμισε, κρατώντας αποστάσεις από τη διαμάχη Τσίπρα - Μεϊμαράκη για τα περί "αυτοφωράκια".

    Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

    Τόνισε, επίσης, πως «κανένας από μόνος του δεν είναι ισχυρό πρώτο κόμμα», επισήμανε ότι η ιστορία της αυτοδυναμίας είναι μια αυταπάτη και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη.

    Όσον αφορά την οικονομία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, πρέπει να στηριχτούμε στις υγιείς δυνάμεις του τόπου».

    [02] Μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος στο Αιγαίο

    Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, θα ανακοινώσει το απόγευμα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Β. Θάνου, η οποία νωρίτερα σήμερα προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη για το θέμα αυτό.

    Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, "η υλοποίηση των μέτρων αυτών θα δώσει ανάσα στα νησιά".

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστη, η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η Σάμος το 26%, η Κως το 14% και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και άλλα νησιά.

    [03] Άντληση 1,138 δισ.ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ μέσω δημοπρασίας εντόκων

    Ποσό 1,138 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,97% στα ίδια επίπεδα με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

    Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν κατά 1,30 φορές το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό των 875 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

    [04] Το ΔΝΤ και οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, θεωρεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών

    Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι άλλοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση της χώρας.

    Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Σπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να γίνει «ένας πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις» εάν κερδίσει την επανεκλογή του αυτό το μήνα, μολονότι μια αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεχίζει να είναι απαραίτητη και «δεν θα είναι εύκολη».

    «Έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θέλουν να παραμείνουν (στο σχήμα), καθώς και με οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει και πάλι να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση χρέους» είπε ο Σπαν. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων, είπε.

    Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι προκάτοχοί της και να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας, είπε ο Σπαν, που είναι μέλος του κόμματος των ΧριστιανοΔημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ.

    «Μετά από τρεις εβδομάδες κλειστών τραπεζών στην Ελλάδα, όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε.

    [05] Κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες

    Το κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις προσφορές διότι δεν μπορεί να τις διαχειρισθεί.«Είμαστε υπερκορεσμένοι από τις προσφορές των κατοίκων του Μονάχου προς τους πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό, σας ζητούμε να μην φέρετε κάτι άλλο» ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter χθες το βράδυ.

    Η πικρή μοίρα των ανθρώπων που έκαναν ένα δύσκολο ταξίδι έως και ενός μηνός φεύγοντας από τη Συρία ή τη Σομαλία για να φθάσουν στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου (2.200 αφίξεις από τη Δευτέρα) προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, ακόμα και παιγνίδια.

    Αλλά και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, η οποία για πολλούς από τους πρόσφυγες αποτελεί τον τελικό προορισμό, οργανώνονται πρωτοβουλίες υποδοχής, καθώς το Βερολίνο απορρίπτει την επιλογή της επαναπροώθησης των προσφύγων στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπερβαίνοντας τη διαδικασία του Δουβλίνου.Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι αρχές οργανώνουν τις διαδικασίες υποδοχής και στέγασης, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες. Στο Μόναχο, η αναχώρηση του συνόλου των προσφύγων από τον κεντρικό σταθμό ήταν χθες θέμα ωρών.

    [06] Εκατοντάδες πρόσφυγες ασφυκτιούν στο ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης

    Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονταν μπροστά από τον Ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης, φωνάζοντας "Ελευθερία, ελευθερία" και ζητώντας να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στις αμαξοστοιχίες που έχουν προορισμό την Γερμανία.

    Ωστόσο ο σταθμός παραμένει κλειστός γι' αυτούς.

    Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, πολλοί από τους οποίους από την Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, περιμένουν στον χώρο μπροστά από τον σταθμό του Κελέτι, τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.

    Η Ουγγαρία θα τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ, ήταν η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης στην ερώτηση αν η χώρα του θα επιτρέψει ξανά σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε τρένα για την Γερμανία, όπως έκανε την Δευτέρα.

    "Στο έδαφος της ΕΕ, οι παράτυποι μετανάστες μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνον με έγκυρα έγγραφα και τηρουμένων των κανόνων της ΕΕ", σημείωσε.

