Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκ.Σουάν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα
  • [02] Θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [03] Στ. Θεοδωράκης:«Το Ποτάμι θα καθορίσει τις εξελίξεις, τα γκάλοπ δεν βγάζουν κυβερνήσεις»
  • [04] Επιστολή Γιούνκερ προς την Β.Θάνου: Απαραίτητη η στήριξη του προγράμματος
  • [05] Τη Δευτέρα η τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [06] Τι ισχύει για τις συντάξεις
  • [07] ΗΠΑ: Η μεταναστευτική κρίση αποσταθεροποιεί και την Ευρώπη
  • [08] Σοβαρή πρόκληση ακόμα και για τη Γερμανία η αύξηση της μεταναστευτικής ροής
  • [09] «Τέλειωσε οριστικά η εποχή της λεηλασίας και της απομόνωσης του ΠΑΣΟΚ»
  • [10] Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα ο Δ.Κουτσούμπας
  • [11] Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές σε 4 Περιφέρειες της χώρας
  • [12] «Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων μας φέσωσε 90 δισ»
  • [13] «Ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει η χώρα μόνο μπροστά»

  • [01] Γκ.Σουάν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα

    «Μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα» υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Γκεζίνε Σουάν, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές υποψήφια πρόεδρος της Γερμανίας.

    «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έβλεπε καμιά δυνατότητα να επιλύσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ την ασυμφωνία μεταξύ των υποστηρικτών της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εκείνων, οι οποίοι παρά τις δύσκολες παραχωρήσεις θέλουν παραμείνουν στο ευρώ. Είναι λυπηρό, αλλά πολιτικά μερικές φορές μια ξεκάθαρη τομή είναι αναπόφευκτη» σημειώνει η κα Σουάν.

    Ηγετικό στέλεχος του SPD η 72χρονη πολιτικός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βιαντρίνα, στη Φρανκφούρτη, ερωτηθείσα αν οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο τρέχον συμφωνηθέν πρόγραμμα, τονίζει: «Δεν το νομίζω, διότι μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα και διότι ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί, όμως, από μόνο του να παρεμποδισθεί, αν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τα στενά μέτρα επιτήρησης της Ελλάδας της αφαιρέσουν τον αέρα για να αναπνέει και δεν υπάρξουν αρκετές αντισταθμίσεις στον τομέα των επενδύσεων».

    Αναφορικά με το τεράστιο θέμα των προσφύγων η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημειώνει: «Και στο θέμα των προσφύγων αποδεικνύεται ότι εκείνες οι χώρες οι οποίες δεν θέλησαν να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, δεν το πράττουν τις περισσότερες φορές ούτε και με τους πρόσφυγες. Αυτό τα λέει όλα και είναι θλιβερό. Πρέπει -στη Γερμανία τουλάχιστον- αλλά καλύτερα προοπτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υιοθετηθεί ένας έξυπνος νόμος για τη μετανάστευση.

    [02] Θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Τσακαλώτος

    «Μαζί με εσάς και μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε μπροστά», ανέφερε κατά την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας έτσι τέλος σε μια φημολογία που τον ήθελε να αμφιταλαντεύεται για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

    Ξεκινώντας την ομιλία του για να προχωρήσει στην προαναφερθείσα αναφορά, είπε ότι στις ομιλίες του δεν έχει συνηθίσει τους ακροατές του σε βεβαιότητες, «αλλά μια βεβαιότητα θέλω να την ξεκαθαρίσω από την αρχή» και αυτό παρότι, όπως είπε, ο ίδιος είναι λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος όπου ο «κακός» βγαίνει στο τέλος για να κρατάει το σασπένς.

    Οι λόγοι για την απόφαση του, σημείωσε, είναι πολλοί: Ένας είναι ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Άλλος λόγος είναι ότι αποτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Τρίτος λόγος είναι ότι μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση που ήταν πολύ σκληρή αναδείχτηκαν μια σειρά νέα παιδιά 30άρηδων που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη, γιατί έμαθαν πόσο δύσκολη είναι η Αριστερά και πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με την εξουσία. «Αυτά τα παιδιά αξίζουν πάρα πολύ και πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για αυτή τη νέα γενιά» επισήμανε.

    Ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να απομονωθεί ένα κομμάτι του μνημονίου, «μπορούμε να αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε, συλλογικά θα αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε και θα τις δώσουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία «οι αντίπαλοί μας είναι αμείλικτοι

    [03] Στ. Θεοδωράκης:«Το Ποτάμι θα καθορίσει τις εξελίξεις, τα γκάλοπ δεν βγάζουν κυβερνήσεις»

    Την πεποίθηση ότι το Ποτάμι είναι πολύ ψηλά στην επιλογή της ελληνικής κοινωνίας και θα του δώσει τη δυνατότητα να καθορίσει τις εξελίξεις στην επόμενη κυβέρνηση, εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

    Κληθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και τον Γιώργο Αυτιά να σχολιάσει τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και τόνισε πως τα γκάλοπ δεν βγάζουν κυβερνήσεις.

    Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Ποταμιού αμέσως μετά τηναιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΚΑΤ επισήμανε την άμεση ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που κρατούν όρθιο το σύστημα Υγείας, λύνοντας κάποια από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μέσα από μια προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν προχώρησε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη νέου νοσηλευτικού προσωπικού λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων, παρά το ότι υπάρχει το πράσινο φως από την ΕΕ. «Καταργήσαμε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και για να καλύψουμε τα κενά βάλαμε φόρο 6% στην υγειονομική περίθαλψη. Μοιράσαμε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς δηλαδή» είπε ο κ. Θεοδωράκης και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα υγείας ώστε να μην επιβαρύνονται οι φτωχοί αλλά αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

    Ο κ. Θεοδωράκης είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ευάγγελο Αντωνόπουλο, τον διευθυντή της Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής και συζήτησε με το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [04] Επιστολή Γιούνκερ προς την Β.Θάνου: Απαραίτητη η στήριξη του προγράμματος

    Την ανάγκη «υποστήριξης του προγράμματος» που συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επιστολή που απέστειλε προς την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    «Αγαπητή κυρία Πρωθυπουργέ,

    Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού προσωπικά, επιθυμώ να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δεδομένου ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει υπογράψει το Μνημόνιο Συνεννόησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν ουσιώδους σημασίας την πλήρη υποστήριξη του προγράμματος. Για την μακρόχρονη επιτυχία του απαιτείται ευρεία υποστήριξη και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

    Η ΕΕ εμπλέκεται επίσης ιδιαίτερα στον χειρισμό των άνευ προηγουμένου μεταναστευτικών ροών. Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή πρότεινε το Μάιο του 2015 μια φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση, βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η εν λόγω Ατζέντα υλοποιείται σταδιακά και βοηθούμε τα κράτη μέλη, ιδίως την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν αυτήν την επείγουσα προτεραιότητα σε καθημερινή βάση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα και στους πολίτες της ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο και οικονομικά επιτυχές μέλλον, και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον. Μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά, ότι θα σας βοηθήσουμε στα καθήκοντά σας».

    [05] Τη Δευτέρα η τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

    Τη Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

    Διευκρινίζεται, επίσης, ότι την προσεχή Δευτέρα, 31 Αυγούστου, είναι η τελευταία ημέρα για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

    - νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,

    -φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

    -καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

    - νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),

    - φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

    Προκειμένου για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν τη Δευτέρα 31/8/2015 μέσω web banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

    [06] Τι ισχύει για τις συντάξεις

    Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις.

    Το μέτρο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου (για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), δεν σχετίζεται με τις οριζόντιες περικοπές που είχαν επιβληθεί παλαιότερα και έχουν κριθεί προσφάτως αντισυνταγματικές.

    Τα ποσά είναι ανταποδοτικά καθώς θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές υγείας και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο χρέος.Η μείωση της κατώτατης σύνταξης (από 486 σε 392,7) είναι συνέπεια της σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010. Έχει εφαρμογή σε όσους βγουν σε σύνταξη μετά την Πρωτοχρονιά του 2015 και εφαρμόζεται αναλογικά μόνο για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται με την παλιά κατώτατη σύνταξη

    Η μείωση ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 και ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους παίρνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ).

    Το μέτρο ψηφίστηκε με τον νόμο 4334 της 16 Ιουλίου και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να αποτρέπει την άμεση μείωση του ΕΚΑΣ που περιλάμβανε το μέιλ Χαρδούβελη.

    [07] ΗΠΑ: Η μεταναστευτική κρίση αποσταθεροποιεί και την Ευρώπη

    Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη δείχνει ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την περιοχή αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ."Η μεταναστευτική κρίση είναι μια περίτρανη απόδειξη... για τον τρόπο που η βία και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή δεν αποσταθεροποιεί μόνο αυτή καθαυτή την περιοχή, αλλά αρχίζει να έχει επιπτώσεις αποσταθεροποίησης και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης", δήλωσε ο Ερνεστ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αργά χθες.

    Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη καταδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων που την πλήττει. Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες που αποτελούν το νότο της, τις πλέον πληγείσες από τη μεταναστευτική κρίση, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση "ανθρώπινα", τόνισε.

    Η ΕΕ πρέπει να βρει περισσότερους πόρους για να πατάξει τους παράνομους διακινητές μεταναστών στην Ευρώπη, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας της βίας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, επισήμανε ο Ερνεστ.

    [08] Σοβαρή πρόκληση ακόμα και για τη Γερμανία η αύξηση της μεταναστευτικής ροής

    Για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην Ευρώπη,εν μέσω δραματικής αύξησης της μεταναστευτικής ροής, μιλά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο Euronews. Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα του αναμένεται να φτάσει έως το τέλος του έτους τις 800.000.

    «Ο αριθμός των μεταναστών είναι τετραπλάσιος από πέρυσι και αντιπροσωπεύει περίπου το 43% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μείζονα πρόκληση --ακόμη και για μια καλά οργανωμένη και πλούσια χώρα όπως η Γερμανία. Πρέπει να λάβουμε εθνικά μέτρα, αλλά και μέτρα σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο ντε Μεζιέρ. Ο Ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ αυτών που χρήζουν πράγματι βοήθειας και αυτών που δεν χρειάζονται προστασία.

    «Όσον αφορά τα εθνικά μέτρα, αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, που είναι η παροχή αξιοπρεπούς καταλύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από τις σκηνές και να τους βρούμε στέγη γιατί ο χειμώνας πλησιάζει. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία», τόνισε ο υπουργός.

    [09] «Τέλειωσε οριστικά η εποχή της λεηλασίας και της απομόνωσης του ΠΑΣΟΚ»

    Με τη φράση «Νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ- Η εποχή της λεηλασίας τελείωσε», η Φώφη Γεννηματά έδωσε το σύνθημα της εκλογικής μάχης στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του κόμματος, που συνεδριάζουν από το μεσημέρι για να εγκρίνουν την εκλογική τακτική τους.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι αυτή η φράση συνιστά «την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αντεπιτεθεί, να δικαιωθεί, να παρέμβει δυναμικά ξανά, να διεκδικήσει τη στήριξη, να έρθει ξανά σε επαφή με τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες που ψήφισαν και τίμησαν την παράταξη μας». «Η εποχή της λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ και της απομόνωσης των δυνάμεών του τελείωσε οριστικά», είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ απαντά στη συκοφαντία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα πορεία στο λαό, πόλη πόλη, χωριό χωριό, πόρτα πόρτα.

    Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής κάλεσε «όλα ταπρώην στελέχη και μέλη μας που για διάφορους λόγους δεν είναι σήμερα στις τάξεις μας, να γυρίσουν σπίτι τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και πάλι με το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς προσωπικές πολιτικές και σκοπιμότητες που θολώνουν την πορεία μας. Και να καλέσω επίσης σε συστράτευση όλα τα προοδευτικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στα κινήματα, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, στις κινήσεις των πολιτών», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και το ναυάγιο στη συνεργασία τους.

    «Ο "Αυτοδύναμος κ. Τσίπρας" και ο "Μεταρρυθμιστής κ. Μειμαράκης" είναι τα δύο σύντομα ανέκδοτα αυτών των εκλογών.Το ΠΑΣΟΚ ήταν χθες εδώ, είναι σήμερα εδώ, θα είναι και αύριο εδώ. Δεν δραπετεύει από την ευθύνη σαν τον κ. Τσίπρα» υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας την επιδίωξη αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέα αυταπάτη.

    [10] Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα ο Δ.Κουτσούμπας

    «Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που είπε αλήθεια στο λαό και δεν έδωσε ψεύτικές ελπίδες, ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση με διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ και με κυρίαρχα τα μονοπώλια στην οικονομία και την εξουσία σε αντίθεση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ευθύνη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Λαφαζάνη» υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχωρείστην εφημερίδα «Τα Νέα», ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

    Στις εκλογές δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα κατέβει με κεντρικό σύνθημα «Τους δοκίμασες...Τώρα με το ΚΚΕ. Υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής», δίνοντας το στίγμα ότι η ψήφος του λαού πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα ρήξης, με στόχο να πάρει ο λαός τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια του, «με σχεδιασμένη ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση της οικονομίας που θα φέρει και αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους».

    Ο κ. Κουτσούμπας κρατάει κλειστή την πόρτα σε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, αποκαλώντας το «ΣΥΡΙΖΑ νο2», και υποστήριξε ότι οι δημόσιες προτάσεις του «έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο μ' αυτές που μας απηύθυνε παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1».