    "Ένα εισιτήριο τρένου δεν παραγράφει τους κανόνες της ΕΕ", υπογράμμισε.

    [07] «Ναι» από το ΚΑΣ στις μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών του λόφου Καστά στην Αμφίπολη

    Με θετικό πρόσημο «πέρασαν» χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών, την αποστράγγιση των υδάτων, τη συντήρηση επιχρισμάτων, αλλά και των τριών δαπέδων του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη.

    Κυρίως, όσον αφορά τη μελέτη για την εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών που θα εξασφαλίσουν τα πρανή γύρω από τον λόφο-τύμβο, τα μέλη του ΚΑΣ τη χαρακτήρισαν «άρτια και ταχύτατη», δεδομένου και του χρόνου σύνταξής της, καθώς η αρμόδια ομάδα εργασίας για την εκπόνηση του έργου προστασίας, αποκατάστασης και τελικής ανάδειξης του μνημείου συστάθηκε τον Μάιο 2015.

    Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε η ανασκαφέας του μνημείου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που την οδήγησε σε τριήμερη αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, η ίδια, με έγγραφό της, ζήτησε να αναβληθεί η χθεσινή συζήτηση για τις χωματουργικές εργασίες και τη διευθέτηση απορροής των ομβρίων, καθώς, όπως διατύπωσε, επιθυμούσε να τοποθετηθεί καλύτερα στα παραπάνω. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στην προτεινόμενη κατάχωση τμήματος του περιβόλου (που δεν αφορά το μαρμάρινο τμήμα, αλλά 100 μ. πωρόλιθου στα δυτικά του μνημείου).

    Όμως, τόσο ο αρχιτέκτονας του μνημείου, Μιχάλης Λεφαντζής, όσο και η συντονίστρια της ομάδας εργασίας για το μνημείο, γενική διευθύντρια Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, Ευγενία Γατοπούλου, έκαναν σαφές ότι το θέμα δεν χωράει αναβολή.

    [08] Το δράμα της προσφυγιάς με τη ματιά ενός Ιρανού πρόσφυγα κινηματογραφιστή

    Τη θλίψη και την απόγνωση προσφύγων που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη, "αποτυπώνει" με τις φωτογραφίες του ο Μορτέζα Τζαφαρί, κινηματογραφιστής από το Ιράν, πρόσφυγας και ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στην Ελλάδα, όπου ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο.

    O Μορτέζα Τζαφαρί γεννήθηκε στην Τεχεράνη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και δούλεψε 12 χρόνια ως δημοσιογράφος στο IRNA & ISNA, στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάλυψε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (2001), την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (2003), τη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στο Λίβανο (2006). Έκανε ντοκιμαντέρ για την αφγανική τηλεόραση, το Al Jazeera και το BBC. Δίδαξε επίσης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης και η φιλμογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ και 3 μεγάλου μήκους ταινίες.

    Ο Μορτέζα Τζαφαρί συμμετέχει με 32 φωτογραφίες που τράβηξε στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2015 που ξεκινάει, σήμερα, στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με θεματικές "Το ΟΧΙ, η αριστερή ανάθεση και τα κινήματα", "Άμεση Δημοκρατία: Διαδικασία ή Πρόταγμα", "Σύγχρονος Αναρχισμός", "Κινήματα και Εξουσία".

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δική του ιστορία, αναφέρει ότι αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα του λόγω της πολιτικής κατάστασης πριν από 7 χρόνια και, φτάνοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ζητήσει πολιτικό άσυλο και να μην συνεχίσει το ταξίδι της προσφυγιάς για άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού, όπως πιστεύει, "όλες οι χώρες είναι ίδιες".

    "Αγάπησα την Ελλάδα και έκανα φίλους που για μένα είναι παραπάνω από αδέρφια" τονίζει ο 40χρονος δημιουργός, ο οποίος θα διαθέσει, μάλιστα, όλα τα έργα του, που παρουσιάζονται στηνέκθεση, για την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

    Έχοντας μάθει ελληνικά "στον δρόμο", όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα των προσφύγων που εκτυλίσσεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και μετέβη πολλές φορές στην Ειδομένη και στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Άλλωστε, η φιλμογραφία του βρίθει προσφυγικών ιστοριών, βασισμένων σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις αυθεντικών συμβάντων.

    "Μίλησα με πολλούς ανθρώπους και φωτογράφισα παιδιά και οικογένειες. Θυμάμαι ιδιαίτερα ένα παιδάκι που έκλαιγε και φώναζε σε έναν αστυνομικό που απωθούσε τον πατέρα του, να τον αφήσει ήσυχο" αναφέρει.

    Αυτή την εποχή, ολοκληρώνει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του και δύο ντοκιμαντέρ που θα υποβάλει για προβολή στο ΦεστιβάλΝτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.Η έκθεση φωτογραφίας του Μορτέζα Τζαφαρί θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, στις 4 Σεπτεμβρίου.

    [09] Π. Καμμένος: Και στην αυριανή κυβέρνηση, οι ΑνΕλ θα προασπίσουμε την ιδιωτική οικονομία

    «Και στην αυριανή κυβέρνηση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προασπίσουμε την ιδιωτική οικονομία. Είμαστε κατά της φορολόγησης του ιδιωτικού τομέα, είμαστε υπέρ των φοροαπαλλαγών, των κινήτρων» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

    «Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχουν ζώνες χαμηλής φορολόγησης, πρέπει να αποφευχθεί η φορολογία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πρέπει να δώσουμε τέτοια φορολογικά κίνητρα, ώστε να ξανανοίξουν επιχειρήσεις, να ξαναμπεί μπροστά η οικονομία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στην αυριανή κυβέρνηση, θα είμαστε η εγγύηση για την ιδιωτική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

    [10] Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μεϊμαράκη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

    Συνάντηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αίθουσα αναχωρήσεων, προκειμένου να μεταβεί από το Ηράκλειο στην Αθήνα, μετά τη διήμερη περιοδεία του στη δυτική Κρήτη και ο κ. Μεϊμαράκης έφθανε στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», προκειμένου να πραγματοποιήσει την περιοδεία του στο νησί.

    Μόλις ο κ. Μεϊμαράκης ενημερώθηκε για την παρουσία του κ. Τσίπρα στο αεροδρόμιο, συνάντησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είχε μία σύντομη συνομιλία.

    [11] Μ. Ρέντσι: Θα μειώσουμε μόνοι μας τους φόρους, δεν αφήνουμε να μας πει η ΕΕ τι πρέπει να κόψουμε

    «Θα μειώσουμε μόνοι μας τους φόρους, δεν αφήνουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τι πρέπει να κόψουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε σημερινή συνέντευξή του στο ιταλικό ραδιόφωνο Rtl 102,5.

    Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Όταν πρέπει να μιλήσουμε για την μετανάστευση, στις Βρυξέλλες είναι όλοι διακοπές. Όταν γίνεται συζήτηση για φόρους, ξυπνούν όλοι μαζί. Τους φόρους τους θα τους μειώσουμε μόνοι μας. Δεν θα αφήσουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τι να κόψουμε» . «Απ΄ότι φαίνεται, και φέτος, στις Βρυξέλλες, έκανε μεγάλη ζέστη», πρόσθεσε με νόημα ο Ρέντσι.

    Η παρέμβασή του αυτή αναφέρεται στην στάση κοινοτικών ιθυνόντων οι οποίοι, τις περασμένες ημέρες, άφησαν να διαρρεύσει ότι η προτεραιότητα, για την Ιταλία, είναι η μείωση των φόρων στον τομέα της εργασίας και όχι σε εκείνο των ακινήτων.

    Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι υπήρξαν δυο συζητήσεις σε έντονο τόνο στην ευρωπαϊκή σύνοδο, ενώ σε όσους δήλωναν ότι «η Ιταλία ήθελε να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο άλλων χωρών», ο ίδιος απάντησε: «Αν δεν υπήρχε η Ιταλία, το ευρωπαϊκό ιδεώδες θα είχε πεθάνει. 'Αρα, πριν μιλήσουν για την χώρα μας πρέπει να πλύνουν το στόμα τους».