    [11] Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές σε 4 Περιφέρειες της χώρας

    Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 4 Περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Σύμφωνα με τον Χάρτη υψηλός είναι ο κίνδυνος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια Σκύρος), την Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία) και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος).

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    [12] «Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων μας φέσωσε 90 δισ»

    «Τα δεινά που συσσωρεύτηκαν στην αυτοδιοίκηση είναι θέμα έλλειψης κοινωνικής πολιτικής. Σήμερα θα είμαι προσεκτικός και δεν θα δεσμευτώ γι' αυτά που θα φύγω από εδώ και δεν μπορώ να τα υλοποιήσω» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο Ασπροπύργου, συνοδευόμενος από βουλευτές της Ν.Δ.

    «Ο σύντομος χρόνος των εκλογών δεν μας επιτρέπει να επισκεφτούμε όλες τις περιοχές. Το πρόγραμμά μας είναι γνωστό, αλλά θα το επικαιροποιήσουμε. Αμέσως μόλις λάβουμε εντολή διακυβέρνησης, θα δούμε τους φορείς να το συζητήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ξανά νέα εντολή, δεν επιτρέπει την υλοποίηση κανενός μακροπρόθεσμου προγράμματος και την ομαλοποίηση της οικονομίας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Τώρα έχουμε ένα μνημόνιο που δεν το ξέρουν οι πολίτες και τους ζητάμε να επιλέξουν για τα επόμενα δέκα χρόνια», σημείωσε. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι επειδή κράτησε πολύ η διαπραγμάτευση πέτυχε πολλά. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις κοστίζει πολύ. Και λέγε-λέγε φτάσαμε να μας φεσώσει 90 δισ.», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να χτιστεί ξανά σχέση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος με τους πολίτες.

    [13] «Ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει η χώρα μόνο μπροστά»

    Έχοντας ως κεντρική πολιτική θέση ότι το «παλιό καθεστώς» δεν πρέπει να επιστρέψει και προτάσσοντας το δικό του σύνθημα «μόνο μπροστά», ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σειρά διλημμάτων ενόψει των εκλογών και κάλεσε τις κοινωνικές δυνάμεις, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, σε συστράτευση για μια ισχυρή εντολή από τον λαό.

    Κατά την ομιλία του,ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στη «Λαϊκή Ενότητα» για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δήλωσε κατηγορηματικά ότι αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να κάνει γιατί, όπως υπογράμμισε, αντίπαλος είναι το σύστημα «που θέλει να σηκώσει κεφάλι».

    Στην επικείμενη μάχη που θα καθορίσει το αύριο της πατρίδας, από τη μια πλευρά είναι οι δυνάμεις του παλιού, της διαπλοκής, της κλεπτοκρατίας και της υποταγής, είπε ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, συνέχισε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη από αλλαγές, που θέλουν να γκρεμίσουν αυτό το καθεστώς. Γι αυτό, πρόσθεσε, «είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε».

    Σημείωσε, ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν παράλληλα και ΟΧΙ στο «παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα», στην εξάρτηση, τη διαπλοκή, ήταν όχι στους βαρώνους, τους εθνικούς εργολάβους, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους. Το ΟΧΙ, σημείωσε ο κ. Τσίρπας, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους.

    Ο πρώην πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα των εκλογών έθεσε σειρά ερωτημάτων ως προς το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη στιγμή που, όπως είπε, το παλιό καθεστώς το θεωρούσε βιώσιμο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, στην αντιμετώπιση ων προβλημάτων των αγροτών κ.ά.

    Στην κοινωνία θα δώσουμε τη μάχη και εκεί θα κριθούμε όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όποιος θέλει να πενθήσει ας πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει, εμείς όμως προχωράμε μπροστά, γιατί τις καλύτερες μάχες δεν τις δώσαμε ακόμη».

    Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, επισήμανε, ότι βαδίζουμε κάτω από πυρά, το σχέδιο της άλλης πλευράς ήταν από την πρώτη στιγμή, η αριστερή παρένθεση. Ζούμε στιγμές, είπε ο κ. Τσίπρας, που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει.

    Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, όπως τις παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο κ. Τσίπρας, είναι:

    1. Να μπει μπροστά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς.

    2. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής

    3. Να προωθήσει μορφές συνεργατικής οικονομίας

    4. Η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους

    5. Η ανοικοδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας

    6. Η υλοποίηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στην Παιδεία

    7. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους

    8. Η εξάλειψη διακρίσεων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και λόγω χρώματος.

    Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης που διεξάγονται στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 August 2015 - 12:32:13 UTC