    Ο Ματέο Ρέντσι, τέλος, τάχθηκε υπέρ μίας ενιαίας πολιτικής, η οποία να σώζει τις ζωές των μεταναστών, να επαναπατρίζει όποιον δεν δικαιούται άσυλο και να προβλέπει και την πρέπουσα υποδοχή».

    [12] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών

    Υπό το... βλέμμα των Θεών και το επιβλητικό «σπίτι» τους να σε προδιαθέτει να φτάσεις στην «πόρτα» του, για να το εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή, φιλοξενήθηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας, θεατές και δρομείς για τον 12ο Olympus Marathon. Ορεινό αγώνα δρόμου, συνολικού μήκους 44χλμ., στην κάλυψη της διαδρομής που έκαναν οι πιστοί της αρχαιότητας ανεβαίνοντας από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό τον Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους.

    Στη φετινή, για περισσότερα από 2.900 μέτρα, ανάβαση μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης 352 δρομείς, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, 96 εκ των οποίων ήταν ξένοι, από 20 χώρες (Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αγγλία, Ρωσία, Γερμανία, Κύπρο, Δανία, Ελβετία, Αλβανία, Αυστρία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Νότια Αφρική).

    Πρώτος το νήμα, με 4:36:45, στο σημείο τερματισμού, την πλατεία του Λιτοχώρου, έκοψε ο 32χρονος Ισπανός Τζέσεντ Ερνάντεζ, απέχοντας, μάλιστα, ελάχιστα από την κατάρριψη του ρεκόρ στον αγώνα, που κατέχει ο ίδιος από το 2008 (4:33:37). Τρίτος στην κατάταξη ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (4:50:08), πίσω από τον Βούλγαρο Κίριλ Νικολόβ (4:43:54). Πρώτη, στις γυναίκες ήταν η Ρωσίδα Ζάνα Βοκούεβα (5:57:30) και πρώτη Ελληνίδα η Ξένια Καζιμίροβα (6:02:47).

    [13] Η Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει

    Με εννιά μετάλλια επιστρέφει η ελληνική αποστολή από τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που ολοκληρώθηκαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ένας απολογισμός, σίγουρα ικανοποιητικός και μια προσπάθεια των αθλητών και των αθλητριών μας σίγουρα πετυχημένη, παρά τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να είχε προστεθεί στον απολογισμό και κάποιο μετάλλιο ακόμη, όπως της Ευαγγελίας Ψάρρα στην τοξοβολία, της Βάσως Βουγιούκα στην ξιφασκία ή του Νίκου Μαυρομμάτη στη σκοποβολή και του Κλήμη Παπαχρήστου στο τζούντο. Αθλητές που επίσης ξεχώρισαν και ας μην ανταμείφθηκε η εξαιρετική προσπάθειά τους με μια θέση στο βάθρο.

    Με τα εννιά μετάλλια, εκ των οποίων το 1 χρυσό, τα 4 ασημένια και τα 4 χάλκινα, η Ελλάδα κατετάγη στην 28η θέση του πίνακα μεταλλίων. Η πρώτη -χρονικά- επιτυχία ήρθε από το καράτε και τον Γιώργο Τζάνο, ενώ το μοναδικό χρυσό κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής. Σε ομαδικό επίπεδο, η υδατοσφαίριση έλαμψε τόσο στους έφηβους όσο και στις νεανίδες, που πήραν την 3η θέση. Σε ατομικό επίπεδο, η ενόργανη γυμναστική και η κολύμβηση έδωσαν από δύο μετάλλια, το τζούντο, το καράτε και η σκοποβολή έδωσαν από ένα.

    Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, έγινε ο μοναδικός Έλληνας αθλητής, που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τώρα σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

    Αναλυτικά, τα μετάλλια των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών:

    Χρυσό

    Λευτέρης Πετρούνιας - Ενόργανη Γυμναστική / Κρίκοι

    Ασημένια

    Βλάσης Μάρας - Ενόργανη Γυμναστική / Μονόζυγο

    Γιώργος Τζάνος - Καράτε / -84κ.

    Δημήτρης Δημητρίου - Κολύμβηση / 400μ. ελεύθερο

    Κώστας Μαλγαρινός/Άννα Κορακάκη - Σκοποβολή / Μικτό σε αεροβόλο πιστόλι 10μ.

    Χάλκινα

    Ηλίας Ηλιάδης - Τζούντο / -90κ.

    Ηλέκτρα Λεμπλ - Κολύμβηση / 100μ. πεταλούδα

    Εθνική ομάδα Εφήβων - Υδατοσφαίριση

    Εθνική ομάδα Νεανίδων - Υδατοσφαίριση

    ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

    Φυσικά υπήρξαν αθλητές και αθλήτριες, που είχαν εξαιρετική παρουσία και έχασαν για... ένα τίποτα το μετάλλιο ή κατάφεραν και μπήκαν σε τελικούς. Πρώτη και καλύτερη η Ευαγγελία Ψάρρα, που στο απλό της τοξοβολίας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και αγωνίστηκε στον «μικρό τελικό» για να πάρει την 4η θέση. Την 5η θέση πήρε η Μαρία Λουίζα Βρυώνη στα 69κ. της ελευθέρας πάλης, την 6η θέση πήρε η Αθανασία Τσόλα στο σόλο της συγχρονισμένης κολύμβησης, όπως την 6η θέση πήραν η Αθανασία Τσόλα και η Γιάννα Γκεοργκίεβα στο ντουέτο της συγχρονισμένης κολύμβησης, αλλά και η Εθνική ομάδα της συγχρονισμένης στο κόμπο, που πήρε και την 7η στο Ομαδικό. Την 7η θέση πήρε ο Νίκος Μαυρομμάτης στο σκιτ της σκοποβολής, ενώ η Βάσω Βουγιούκα έφτασε ως τα προημιτελικά της σπάθης στην ξιφασκία, η Βάσω Μιλλούση μπήκε στον τελικό του σύνθετου ατομικού της ενόργανης γυμναστικής (κατετάγη 16η) και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στα 43του χρόνια, πέτυχε νίκες στο ατομικό του πινγκ πονγκ και έφτασε έως τον γύρο των «16». Και τέλος, ο παραολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Κλήμης Παπαχρήστου, έκανε μια συγκλονιστική προσπάθεια στην κατηγορία +90κ. του τζούντο τυφλών και έφτασε έως τα ημιτελικά, για να ηττηθεί στο ματς για το χάλκινο μετάλλιο και να πάρει τελικά την 5η θέση.

    Στην κολύμβηση, που αποτέλεσε και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, εκτός από τα δύο μετάλλια, σε τελικούς μπήκαν ο Δημήτρης Δημητρίου στα 200μ. ελεύθερο (7ος), ο Νίκος Σοφιανίδης στα 50μ. ύπτιο (5ος) και στα 100μ. ύπτιο (5ος), ο Θανάσης Κυνηγάκης στα 400μ. μικτή ατομική (5ος) και στα 200μ. πεταλούδα (6ος), ο Κώστας Μερετσόλιας στα 200μ. πρόσθιο (8ος), η Ηλέκτρα Λεμπλ στα 200μ. μικτή ατομική (8η) και η Ιωάννα Σαχά στα 200μ. ύπτιο (8η).

    [14] Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε εθνική πολιτική στον αθλητισμό»

    «Οι άνθρωποι του αθλητισμού έχουν μάθει να παλεύουν. Δεν τα παρατάνε και ο ελληνικός αθλητισμός θα ξεπεράσει τα προβλήματά του» δήλωσε με νόημα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός. Ο Γενικός Γραμματέας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδηλασίας πίστας, παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και μίλησε τόσο για τη διοργάνωση του ΟΑΚΑ, όσο για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός. Αναφέρθηκε στο εγκαταλελειμμένο ΟΑΚΑ και στις αλλαγές που οραματίζεται να γίνουν. Στην προολυμπιακή και προπαραολυμπιακή χρονιά, καθώς και στο σύστημα αξιολόγησης των ομοσπονδιών. Τέλος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να υπάρξει εθνική πολιτική στον αθλητισμό...

    ΕΡ: Η θητεία σας ως Γενικός Γραμματέας με τι θα θέλατε να συνδυαστεί; Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει;

    «Θα ήθελα πάρα πολύ να αφήσω μία Γενική Γραμματεία που να λειτουργεί ως συμπαραστάτης των αθλητικών ομοσπονδιών, με λιγότερη γραφειοκρατία και πολύ φιλική στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες. Παράλληλα θα ήθελα μια κρατική δομή στον αθλητισμό που θα έχει επιβάλει όρους ισοτιμίες στο πως χρειάζονται τα χρήματα. Να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης που να μην εγείρει οποιασδήποτε διαμαρτυρία. Να μην κάνει διακρίσεις σε αθλήματα εμπορικά, πλούσια, μικρά ή μεγάλα. Αυτό να σας ενημερώσω ότι ήδη το προχωράμε. Η μεγάλη επιτυχία, όμως, θα είναι με τον αθλητικό νόμο που θα έρθει μέσα στο 2015 και θα λύνει ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Θα πρέπει όλοι οι τομείς του αθλητισμού να μπουν σε μία φάση αναγέννησης και να δούμε τον αθλητισμό με ένα ενιαίο σχέδιο, όπου ο καθένας θα παίζει το ρόλο του. Αυτό που λένε εθνική πολιτική για τον αθλητισμό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε! Οι άνθρωποι του αθλητισμού έχουν μάθει να παλεύουν. Δεν τα παρατάνε, είναι πεισματάρηδες και πιστεύω ότι ο ελληνικός αθλητισμός θα τα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, θα σταθεί όρθιος και θα προχωρήσει».

    [15] Διαμαντίδης: «Τελευταία σεζόν και αποχωρώ»

    Το πήρε απόφαση ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Σε συνέντευξη του στην αθλητική εφημερίδα «Πράσινη», αποκάλυψε ότι πήρε τη μεγάλη απόφαση και η φετινή σεζόν θα είναι η τελευταία στη μεγάλη καριέρα του 36χρονου σταρ. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» ευχήθηκε ν' αποχαιρετήσει τον κόσμο με την κατάκτηση τίτλων, ωστόσο τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός υπήρχε πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από τον ίδιο.

    «Δεν το σκέφτομαι περισσότερο, είναι ειλημμένη απόφαση. Θέλω να παίξω έναν ακόμη χρόνο. Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο στόχος μου είναι να είμαι υγιής πάνω από όλα και μετά άμα μπορέσω να βοηθήσω και εγώ από τη μεριά μου την ομάδα. Σίγουρα αν καταφέρουμε να κατακτήσουμε κάποιο τίτλο ή τίτλους αυτό θα είναι το καλύτερο τέλος για μένα» δήλωσε σχετικά ο Διαμαντίδης.

    [16] Ανακοίνωσε τον Μπερμπάτοφ ο ΠΑΟΚ

    Συμφώνησε και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με τον ΠΑΟΚ ο φημισμένος Βούλγαρος επιθετικός, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόκτηση του 35χρονου σταρ, που αποτελεί τη σημαντικότερη μεταγραφή στην ιστορία της. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόκτηση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος θα αγωνίζεται με τα ασπρόμαυρα μέχρι τις 30.6.2016. Ο Βούλγαρος επιθετικός γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1981 και στην πολύ πλούσια καριέρα του μέχρι σήμερα συνέδεσε το όνομά του με το γκολ. Οι αριθμοί του εντυπωσιάζουν, καθώς σε 635 ματς με τις ομάδες του, έχει πετύχει 274 γκολ! Έχει πετύχει άλλα 48 σε 78 παιχνίδια με την Εθνική Βουλγαρίας.

    Έχει κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα, 2 Λιγκ Καπ και 2 Σούπερ Καπ Αγγλίας, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 Κύπελλο Βουλγαρίας, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες προσωπικές διακρίσεις, όπως αυτή του πρώτου σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ (2010-11 με 20 γκολ) και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (2001-02, 7 γκολ με ΤΣΣΚΑ Σόφιας). Καλωσορίζουμε στον μεγάλο Σύλλογό μας έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή! Καλή επιτυχία Ντίμιταρ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2015 - 10:32:17 UTC